Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Glas Slavonije

sasana avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Glas Slavonije

http://www.glas-slavonije.hr/trazi2.asp?ID=51212

Ovo sam u papirnatom procitala, pa evo i u e-obliku.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala sasana... Super!

Ja cu skopirat... jer sam prokleto ljena svaki put kad bi procitala kaj pise ic klikat na link...

Upravljaju vozilom s djecom u krilu!

Udruga RODA (Roditelji u akciji), potaknuta učestalim vijestima o tragedijama na hrvatskim cestama u kojima pogibaju i malodobna djeca, uputila je ovih dana apel svim roditeljima da koliko god mogu zaštite djecu koristeći uvijek i bez iznimke dječje sjedalice u automobilima. “Svi roditelji koji, umjesto vezanu u autosjedalice, djecu u vozilu drže u naručju ili u košarama, ugrožavaju njihov život izlažući ih opasnosti od ozbiljnih ozljeda. U vrijeme kada znamo da je jedini prihvatljiv način vožnje djeteta u vozilu od prvog dana života takav da dijete bude vezano u autosjedalici primjerenoj djetetovom stupnju razvoja i ispravno pričvršćenoj za vozilo, neodgovorno je i neprihvatljivo od nas roditelja svjesno riskirati život naše djece”, stoji u priopćenju koje je ovih dana udruga RODA uputila javnosti.
    Djelatnici Prometne policije u Osijeku često se susreću sa slučajevima kršenja odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji propisuje da djeca do 5 godina starosti u automobilima moraju sjediti u posebnim sjedalicama na stražnjem sjedištu vozila. Nisu čak rijetki ni slučajevi da odrasle osobe dok upravljaju vozilom u krilu drže djecu, koja tada zajedno s njima “upravljaju” vozilom - kaže Marko Ćaleta iz Prometne policije Policijske uprave osječko-baranjske. Članak 163. Zakona o sigurnosti prometa na cestama o tom je pitanju jasan: “Vozač osobnog automobila ne smije na prednjem sjedalu prevoziti osobu koja je pod utjecajem alkohola ili droga, dijete mlađe od 12 godina, ni na stražnjem sjedalu dijete mlađe od pet godina, osim u slučaju kada na stražnjem sjedalu ima pričvršćenu dječju sjedalicu, u kojoj dijete mora biti vezano”. U slučaju da dijete mlađe od pet godina u vrijeme vožnje ne sjedi u propisanoj sjedalici, kazna iznosi 500 kuna, kao i u slučaju nevezivanja sigurnosnog pojasa. “S obzirom na učestalost tih prekršaja, naravno da dajemo potporu hvalevrijednoj akciji i apelu udruge RODA”, kaže Ćaleta.

Autor: M.FILIPOVIĆ

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je članak super, samo mi je zao sto se (barem u Slav. Brodu) ta kontrola i ne provodi i jos uvijek jako puno djece skakuce po auto dok roditelji voze a sjedalica uredno stoji odozada.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Clanak je super i super je podrska policije

A najsuper su nase slavonske Rode koje pomazu u osvjescivanju stanovnistva o vaznosti autosjedalica i pomazu roditeljima savjetima i informacijama. Bravo, Slavonke :D

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

bravo slavonke
    još da prometna policija počne i primjenjivati taj zakon
    odnosno naplačivati kazne bilo bi super
    ja sam prije par dana probala pričati o autostolicama i vožnji beba/djece
    u autu,sa jednim policajcem
    znate šta mi je rekao citiram za bebu je sigurnije da je na prednjem
    sicu i na rukama jer će pri sudaru pasti na pod i neće joj ništa biti

on ima dijete od godinu dana i naravno nema autostolicu