Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Fritule od jabuka iz Creskog kantunića - tražim recept

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Fritule od jabuka iz Creskog kantunića - tražim recept

Eto, moram posebno naglasiti jer jesu posebne. U Rijeci je prije nekog vremena otvorena ova pekara i u njoj prodaju neke fritule od jabuka za koje bih voljela recept. Te fritulice imaju dosta drugačiju teksturu, iznutra se čine kuhane i vlažne su, a jabuka se jako osjeti. Prodavačica mi kaže da je to autohtoni creski recept i da se jabuke dinstaju u vinu. Probala sam nekoliko recepata s neta, i s kvascem i s jogurtom, ali nije to to, a i nigdje se ne spominje dinstanje jabuka. Ako ima neka otočanka ovdje s prastarom bakinom bilježnicom, MM će joj biti strašno zahvalan

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jbg balarosa, trebaš staviti u naslov
    T - tražim
    a ne ovako cimati pošten narod
    već sam se vidjela kako ih popodne tamanim ink:

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Oprosti, stvarno je okrutna greška... pamet mi je zamagljena pohlepom i dojenjem

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nema opravdanja za toliku okrutnost
    ono je trebalo biti : oink:
    a ne shock

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Eh, sad ste mi dale misliti...

Ja radim "obične" fritule s jabukama i kiselim vrhnjem, ovako nekako:

1 velika jabuka ili 2 manje - oguliti i naribati
    1 čašica kiselog vrhnja (2 dl) punomasnog
    1 jaje
    limunova korica nastrugana
    2-3 žlice šećera
    1 vanilin šecer
    na vrh noža soli
    na vrh noža cimeta
    1 čep ruma
    1 prašak za pecivo
    300 - 350 g glatkog brašna
    1 žlica grožđica (cveba) - tko voli, nije obavezno

Eh, sad, ako je gospa u dućanu rekla da se jabuke dinstaju u vinu, ovako bi trebalo prilagoditi recept pa probati:

Jabuku naribati i pošećeriti. Uzeti malu rajnglu (od 1 litre, da nema neko veliko dno) i pokriti dno tankim slojem ulja, pa ubaciti jabuke i šećer. Rum zamijeniti istom količinom bijelog vina i pirjati dok ne omekša.

U drugoj posudi pomiješati jaje, vrhnje i sve ostale sastojke osim brašna i praška za pecivo. Dodati dinstanu jabuku (ne smije biti prevruća da se jaje ne skuha) i zamiješati. Polagano dodavati brašno. Napisala sam 300-350g brašna, jer količina zapravo ovisi o gustoći smjese - mora biti takvo da se lijepo daju vaditi žličnjaci-fritule. Dobro je da bude mrvicu rjeđa i da se prije prženja ostavi stajati nekih 10-15 min da škrob nabubri.

Pržiti u dubokom ulju s obje strane, ocijediti na salveti i posipati šećerom u prahu.

Offt. fakat je ovo okrutno, ja sam trenutno na anti-candida dijeti i ništa od navedenog ne smijem probati još tjednima, ako ne i mjesecima...

Nema veze - probajte pa mi dojavite rezultate!

Inače, ima još jedan trik za vlažnost fritula (i krafni) - dio brašna zamijeni se instant pahuljicama za pire od krumpira. To sam pročitala, ali nisam još probala...

Evo, to je bila teorija. Praksu i oblizivanje prepuštam vama! Sretno!
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 26.04.2011. at 12:35

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ako nastavimo podizati temu, navući ćemo još nekog

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Balarosa prvotno napisa Vidi poruku
    Ako nastavimo podizati temu, navući ćemo još nekog

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

hvala...

ipak nije corak

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Joj, zaboravih napisati bitnu stvar. Ja pri ruci imam i mlijeka (cca 1,5 dl) jer ovo tijesto bi bilo presuho od 300 g brašna. Vrlo je teško napisati recept za takve kolače kad moraš "šacati" tijesto da bude "baš kako treba". Mislim da nisam napravila neki drugi bitan propust. Preporuka za brašno - čakovečki mlinovi, ako je ikako dobavljivo, prosijati prije upotrebe.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

ja se upravo sinoć vratila s Cresa i moram se požaliti da mi to nitko nije ponudio.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj rossa prvotno napisa Vidi poruku
    ja se upravo sinoć vratila s Cresa i moram se požaliti da mi to nitko nije ponudio.
    Pa da, turistima prodaju priču o suhom kruhu i nečišćenim slanim srdelama, a potajice tamane fritule i laži

m.a.r.t.y. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Balarosa, kaže moja šogi koja je s Cresa sljedeće:

"A ovo mi malo liči na grašnjake. To je ta drugačija struktura, jer unutra izgledaju ko kuhane, a vani je korica, pečena. Te je radila moja mama ovaj božić ali tu ima malo više posla."

Ako hoćeš, nabavim recept. Nisam nikad probala, ali možda bi to moglo biti to?
    Posljednje uređivanje od m.a.r.t.y. : 01.05.2011. at 10:43

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

U moje redovne fritule ide:
    1 jaje
    3 žl šećera (smanjim)
    vanil šećer
    1 jogurt
    1,5 dcl mlijeka
    2 naribane jabuke
    brašno (toliko da je smjesa kako treba)
    1 PZP
    rum

Ustvari su mjere odokativne, ali ispadnu odlične fritule, ne upijaju ulje.

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Anemona, ovo sam probala, ali nije to to... ove creske su iznutra drugačije, skroz nabijene, pune... Probat ću ovo od Peterlin (hvala!) pa ću, ako je to to, poslati sličicu tebi i a70v u znak isprike
    A ako nije, najbolje da navratite obje u Rijeku pa ćemo kolektivno kušavati i izmisliti recept, ja častim

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

balarosa mislim da me sutra vodiš na fritule

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kako me samo nanjušila, morat ću za ova neka pitanja lažni nick otvorit... baš sam htjela pitat recept za hobotnicu pod pekom, ali sad me frka!

Fritule može sutra, ali bez većeg... a može i petak popodne ako ste još u điru pa da imamo double date...

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Hoću, hoću, puno hvala. Googlala sam grašnjake, ali izbacuje mi sve nešto s kesten pireom...

m.a.r.t.y. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

joj, sorry, tek sam jučer vidjela tvoj post, rekla šogici da pita mamu, pa čim mi javi, pišem.
    nisam zaboravila...

meni to isto zvuči odlično, sve mi dođe da se zaputim u Rijeku zbog toga

m.a.r.t.y. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Balarosa, evo recepta za Grašnjake s Cresa...

GRAŠNJACI
    Za nadjev naribajte 4-5 jabuka i stavite ih kuhati sa malo vode. Kad su jabuke skuhane i pretvorene u kašu, maknite ih s vatre i pustite da se ohlade. Zatim dodajte 2 žlice meda, malo nasjeckanih oraha, malo suhih grožđica, šećera i koricu limuna te sve zgusnite s malo krušnih mrvica.
    Od ½ kg brašna, ulja, malo soli i vode zamijesite tijesto i pustite da odleži najmanje ½ sata. Tanko ga izvaljajte, čašom ili metalnim okruglim oblikom ga izrežite tako da dobijete (oblikovane) okrugle oblike (medaljone). Punite ih nadjevom tako što ćete ih saviti u obliku polumjeseca. Vodite računa na to da krajeve tijesta stisnete kako nadjev kod prženja nebi izašao. Polumjesece pecite u dubokoj masnoći. Pržene grašnjake položite u papirnate salvete i prije serviranja ih pospite šećerom.

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

M.a.r.t.y., puno ti hvala. Dugo me nije bilo, već sam i na Cresu bila i vratila se Ovo tvoje mi ne izgleda kao uštipci koje sam tražila, ali zvuči jako ukusno i spremit ću si taj recept za jesen/zimu.

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Balarosa, i ja sam "uvučena" ovdje s tvojim naslovom. Priznajem.
    Probala sam navedene fritula (jer često kupujem u Creskom kantuniću, he, he).
    Jesi li pokušala npr. naribati jabuke, pa ih lagano dinstati dok ne ishlapi tekućina?
    Naravno, uz dodatak finog vanilin-šećera, cimeta - mljac-mljac - ne dojim, al' sam pohlepna kad je u pitanju slatko.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •