Pokazuje rezultate 1 do 50 od 2022

Tema: Zahtjevna djeca

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Moj zahtjevni sinko je sada napunio šest godina.
    I to je divno, čarobno, suradljivo, milo, pametno, samostalno naj naj dijete. Nije da se hvalim, imamo mi i određeni bug s kojim se borimo i koji i dalje diže kosu na glavi, ali sad o tome razgovaramo, lijepo i ljudski, i zajedno rješavamo svoje probleme.
    A kako je bilo?
    Tak da su me svi pitali jesam li bolesna kad sam tako smršala. Bila sam kost i koža.
    To je jurilo, pitalo, išlo, penjalo se, svadilo, mirilo, budilo i sve to skupa par minuta prije nego sam ja uopće pohvatala reagirati, shvatiti što se zbiva, kome i zašto.
    Život je bio kao radna akcija.
    TEk kad sad dobila drugo dijete shvatila sam kako druge majke stignu ovo i ono, pričaju o majčinstvu nekako opuštenije nego ja, kako stignu biti namazane ili ići u šoping... ili već nešto.
    Nama je pomoglo to što smo išli na testiranje, shvatili da imamo bistrića, i dobili upute za korištenje. Plus odrastanje - pa sad više ne razbija i ne pentra se nego čita kraj mojih nogu i slaže legiće po uputama - i plus upoznavanje i navikavanje na to koga si dobila za dijete...
    Oni kolikogod da su nemogući dok se bore - da prohodaju, da protrče, da dobiju svaku zanimljivu stvar, istu rastave, da vide na koji sve način se može s njom.. bore se da shvate, da prokuže, imaju maštu koja kuri ko mašina - toliko su divni kad se to kapitalizira i shvatiš da kraj sebe imaš dijete s kojim je guba na kraj svijeta. Nije derište, sve kuži, možeš s njim pričat ko s odraslim, samo smiješno, zabavno, drago, duhovito, možeš se dogovorit, ima ogromne interese, duhovito dijete, puno života, ma bajka.
    Ali da sam pol života ostavila u tih pet godina - jesam, neću muljat.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Oni kolikogod da su nemogući dok se bore - da prohodaju, da protrče, da dobiju svaku zanimljivu stvar, istu rastave, da vide na koji sve način se može s njom.. bore se da shvate, da prokuže, imaju maštu koja kuri ko mašina - toliko su divni kad se to kapitalizira i shvatiš da kraj sebe imaš dijete s kojim je guba na kraj svijeta. Nije derište, sve kuži, možeš s njim pričat ko s odraslim, samo smiješno, zabavno, drago, duhovito, možeš se dogovorit, ima ogromne interese, duhovito dijete, puno života, ma bajka.
    Ovo mi je predivno napisano. Ja ću se još načekati za ovaj drugi dio da se mogu s njom dogovoriti, ali ovaj prvi dio mi je jako poznati, naime svaku igračku i stvar treba dobro pregledati i po mogućnosti rastaviti.
    Ostali smo šokirani kad je jedan dan naša Jana koja je tada imala 11mj odšarafila šarafiće sa one stolice za hranjenje. Još nam ni danas nije jasno kako je to uspjela a mi se čudili kako se umirila .

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo mi je predivno napisano. Ja ću se još načekati za ovaj drugi dio da se mogu s njom dogovoriti, ali ovaj prvi dio mi je jako poznati, naime svaku igračku i stvar treba dobro pregledati i po mogućnosti rastaviti.
    Ostali smo šokirani kad je jedan dan naša Jana koja je tada imala 11mj odšarafila šarafiće sa one stolice za hranjenje. Još nam ni danas nije jasno kako je to uspjela a mi se čudili kako se umirila .
    E, da, prepoznajem ponašanje.
    Mi smo tom djetetu kupili mobil kad je imao tri tjedna - gledao je uokolo jako živahno i mislili smo da mu je vrijeme da mu ga montiramo.
    A on fino krenuo lovit te figurice, i kako koju ulovi, vuče prema sebi dok si nije na glavu srušio cijeli mobil. Al ni plakao nije - kao - e, super. I udri pipat, cucat... ponovit ću - djetetu je bilo tri tjedna.

Onda smo bili kupili onaj filipsov projektor za slike po zidu. frigaš slike, on se borio da dobije projektor, isto je bilo nešto jako puno mali, ali je skužio.

Meni je sinulo kad mi je psihologica iz vrtića rekla - on je mentalno stariji, i tako ga tretirajte. Preskočila sam određene stereotipe kao vezane za starost i pikala što ga zanima, i na kojoj razini da ga tretiram. I onda sam skužila i ostala paf. Nije ni čudo da je dijete bilo povremeno sa crvima u guzici - i intelektualna, duhovna glad je - glad.

Možda će ti to olakšati s tvojom curicom. Zamisli da nema npr. godinu, nego dvije, tri, pa joj tako pričaj... nudi joj takve sadržaje. Rastavljaj s njom određene stvari i tako.

Nije to lako - jer imaju osjećaje svoje dobi, i motoriku, a npr. intelekt par godina unaprijed, i oni sami znaju bit frustrirani zbog toga.

Moj mali je s tipa dvije godine znao reći da je ljut na sebe jer nije mogao ovo ili ono. Npr. krene crtat, zna i što i kako - ali ručica ne sluša.

I tako.

Cirkus, ali dobar cirkus... s vremenom

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •