Citiraj Balarosa prvotno napisa Vidi poruku
Ne razumijem čemu toliko inzistiranje da neka djeca nisu zahtjevn(ij)a?
Da, postoje djeca koja su zahtjevnija. Ali na ovoj temi sam pročitala toliko toga što sam viđala kod 90% djece te dobi, a roditelji to navode kao karakteristike zahtjevnog djeteta. Opis koji je stavila Palčica je identičan onome kako bi ja predstavila svoje dijete, a i većinu djece te dobi. A ne smatram svoje dijete zahtjevnim djetetom. Zuska je napisala komentar da je njena kćer već u dobi od godinu dana - 15 mj sve razumjela i pokazivala prstom zato što su joj puno pričali i objašnjavali. To je zapravo sasvim normalan put jezičnog razvoja djeteta. I moj se upravo tako ponaša sada s 15 mj, a ne trgam se od objašnjavanja. Hoću reći da se puno normalnih faza ovdje predstavljaju kao nešto posebno, izvanredno i neuobičajeno. A nije tako. Rekla bih da puno toga leži u našem pristupu prema djetetu i našem viđenju djeteta. I opet ponavljam, to ne znači da ne postoje djeca koja su zahtjevnija i ne kažem da djeca forumašica koje su se ovdje javila nisu takva. Ali, ako vidim da se netko ne zna nositi s nekom situacijom, zašto ne bih pomogla vlastitim iskustvom i rekla : čuj, nije ti to baš tako strašno kao što se čini, hajde probaj ovako. To ne znači da umanjujem nečiji problem, nego da pomažem osobi da sagleda situaciju iz drugog kuta i proba s drugim rješenjem.