-
Zuska, i hvala ti na tome.
Zahtjevna djeca, kako Greenspan u svojoj knjizi kaže su djeca težeg karaktera, naravi. Znam da nabraja hipersenzibilnu, agresivnu, strašljivu, nemogusesjetitikojujoš....djecu. Mogu i ne moraju biti inteligentniji, prosječno ili niže od prosjeka inteligentni. Mogu biti mirniji i aktivniji kao svako dijete. Činjenica je da trebaju nekad neke netipične pedagoške metode kako bi se iz njih izvuklo najbolje, neki možebiti odličan ili prosječan, ispodprosječan, kakav god potencijal, a valjda da i bude lakše i onima koji ih podižu, naravno i njima samima sa sobom. Mnogi se love njegove izjave da znaju biti bistri i od stabla ne vide šumu i da je lakše u tom slučaju mnogima odgajati prosječno u svemu dijete. Onda ovu temu tumače kao dopisivanje majki samoprozvanih genijalaca. I onda se roditelji ne javljaju jer ih određeni krivo shvate i razuvjeravaju da i njihova djeca to isto rade.
Primjer. Moja prijateljica ima iznimno bistog, dvogodišnjaka sa vakabularom ravnim jednom petogodišnjaku. Da ne povjeruješ kojom konstrukcijom rečenica se on služi. No on je tako lako odgojivo dijete, krasnog karaktera, s njim nema stalnih pregovora, borbi. Sluša i ne sluša, kako djeca i trebaju biti. Plače ako nije po njegovom, no ne jeca do besvijesti.
Primjer mene. Teško odgojivog djeteta. Hipersenzibilna u toj mjeri da sam se uzrujavala što će mravi u vrtu po zimi i nosila im hranu, prekrivala mravinjake kišobranom za vrijeme kiša. Roditelji su kopnuli od mene i bili na rubu sa živcima i energijom. Nisam podnosila određene formulacije rečenica koje su i najmanje u sebi imale naznake naredbe i autoriteta. Nitko mi ne može reći da je to prosječno ponašanje. Onda je roditeljima došla sugestija od iskusne pedagoginje da mijenjaju način obraćanja i stvar se u istom danu promijenila. Bila sam odlikašica, ali eto nisam nikakvo čudo od djeteta ni članica Mense. Nikakva genijalka. Samo teže odgojivo dijete koje je tražilo velik angažman. Zahtjevno dijete. I to ne bih htjela svom djetetu, a svi iz obitelji već vide reprizu karaktera. I naravno da ne volim ladice. No, vrijeme će pokazati kakvog malog čovjeka imam pored sebe. Ako kojim slučajem bude genijalac pohvalim se.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma