Može se. Uvijek se može.
Ja bih vjerojatno tvrdila doslovce isto da je nekoj djeci to nasušna potreba, ali život mi je pokazao da stvari mogu izgledati drugačije. Ja sam završila na čuvanju druge trudnoće kad je moj stariji (ovisnik o nošenju, ovisnik o spavanju u društvu) imao godinu dana. Dijete je doslovno preko noći ostalo na više mjeseci bez mame i bez fizičke mogućnosti da ga netko tako dadinja. Baka i tata su činili najbolje što su mogli, ali sigurno mu je bilo teško.
On je i danas s 15 godina puno veća maza od godinu dana mlađeg brata. Trudili smo se koliko god smo mogli da zadovoljimo te njegove potrebe za fizičkim kontaktom. Ali bilo je situacija u kojima je to jednostavno bilo neizvedivo. Još smo dobro i prošli, jer je odustao od dojenja taman par tjedana prije nego su mene strpali u bolnicu na patologiju trudnoće (nikada nije bio ljubitelj mlijeka) na čemu sam mu bila zahvalna jer mi je već bilo teško. Tako je sam sebe (i mene) poštedio dodatnog šoka naprasnog prestanka dojenja.
Preživjeli smo, svi.
Da nije ispalo kako je ispalo, bila bih sklona tvrditi ovo isto o nultoj točki. Ali iskusili smo drugo. Mlađe dijete je drugačije. Ali pitam se i ne očekujem odgovor na to - da li je drugo dijete stvarno bilo toliko drugačije ili smo mi (ne uvijek svjesno) postupili drugačije jer nismo imali izbora? Nemam pojma.