Citiraj Agrum prvotno napisa Vidi poruku
Jel se ja trebam nešto pripremiti za tu procjenu, u smislu razgovora? Kak izgleda uopće procjena, kakav je koncept?
Ništa posebno...ovako je kako no@ piše.

Razgovor ima tri dijela: uzimanje podataka od roditelja (pitat će sve od toga kako je protekla trudnoća, apgar pri porodu, bolesti u ranom djetinjstvu, kao i razloge zbog kojih ste došli na procjenu - tu ćeš imati priliku reći što te brine...). Za to vrijeme dijete dobije igračke ili papir za crtanje, što već odabere. Moj stariji se nije htio odlijepiti od mene jer je u trenutku procjene imao nepune 3 godine, a mlađi je aktivno sudjelovao u tom razgovoru jer je bio na procjeni tek nakon prvog razreda osnovne škole.

Ako imaš kakve nalaze koji bi mogli biti važni, ponesi sa sobom (moj mlađi je bio prerano rođen, nerazvijena pluća, alergije i kasnije astma - nosila sam nalaze sa Srebrnjaka, s za starijega nalaze s Rebra jer on je imao problema s vidom).

Procjena djeteta - psiholog zapravo cijelo vrijeme nenametljivo promatra dijete, čak i dok razgovara s tobom. Pričekat će da se dijete opusti (dok razgovara s roditeljima) a onda će ga polako uvući u razgovor. Gledat će koliko dugo može zadržati pažnju, koje stvari ga zanimaju, kakav mu je rječnik i način izražavanja i slično. Ako ste bili na pripremnom razgovoru za vrtić - to je dosta slično, ali opsežnije.

Povratna informacija - pri kraju tog prvog pregleda obično dobiješ usmenu informaciju odmah (PCM, Suvag) a nalazi se često čekaju dugo. Često ti odmah kažu "kratak interval pažnje, treba poraditi na tome-tome-tome..." a onda kasnije to napišu na nalazu.
Ponekad se dobije preporuka za dodatna testiranja, jer na temelju polusatnog razgovora može steći neki opći dojam, ali ne i potpunu sliku.

Sve skupa nije neka drama - važno je da se dijete tamo prirodno ponaša (onako kako se ponaša inače u svakodnevnim situacijama). Idi bez brige i postavi pitanja koja te zanimaju. Ako misliš da ćeš zaboraviti što si namjeravala pitati, zapiši si pitanja na koja želiš dobiti odgovor.