Pokazuje rezultate 1 do 50 od 2022

Tema: Zahtjevna djeca

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Pozdrav

Zanima me kako se Vi nosite sa nedostatkom vremena.Da li idete kasnije spavati ili se ranije budite? Da li uspijete sve napraviti sa djetetom? Da li dopustite djetetu da gleda crtiće da u miru operete suđe,pospremite kuhinju ili obavite slične poslove?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj vatrica prvotno napisa Vidi poruku
    Pozdrav

Zanima me kako se Vi nosite sa nedostatkom vremena.Da li idete kasnije spavati ili se ranije budite? Da li uspijete sve napraviti sa djetetom? Da li dopustite djetetu da gleda crtiće da u miru operete suđe,pospremite kuhinju ili obavite slične poslove?
    Moja djeca su sad starija no naravno da sam koristila sve raspoložive metoda, pa i to da pogledaju crtić, ništa strašno imse od toga neće dogoditi.

Uvijek sam za opciju ranijeg dizanja jer navečer ne znam kako se zovem, al zapravo vrlo rijetko sam krala od svoga sna. Ako ne bih odspavala, onda bih cijeli dan teturala i bila nikakva, pa mi je to bilo kontraproduktivno.

Ne znam kako vam izgleda dan, koliko djece imaš, jel radiš, do kada, jel dijete ide u vrtić, koliko je staro/stari, al prilično sigurno bih mogla reći da se u danu moze poobavljati sve nužno da se legne spavat na vrijeme, osim ako nisi samohrani roditelj više male djece glava do glave i sl.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 29.04.2021. at 12:24

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pozdrav

Meni je uvijek bilo milije rano ustati, jer navečer bih bila mrtva umorna.

Još je važnije napraviti dobru organizaciju posla - odvojiti bitno od nebitnog (recimo - pranje suđa sam smatrala bitnim, a pranje prozora ne toliko bitnim aktivnostima). Treba podijeliti posao na ono što se mora riješiti odmah: baciti smeće, ostatke hrane, obrisati pod u kupaonici, oprati pod i wc dok je dijete u dobi da sve dira i slično. Pun pomaže ako usput uspijemo spremati stvari na svoje mjesto, sređivati ormare periodički, redovno prati rublje, peglati samo neophodno itd.

Kriteriji isto tako trebaju biti prilagođeni - recimo, krečenje zidova može se odgoditi za godinu dana, pa i dvije. Nije svejedno moraš li održavati stan od par desetaka kvadrata ili kuću s okućnicom, pa se čovjek također treba prilagoditi.

Moja su dva sina rođena na blizu i postojao je period kad sam imala pomoć u kući, tetu spremačicu 1x tjedno. Nisam bila presretna, ali nismo imali izbora u određenom periodu. Ne bih stigla sve obaviti bez pomoći sa strane, ali čim su dečki malo poodrasli, prestala sam s tom praksom.

Crtiće smo dozvoljavali gledati, ali u ograničenoj mjeri i odabrane sadržaje. Isto je vrijedilo i za korištenje računala: kuhinjski timer, 30 minuta i kad zazvoni - gotovo je. Inače, često sam uključivala djecu u kućne poslove, iako je to uglavnom značilo veći nered i meni više posla. Voljeli su sudjelovati, jer to im je bilo zabavno.

Inače, mnogi se ljudi sretnu s takvim problemima. Čak o tome pišu i knjige... Evo primjera iz glave
    - Paula Jhung: Kako izbjegavati kućanske poslove https://www.vbz.hr/book/kako-izbjega...anske-poslove/
    - Elaine St. James: Živjeti jednostavno https://www.zuzi.hr/proizvod/elaine-...i-jednostavno/

Iz vlastitog iskustva - taman kad čovjek pomisli da je našao dobar način organizacije, uvjeti se promijene (npr. dođe Covid-19) i moraš sve presložiti iznova...

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Pozdrav

Definiraj "sve napraviti"

Mi imamo ritualno gledanje crtića kad (i ako) se spremi za spavanje, a prije čitanja. Zna se kad je čitanje, ako bude brži, stigne pogledati crtić, ako je spor - sorry, danas nismo stigli. Isto i ujutro - ako bude brži od mene za spremanje, gleda crtiće dok ja ne budem gotova. Ovako između pustimo iznimno.

Ja relativno malo spavam. Prosječno 6 sati, nekad manje, nekad malo više.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •