ovdje na forumu stvarno treba oprezno baratati informacijama.
IVF je daleko uspješniji od inseminacije, uspješnost inseminacije je negdje oko 8%, dok je uspješnost IVF-a u normalnim uvjetima preko 30%, obzirom na zakonska ograničenja u Hrvatskoj negdje oko 20-22%, tako da je IVF svakako uspješniji odabir. I točno je, mnogo je kompleksniji postupak, ali ono što je odlučujuće je da je ipak mnogo invazivniji i skuplji postupak, zato najprije probaju s inseminacijom - tamo gdje ona naravno ima smisla obzirom na dijagnozu. SRETNO Strašna, a brzo će i taj siječanj.................
toplo preporučam sljedeće stranice, neiscrpan su izvor informacija i djelo jedne vrlo vrijedne forumašice - naše Pino:
http://potpomognutaoplodnja.info/ind...id=7&Itemid=59
Destiny,koliko si ti mirovala nakon transfera? Vidim da si kod doktorice bila pa cistam da vidim sto ona preporuca.tnx!
Doktorica je rekla da mirujem do bete,pitala sam je da li je to bas nuzno jer mi posao nije stresan. Rekla je da ostanem doma barem 4-5 dana onda. Isla sam raditi 2 dana nakon transfera i to samo zato sto sam imala blagu hiperstimulaciju pa me bolio svaki pokret prva 2 dana.Mislim da lezanje nije kljucno za implantaciju,cak stovise bolje se kretati (naravno usporiti ritam) i zabaviti misli necim drugim.Nastavila sam normalno sa aktivnostima samo sam usporila i ne dam se zivcirati.
[QUOTE=hedoniza;2013503Jesi ti bila ikako na umjetnoj[/QUOTE]
Cure, molim vas, jel' možete koristiti termin potpomognuta umjesto umjetna? Ili bar MPO? S vremenom ćete shvatiti zašto! Hvala!![]()
Slažem se, ali onda se ljutimo kad u medijima blješte natpisi "umjetna". Moramo se mi najprije maknuti iz neke prošlosti ako želimo da nas drugi shvate. Nije to kritika, samo osvrt!=hallo;2013639]ja mislim da ovdje svi znaju razliku,,pretpostavljam da je to tako ostalo u narodu (umjetna) al važno je da se mi razumjemo!!
U pravu si ti,iskreno mene nije ni briga hoće li me netko shvatiti,ne daj Boze da nas shvate!!! Meni je vazno da je moja obitelj uz mene i ništa drugo..a da se sada malo nasmijete ispricat ću vam jednu priču:u crkvi na misi bila priča o umjetnoj oplodnji i jedna žena se javi i kaže,ja ne mogu vjerovati da vi tu djecu još i krstite!!!
meni to uopce nije smijesno! zbog takvih i sl. stavova mi se crkva lagano popela na živac (blago rečeno)! čula sam i priču gdje i djeci na vjeronauku pričaju negativno o "umjetnoj oplodnji"! mislim....misa, vjeronauk - zar je tamo mjesto uopce spominjati MPO bez obzira na to što imaju stav kakav imaju?!! kao i politiku!!! ma fuj!!! jaki su nam vjernici i nauk vjere - sve pršti od kršćanskih vrijednosti
sramota!!! (i da se razumijemo - nemam problema s Bogom, samo s Crkvom)
(ispričavam se na offu)
Sad ču možda i začatati temu ali kako se kaže u svakom žitu ima i kukolja,ja sam iz slavonije u mojoj župi kad ja idem u postupak ,moj župnik drži misu i prikazuje za mene,tako da ja više se nesakrivam od naroda,nit pak me njihovo razmišljanje interesira ,ja živim na selu od 2000 stanovnika i u mom selu je rođeno 6 djece iz postupaka potpomognute oplodnje,za one koje se zna, ima i onih koji se još uvijek sakrivaju.sve što nam je dano dano je od boga a ne od naroda, a narod je priča za sebe.
Meni je bilo smješno,ne mogu se nacudit kako tupavi ljudi ima.i svećenici su ljudi neki razumiju neki su još uvijek zadrti.ne treba se osvrcati na to!
Da raskinem ovu raspravu: kak se tocno odvija punkcija? Vidjeh jucer da proziva hrpu zena unutra skupa pa me zanima dal su sve u istoj prostoriji i kak to ide taj dan? Ista pitanja me muce i za dan transfera plus pitanje znate li mozda moze li suprug prisustvovati transferu?jer mojem je to zelja
punkcija:
sestra najprije zove sve zajedno unutra na ispunjavanje nekih njihovih papira i tada se ujedno dobiju i 2 injekcije - jedna za smirenje, druga protiv bolova (Normabel+Tramal), nakon toga ideš u čekaonu na nekih pola sata - 45 min. dok prodjeluju lijekovi (kažu ti kad da ponovo uđeš) i prije nego što ponovo uđeš trebaš isprazniti mjehur. sve cure koje su taj dan za punkciju ulaze zajedno u predprostor u kojem se presvlačite u spavaćice i šlapice, a nakon toga jednu po jednu zovu u salu na punkciju. nakon toga se nekih pola sata (ako nije velika gužva može i duže) leži opet u tom predprostoru gdje se presvlačite.
transfer:
ponesi obavezno bocu vode, to piješ cijelo vrijeme dok te ne zovu unutra, mjehur mora biti pun za transfer jer se on radi pomoću abdominalnog uzv. isto nakon transfera ležiš u onoj istoj prostoriji. za muža sam gotovo 100% sigurna da ne može biti na transferu, ali pitaj još gore.
i ne brini se, sestre će ti još sve detaljno objasniti a dobit ćeš i papir na kojem piše točno što i kako. sretno!
Hvala,Kitty,na iscrpnom odgovoru i na zazeljenoj sreci![]()
Uh 5 puta, drzim fige da ovaj 5 bude zlatni... Mi smo za sada 2 puta samo na pregledu mm bio.. Mislim da ce oni nas ostaviti da jos neko vrijeme pokusavamo prirodno jer naglo mu se popravi spermiogram, a cak sumljamo da je tu azoo, mogla izazvati bakterija e.colli..., Sad je na antibioticima, vidjet cemo sta cemo i kako cemo.. 2.12 smo naruceni gore, mene opet mjesecnica zeza tako da neznam sta cu vise.. Trebala sam taman sad sa njim i ja ici na pregled.. Oprosti na pitanje, koliko ti je taj postupak bolan i dali dobivas sto da ti ublazi, smanji bol ili mozda lokalnu anasteziju??
Nema anestezije draga,,mene strašno punkcija boli al neke žene uopće ne,dobiješ žicu u guzu i ruku da se opustis i da manje boli,meni uopće ne djeluje!ne želim te plasiti prođe brzo i zaboravis..ja se isto nadam da će mi ovaj put bit dobitan..opusti se i ne razmisljaj dok ne dodes gore,nervoza ti može poremetit sve.
Uh majko moja... svaka ti cast draga moja 5 puta.. Ti si zena zmaj.. Znas ja sam nova u ovome pa me strasno zanima kako to sve ide... Dobro si rekla to je sve individualno sta se tice boli.. Vidim da si i ti iz dalmacije ko i ja.. Samo cula sam da ti 3 puta je besplatno u bolnici i da ostale placas, tako sam cula..
Na VV ce ti sve objasnit kad dodes,6 puta pokriva osnovno zdravstveno osiguranje.
6 postupaka pokriva HZZO , ne tri..
netko je stavio gore link na stranicu potpomugnuta oplodnja( a neke cure ga imaju u potpisu) pa bi bilo super da se nove cure informiraju a ne da se neke teme tj. osnovna pitanja i odgovori o MPO ponavljaju..
Muževi ne mogu na punkciju i transfer..barem ne u državnim klinikama ( pokušavam si zamisliti tu scenu u glavii umirem od smijeha..doktora A. ili doktoricu i njihove face
i muževe kako padaju ko muhe kad vide one ogromne igle za punkciju )
I ima nas ovdje hrapa koje smo hrpu puta bile na punkciji i sve smo borci i zmajevi ( ne samo neki)..![]()
Prije je bilo 3 puta sada je 6 puta besplatno,pitaj šta te god zanima.meni je isto ovaj forum dosta pomogao..ja sam prvi put išla u prirodnom ciklusu bez stimulacije i taj se put ne konta..ja još dva puta imam besplatno ako ovaj ne uspije,nemoj misliti da sam pesimist,al ne nadam se previše.sve do jučer su me cice bolile za poludit,stomak onako neka čudna probadanja i sve stalo odjednom pa sam već pomalo tužna..
evo ovdje link još jednom: potpomognutaoplodnja.info
![]()
moj bi 100% u nesvijest pao, njemu je bilo muka već kad je vidio onu iglu za navlačenje Gonala
![]()
Posljednje uređivanje od kitty : 27.11.2011. at 21:40
Igla je mrak, onak malo deblja i koso odrezana..![]()
Moj tata je skoro pao u nesvijest kad sam mu pokazala ampule Menopura, tekućine za mješanje, igle, šprice i kako ja to lijepo sve smiksam i piknem se sama( iza toga mi je toplo preporučio da odustanem od bebe
, a ja ga zeznula i ostala T)
MM se ne boji igala i sve je čekao da mu prepustim posao miksanja i pikanja al nisam dala.. to je moj posao ..
hehe, ja sam isto sve sama pikala, mm je prvi dan pobjegao glavom bez obzira (iako on to negira - navodno je taman mislio doći na mjesto zbivanja a ja se piknula prije nego što je on uspio) a kasnije je malo virkao iz prikrajka![]()
Meni isto ovih dana, ali ne dolazi.. Hvala ti jos jedamput sta si tu sta mi odgovaras, jer nitko ti nemoze to bolje reci osim onih sta su to prosle.. Znaci 6 puta je to je super.. Mislim kad budem dosla na to da cu se samo srusit u nesvjest i onda neka radu sta hoce hahaha... Totalno sam ne informirana o svemu joj srama..
Meni isto ovih dana, ali ne dolazi.. Hvala ti jos jedamput sta si tu sta mi odgovaras, jer nitko ti nemoze to bolje reci osim onih sta su to prosle.. Znaci 6 puta je to je super.. Mislim kad budem dosla na to da cu se samo srusit u nesvjest i onda neka radu sta hoce hahaha... Totalno sam ne informirana o svemu joj srama..
[QUOTE=hallo;2013952]Prije je bilo 3 puta sada je 6 puta besplatno,pitaj šta te god zanima.meni je isto ovaj forum dosta pomogao..ja sam prvi put išla u prirodnom ciklusu bez stimulacije i taj se put ne konta..ja još dva puta imam besplatno ako ovaj ne uspije,nemoj misliti da sam pesimist,al ne nadam se previše.sve do jučer su me cice bolile za poludit,stomak onako neka čudna probadanja i sve stalo odjednom pa sam već pomalo tužna..[/QUOT
Ja skoro od transfera ništa ne osjećam, nadam se da to nije razlog za tugu
Zato cure čitajte i informirajte se.. AIH i IVF su svugdje isti, folikuli, jajne stanice, embriotransferi, vašenje bete i sl.. to je opća kultura MPO-a..(nezamislivo nam je da netko krene liječiti neplodnost a e zna osnove pojmove)
i druga je stvar pitati jel se dobije anestezija na punkciji na VV, jel se radi UVZ prilikom embriotrnsfera, za koliko dana se vadi beta ili od koliko do koliko sati se radi folikulometrija..(ovo su konkretna pitanja i za svaku kliniku su odgovori različiti)
I da nikako ne pišite Umjetna oplodnja jer barem tisuću cura svaki puta se iznova šokira neinformiranošću.. (jer naša djeca nisu umjetna, nego prava)
Nadam se da ste skužili što sam htjela reći..
hey cure,Samo da se javim da je sutra vadenje bet,i ja do sad nisam dobila vjesticu(jeee)al to nemora nista znaciti.makar prosle godine sam odmah nakon transfera drugi dan imala malo krvi i dobila dva dana prije bete.sad nista.Neznam koliko je to pozitivno jer imam osjacaj da kad bi prestala koristiti utrice da bi za cas procurila.
Sad neznam sto da mislim