draga anabela1,
je li tebe ova teta smije pitati koliko imaš godina, ha?![]()
draga anabela1,
je li tebe ova teta smije pitati koliko imaš godina, ha?![]()
Ja sam prije tjedan dana imala punkciju i svi 5 stanica su oplodili ali smo samo imali 2 embrija ,šta se tiče zamrzavanja doktor mi je u tjednu prije punkcije rekao da će zamrznut embrije ako će ih biti.Izgleda da se to sa licencom onda odvilo ovih zadnjih tjedan dana.
Objektivno, ovo sa zamrzavanjem je i njihov propust i njigova greška, i to iz više razloga. Iako se odobrenje nadležnog ministarstva (tzv. licencu) sukladno čl. 33 starog ("Milinovićevog") zakona davalo na razdoblje od 4 godine, nije se moglo tražiti i odobrenje za zamrzavanje embrija. Onda je Milinović 2011. dozvolio zamrzavanje embrija u slučajevima teške neplodnosti.
Znači:
- krivi su jer nisu tražili novu licencu niti kad je prošlim zakonom utvrđena iznimka i otvorena mogućnost zamrzavanja embrija, odnosno da su jednom dijelu pacijenata i oni sami onemoćili optimalno liječenje, iako im je čak i onaj nakaradni zakon to omogućio,
- krivi su jer, iako se znalo da će se zakon promijeniti, nisu napravili sve predradnje za nove postupke.
- krivi su jer se nisu stupanjem na snagu novoga zakona pokrenuli i zatražili novo licenciranje, nego su čekali da dođe voda do ušiju.
- krivi su jer su vam lagali, naručivali vas na/za postupke za koje su znali da nemaju uvjeta, jer troše vaše dragocijeno vrijeme, jer rasipaju vašu plodnost.
Nemojmo se zavaravati, nije (samo) kriva administracija ili inercija (da ne velim nesposobnost), već svaki liječnik koji u poslijednjih godinu dana nije potegnuo pitanje licence JE KRIV!
Liječnici nisu bogovi, ljudi su kao svi mi i griješe, ali ako im se iz niza razloga već ne želite usprotiviti u lice, barem ovaj forum daje dovoljno anonimnosti reći popu pop, a bobu bob.
Bb, ja se prva slazem s time da lijecnik nije Bog i poludim kad se tu nekoga od njih smatra cudotvorcem no jednostavno mislim da si u silnom lancu odgovornih osoba mozda doista nisu mogli pomoci,tj da se nisu mogli izboriti do sada isto kao sto se lijecnici na SD ne mogu izboriti za lijekove i maknuti listu. Nije ni u redu obecavati nesto cega nema,meni osobno to ni jedan dr s VVa nije nikad napravio (dok npr u Ri i prije samog ETa uvjeravaju zenu da ce ostat trudna), uvijek su mi realno i prije donosenja novog zakona govorili i davali na izbor. Ja jednostavno nisam tip koji smatra da je dr za sve zasluzan pa ga jednako tako ni ne smatram za sve krivim i isto tako mislim da nije ni bitno sada traziti odgovornu osobu vec postici cilj. Tako da se i slazem s dijelom recenog ali s jednim se pak dijelom ne slazem.
BB raspolazes li konkrenim informacijama na temelju kojih ovo pises? administrativnim informacijama, ne onim sto se dalo zakljucit na temelju pisanja po forumima i u medijima?
ja sam u svemu friska, tako da definitivno nikod s vv ne smatram bogom, ali jako mi je tesko kad dodjem na ovu temu i procitam ovakve optuzbe.
hope31 mozda bi nam mogla napisati sto ti je doktorica rekla, zasto kaskaju s licencom?
Malo offtopic, ali ovo moram demantirati: ohrabrivanje cura u smislu "mislite pozitivno, velike su vam šanse, ma ostat ćete vi iz prve trudni" ili onako kroz šalu nas nazvati "trudnicama" nakon ET-a - to da, obmanjivanje - ne...Sad, ako netko dobronamjernu šalu i tapš po ramenu shvati kao garanciju da će ostati trudna, a onda sorry evidentno je u kome je problem
Ontopic: sretno s licencom Vukovke, nadam se da će se to razriješiti u najhitnijem roku.
Naravno Argentetotalno se slazem!
Ne moramo se složiti, to niti nije biti ijedne komunikacije, ali nije isto nemati mogućnost stvoriti novac kojeg nema za lijekove i u godini dana ne ispuniti formular za licenciranje. Slažem se da je sad najbitnije riješiti licencu kako se postupci ne bi odgađali, ali ne mogu se složiti da se odgovornu osobu ne treba pozvati na odgovornost za koju je plaćena. Nesposobnost preuzimanja odgovornosti, petlja da se stoji iza postupka i/ili odluke je odraz stanja u ovoj našoj državi, i dokle god se ovakve stvari toleriraju pod premisom sad to nije primarno, takve će se stvari i ponavljati, sve dok ne bude sankcija. Za mene ovako nešto nema opravdanja. Uistinu, tebi doktor nije ništa obećao, obećan je stimulirani postupak hope - koji je otkazan. Meni je to strašno
Bubekica - nikada se ne bi usudila ovako nešto napisati bez pravnog uporišta, ali ne znam na što konkretno misliš. Administrativne informacije? Čl. 32-36 regulira licenciranje med. ustanova. Izmjenom zakona o MPO iz rujna 2011. dozvoljava se zamrzavanje embrija u slučajevima teške neplodnosti, kao i protokol u tim slučajevima (odobrenje Nacionalnog povjerenstva), znači i prije ovog zakona iz srpnja 2012. Sve što sam napisala je zdravorazumsko razmišljanje proizašlo od navedenih okvira legislative koje su vrijedili onda, kao i današnjih.
Osobno radim na tematici koja je regulirana i međunarodnim ugovorima i konvencijama i državnim zakonodavstvom. Pa valjda sam dužna pratiti zakonske izmjene koje mi diktiraju način rada; nisam jednom obavještavala državne instance o izmjenama, a ne obratno što bi bilo logično i prirodno. I nisam to radila jer mi je dodatno plaćeno nego da preveniram probleme naših građana u inozemstvu. Za mene to znači raditi posao za koji sam plaćena. Tom logikom odgovorno tvrdim da oni u ovom slučaju svoj posao nisu dobro napravili. I nadam se da će me uvjeriti u suprotno (npr. da su kroz godinu dana poslali molbu za licenciranjem, a da im nitko nakon xyz požurnica nije iz Ministarstva odgovorio). U tom ću se slučaju prva javno ispričati svakom doktoru i administrativnom radniku koje sam "napucala" i s jednakim žarom ću "napucati" Ministarstvo.
bigblue a meni ti to bas lici na situaciju - zaposljavamo one s polozenim strucnim ispitom, a da biste polozili strucni, morate imate godinu dana staza..
ipak mislim da je njih netko gadno zafrknuo, ipak su oni klinika, a p, vg i sd su bolnice, jer to cini neku razliku?
Ili jednostavno na to da njima ide predobro pa ih treba malo "usporiti".
Ne znam konkretnog krivca i zato sam rekla da ga ne mislim ni pozivati na red,kod nas je sve vise manje borba s vjetrenjacama. Da je sve crno bijelo i da nisam zadovoljna s "uslugom" prva bih rekla kako ti kazes popu pop a bobu bob.
Kao što sam rekla, ovo su činjenice, a na mišljenje, kakvo god, srećom svatko ima pravo. Samo vas molim da, prije nego poželite liječnike oprati od svake odgovornosti i krivnje, ne zaboravite da pravo zamrzavanja embrija nemate zbog tih liječnika, od kojih niti jedan nije imao muda reći da Milinovićev zakon ne valja i šutili su kao hmmm da ne budem prosta kad su MPO pacijente nazivali ubojicama, već zbog pacijentica i aktivistica koje su se borile za sve vas, i jednog gastroenterologa koji je u Saboru morao objasniti ginekologu kako se utvrđuje ženska (ne)plodnost.
Ali je ovo već sve OT, ali očito ima potrebe razgovarati o problemima novog zakona, pa ću otvoriti novu temu. Ukoliko želite dalje razgovarati, dati informacije (jer čini mi se da ima još institucija sa sličnim problemima), možemo tamo nastaviti.
Prvi dio bas ne stoji jer je Alebic govorio u medijima no kako kazes,vise ne idem OT
zakon da, al mozda je administracija drugacija, na to sam mislila. to ti i govorim cijelo vrijeme, ti gledas s one pravne stvari, tj. kako bi stvari TREBALE funkcionirati, a pitanje je kako funkcioniraju u stvarnosti...
a sto se tice otvaranja novih tema, bila je i veeeelika rasprava tu o p&p savjetovanju, a kad je otvorena tema, naglo zamrlo. steta.
Ok, onda imamo temu (koliko god da je zamrla), pa će se podići. Ili neće. Ali to je na svima vama.
Ježi ga kad za mene zakon znači obavezu. Ako ne valja, onda ću ga mijenjati, ali mi je nepojmljivo da netko dok imamo 300 000 nezaposlenih ne radi svoj posao (ok, pojmljivo mi je, ali nije da nema sankcija). Šta ćeš kad se ja cijeli život borim da stvari funkcioniraju onako kako trebaju funkcionirati.
Laky - viš kad čitam krive novinepamtim tebe, ali ne i Alebića. Moram pročitati šta je rekao, a i kad je rekao
Linkala sam ja ovdje,davno to bjesene pisem vam s kompa vec s mtela pa ne mogu vise naci ali vidim da je jasnije o cem se radi
![]()
Da možda je bio sad kad je donešen novi zakon no za vrijeme Milinovića ja ga nisam vidjela nigdje u medijima a takvo što bih primjetila jer je bio i moj dr.
i slažem se s Big Blue
meni je riknio komp,pa se neću moći javljati neko vrijeme.....ponekad s poslča ću se prošvercat......sretno svima! pusa
Sanda,znam kako je tomislim na tebe i vibram za konacni ET!!!
![]()
Ja nit sam ga ikad dizala u nebesa ko neke niti mi je uopce lijecnik,samo sam navela. A tko je zadovoljio po tom pitanju?![]()
OT OT-a: Od svih gore dozivjela sam samo ljudskost i brigu i ljubaznost u svakom pogledu. Danas je ovdje jako puno gorcine naspram njih i to vecinom od strane onih kojih se direkt ne tice (hope npr nije u nikoga uperila prst a bas nje se mozda tice) a svatko ima pravo odabrati i postupak i drugog lijecnika i drugu kliniku ako nije zadovoljan. Gorcinom i agresijom se nikada nista dobro nije postiglo. Nadam se boljoj atmosferi ujutro. Laku noc!
I hope,draga,da ne bi mislila da te prozivam. Bb te spominjala danas po tom pitanju pa sam te zato uzela kao primjer. Oprosti ako si me krivo shvatila
nevjerojatno kako smo svi različiti.... meni liječnik koji je vodio naš postupak u kojem sam ostala trudna i iz kojeg nam se rodila prekrasna kćer nije nikakav kralj
Sto ljudi - sto čudi. No ajmo se vratiti opet na ono moje pitanje?
Dakle trenutno se ne zamrzavaju embriji na Vuk Vrhovcu, čeka se licenca za takav postupak i doktorica se nada da će licencu dobiti kroz mjesec-dva.
Ja se uistinu nadam za sve cure koje se gore liječe da će zamrzavanje uskoro krenuti jer će se u protivnom kao i do sada što? Bacati viškovi j.s.? Embrije ne smiju bacati ali ih ne smiju niti zamrzavati?
Jel Alebić možda zbog nemogućnosti zamrzavanja sad cure stavlja na kontracepciju ? Hrki, ti si rekla da ti je Alebić rekao još mjesec dana kontracepcije i onda postupak? Možda ovako prebrodi vrijeme dok se on nada da bi mogao dobiti licencu.
I da se vratim na licence, navodno nisu jedini koji nemaju licencu za zamrzavanje.........
Shvaćam cure da je potreban dobar feeling i povjerenje u doktore kad se ide u postupak, ali dajte i vi malo razmislite, pa cure kojih se to "najmanje ticalo" (od kojih su neke Alebićeve pacijentice i sada majke) su upravo najviše i potegle da Milinovićev zakon padne, da su to olako prihvaćale još ne bi bilo govora o oplodnji svih JS i zamrzavanju embrija.
Ne mislim da je pogrešno naglas ukazivati na nepravilnosti, pa i prozvati krivce; gorčinom i agresijom istina nećemo ništa postići, ali nećemo niti time da se zagrlimo i zapjevamo teletubby song skupa s veselim patuljcima u našim glavama. Mislim, i ja sam jako sklona svom doktoru i cijeloj ekipi Humane, no to ih ne amnestira od činjenice da nisu baš ginuli na barikadama obrane svoje struke i naših sudbina.
Nemojmo se prepucavati oko toga čiji se doktor više zalagao za pacijentice - nije nijedan; na čijoj je klinici najveći kaos - svugdje je; valjda je sada bitnije da složno ispravljamo krive Drine nego da se međusobno gađamo ego tripovima i spočitavamo si zle namjere.
Ajmo radije ići s konstruktivnim prijedlozima što se može učiniti da se situacija što prije okrene u našu korist.
edit: eto kako to Kadauna uvijek lijepo sažme
Posljednje uređivanje od Argente : 25.09.2012. at 00:57
Hope se možda tiče? Hope se itekako tiče, tiče se i tebe, tiče se i mene iako sam trudna, tiče se svakoga. Tebe brine što se netko, ajme, usudio drznuti napisavši da su zeznuli stvar i to proglašavaš gorčinom i agresijom?! To je argumentacija?! Možda ista kao kad je bila riječ o riječkoj mpo praksi. Tužno je da se, u pomankanju iste, poseže za osobnom diskvalifikacijom osobe u diskusiji samo zato što nije, prema nečijim parametrima, osobno involvirana.
Ovakva je izjava sramotna iz više razloga i ne vodi konstruktivnoj raspravi. Međutim, da ne kvarim dobru atmosferu, tu se zaustavljam i želim vam uspješne postupke nakon riješenih birokratskih prepreka ili usprkos njima.
Tko je na VV uopće sad voditelj odjela odkad je dr Čolak u mirovini?
Draga,Bb,od silne svoje zustrosti grizes okolo bezveze. Upotrijebih "mozda" jer ne zelim da se u hope uperuje prstom,upotrijebih mozda jer je vise na njoj da bude ljuta jer je nesto cula iz prve ruke i njoj se desilo a ne tebi. Prestani prozivati ljude pa tako i mene sto ne napadam lijecnika,to me neces nikad vidjeti. citaj pazljivije i ne hvataj se za svaku rijec. Ima ljudi koji imaju takta. Ne znam sta zelis postic? Da ti se poklonimo i idemo svi na VV dic ofenzivu? Argumentacija ti ne drzi vodu a jos si k tome napasna. Svi smo se slozili da cekamo daljnje konkretnije informacije. Nadalje, previse se otislo u OT.
Kadauna,Argente,potpis.
Ali u svakom slucaju,BB, skidam ti kapu sto se i kao trudnica boris za boljitak svih nas dok druge zaborave na MPO i hvale se kako su zatrudnjele "umjetnom". Mozda nam se metode i taktike razlikuju ali nadam se da ces ovo konstruktivno shvatiti, isto kao i svi ostali. Razliciti smo ali ipak svi imamo isti cilj i nije vazan put kojim cemo do njega, neka svatko krene svojim, glavno da svi skupa to postignemo. Ne lazem ako sada kazem da svi mi zalimo sto jos nemaju licencu i zelimo je sto prije no ajmo onda svatko svojim nacinom doprinijeti! Tko god moze, donijeti svakodnevne nove info s VVa, ti nas zakonski potkrijepi, ja cu pisat po plahtama za dan kad napravimo "ofenzivu".
Oprostite sto vas smeta sto ja ne krivim direkt doktore, jednostavno sam dovoljno razocarana u nasu drzavu da znam da si covjek ponekad ne moze pomoci.
Evo me u VV nema guzve, a ni doktora!!??!!! Javim se posli...
[QUOTE=d13;2230974]Evo me u VV nema guzve, a ni doktora!!??!!! Javim se posli...[/QUOTE
hvala draga valjda se netko pojavi
Ovakav način komunikacije je neargumentiran, nesmislen i još štošta što nemam namjeru pisati. Ne treba mi se klanjati, skidati kapu, patronizirati pridjevima draga i sl., jer mi uistinu ne treba forumski pijadestal kako bi mislila za sebe i vjerovala u ono što radim. Iznijela sam činjenice, bez ikakve intencije da dižem bunu na VV. Iz nekog čudnog razloga, ti si se našla prozvanom svakim mojim postom. Rasprava ima smisao samo kad se ne napada osoba, već argumenti, tako je ovime završavam, a vrijeme će pokazati svoje.
Klap klap,bb,klap klap. ne znas prihvatit ni kritiku ni kompliment. Napadala si me vec na pp, bila sam ljubazna. Sad sam pokusavala smirit tenzije u tri navrata al ti brijes svoje i hvatas se za svaku rijec. ne znam di si to iscitala da se ja osjecam prozvanom, mozda tamo di mi se doista obracas? nemam uopce namjeru vise komentirati jer bih za to morala imati sugovornika koji slusa. S tobom nije moguca nikakva komunikacija bila ona konstruktivna ili destruktivna,smislena ili nesmislena pa odustajem. Mogla bih te vrijedati kao sto ti vrijedas svaku rijec bilo moju bilo tudu (zena koje se lijece na VV a ne privatno) ali imam dovoljno kulture i dobrog ukusa da ti kazem "u pravu si" i odmahnem rukom.
Bez obzira na sve gore i na stranici prije izreceno, zelim ti do kraja mirnu,skolsku i ne toliko hormonski stresnu trudnocu! Za mene je ova balava diskusija zavrsena! Pa pa mah mah kissi kissi (iako to ne podnosis :p )
Cure jel netko zna da li se radi u ponedjeljak, 8.10.? pretpostavljam da da, jel ekipa tamo radi i petkom i svetkom...
Meni bi taman 3DC mogao pasti na taj ponedjeljak...
jako dobro pitanje! ja isto pretpostavljam da rade ali neka provjere oni koji ga pohode ovih dana
svima![]()
, micem negativnu energiju daleko od sebe. Neke imaju moj mail ( muma, bubekica, itd ), neki broj, ako sto ustrebate, tu sam za Vas i od <3 vam svima zelim da sto prije dostignete svoj cilj i istinski uzivate u njemu!
Ovaj forum bi trebao biti leglo informacija i podrske a ne prepirka i teror odredene ekipe zbog koje se jako puno cura osjeca uvrijedeno, povrijedeno, iznervirano pa se zato radije maknu jer im je dosta toga i u svakodnevnom zivotu. Ja ih znam barem 10 i kao sto nikada prije nisam, necu ih ni sada prozivati.
Ne zamjeram nikome nista ne samo zato sto sam vjernik nego zato sto mislim da svatko ali ama bas svatko ima pravo na svoje misljenje i na slobodu govora, sto opet neke vrlo cesto zaboravljaju.
Hvala onima koji su uvijek tu, cista srca, i imaju istinite rijeci utjehe a ne one prijetvorne i iz dubine srca su uvijek tu za druge, jednako tako hvala svima onima koji su ovih godinu dana bili uz mene i mog hubbya.
sretno i milijun ~ svima!!!
Geceta![]()
Posljednje uređivanje od hrki : 25.09.2012. at 12:54
Nema potrebe za ovakvim reakcijama.
Moderatorice prate ovaj topic. Do sad nismo pronašle elemente direktnog vrijeđanja ili omalovažavanja...iako ovih zadnjih nekoliko postova idu ka rubu tolerancije.
Načelno, svatko ima pravo iznijeti svoje mišljenje i viđenje.
Svi smo različiti...neki manje taktični u postovima, neki više, neki aktivisti, neki svijet gledaju ružičastije. Bilo bi lijepo da se toleriramo, iako ne možemo isto razmišljati.
Na forumu postoji i opcija 'ignore' pa čak niti ne moramo čitati komentare onih osoba koje ne želimo ili nas uznemiruju.
A sada molim da završimo s ovim, obzirom da očito izaziva previše negativnih tenzija.
Pozornost na probleme je skrenuta...svatko neka sam donese svoje mišljenje.
Posljednje uređivanje od BHany : 25.09.2012. at 14:20
vidim ja tu se moje ime dosta spominje a mene nema haha...cure sve smo u istoj kaši.....ja sam iz prve bila jako zatečena jer postupak čekam od 3 mjeseca 2,5 mjeseca sam pila kontracepciju i eto izdržala sam i došla gore i nadala se napokon stimuliranom postupku kad njih do daljnjega nema zbog licence....iskreno bila sam jako ljuta jer nam obećavaju svašta još od 1 mjeseca tako da više ničemu ne vjerujem....pristala sam na prirodni postupak jer želim pokušati i dobro sam dosada reagirala na klomifene...ali da nisam zadovoljna nisam ni blizu, sutra sam gore ujutro i ispitat ću doktoricu kada će napokon ta licenca jer stvarno (barem mene) košta jako puno živaca i emocionalnog stresa..znači želim biti majka želim to što prije i ne želim da se s nama igraju kao sa lutkama...svako veče idem spavat da si pomazim trbuh i pomislim kako bi bilo lijepo sjetiti nešto unutra i svako jutro se budim s time...pokušavam se dovesti u red jer sam već na rubu od svega toga....samo bih vam htjela reći nemojte se svađati....sve mi želimo biti majke i moramo se držati zajedno i podijeliti jedna sa drugom i dobru i lošu vijest....a što se tiče krivice za licencu smatram da je svaka ustanova koja ju nema KRIVA jer ju nije na vrijeme ishodila a nas su odgađali, odgađali....znači trošenje vremene dragocijenog....eto toliko od mene