Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Tatina prava

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno Tatina prava

Pozdrav svima!!

Molim za pomoc i savjet..
    Naime,trudna sam 5mj.Moj decko (uskoro suprug) i ja smo redovni studenti.Ja sam odlucila 3.godinu fakulteta,ujedno i zadnju,stavit u mirovanje,zbog bebe.Oke,ja kao mama imam pravo na naknadu.U pocetku kada smo se poceli raspitivati o svemu tome,i o nasim pravima,saznali smo da i moj decko ima ista prava-mozda cak i vise.On je dijete poginulog branitelja,i receno mu je znaci da ima pravo ako ne na mjesecnu naknadu,onda barem na jednokratnu pomoc.Njegova mama prima mirovinu po tati,ali i stipendiju za sina-koja je dovoljna za pokrit ratu fakulteta..
    To sve smo se raspitali jos dok sam ja ostala trudna,poslije toga vise nista.Sve do neki dan,posto se ipak bojimo,ako treba i te zahtjeve neke podnositi pa da sve znamo na vrijeme.Sada vec,koga god pitamo,on nema nikakva prava.Sve mi je to jasno,ali em smo oboje studenti-ni jedan nema redovna primanja,nit radimo.Em je on dijete poginulog branitelja...nije mi jasno kako sada odjednom koga god pitamo,nitko nam nista nece reci,osim da odjednom nema nikakva prava,neki kazu da je to zato sto niti jedan otac nema prava,a drugi pak da je to zato sto njegova mama prima mirovinu.Kakve veze mamina mirovina ima s nama,mi nemamo nista s time...nije u redu da zbog toga mi budemo zakinuti za svoja prava..
    Molim Vas za savjet,i pomoc.
    Vise ne znam kome da se obratimo niti koja su nam prava!

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

I jos me jedna stvar zanima,ako tko zna. Ja sam zdravstveno osigurana preko svog tate. I da li sada kada se udam,gubim to osiguranje tj.da li cu i dalje moci kao student biti osigurana preko roditelja ili na koji nacin? Moj decko ima isto tako osiguranje preko roditelja. A posto smo znaci oboje studenti,kako se onda dijete osigurava kada se rodi,preko koga,na koji nacin?

Hvala Vam unaprijed!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ovdje možeš pogledati na kojim područjima možete ostvariti eventualna prava: http://www.braniteljski-portal.hr/sadrzaj/3

osobno smatram da je tvoj doživljaj zakinutosti u pravima pretjeran.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ovo je kopirano sa stranice HZZO-a

učenici srednjih škola i redoviti studenti visokih učilišta koji su državljani Republike Hrvatske i imaju prebivalište, odnosno boravište u Republici Hrvatskoj, te stranci s odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj, a nisu zdravstveno osigurani kao članovi obitelji osiguranika, s time da to pravo mogu koristiti najduže do isteka školske godine u kojoj su završili redovito školovanje,

Nakon vjenčanja vi ste nova obitelj i pravo na zdravstveno osiguranje ostvaruje tvoj suprug kao redoviti student (ako je izvanredni, onda se osigurava kao nezaposlen). Ti ćeš vjerojatno morati kao član obitelji studenta, jer ćeš staviti studij na mirovanje. Isto tako će biti i beba. Nemoj zaboraviti zatražiti od HZZO što ti sve treba za porođajni. Čim rodiš imaš pravo na naknadu, samo moraš dati papire u roku od 30 dana ( ako zakasniš, nećeš dobiti sve unazad, nego 30 dana od dana predaje).

Imate pravo i na jednokratnu naknadu za novorođenče od HZZOa , a neki gradovi daju isto jednokratnu pomoć kad se dijete rodi pa se raspitaj u svojoj Općini.

Prava ima ili tata ili mama za jedno dijete, ne mogu oboje, tako je i logično.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Obzirom da ne radite, dijete može biti na poreznoj kartici bake ili djeda. Najbolje kod onog tko ima najveću plaću.

Također, nezaposlene osobe imaju pravo na staž prvih godinu dana. Ne znam kako jeto regulirano kod studija u mirovanju.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •