Za one koji ne znaju… ukratko. Bila sam u postupcima za potpomognutu oplodnju i kao pripremu za postupak u Mariboru koristila sam 2 mjeseca Yasmin tablete. Mjesec dana prije embolije imala sam iznimno stresno razdoblje uz jako puno putovanja i višesatnog sjedenja.
Rezultat masnovna plućna embolija u oba plućna krila.
Simptomi: Dan prije jako lupanje srca i umor pri hodanju uz stepenice. Dan kada sam primljena u bolnicu jako lupanje srca (120-140 u mirovanju) i osjećaj da nemam zraka pri svakom koraku. Nisam se mogla popeti na prvi kat. Disati sam mogla normalno (bez bolova) ali kao da je zrak bio bez kisika. Ništa me nije boljelo!
Zadržana sam 10 dana na intenzivnom odjelu uz injekcije niskomolekularnog heparina i veće količine kisika, kasnije su injekcije zamijenjene sa tabletama.
Prošlo je 6 mjeseci i još minimalno moram 6 mjeseci koristiti terapiju antikoagulansima koju vrlo teško podnosim jer M + endometrioza + antikoagulansi dovedu svaki mjesec do iznimnog krvarenja koje je nekoliko dana teško zaustaviti pa završim na infuziji ali sam odbila transfuziju.
Rezultati pretraga:
MTHFR C677T: genotip CC – nije utvrđena točkasta mutacija
FII 20210A – nije dokazana točkasta mutacija
FV R506Q – nije dokazana točkasta mutacija
FVIII – 0,78 ref v. 0,50 - 1,49
FXI - 0,96 ref v. 067 - 1,27
Lupus antikoagulant – negativan
aCL-IgG - 0,8 – ref. v. <10
aCL-IgM - 2,4 - ref. v. <10
ANA - 0,1 ref. v. <0,7
MPO-ANCA - 0,7 ref. v. <7
PR3-ANCA - 0,2 - ref. v. <2.0
S – Ukupni proteini - 69 ref. v. 66 - 81
S-imunoglobulin A - 2,6 ref. v. 07 - 4.0
S-imunoglobulin M - 1,3 ref. v. 0,4 – 2,3
S-imunoglobulin G - 11,6 ref. v. 7,0 – 16,0
C3 - 1,4 ref. v. 0,9 - 1,8
C4 - 0,4 ref. v. 0,1 – 0,4
S- reumatoidni faktor <10 ref. v. <14
protein C – 1,2 FV ref. v. 0,7-1,40
Zaključak hematologa: nema elemenata trombofilije.
Ove pretrage nisu napravljene prije embolije ali da i jesu bilo bi mi dozvoljeno korištenje Yasmn tableta.
Trombi nakon korištenja Yasmn tableta nisu tako rijedak slučaj jer samo ja znam dvije žene koje su dobile tromb u ruci za vrijeme korištenja tih tableta. Naravno priča o tome je krenula tek nakon što sam sve ovo prošla.
Obzirom da već ima nekoliko slučajeva u Hrvatskoj ovime bi željela skrenuti pažnju na mogućnost plućne embolije za vrijeme korištenja Yasmin tableta i bez genske predispozicije za trombofiliju.
Doktori mi kažu da sam imala sreće jer sa takvom početnom dijagnozom i ne baš dobrim prognozama danas imam jako dobre nalaze pluća i nešto malo povećano srce što ne bi trebalo praviti probleme a sve ostalo je manje bitno (njima).