Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Plućna embolija nakon korištenja samo 2 mjeseca Yasmin tableta?

Dodirko avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno Plućna embolija nakon korištenja samo 2 mjeseca Yasmin tableta?

Za one koji ne znaju… ukratko. Bila sam u postupcima za potpomognutu oplodnju i kao pripremu za postupak u Mariboru koristila sam 2 mjeseca Yasmin tablete. Mjesec dana prije embolije imala sam iznimno stresno razdoblje uz jako puno putovanja i višesatnog sjedenja.

Rezultat masnovna plućna embolija u oba plućna krila.

Simptomi: Dan prije jako lupanje srca i umor pri hodanju uz stepenice. Dan kada sam primljena u bolnicu jako lupanje srca (120-140 u mirovanju) i osjećaj da nemam zraka pri svakom koraku. Nisam se mogla popeti na prvi kat. Disati sam mogla normalno (bez bolova) ali kao da je zrak bio bez kisika. Ništa me nije boljelo!
    Zadržana sam 10 dana na intenzivnom odjelu uz injekcije niskomolekularnog heparina i veće količine kisika, kasnije su injekcije zamijenjene sa tabletama.
    Prošlo je 6 mjeseci i još minimalno moram 6 mjeseci koristiti terapiju antikoagulansima koju vrlo teško podnosim jer M + endometrioza + antikoagulansi dovedu svaki mjesec do iznimnog krvarenja koje je nekoliko dana teško zaustaviti pa završim na infuziji ali sam odbila transfuziju.

Rezultati pretraga:

MTHFR C677T: genotip CC – nije utvrđena točkasta mutacija
    FII 20210A – nije dokazana točkasta mutacija
    FV R506Q – nije dokazana točkasta mutacija
    FVIII – 0,78 ref v. 0,50 - 1,49
    FXI - 0,96 ref v. 067 - 1,27
    Lupus antikoagulant – negativan
    aCL-IgG - 0,8 – ref. v. <10
    aCL-IgM - 2,4 - ref. v. <10
    ANA - 0,1 ref. v. <0,7
    MPO-ANCA - 0,7 ref. v. <7
    PR3-ANCA - 0,2 - ref. v. <2.0
    S – Ukupni proteini - 69 ref. v. 66 - 81
    S-imunoglobulin A - 2,6 ref. v. 07 - 4.0
    S-imunoglobulin M - 1,3 ref. v. 0,4 – 2,3
    S-imunoglobulin G - 11,6 ref. v. 7,0 – 16,0
    C3 - 1,4 ref. v. 0,9 - 1,8
    C4 - 0,4 ref. v. 0,1 – 0,4
    S- reumatoidni faktor <10 ref. v. <14
    protein C – 1,2 FV ref. v. 0,7-1,40

Zaključak hematologa: nema elemenata trombofilije.

Ove pretrage nisu napravljene prije embolije ali da i jesu bilo bi mi dozvoljeno korištenje Yasmn tableta.

Trombi nakon korištenja Yasmn tableta nisu tako rijedak slučaj jer samo ja znam dvije žene koje su dobile tromb u ruci za vrijeme korištenja tih tableta. Naravno priča o tome je krenula tek nakon što sam sve ovo prošla.

Obzirom da već ima nekoliko slučajeva u Hrvatskoj ovime bi željela skrenuti pažnju na mogućnost plućne embolije za vrijeme korištenja Yasmin tableta i bez genske predispozicije za trombofiliju.

Doktori mi kažu da sam imala sreće jer sa takvom početnom dijagnozom i ne baš dobrim prognozama danas imam jako dobre nalaze pluća i nešto malo povećano srce što ne bi trebalo praviti probleme a sve ostalo je manje bitno (njima).
    Posljednje uređivanje od Dodirko : 01.05.2011. at 16:21

Hajdi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Dodirko, nadam se da ćeš što pre ozdraviti...

priča je strašna, nisam razumela da li su ti potvrdili da ti se ništa ne bi desilo da nisi uzimala yasmin?

neke moje prijateljice je koriste, ja ne.

MarikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ufff, Dodirko, baš zahebano...vibram da ti što pre bude dobro~~~~~~~~~~~~~~~~

priscila avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Uhh, Dodirko, dobro je i prošlo, hvala Bogu

I tko god pije Yasmin, neka ih u dogovoru sa svojim liječnikom promijeni

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Dodirko, .

I sama sam u više navrata koristila yasmine, a kako imam homozigog na pai-1 (4G/4G) pričala sam s nekim doktorima o tome nakon tvog slučaja, mislim da se odgovor, ako sam dobro shvatila, svodi na to da se radi o lošoj sreći, uz česti dodatak i da i bilo koja druga antib. tbl. može izazvat slično. Pitala sam izričito hematologicu smijem li na antibebi - da. Moja opća praksa je bila jako oprezna jer da ona viđa dosta komplikacija od antibebi i da se tome treba pristupiti pozorno - opet, da si vadila onu standardnu krvnu sliku prije pijenja antibebi (ne gen. trombofilije), ne znam bi li se nešto našlo?

Iako, nakon tvog slučaja, naišla sam na još 1, doduše, yasminelle (još blaža varijanta), isto nakon vrlo kratkog korištenja - dubinska venska tromboza, ali jaka genetska predispozicija (faktor leiden), kod iste dr. se liječila kao i ti, kao i ona kod koje sam ja bila. Rijetko tko od nas vodi računa o tome koliko sjedi, a morali bismo, to je i u trudnoći važno, barem me na to jako upozorila ginićka - obavezno pauzu u vožnji ili sjedenju...

Puno cura u potpomognutoj pije antibebi u sklopu pripreme za postupak (razne), i imaju razne nalaze gen. trombofilije (nalaz nije čist kao kod tebe), zasad nije bilo takve reakcije.

Užasno mi je žao zbog toga što ti se dogodilo, ali koji poučak iz toga izvući, iskreno, ne znam ni sama, osim toga da je ovo najozbiljniji slučaj zdrav. komplikacije unutar IVF postupka koji sam u svom forumskom stažu popratila, i da ta komplikacija nije došla od specifičnih lijekova koji se uzimaju od stimul. ovulacije, čega su se žene sklonije bojati.

Poučak je definitivno s antibebi oprez, ali kako taj oprez implementirati, osim da se od njih ful apstinira ili izbjegava baš yasmine, ne znam.

Želim ti svaku sreću i hvala ti što si napisla svoje iskustvo !

Dodirko avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Hvala ina33. I u najtežim trenucima bila si samnom i cijenim to od sveg srca.

Da su nalazi napravljeni prije embolije dobila bi "dozvolu" piti kontracepciju.

Iako nuspojave postoje i sa drugim kontracepcijskim tabletama u ovih 6 mjeseci nisam čula da je netko dobio trobmozu od drugih. Vjerojatno postoje slučajevi ali ... u bolnici su me zvali Yasminka ;( a dermatologica me odmah pitala da li sam pila yasmin. Čini mi se kao da svi prešućuju nešto što znaju.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ajme strašno, na sreću pa je sve dobro završilo!

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

draga moja...ja ti samo šaljem

hvala ti za priču

mislim da ne bi bilo loše linkati ju i negdje na 'potpomognutoj' jer nisam sigurna koliko ljudi s tog pdf-a čita zdravlje,a ima ih dosta koji koriste yasmin

sada kada znam...mislim na tvoj potpuni oporavak
    sretno!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Dodirko

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Digla se prašina prije nekog vremena vezano baš za Yasmin pilule nakon što je nekoliko djevojaka u kratkom vremenskom razdoblju umrlo od posljedica embolije a onda se to sve stišalo.
    Moja prijateljica je išla raditi koagulogranm nakon te cijele strke i bio joj je poremečen, tako da.....
    Svaka tableta koju progutamo ima nuspojave, neke blaže a neke jače
    Farmaceutski lobiji su strašno jaki i tu se vrti ogromna lova, u krajnjem slučaju ljudski životi i nisu tako važni bitno je zaraditi koji dolar više

Dodirko avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

U tome i je stvar, dignu prašinu tek kada netko umre a ljek se i dalje nastavi prodavati.

Kako je moj koagulogram sasvim OK mogu zaključiti da se ta nuspojava ne događa samo ženama koje su sklone trombozi.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

moja frendica je imala infarkt sa 25 godina, hvala Bogu blagi, ali dovoljan da odleži svoje u bolnici i izgubi semestar. Dr su joj rekli da šta ona nije znala da ne može piti samo tako godinama (5-6godina je pila) bez posljedica.Naravno osim jetrenih proba,nitko je nikad nije poslao niti na jednu drugu kontrolu. Mislim da je rekla da nije pila cijelo vrijeme iste, ali ne sjećam se koje, jer je to bilo prije yasmin tarapane.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Dodirko prvotno napisa Vidi poruku
    U tome i je stvar, dignu prašinu tek kada netko umre a ljek se i dalje nastavi prodavati.

Kako je moj koagulogram sasvim OK mogu zaključiti da se ta nuspojava ne događa samo ženama koje su sklone trombozi.
    Da, ovo su mi potvrdili, ali uvijek uz dodatak "ali i druge kontracepcijske imaju slični učinak, to vam može biti i od drugih tableta), iako, ostaje činjenica da je onaj članak u NCL-u (imam doma, ako ti treba, skeniram ti i mejlam) bio povezan isključivo s yasmine tabletama, i da sad znam, na žalost, samo tebe (yasmine - plućna embolija) i još jednu curu na yasminelle (dubinska venska tromboza, faktor leiden).

Naime, opća dr., taman prije tvog slučaja, kad nas je dosta, zbog slučaja martine123 koji nas je jako potresao, kao i mnoge, išla raditi trombofilije, i našla povećane d-dimere (za koje mi svi kažu da su ipak nespecifični, tj. ne moraju nužno bit povezani s time), rekla mi je da svaka čast profesorima raznima, ali da ona zna za puno slučajeva "na terenu" komplikacija od antibebi. Opet, i da si ti napravila krv, bilo bi sve čisto i dobila bi zeleno svjetlo, zato mi je drugi dr. to komentirao kao lošu sreću i usporedio s prometnom.

Linkaj ovo svakako na potpomognutu, jer većina ljudi razmišlja (to je samo par mjeseci), a to ništa ne znači, i moja "yasminelle" cura je bila "samo par mjeseci", ako se dobro sjećam njenog slučaja.

Nakon ovoga sam duboko razmislila svaki put pred uzimaje antibebi, pogotovo vodeći računa o svom životnom stilu baš tada kad sam ih trebala uzimati - 9 sati posao + 4 sata vožnje preko vikenda do Omiša, i skinula sam se s njih.

Na žalost, stvari nisu toliko upravljive, jer bismo svi mislili - ništa se u krvi ne nalazi - it's OK za piti antibebi .

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •