Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: zabrinuta oko 3. carskog

diči avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno zabrinuta oko 3. carskog

mame koje ste više puta rodile na casrki pliz savjeti!
    Moj ginić je nakon što je shvatio da sam oba poroda imala na carski rez poludio i na neki način zabranio mi treću trudnoću. Kao rizici, moguća smrt, da će on onda u novine i truć bla....sad se spremam po drugo mišljenje ovih dana...ima li vas koje ste imale više od dva carska?
    ima li nade da treća trudnoća ide prirodno? Mislite li da sam luda ako riskiram? Želja nam je jednostavno prevelika...a lik me na tren zbedirao...pa se pitam još jednu stvar dali da idem na sv duh preko veze po preporuci kojoj bi se moglo vjerovati pa sam u neku ruku mirna jer će mi netko voditi trudnoću od tamo ili da nastavim ići ovom giniću preko zdravstva u svojoj ambulanti i redovno odem u merkur na porod (jer tamo po prebivalištu pripadam) na rizik kao prva dva puta pa šta bude...ne mogu reći da sam imala na merkuru loša iskustva...nisam pametna...

partyka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Već se o tome pričalo ovdje http://forum.roda.hr/threads/64227-V...ight=3.+carski
    U literaturi postoje brojni navodi žena koje su imale po 6-7 carskih rezova, ali je to kod nas totalni science fiction.
    A zašto ne razmišljaš o vaginalnom porodu? Baš sam nekidan čitala o ženi koja se nakon 6 carskih odlučila na vaginalni, i nakon toga je još 5 komada rodila vaginalno

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

u Hrvatskoj se nakon 2 carska reza ne prakticira VBAC
    ja sam imala 3 carska, 3. je bio 17 mjeseci nakon drugoga i nitko me nije plašio
    moj ginekolog je rekao: Jest da je to malo prerano, ali sad šta je tu je, svi ćemo se potrudti da sve bude ok
    3. trudnoća je prošla u najboljem redu, odlično sam se osjećala, radila do kraja, puno hodala,...

nije toliko bitno koji je carsi po redu, već u kakvom je stanju ožiljak od prethodnih carskih rezova, to svakako provjeri
    inače, nakon 3. carskog sam se oporavila puno prije nego nakon 2.

preporučila bih ti Vinogradsku
    (na Sv. Duhu mi trenutno leži prijateljica kojoj su tamo nešto gadno zeznuli)

diči avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

partyka voljela bih da mi idući porod bude vaginalni i to sam baš rekla giniću otkud može netko biti siguran da treći neće biti vaginalan. kamo li sreće da tako bude, onda bi se jednog dana mogla nadati i petom djetetu... Ali sam čula isto to što i laumi kaže da kod nakon drugog carskog 99% je treći također carski. To je stvarno šteta!

Laumi- kako da provjerim stanje ožiljka? Evo nadam se da sam za Srijedu dogovorila privatan pregled pa ću pitati ginića da mi on to provjeri i kaže?

Ti više ne razmišljaš o kojem djetetu?

Sinoć sam na jednom drugom forumu naišla na jednu mamu iz Subotice koja je imala šest carskih rezova u 11 godina, čini mi se ima 35godina. Dala mi je nadu. Sad se samo u principu treba nadati da nisam ta kojoj je tanka maternica sad nakon ova dva carska. Ali odustati neću. Hvala cure

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Moja prijateljica je imala dva carska u cca 3 godine, i rekli su joj da bi bilo dobro da napravi malo veću pauzu pre trećeg deteta.
    Mlađe dete joj sad ima pet godina i oni kreću na treću bebu.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

joj kako mrzim kad su ljudi neprofesionalni, nepromišljeni i ostalo...
    diči, nemoj se dati zaplašiti
    Nisam imala takvo iskustvo, ali mi je frendica imala 4 carska u 5 godina,
    a samnom je na Sv.Duhu ležala žena koja je imala 3 carska,i to 3. 17 mjeseci nakon 2. i sve je bilo super

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Evo istp nemam vlastito iskustvo,ali moja jako dobra prijateljica je rodila tri cure na carski.
    Trudnoće je vodila u trudničkoj ambulanti Petrove bolnice i to tako da je odprilike znala kada je koji doktor,pa je pokušavala doći kod istoga uvijek.
    Sve je prošlo u najboljem redu,iako kaže da dosta osjeti rez na promjenu vremena i da ju malo zezaju trbušni mišići.
    Ja sam imala jedan carski i nemam nikakvih nuspojava,jedino su mi razmaknuti mišići ali to je više moja lijenost.

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj diči prvotno napisa Vidi poruku
    Laumi- kako da provjerim stanje ožiljka? Evo nadam se da sam za Srijedu dogovorila privatan pregled pa ću pitati ginića da mi on to provjeri i kaže?

Ti više ne razmišljaš o kojem djetetu?
    stanje ožiljka se provjerava ultrazvukom, koliko znam (nisu mi to radili)

ne, ne razmišljamo o još djece, ne samo zbog 3 carska

diči avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

hvala vam svima na pomoći, sutra ujutro sam dogovorila pregled i razgovor sa jednim ginekologom u sisku preko roditelja a on mi nudi i vođenje trudnoće i porođaja ako želim...morat ću razmisliti o tome...hvala još jednom, zlatne ste...

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

postoje neki rizici koji se povećaju nakon svakog CR-a (povećani problemi sa plodnost, povećani rizik za placenta accreta i placenta previa, ove zadnje dvije mogu značiti da se mora ić na CR), ali to ne znači da će se to desiti tebi. i to su problemi koji se znaju UNAPRIJED odnosno kad dođe termin zna se ako je to nešto o čemu se treba brinuti.

Naravno da možeš roditi vaginalno! I ne treba se nikim o tome svađati, samo iskazati da je to tvoj informiran odabir. Energiju ne treba trošiti na ubjeđivanju, jer ionako kad dođeš rađat potrefit ćeš na osobu koja je dežurna i tu ne možeš ništa promijeniti. Za porod i trudnoću ti toplo savjetujem doulu.

Jedina stvar kod samog poroda koja je recimo rizičnija je mogućnost rupture.

RCOG (Royal College of Obstetricians and Gynecologists, Kojegij ginekologa VB) kaže u svojim smjernicama da nema značajno povećanje u mogućnost rupture nakon VBAC sa više od 2 CR-a. Žene koje imaju povijest dva CR-a bez komplikacija i koje imaju zdravu trudnoću i informirane su o rizicima i prednostima mogu biti kandidatkinje za vaginalni porod.

SOGC (isti kolegij, ali kanadski, The Society of Obsetricians and Gynecologists of Canada) kažu da nema kontraindikacije ali da žene treba informirati o rizicima i prednostima.

ACOG (opet kolegij, ovaj put američki, the American College of Obsetricians and Gynecologists) kažu da žene sa dvije prethodne 'low transverse' (ne nalazim sad prijevod, to je onaj 'moderan' tzv 'bikini' carski kojeg imaju više od 90% žena) mogu biti kandidati za vaginalni porod.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

I, ako znaš engleski, obavezno učlani se na mailing listi ICAN - the INternational Caesearean Awareness Network, www.ican-online.org i prati njihov blog.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Pratim...

diči avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

joj hvala cure...sve više informacija,
    nego bila sam danas kod ginekologa (drugo mišljenje) i popljuvao je stav mog državnog ginekologa i rekao tip priča same gluposti i da me strašio bez veze i da mi on u sisku gdje je može voditi trudnoću u koju se mogu slobodno upustiti i poroditi me ali carski. Da neka zaboravim na vaginalan porod i da mi nakon poroda može reći kad vidi stanje maternice mogu li danas sutra na četvrto dijete ili ne.

Nego recite mi dali mi s prebivalištem u zg ako rodimo u nekom drugom gradu u hr, možemo i dalje računati na potporu grada zg-a za rođenje djeteta ili to onda gubimo jer se dijete piše u mr tamo gdje se rađa? znači ako ropdim u sk onda dobivam samo naknadu koju daje sisak i sl?
    hvala

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Evo da te i ja utješim. Kad sam išla roditi Elu, dakle treća trudnoća, drugi carski, htjela sam odmah i podvezivanje, ali mi nisu htjeli to napraviti, jer sam premlada i jer mogu još jednom roditi na carski. Dakle, bila bi 4. trudnoća i treći carski i apsolutno nitko od njih u bolnici nije to vidio kao neki problem.
    Uostalom, i VB čeka 4. bebu i 4. carski! Tako da ne vidim razlog zašto ti ne bi još rodila.
    E sada o vaginalnom nakon dva carksa bi se dalo razgovarati, za to osobno nisam nikako!

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

@diči, kako strašno! nije mi jasno kako može netko tako popljuvati ono što strukka, istraživanja i službeni stavovi (smjernica) Kolegija opstetričara kažu. Uostalom, naš (hrvatski) kolegij nema svoje smjernice tako da svak radi i kaže što mu se čini :/ dobro razmisli što zapravo želiš, ima mogućnosti.

a što se tiće prebivališta i mjesta rođenje djeteta to nema veze, vi po prebivalištu imate pravo na xy pogodnosti, neovisno o tome gdje vam se dijete rodi.

@ana.m, čar informiranog izbora je da se osobi daje potpuna slika, i onda da odluči. naravno da neće svatko isto odlučiti, ali ono što je važno da se koriste činjenice u odabiru, i za i protiv.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Danci_Krmed ja ne znam odakle tebi hrabrost da ženu koja je imala dva carska reza upućuješ da rodi vaginalno.

zbilja ne znam.

anita rain avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Ja sam isto dvoje djece rodila na carski i doktor koji je radio drugi carski rekao mi je da više ne bi trebala, jer kao imam priraslica od prvog carskog. Meni je to bilo strašno, jer sam htjela barem troje dječice, no međutim, svi ostali liječnici su mi rekli da mogu još jedno dijete, čak i ultrazvuk je pokazao da je sve ok, tako da ja hrabro idem na još jedno. A isto tako znam ženu koja je imala 5 carskih i da joj je 2 bio najteži, a svi ostali bez problema. Tako da Diči, samo hrabro i ja se spremam ... Sretno

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ronin ja nisam baš stekla dojam da ju danci upućuje da rodi vaginalno, nego samo pruža informaciju i iznosi činjenice i statističke podatke. Što će netko s tim napraviti, to je njegova stvar.
    Ja sam, npr. prije mislili da se mora ići u bolnicu po mjestu stanovanja. Onda mi je pružena informacija da imam izbor. To se zove informirani izbor. Netko bi rekao da je vrlo neodgovorno putovati 100 km u rodilište (to su i bile prve reakcije), ali ja sam dobila informaciju i sama odlučila. Nitko me nije uputio.
    Rizik rupture nakon 1CR je niti 1%! Druga stvar je što mene osobno to uopće ne tješi (a vjerojatno ni tebe) jer ti je statistika manje važna kad se upravo ti nađeš u tih 1%

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj kljucic prvotno napisa Vidi poruku
    Rizik rupture nakon 1CR je niti 1%! Druga stvar je što mene osobno to uopće ne tješi (a vjerojatno ni tebe) jer ti je statistika manje važna kad se upravo ti nađeš u tih 1%

ja sam se našla u tih 1%
    Posljednje uređivanje od Boxica : 03.05.2011. at 21:36

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

zaboravih napomenti:
    prvi porod-vaginalni
    drugi - CR
    treći -CR

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
    .

Naravno da možeš roditi vaginalno! I ne treba se nikim o tome svađati, samo iskazati da je to tvoj informiran odabir.
    evo ključić,citirala sam taj dio.

i pošto ja također spadam u tih famoznih jedan posto,perspektiva nam je ponešto drugačija.

diči avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

boxica pa zar si ti imala rupturu maternice, zar tijekom vaginalnog poroda? ajme meni...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

diči ,dok ti boxica ne odgovori,ja sam imala prvi carski,drugi VBAC,i tokom trećeg vaginalnog mi se rasprsla maternica.

s obzirom koliko sam se,otkad obraćam pažnju,priča o rupturama naslušala,čini mi se da je broj veći od 1 %

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ronin ne vidim gdje je tu upućivanje. Naravno da može roditi vaginalno. Pitanje kakve će biti posljedice. I ja isto mogu 48h nakon carskog otići iz bolnice na vlastitu odgovornost. I ne trebam se s nikim o tome svađati jer je to moj informirani izbor. I moje pravo kao pacijenta. Ali pitanje je kakve to nosi posljedice. Mislim da danci ovdje naglašava upravo to - informirani izbor i pravo pacijenta. Nitko ti ništa ne može napraviti protiv tvoje volje. Toga, nažalost, ljudi još uvijek nisu svjesni.
    I znam da nas naše iskustvo predodređuje, ali ne treba nam perspektiva zato biti tako pesimistično-paranoična

diči avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ronin i šta se dešavalo, to su uspješno i sanirali...naravno moraš zaboraviti druge trudnoće ili?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

@ronin, meni je žao što je tvoja situacija bila takva kakva je, nažalost i najmanji postotak znači da će se to desiti nekome a svaki postotak je velik kad se desi tebi ili nekom tko je tebi blizak. ali imaj također na umu da da rupture se također mogu desiti za vrijeme CRa, a postoji i postotak žena koje nisu nikad imale CR koje isto dožive rupturu maternice (vrlo malen, ali postoji).

ja sam pobornik informiranog izbora, kao što je rekla ključić. tvoja priča nas svih podsjeća što se sve može desiti i da 1% može biti neko koga poznaješ (pa makar samo virtualno), i da rizik je realan. kao što su rizici CR realni, pa makar bili maleni. osobno znam nekoliko žena koje su imale VBAC nakon 2 ili više CR, osobno znam žene koje su imale teške posljedice nakon CRa (neki potrebni, neki nepotrebni, neke imale veće posljedice, neke manje). ali moja ili tvoja ili bilo čija odluka se mora temeljiti na dokaze i na ono što nam srce kaže nakon što dobije potpunu sliku mogućnosti. a kao što sam nabrojala gore, stavovi liječničkih komora u svijetu kažu suprotno od onog što tvrde naši liječnici.

hvala što si podjelila svoju priču na forumu, sigurno ti je trebalo puno hrabrosti i vjerujem da si svima nama pokazala da i sasvim maleni postotak je za nekog stvarnost.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ronin i šta se dešavalo, to su uspješno i sanirali...naravno moraš zaboraviti druge trudnoće ili?
    da,spašavali su mene i malenu,ona je reanimirana i bila je izložena prilično dugoj asfiksiji,i ima poremećaj autističnog spektra

druge trudnoće više ne dolaze u obzir.

zbilja ne bih htjela ispasti pesimistična i paranoična,uostalom i iza mene je jedan uspješan VBAC i svakako mislim da je on moguć i ostvariv...ali poslije dva carska...ipak ne.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ronin :hug:

krenimo na nešto malo pozitivnije, naša ronin ima i VBAC iskustvo pa može nam malo više pričat o tome. Ja da sutra moram odlučiti ne bi dvojila ići na VBA2C, jer su rizici ponovnog CR za moj pojam preveliki u odnosu na rizike VBA2C, ali to je moj (vrlo dobro istraživan, ne na temelju rekla kazala) informiran izbor, ne mora svačiji bit isti.

a koga zanima može probat guglati VBA2C ili HBA2C i vidjeti priče žene koje su uspjele u VBAC nakon 2 CR.

philipa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Moja prijateljica je imala 3 carska i nakon toga napravljena je sterilizacija..

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

http://www.duggarfamily.com/

evo priča o ženi koja je rodila 20-tak puta:
    vaginalno, pa carski, pa vaginalni pa vaginalni....

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

1. carski
    2. VBAC
    3. carski
    4. carski
    5. carski

i nakon toga svega u Petrovoj odbijaju uciniti sterilizaciju jer sam premlada, da nije zalosno bilo bi smjesno, ali po tome eto oni smatraju da ja jos mogu radjati, ocigledno

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

boxica pa zar si ti imala rupturu maternice, zar tijekom vaginalnog poroda? ajme meni...
    meni nije bila kompletna ruptura nego je tek krenulo pucati, a kako je stalno bio netko od doktora/babica pored mene zbog prethodnog problema (vidi u potpisu) čim su primjetili na CTGu da nešto ne štima doslovno su odletjeli samnom u salu...poslije sam čula da su jedva zaustavili krvarenje i da su me jedva skrpali... tlak nakon poroda 50/70 i dobila sam transfuziju...
    VBAC je bio na inzistiranje doktora jer kao prvi porod je bio vaginalni pa kao mogu ja to na što ja nisam baš bila oduševljena ali reko valjda dok zna...

drugi porod - 1. CR je bio zbog lošeg stanja beba

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

kod tog pokušaja VBAC mi je napomenuto da nije bitno koliko je prošlo od zadnjeg CR nego u kakvom stanju je taj ožiljak (1. CR je napravljen na SD, ali to je već priča za sebe)

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Relative Risks of Uterine Rupture

VBAC, C-Section, and EFM: How Safe Are They?

Evo dva zanimljiva članka. Pa tko voli nek izvoli.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Sa mnom u sobi na SD je bila ženska koja je rodila 3 puta na carski (uska zdjelica).

Ja ne bih riskirala ni u ludilu i nakon 2 carska išla na VBAC.

Danci, stvarno malo previše linkova čak i kod dobronamjernog informiranja.

Diči, postupi kako ti osjećaš,al razmisli kod VBAC-a ti ne bi smjeli dati drip a to u našim bolnicama prakticiraju.

Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Sa mnom u sobi na SD je bila ženska koja je rodila 3 puta na carski (uska zdjelica).

Ja ne bih riskirala ni u ludilu i nakon 2 carska išla na VBAC.

Danci, stvarno malo previše linkova čak i kod dobronamjernog informiranja.

Diči, postupi kako ti osjećaš,al razmisli kod VBAC-a ti ne bi smjeli dati drip a to u našim bolnicama prakticiraju.
    hej cure moja šogorica imala 4. carski u 2.mjveli da se bolje osjećala sada nego kod prvog carskog .Nebrini biti će sve ok

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Nisam gore bila stavila ovu studiju, dakle Cahill, 2010 je u studiji koja je obuhvaćala 25.005 žena koje su imale barem jedan prethodni CR i dizajniran je tako da je uspoređivao ishode poroda obzirom na to da li je majka imala jedan, dva, ili tri prethodna CRa.

Od 25.005 žena, 860 ih je imalo tri ili više prethodna CRa; 89 su probale VBAC (vaginalni porod), 771 odabrale su elektivni ponovni CR. Od onih 89 koje su probale VBAC, nije bilo smrtnih slučajeva. Također, imale su vrlo slične ishode vaginalnog poroda kao i one majke koje su imale samo jedan carski rez (postotak VBAC za žene sa barem 3 CRa bio je 79.8%, dok onaj žena koje su imale samo 1 CR bio je 75.5%)

Uzorak od 89 žena je zaista malen, i zato je potrebno još više takvih studija napraviti tako da se može na zaista velikom uzorku vidjeti ishode VBAC nakon više od jednog CRa. Nikog naravno ne nagovaram na jedno ni na drugo, svatko ima pravo odlučiti za sebe. Promjene će se desiti u sustavu tek kad žene počnu se osvjestiti na svoja prava i na to što studije i literatura dokazuju.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •