Results 1 to 25 of 25

Thread: Bućino ulje

  1. #1
    winnerica's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,034

    Default Bućino ulje

    Dobila sam prekrasno mirisno bućino ulje ali nemam ideje za kaj da ga koristim (osim grah salate, te krumpir salate). Gdje sve može ići?

  2. #2
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Ja ga trpam gdje god stignem. Evo nova proljetna ideja-rajčica, krastavci, mladi luk( a može i rotkvica), malo aceta, sol i bučino ulje. Mmmmm, sline mi cure. Mi to već dva dana za redom jedemo.

    zelena salata(može i matovilac, rikula), zatim,

    miješana salata od ribane mrkve, kuhanog slanutka, kukuruza

    Meni je bučino ulje preefino za salate i koristim ga umjesto bilo kojeg ulja(pa čak i maslinovog koje mi je na prvom mjestu od svih ulja).

  3. #3
    oka's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    3,305

    Default

    Također koristim samo za salate

  4. #4

    Default

    samo pazi, dosta brzo užegne, mi ga držimo u frižideru

    isto samo za salatu, grah
    zelena salata mi je prenježna za bućino ulje

    mislim da se ono baš ne bi trebalo zagrijavati
    Last edited by aleksandra70vanja; 03.05.2011 at 00:08.

  5. #5
    lucifer's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    43

    Default

    Moji ga doma koriste kao preljev za sladoled od vanilije....brat ga zna staviti i u sir i vrhnje...

  6. #6
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    U mojoj kući ga uvijek ima i to najčešće ovog: http://www.uljara-hladnic.hr/

    Mi doma uglavnom koristimo sirovo bučino ulje (jer to je hladno prešano ulje) u salatama: grah, slanutak, slatki kukuruz, salata od luka bez drugih biljaka, omiljeni daikon, zelena koja nema intenzivan okus (kristalka ili puterica - staviti samo kap,dvije) uz dodatak češnjaka i balzamičnog octa, razne kombinirane salate sa sirom (ementaler i slično)... i to je to.

    Dobri su recepti s hajdinskom kašom i šampinjonima, gdje se ulje ipak termički obrađuje.

    Evo ovako: http://www.coolinarika.com/recept/heljda-iz-rerne/

    Međimurci čak i zlevenku rade s bučinim uljem.

  7. #7
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Zaboravih radič i cikoriju... Ma ima tih kombinacija beskonačno puno. Ide odlično u salatu od tvrdo kuhanih jaja s lukom (vidiš, nisam to radila stoljećima...)

    Od mesa - salata od kuhane govedine/junetine: junetinu iz juhe narezati na kocke, dodati mladi luk ili obični, po želji sojine klice ili klice mungo graha i začiniti (sol, papar, jabučni ocat, bučino ulje). Umjesto junetine iz juhe može se staviti hrenovka ili safalada (ni to nisam radila stoljećima, ali to je jelo mog djetinjstva).

  8. #8
    ježić's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Zagorje
    Posts
    1,862

    Default

    Quote Originally Posted by lucifer View Post
    Moji ga doma koriste kao preljev za sladoled od vanilije....brat ga zna staviti i u sir i vrhnje...
    Bučino ulje sa sladoledom od vanilije i kojekakvim sjemankama... Mljac! To sam prvi put probala kod Špičeka u njegovom restoranu u Zaprešiću. Prefino!

  9. #9
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    U juhu od bundeve, kad je već u tanjuru servirana. Možda bi se dalo i u još koju krem-juhu?

  10. #10
    Nia_Zg's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    1,276

    Default

    Mi stavljamo bučino ulje na kuhane štrukle od Leda, naravno uz mljevene sjemenke sezama. Ta kombinacija nam je odlična. Inače ga klasično koristimo za sve vrste salata i držimo u frižideru.
    Last edited by Nia_Zg; 03.05.2011 at 11:07.

  11. #11
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Ja ga često trpam u dresinge za salatu. Pošejkam ga s ostalim sastojcima u pljastičnoj posudici s poklopcem od puterwara.

  12. #12
    (maša)'s Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Zg, IR
    Posts
    2,187

    Default

    samo za salatu ga koristim...ja ga obožavam i stavljam u sve salate

  13. #13

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Velika Gorica
    Posts
    485

    Default

    Quote Originally Posted by ježić View Post
    Bučino ulje sa sladoledom od vanilije i kojekakvim sjemankama... Mljac! To sam prvi put probala kod Špičeka u njegovom restoranu u Zaprešiću. Prefino!
    Ovo moram probati...zvuči mrak!

  14. #14
    (maša)'s Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Zg, IR
    Posts
    2,187

    Default

    jučer ga stavila u tjesteninu sa tunom...

  15. #15
    mamaduda's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Posts
    919

    Default

    kod nas samo za salate, ali tu ima super ideja, sigurno ću probati nešto od toga

    koje vam je najbolje?

    Peterlin, da li ova uljara ima i maloprodaju i kakve su cijene?

  16. #16
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by mamaduda View Post

    Peterlin, da li ova uljara ima i maloprodaju i kakve su cijene?
    To ulje meni tata kupuje baš tamo, u samoj uljari (to je u Koprivnici). Vidjela sam to ulje tamo i po dućanima. Za druge gradove ne znam. Cijena vjerojatno jest nešto niža u uljari nego u trgovini, ali to je sve u istom rangu. Raspitat ću se za detalje kad se sjetim, pa javim. Ako ti je dugo čekati, nazovi ih i pitaj gdje ima njihovog ulja u maloprodaji.

  17. #17
    winnerica's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,034

    Default

    Izvješće: stavila sam ga danas u grenadir i paše odlično!!! Prvo sam na maslacu malo luka popržila, stavila krumpir, tijesto i jaja, a onda bućino ulje (znači - nisam ga termički obradila) i super je!!!

  18. #18
    mamaduda's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Posts
    919

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    To ulje meni tata kupuje baš tamo, u samoj uljari (to je u Koprivnici). Vidjela sam to ulje tamo i po dućanima. Za druge gradove ne znam. Cijena vjerojatno jest nešto niža u uljari nego u trgovini, ali to je sve u istom rangu. Raspitat ću se za detalje kad se sjetim, pa javim. Ako ti je dugo čekati, nazovi ih i pitaj gdje ima njihovog ulja u maloprodaji.
    nije hitno, pa kad se sjetiš javi, a mogla bi ih i ja nazvati.
    vidjela sam da ih hvališ pa me zainteresiralo

  19. #19

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    759

    Default

    Jako su interesantne ove kiflice koje se rade od bučinih sjemenki i ulja, pa imaju divnu boju:
    http://www.coolinarika.com/recept/ki...sjemenki-buce/

  20. #20

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    zapad
    Posts
    1,076

    Default

    ima jedno starinsko a ful zdravo jelo zvano kašnjaci:
    savijača punjena hajdinskom kašom koja je začinjena bučinim uljem,

    inače, bučino stavljam u sve salate,npr.
    zelena + paradajz + (grah) + (sjemenke suncokreta) + (sir)
    + (meso) + (ječam)

  21. #21
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by krojachica View Post
    ima jedno starinsko a ful zdravo jelo zvano kašnjaci:
    savijača punjena hajdinskom kašom koja je začinjena bučinim uljem,

    inače, bučino stavljam u sve salate,npr.
    zelena + paradajz + (grah) + (sjemenke suncokreta) + (sir)
    + (meso) + (ječam)
    Kod mene se zovu kašnjaKi... Gdje je onaj smajlić kojem cure sline do cipela???

    (Nisam 100% sigurna, ali mislim da sam već pisala recept za to, ali ne da mi se ponovno... Evo, našla ja tuđu pamet: http://www.gastronaut.hr/recept.asp?id=448).
    Last edited by Peterlin; 10.05.2011 at 14:41.

  22. #22

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Velika Gorica
    Posts
    485

    Default

    Jučer sam narezala domaći kozji sir na kocke i paradajz i začinila sa bučinim uljem. Zakon!

  23. #23
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,308

    Default

    imate kojeg pouzdanog bućara uzeli bi nešto čistog ulja

    dajte preporuku

  24. #24
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,863

  25. #25
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Ja kupujem od ovih, direktno iz uljare: https://www.tvrtke.hr/koprivnica/uljara/hladnic-uljara Ima njihovog ulja u dm-u, a ponekad se nađe i u Konzumu, samo je skuplje nego u uljari.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •