epiduralna je gadna stvar ak naletiš na šlampavog anesteziologa.
a kaj se tiče nuspojava... SVE ima nuspojave. i andol kod nekog može izazvat gadne reakcije. al ti su slučajevi RIJETKI.
rodila sam prije 16 dana... i prije poroda sam se konzultirala sa starcima oko epiduralne. tu sam pročitala tolko toga protiv epiduralne da mi je gotovo prestala biti opcija. a kad sam to ispričala starom (ginekologu) i staroj (anesteziologinji), koji su x puta porađali odnosno davali tu istu zlu i gadnu epiduralnu... sam su me blijedo pogledali. name, oni se s takvim posljedicama kod svojih pacijentica nisu susretali. hm, možda zato kaj su sposobni, a možda su oni još samo jedni u nizu svih tih silnih zlih i zlonamjernih doktora pa lažu i žele mi zlo.... hmmmmmmm..... :?
a uostalom, kaj doktori znaju da bi nam bilo kaj vezano uz struku mogli preporučit...
pacijentu svakako prije svake intervencije treba objasniti o čemu se točno radi, i pozitivne i negativne strane, i tek onda djelovati kad se pacijent izjasni. znači, izbor svakako reba biti na (dobro informiranom) pacijentu.
meni epiduralna na kraju nije trebala, došla sam sedam prstiju otvorena i mala je bila vani u roku keks. ali da nije teklo tako glatko, svakako bih ju zatražila.
prirodno? ja sam za prirodu. ali, ako nešto može popraviti prirodno gadnu situaciju odnosno stanje... npr., nije prirodno da osoba koja boluje od neke gadne boleštine ne umre, reanimacija nije prirodna intervencija... sve je to prkošenje prirodi na neki način.
smatram da je medicina napredovala kako bi poboljšala kvalitetu života i olakšala nam u mnogo tome... zasigurno ne da nas još više zaj...
pa ako si mogu olakšati, zašto ne... nisam ekstremistički nabrijani mazohist.
jedino ponavljam, uvijek postoje šlampavi kreteni doktori. na žalost.
a sama epiduralna:
- olakšava otvaranje
- ak žena ima jake trudove, to ju strašno umara, ne? tak da dosta njih do samog izgona dođe skroz krepano od umora... e, pa s epiduralnom to nije slučaj.
- ovo s glavoboljama i sličnim, to ovisi do anesteziologa. ak je nesposoban i krivo dozira, zapikne i kajtigajaznam, onda dolazi takvih i tomu sličnih neugodnosti. u protivnom..... niš.
- ovo s vakuumom i carskim nisam još čula.... ima kakva statistika ili?
- pred kraj, prije samog izgona, epiduralna se više ne daje da bi žena mogla nesmetano tiskati.

nadam se da moj post nije nikoga uvrijedio, al na neke izjave mi se stvarno diže kosa na glavi.

btw, ovo mi je najdulji post
(čudno da sam se tek sad počela pravit pametna 8) )