Results 1 to 42 of 42

Thread: Kako ću termički obraditi jaja za kremu?

  1. #1

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default Kako ću termički obraditi jaja za kremu?

    Pravim tortu i u kremu mi idu sirova jaja. Kako ću ih termički obraditi, a da mi krema ne promijeni okus?

  2. #2
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Na pari. Jedini način ih tako možeš donekle termički obraditi. Tako bar ja radim.

  3. #3
    sis's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    1,063

    Default

    Ja više to ni ne radim na pari, nakon nekog vremena izvještiš se tako da možeš ravno na vatru. Ali konzistencija kreme više nije ista pa treba dodati više masla ili nečega drugog.

  4. #4

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    ovo je recept:
    6 jaja
    20 dkg maslaca
    20 dkg secera u prahu
    10 dkg mljevenih oraha
    10 dkg rastopljene cokolade za kuhanje
    3 zlice gorkog kakaa
    2 dcl slatkog vrhnja

    Izmiksati zumanjke sa secerom u prahu dok smjesa ne postane svjetlo zuta (cca 6-7 minuta najvecom brzinom). Dodati pjenasto umjesani maslac, mljevene orahe, rastopljenu cokoladu i kakao. Na kraju kuhacom umijesati snijeg od bjelanjaka.

    Smjesu podijeliti na dva dijela; prvi dio uliti u kalup za tortu, peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 180 st. cca 15-20 minuta.
    Znaci da bih cijelu ovu smjesu trebala grijati na pari, a ne znam sto ce od toga ispasti s obz. da je unutra i maslac i ostali sastojci. Netko je mozda probao? (ovo je recept za crnu tortu.)

  5. #5
    sis's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    1,063

    Default

    No, no.

    Jaja i šećer griješ (kuhaš). Potom dodaš ostale sastojke.

    Ja više ne radim crnu tortu jer sam kuhala jaja za onaj nepečeni dio, a za tu polovicu koja se peče nisam. Pa mi je postalo besmisleno...
    Last edited by sis; 03.05.2011 at 14:50.

  6. #6

    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    3,502

    Default

    Ne. Samo jaja i šećer. Tj. nisam nikad probala cela jaja. Žumanci i šećer se kuvaju na pari dok ne počne da se zgušnjava (kad povučeš kašikom po dnu da se vidi dno šerpe). U to vruće se dodaje čokolada a kad se malo prohladi maslac (ili ako se maslac predhodno umuti onda može i u skroz hladno).
    Ali nemam pojma šta bi onda sa belancima

    Torta za koju kuvam fil ima samo žumanjke u filu, a belanca idu u kore.

  7. #7

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    zapad
    Posts
    1,076

    Default

    Ja kremu kuham u kipućoj vodi,odnosno plastičnu posudu sa kremom
    stavim u lonac sa kipućom vodom, ali tako da vode ima toliko da je
    i plastična posuda uronjena u kipuču vodu, a ne da se samo grije na pari.
    Naravno, stalno se mora mješati.

  8. #8
    kinder's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    2,338

    Default

    samo jaja i šećer kuhaš na pari ili u posudi debljeg dna na laganoj vatri ,ostalo dodaješ u hladnu smjesu , tako barem piše u receptu

  9. #9

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Zene, hvala. Znaci zumanjci + secer na paru pa u hladno ostali sastojci, imam predodzbu kako to na praviti. Ali hoce li se to odraziti na biskvit (ipak se pola smjese peče, a pola ide u kremu), i sto s bjelanjcima?

  10. #10
    kinder's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    2,338

    Default

    Ja bih to malo drukčije napravila. 3 žumanjka bi skuhala sa polovinom šećera na pari , dodala pola količine čokolade, oraha ...
    Ostali dio bi pomješala i pekla kao klasični biskvit.

    Ja tu tortu nisam nikad pekla, ali nikada ne pravim kolače s termički neobrađenim jajima .

  11. #11

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Quote Originally Posted by kinder View Post
    Ja bih to malo drukčije napravila. 3 žumanjka bi skuhala sa polovinom šećera na pari , dodala pola količine čokolade, oraha ...
    Ostali dio bi pomješala i pekla kao klasični biskvit.

    Ja tu tortu nisam nikad pekla, ali nikada ne pravim kolače s termički neobrađenim jajima .
    A izgleda da nema druge nego tako, samo sto je to dupli posao (eno i sis je odustala).
    Je l' potencijalno opasni dio jaja samo zumanjak?

  12. #12

    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    395

    Default

    sve je opasno (b i ž)

  13. #13

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Onda i ova solucija pada u vodu. Mislim da je bjelanjak (za snijeg) nemoguce termicki obraditi. Mozda jedino da cijeli dio za kremu stavim na paru pa sto bude.
    Last edited by fritulica1; 03.05.2011 at 19:22.

  14. #14
    kinder's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    2,338

    Default

    Ja mislim da je problem jedino u žumanjku, bjelanjak je siguran . U krempitu stavljaš nekuhani bjelanjak , i to uglavnom u mlaku kremu

  15. #15
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    A možeš si dodatno zakomplicirati život pa posebno na pari raditi žumanjak sa šećerom i istučeni bjelanjak sa šećerom- dobiti šaum. Pa obje smjese pomiješati zajedno. I dobiti kremu. Makar ona ne imala sličnosti s originalom, cilj je postignut.

  16. #16

    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    3,502

    Default

    ili da iz dela za fil izbacis belanjak
    ili da promenis tortu
    Last edited by vissnja; 03.05.2011 at 20:13.

  17. #17

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Quote Originally Posted by vissnja View Post
    ili da iz dela za fil izbacis belanjak
    ili da promenis tortu
    Ovo zadnje ne dolazi u obzir, torta je presavrsena.
    Ako izbacim bjelanjak, krema nece biti dovoljno tecna.

    Stvarno nisam pametna, tortu radim za prijateljicu (ona zeli bas tu), dupla smjesa, ne smijem riskirati s grijanjem kreme, to moze svasta ispasti (vec vidim maslac kako pluta po povrsini). A s dr. strane, ne smijem riskirati s jajima, bit ce i djece na festi.

    ...a meni se isto cini da sam negdje procitala da je bjelanjak siguran...

  18. #18
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Pa maslac umiješaj na kraju. Kad je krema hladna.

    Imam ja jednu tortu od kestena koja isto u originalu idu sirova jaja. Ja to prvo na paru, odvojeno, a onda dodam maslac u hladno. I drži super, ništa ne curi. Okus isti.

    S tim da svakako odvojiš pola šećera za žumanjke, a pola za bjeljanjke. Da na kraju ne bude preslatko.

  19. #19

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Pa maslac umiješaj na kraju. Kad je krema hladna.
    Ma nemam pojma, obicno na kraju rucno "umotam" snijeg u smjesu i to bude super. Ako to napravim ranije, pa s time na vatru pa na kraju maslac mix, kako li ce ispasti...

  20. #20
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Super.

    Šta god odlučila,neka ispadne savršeno fino!

  21. #21

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Hvala.
    Javim.

  22. #22
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Vidi ovo: pasterizacija jaja.
    Nekidan sam se bavila istom temom, radi mi se semifreddo (jede mi se semifreddo, točnije). Ne znam kako funkcionira, nisam isprobala. Zbunili su me oni linkovi desno na stranici (kako se koriste pasterizirana jaja) gdje ispada da i nemaju baš sasvim ista svojstva kao obična, kako obećaju na kraju prvog teksta.

  23. #23
    Osoblje foruma blackberry's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    istra
    Posts
    1,259

    Default

    Quote Originally Posted by ivancica View Post
    A možeš si dodatno zakomplicirati život pa posebno na pari raditi žumanjak sa šećerom i istučeni bjelanjak sa šećerom- dobiti šaum. Pa obje smjese pomiješati zajedno. I dobiti kremu. Makar ona ne imala sličnosti s originalom, cilj je postignut.
    i ja bi ovako nekako...možda ne bi u bjelanjak stavila šećer...da bude što sličnie receptu...
    samo je dupli posao da...ali u konačnici bi to trebalo biti isto, ili makar jako slično...
    znači, je bi žutanjke i šećer na paru...u to otopila čokoladu....stavila sve što treba....kad se ohladi dodala maslac i na kraju razradila bjelanjak i polako ga umješala....

  24. #24

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Proucavam pasterizaciju, to bi mi bilo super rjesenje ali trebala bih za probu napraviti jedan biskvit s takvim jajima da vidim kako bi to ispalo. Ako uspijem, javim.

  25. #25
    Ifigenija's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Posts
    4,570

    Default

    Ja radim ovu tortu i onda od polovice, naravno, pečem kore, a drugu polovicu stavim u šerpu, pa nad drugu šerpu s vodom i pustim da se kuha dugo, dugo. Sve skupa, dokle god nisam sigurna da joj je duša skuhana. Onda to lijepo skinem s vatre, ohladim i serviram.
    Svi uvijek traže repete, torta je divna, ništa joj ne fali i sigurna je za konzumaciju.

  26. #26
    Osoblje foruma blackberry's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    istra
    Posts
    1,259

    Default

    ja sam mislila da bi bjelanjak trebao ostati pjenast..
    inače i ja kuham komplet jaja na pari...za tiramisu...
    sad moram isprobati ovu tortu

  27. #27

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Quote Originally Posted by blackberry View Post
    ja sam mislila da bi bjelanjak trebao ostati pjenast..
    inače i ja kuham komplet jaja na pari...za tiramisu...
    sad moram isprobati ovu tortu
    http://forum.roda.hr/threads/1144-crna-torta?

  28. #28

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    I ja mislim da bjelanjak mora ostati pjenast i da ga se samo lagano treba umijesati, zbog biskvita.

  29. #29
    Osoblje foruma blackberry's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    istra
    Posts
    1,259

    Default

    zbog biskvita svakako da. a ima li kakvu ulogu ta pjenasta konzistencija u kremi? ako nema, onda skuhaš čitava jaja...

  30. #30
    sis's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    1,063

    Default

    Zato sam i odustala...od super jednostavne, postala je torta kao i svaka druga. A i gust je drukčiji od onoga prije 15-20 godina kad se nisam bojala jaja.

  31. #31
    Osoblje foruma blackberry's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    istra
    Posts
    1,259

    Default

    e da...imaš pravo...ništa od jednostavnosti nije ostalo

  32. #32
    sis's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    1,063

    Default

    Quote Originally Posted by blackberry View Post
    zbog biskvita svakako da. a ima li kakvu ulogu ta pjenasta konzistencija u kremi? ako nema, onda skuhaš čitava jaja...
    Ima ulogu, ali i tako se sve promijenilo kuhanjem žumanca pa sam zadnji put kad sam je činila, ako me sjećanje dobro služi, skuhala cijela jaja (iako sam radila i onako kao je napisala Ifi, i posebno žumanca s cukarom, a onda u to dodala izbačena bjelanca pa nastavljala kuhati....ma brat bratu 10 puta sam je radila ubijajući salmonelu, mislim da je svaki put bilo drukčije).

    Previše filozofije za običnu crnu tortu. Mislim, dobra je to torta, ali za isto se vrijeme
    mogu čuda činiti s drugim tortama...
    Last edited by sis; 05.05.2011 at 09:46.

  33. #33
    Osoblje foruma blackberry's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    istra
    Posts
    1,259

    Default

    zaista se puno recepata promijenilo zbog straha od termički neobrađenih jaja....

  34. #34
    ivananeda's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    PARACIN,srbija
    Posts
    292

    Default

    U MW.
    Umutus zumanca i secer i stavis na najjace 30 sek izvadis promsas pa 25 sek, izvadis promesas pa 20s. Prekines kad se krema skuvala.

  35. #35
    ivananeda's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    PARACIN,srbija
    Posts
    292

    Default

    Smanjujes po 5 sek ofkors

  36. #36

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    E 'bem ti, bas sam se nedavno rijesila MW, a to mi se cini super jednostavno.
    Vidim cesto spominjete samo zumanjke, znaci, bjelanjci ipak mogu sirovi, u njima nema zla?

  37. #37
    sis's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    1,063

    Default

    Ne. I bjelanca se moraju termički obraditi. Ako nećeš bjelanca, onda napravi po originalnom receptu 8ja ne bih).

    Što je MW?

  38. #38

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Quote Originally Posted by sis View Post
    Ne. I bjelanca se moraju termički obraditi. Ako nećeš bjelanca, onda napravi po originalnom receptu 8ja ne bih).

    Što je MW?
    Mikrovalna.

  39. #39
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,293

    Default

    A Tiramisu? Kako s njim, što sa samo tučenim jajima? Napravila sam ga i sada ne znam što. Pojesti ga čim se ohladi, a ostalo bacit? Da li je problem samo radi salmonele? Da li je šećer dovoljan da kolač ostane svjež 24 sata?

    Inače, upravo ga jedem i prefiiin je.

  40. #40
    Osoblje foruma blackberry's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    istra
    Posts
    1,259

    Default

    Beti, ja sam upravo s tiramisuom i krenula kuhati jaja...uvijek ih obradim na pari

  41. #41
    sis's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    1,063

    Default

    Fritulica, hvala na informaciji - ta neće u moju kužinu.
    Last edited by sis; 15.05.2011 at 20:40.

  42. #42

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Nisam se upustala u sterilizaciju jaja. Na kraju sam kremu mlatila na pari cca. 10 tak min, malo je postala tamnija, a okus je ostao isti, konzistencija ista.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •