Pravim tortu i u kremu mi idu sirova jaja. Kako ću ih termički obraditi, a da mi krema ne promijeni okus?
Pravim tortu i u kremu mi idu sirova jaja. Kako ću ih termički obraditi, a da mi krema ne promijeni okus?
Na pari. Jedini način ih tako možeš donekle termički obraditi. Tako bar ja radim.
Ja više to ni ne radim na pari, nakon nekog vremena izvještiš se tako da možeš ravno na vatru. Ali konzistencija kreme više nije ista pa treba dodati više masla ili nečega drugog.
ovo je recept:Znaci da bih cijelu ovu smjesu trebala grijati na pari, a ne znam sto ce od toga ispasti s obz. da je unutra i maslac i ostali sastojci. Netko je mozda probao? (ovo je recept za crnu tortu.)6 jaja
20 dkg maslaca
20 dkg secera u prahu
10 dkg mljevenih oraha
10 dkg rastopljene cokolade za kuhanje
3 zlice gorkog kakaa
2 dcl slatkog vrhnja
Izmiksati zumanjke sa secerom u prahu dok smjesa ne postane svjetlo zuta (cca 6-7 minuta najvecom brzinom). Dodati pjenasto umjesani maslac, mljevene orahe, rastopljenu cokoladu i kakao. Na kraju kuhacom umijesati snijeg od bjelanjaka.
Smjesu podijeliti na dva dijela; prvi dio uliti u kalup za tortu, peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 180 st. cca 15-20 minuta.
No, no.
Jaja i šećer griješ (kuhaš). Potom dodaš ostale sastojke.
Ja više ne radim crnu tortu jer sam kuhala jaja za onaj nepečeni dio, a za tu polovicu koja se peče nisam. Pa mi je postalo besmisleno...
Posljednje uređivanje od sis : 03.05.2011. at 14:50
Ne. Samo jaja i šećer. Tj. nisam nikad probala cela jaja. Žumanci i šećer se kuvaju na pari dok ne počne da se zgušnjava (kad povučeš kašikom po dnu da se vidi dno šerpe). U to vruće se dodaje čokolada a kad se malo prohladi maslac (ili ako se maslac predhodno umuti onda može i u skroz hladno).
Ali nemam pojma šta bi onda sa belancima
Torta za koju kuvam fil ima samo žumanjke u filu, a belanca idu u kore.
Ja kremu kuham u kipućoj vodi,odnosno plastičnu posudu sa kremom
stavim u lonac sa kipućom vodom, ali tako da vode ima toliko da je
i plastična posuda uronjena u kipuču vodu, a ne da se samo grije na pari.
Naravno, stalno se mora mješati.
samo jaja i šećer kuhaš na pari ili u posudi debljeg dna na laganoj vatri ,ostalo dodaješ u hladnu smjesu , tako barem piše u receptu
Zene, hvala. Znaci zumanjci + secer na paru pa u hladno ostali sastojci, imam predodzbu kako to na praviti. Ali hoce li se to odraziti na biskvit (ipak se pola smjese peče, a pola ide u kremu), i sto s bjelanjcima?
Ja bih to malo drukčije napravila. 3 žumanjka bi skuhala sa polovinom šećera na pari , dodala pola količine čokolade, oraha ...
Ostali dio bi pomješala i pekla kao klasični biskvit.
Ja tu tortu nisam nikad pekla, ali nikada ne pravim kolače s termički neobrađenim jajima .
sve je opasno (b i ž)
Onda i ova solucija pada u vodu. Mislim da je bjelanjak (za snijeg) nemoguce termicki obraditi. Mozda jedino da cijeli dio za kremu stavim na paru pa sto bude.
Posljednje uređivanje od fritulica1 : 03.05.2011. at 19:22
Ja mislim da je problem jedino u žumanjku, bjelanjak je siguran . U krempitu stavljaš nekuhani bjelanjak , i to uglavnom u mlaku kremu
A možeš si dodatno zakomplicirati život pa posebno na pari raditi žumanjak sa šećerom i istučeni bjelanjak sa šećerom- dobiti šaum. Pa obje smjese pomiješati zajedno. I dobiti kremu. Makar ona ne imala sličnosti s originalom, cilj je postignut.![]()
ili da iz dela za fil izbacis belanjak
ili da promenis tortu![]()
Posljednje uređivanje od vissnja : 03.05.2011. at 20:13
Ovo zadnje ne dolazi u obzir, torta je presavrsena.
Ako izbacim bjelanjak, krema nece biti dovoljno tecna.
Stvarno nisam pametna, tortu radim za prijateljicu (ona zeli bas tu), dupla smjesa, ne smijem riskirati s grijanjem kreme, to moze svasta ispasti (vec vidim maslac kako pluta po povrsini). A s dr. strane, ne smijem riskirati s jajima, bit ce i djece na festi.
...a meni se isto cini da sam negdje procitala da je bjelanjak siguran...
Pa maslac umiješaj na kraju. Kad je krema hladna.
Imam ja jednu tortu od kestena koja isto u originalu idu sirova jaja. Ja to prvo na paru, odvojeno, a onda dodam maslac u hladno. I drži super, ništa ne curi. Okus isti.
S tim da svakako odvojiš pola šećera za žumanjke, a pola za bjeljanjke. Da na kraju ne bude preslatko.
Ma nemam pojma, obicno na kraju rucno "umotam" snijeg u smjesu i to bude super. Ako to napravim ranije, pa s time na vatru pa na kraju maslac mix, kako li ce ispasti...Pa maslac umiješaj na kraju. Kad je krema hladna.
Hvala.
Javim.
Vidi ovo: pasterizacija jaja.
Nekidan sam se bavila istom temom, radi mi se semifreddo (jede mi se semifreddo, točnije). Ne znam kako funkcionira, nisam isprobala. Zbunili su me oni linkovi desno na stranici (kako se koriste pasterizirana jaja) gdje ispada da i nemaju baš sasvim ista svojstva kao obična, kako obećaju na kraju prvog teksta.
i ja bi ovako nekako...možda ne bi u bjelanjak stavila šećer...da bude što sličnie receptu...
samo je dupli posao da...ali u konačnici bi to trebalo biti isto, ili makar jako slično...
znači, je bi žutanjke i šećer na paru...u to otopila čokoladu....stavila sve što treba....kad se ohladi dodala maslac i na kraju razradila bjelanjak i polako ga umješala....
Proucavam pasterizaciju, to bi mi bilo super rjesenje ali trebala bih za probu napraviti jedan biskvit s takvim jajima da vidim kako bi to ispalo. Ako uspijem, javim.
Ja radim ovu tortu i onda od polovice, naravno, pečem kore, a drugu polovicu stavim u šerpu, pa nad drugu šerpu s vodom i pustim da se kuha dugo, dugo. Sve skupa, dokle god nisam sigurna da joj je duša skuhana. Onda to lijepo skinem s vatre, ohladim i serviram.
Svi uvijek traže repete, torta je divna, ništa joj ne fali i sigurna je za konzumaciju.
ja sam mislila da bi bjelanjak trebao ostati pjenast..
inače i ja kuham komplet jaja na pari...za tiramisu...
sad moram isprobati ovu tortu![]()
I ja mislim da bjelanjak mora ostati pjenast i da ga se samo lagano treba umijesati, zbog biskvita.
zbog biskvita svakako da. a ima li kakvu ulogu ta pjenasta konzistencija u kremi? ako nema, onda skuhaš čitava jaja...
Zato sam i odustala...od super jednostavne, postala je torta kao i svaka druga. A i gust je drukčiji od onoga prije 15-20 godina kad se nisam bojala jaja.
e da...imaš pravo...ništa od jednostavnosti nije ostalo![]()
Ima ulogu, ali i tako se sve promijenilo kuhanjem žumanca pa sam zadnji put kad sam je činila, ako me sjećanje dobro služi, skuhala cijela jaja (iako sam radila i onako kao je napisala Ifi, i posebno žumanca s cukarom, a onda u to dodala izbačena bjelanca pa nastavljala kuhati....ma brat bratu 10 puta sam je radila ubijajući salmonelu, mislim da je svaki put bilo drukčije).
Previše filozofije za običnu crnu tortu. Mislim, dobra je to torta, ali za isto se vrijeme
mogu čuda činiti s drugim tortama...
Posljednje uređivanje od sis : 05.05.2011. at 09:46
zaista se puno recepata promijenilo zbog straha od termički neobrađenih jaja....
U MW.
Umutus zumanca i secer i stavis na najjace 30 sek izvadis promsas pa 25 sek, izvadis promesas pa 20s. Prekines kad se krema skuvala.
E 'bem ti, bas sam se nedavno rijesila MW, a to mi se cini super jednostavno.
Vidim cesto spominjete samo zumanjke, znaci, bjelanjci ipak mogu sirovi, u njima nema zla?![]()
Ne. I bjelanca se moraju termički obraditi. Ako nećeš bjelanca, onda napravi po originalnom receptu 8ja ne bih).
Što je MW?
A Tiramisu? Kako s njim, što sa samo tučenim jajima? Napravila sam ga i sada ne znam što. Pojesti ga čim se ohladi, a ostalo bacit? Da li je problem samo radi salmonele? Da li je šećer dovoljan da kolač ostane svjež 24 sata?
Inače, upravo ga jedem i prefiiin je.
Beti, ja sam upravo s tiramisuom i krenula kuhati jaja...uvijek ih obradim na pari
Fritulica, hvala na informaciji - ta neće u moju kužinu.
Posljednje uređivanje od sis : 15.05.2011. at 20:40
Nisam se upustala u sterilizaciju jaja. Na kraju sam kremu mlatila na pari cca. 10 tak min, malo je postala tamnija, a okus je ostao isti, konzistencija ista.