Results 1 to 15 of 15

Thread: Mozart, ptičice i sl.

Default Mozart, ptičice i sl.

Svi pričaju o tom čarobnom učinku slušanja Mozartove glazbe.

Kako nisam baš glazbeno potkovana, moželi me netko uputiti i objasniti pomaže li mu (i kakva) glazba u opuštanju i sl.?

Jesu li bolje ptičice, zvukovi oluja ili Mozart ili nešto treće?

Imate li konkretan prijedlog po pitanju CD-a? Kupila bih nešto, a ne znam što ...

(Mislim na glazbu za opuštanje, a to kod mene ne podrazumijeva najnovije repere, cecu, balaševića i sl.)

ms. ivy's Avatar

pa najbolje će te opustiti nešto što voliš.

badava ptičice ako ti nakon pola minute počnu ići na živce!

ja kad čujem cesariu evoru ili madredeus... high life!

nego, s obzirom da se žališ kako si u nekoj lošoj fazi... što kažeš na autogeni trening ili malo meditacije, vježbe disanja..? ja točno osjećam kako mi to fali i kako sam izgubila duševni mir :cvil: koji sam imala dok sam se bavila jogom.

u svakom slučaju, držim fige da ubrzo opet budeš vesela i prpošna trudnica!

Osoblje foruma emily's Avatar

ako volis zvukove prirode, preporucam CD "Zvuci Velebita", izasao je sa jednim brojem National Geographica
    oridjidji zvukove na Velebitu je snimao Stipe Bozic, glazbu je komponirao Matej Mestrovic

fenomenalno za opustanje
    mi ga slusamo skoro svaki dan ujutro prije odlaska na posao

inace smo i MM i ja obozavatelji Vangelisa - covjek je genijalac, imam doma sigurno 10-ak njegovih CD-a
    napisao je jako puno glazbe za filmove (npr. Bounty, Blade Runner, 1492, Misija ....)

Kad dodje do opustanja, meni je totalno vjetacki slusati delfine i pticice kod kuce...Uhvati me filozofska dubioza...odakle delfin u mojoj kuci...?

Zato glasam za Buddha bar 4.

Mene najbolje opusta tisina. Najobicnija, najtisa, najmirnija tisina...
    Kad ne cujem:"Mamaaaaaaa, ja sam jaaaako, jaaaako gladan!" ili "Mamaaaaa, opet Marko!" ili "Mamaaaaaa, Lena je zlocestaaaaaaaa!"ili "Mamaaaaaaaa, makni Ivanaaaaaaaa!" ili "Mamaaaaaa, moram piskitiiiiiii/kakatiiiiiii/itd" ili "Mamaaaaaaaa, necu u skoluuuuuuuuu!" ili "Uuuuueeeeeeeee (op. prev. 'mamaaaaaaaaa, hocu cicuuuuuuuu!')!" ili "Opet nisi zatvorila vrata od hodnikaaaaa!"

Itd, itd.

Sad su se jos i sve macke u susjedstvu pocele tjerati, pa urlicu k'o sumanute svaku vecer...

Ma koje pticice, koji delfini, koji Vjetar s Dinare...
    Samo mir i tisina.

Zato glasam za Buddha bar 4.
    o daaaaa :D

Joj, meni je Mozart tako sladunjav da me nervira, a ne smiruje...
    Za dobro raspoloženje preporučujem Verdijeve opere - ne smiruju, već te dižu, barem mene.

litala's Avatar

ja u potpunosti potpisujem dille 8)

i za opustanje koristim: visecu lezaljku izmedju dvije sljive i pet minuta tisine. samo nebo, oblaci, koji avion, grancice sljive i eventualno neko daljinsko glasanje pasa, ptica i slicne faune...

Osoblje foruma čokolada's Avatar

Potpisujem!
    Samo tišina! Tako je oduvijek (valjda sam i profesionalno deformirana).
    Najbolje mi je kad me pitaju: Što slušaš rado?
    Ništa! 8)

Osoblje foruma Lutonjica's Avatar

jedino što mene može opustiti do stanja pravog pravcatog blaženstva jest da sama samcata odem u neku šumu, i to pravu šumu, gdje nema nigdje nikoga na kilometre. i onda šetam i šetam i smješak mi ne silazi s lica, totalno sam high.

od muzike me jedino mercury rev može dovesti u slično stanje (slično, ali zapravo ni blizu onome što doživim u šumi)

ponekad, ako sam u stanju totalno isključiti vanjski svijet, mogu se opustiti vizualizacijom neke prohladne šume u proljeće, gdje ja sjedim na kamenu s nogama umočenim u hladni potočić....

a jesam šumasta

Felix's Avatar

tisina!!!

ali u trudnoci sam zavoljela mozarta. nikad prije nisam slusala klasicnu glazbu, osim ponekad bacha, al sad mi mozart paseeeeee... totalno me podsjeca na moju malu bebicu.

Quote Originally Posted by Luna Rocco
    Joj, meni je Mozart tako sladunjav da me nervira, a ne smiruje...
    Za dobro raspoloženje preporučujem Verdijeve opere - ne smiruju, već te dižu, barem mene.
    Svatko individualno reagira na glazbu, ali glazbu za veliki orkestar, pogotovo romantičara, nikom ne bih preporučila za smirivanje.

Za smirivanje (ako čovjek bira klasiku, ne ulazim u ostale grane muzike) mislim da je bolja komorna ili solistička glazba, ne orkestar. Pa tako i s Mozartom.

momtobe's Avatar

Ja potpisujem Ivy- naime, istraživanja su pokazala da na razvoj beba povoljno utječe klasična glazba, posebno Mozart, Vivaldi, Bach- ali kvaka je u tome da beba osjeća ono što mi osjećamo, pa ako uživamo u toj glazbi, super, ali ako baš i ne uživamo, uopće nema smisla forsirati nešto što vas "ne pokreće". Zato je važno slušati glazbu koja pokreće vaše centre u mozgu, vaš ritam, osjećaje... pa bio to Balašević ili Edo majka.

Ja čula u nekom dokumentarcu da ako odaberemo jednu pjesmicu (melodiju ili stihove, svejedno), i pjevamo/recitiramo je bebi svaki dan zadnja 2-3mj. trudnoće, da nakon rođenja odmah prepoznaju tu pjesmicu i smiruje ih isti čas, kao da su hipnotizirani! Da li je netko od vas to pokušao?

Matilda's Avatar

Ja sam stalno puštala Gibonnija.
    I onda se dijete rodilo na isti dan ko i Gibo.

Jest da se brecne kad čuje na radiju Libar, ali nešto mi je drugo fascinantno.
    Naime, već negdje s 2-3 mjeseca starosti navečer sam je uspavljivala uspavankama koje pjevaju Putokazi (CD s knjigom Uspavanke u izdanju Profila).
    To su narodne uspavanke, na dijalektu i s nekih godinu i pol primijetila sam da ona zna tekstove tih uspavanki (nisu to bile čiste riječi, ali je pjevuckala). Sada je u potpunosti iskristalizirala riječi i zna čak dvije-tri samostalno pjevati napamet bez moje pomoći i glazbe.