Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 56

Thread: Ekonomični ručkovi za velike izjelice

Peterlin's Avatar

Default Ekonomični ručkovi za velike izjelice

marival me postom na drugom topicu potakla da ovo otvorim, pa se toplo nadam da će se pridružiti s idejama...Naime, napisala je ovo:
    ako netko treba instrukcije kako napraviti ručak za 5 ljudi sa 20 - 50 kn ( uključujući dva turbo sportaša ) nek se javi
    Uvjet je da sastojci ne koštaju više od 20-50 kn za ručak koji će nahraniti 4-5 ljudi...

Evo što meni pada na pamet (raspisat ćemo kasnije):

Jela bez mesa ili s minimumom mesa:
    - fantazija (miješano povrće i mahunarke)
    - razna jela s grahom
    - razna variva sa zeljem + žitarice
    - krumpir na 1000 načina
    - riža s raznim kombinacijama povrća
    - jela od tjestenine

Meso (teško se uklapa u navedene kriterije, ali opet...)
    - mljeveno meso vrsta raznih
    - piletina
    - kosti i slično za juhu

Riba:
    - srdelice
    - smrznuti oslići
    - smrznuti bakalar (kupila sam 600 g za 30 kn u tjednu prije Uskrsa, bio je mljac mljac)

Peterlin's Avatar

Evo, u stilu topica, kod mene je danas za ručak crveno varivo od tikvica (s paradajzom) i palenta zapečena na grill tavi. Uz to se može dodati i neko meso (na tavu) ali i ne mora.

SunčicaVŽ's Avatar

Uh...može recepte za ovo dvoje? Baš sam jučer kupila tikvice i smišljam što ću s njima. I jesi kad pekla tikvice u grill tavi?

Cubana's Avatar

Ja sam jučer "Balkanski specijalitet" ima link na www.kuharica.hr Uglavnom 1 kg svinjske lopatice (30kn) u vatrostalnoj sa 1/2 kg luka i kuhanim krumpirom kao prilog.
    Eto, ni 40kn.

†marival's Avatar

Quote Originally Posted by SunčicaVŽ View Post
    Uh...može recepte za ovo dvoje? Baš sam jučer kupila tikvice i smišljam što ću s njima. I jesi kad pekla tikvice u grill tavi?
    tikvice na gril tavi su mraaaaak ... pokapam par kapi maslinovog ulja i tikvice na trakice ( dugačke ploške ) ne peći dugo
    tek toliko da " uvenu " izvaditi na tanjur i dodati dosta češnjaka i maslinovog ulja
    ovo može samostalno sa kuhanom rižom ili uz roštilj

meni su tikvice super kad ih narežem na kockice + 1 konzerva pelata ( clever 3,99 kn ) + 1 luk
    prvo luk, pa tikvice, pa pelat .... šaka dvije riže i sve zajedno podljevati dok riža ne omekani
    zdjela zelene salate
    i to je to
    dobar tek

†marival's Avatar

kod nas danas konzerva graha ( clever 6,99 kn ) na čušpajz ( luk, malo nasjeckane slanine na kockice da zamiriši, žlica ajvara + tjestenina pužeki

iliti light pašta šuta ( dečki se ubili )

Peterlin's Avatar

Jesam, jesam... I patlidžane i šampinjone isto. Grill tavu imam tek odnedavno pa nisam još sve stigla isprobati.

Moj stariji sin stavlja si bosiljak ili origano na tikvice. Blaženi začini (puno sam ih lani sama osušila, u dućanima su fuj skupi...)!

Recept za crveno varivo od tikvica:
    3-4 zucchino tikvice naribati
    Ugrijati ulje (može maslinovo, može obično) i gore prodinstati mrvicu luka narezanog na kockice (četvrtina glavice je dosta)
    Dodati ribane tikvice i posoliti da puste tekućinu. Doliti paradajzom (može se staviti konzervu pelata, može samo umak od paradajza iz kutije ili domaće radinosti), a kome je prekiselo kao meni, može doliti i s malo vode da ne bude sami paradajz. Dinstati do željene gustoće cca 10 min. Tko voli gusto, može dodati žlicu krušnih mrvica. (Može se to i sa zaprškom, ali to već dugo nisam radila...)
    Na kraju dodati začine po želji: papar, kopar (svježi ili sušeni) i obavezni kim

Uz to osim palente (obične ili s roštilj tave) ide pire krumpir ili bijeli žganci ili žemljača od starog kruha.

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by marival View Post
    kod nas danas konzerva graha ( clever 6,99 kn ) na čušpajz ( luk, malo nasjeckane slanine na kockice da zamiriši, žlica ajvara + tjestenina pužeki

iliti light pašta šuta ( dečki se ubili )
    Super! Ovo moji obožavaju i sa slanutkom (često ga kuham sama u ekspres loncu, pa na varivo s mrkvom + obavezni pužeki).

Anemona's Avatar

Danas mlado zelje na slatko + pire krumpir.
    Last edited by Anemona; 05.05.2011 at 14:27.

Elinor's Avatar

Gravče na tavče sa kobasicama po ovom receptu: http://www.crochef.com/index.php?page=recepti&id=93
    Ili kupim suhi grah, 400g za cca 6 kn ili veliku konzervu za 9 kn; kobasice uzimam Pikove kranjske za 19,90 kn. Ostalih sastojaka uvijek imam doma (začine, luk, mrvica slanine), a ako i nemam, nisu više od 20 kn. Naravno, ima i jeftinijih kobasa ali meni su ove super. Jako zasitno jelo.

Administratorica puntica's Avatar

sjećate se ovog topika Pošto ručak?

ima super ideja za jeftine ručkove, i to na 4 stranice

Osoblje foruma čokolada's Avatar

Sarma je zasitno i jeftino jelo kad se radi za puno ljudi - za 20 velikih sarmi treba veća glava kupusa (bude na akciji za 8-9kn/kg po supermarketima), 1/2kg miješanog mljevenog (18-20kn), malo pancete, malo riže, malo passate (sve 12kn), par kg krumpira 12kn - sve skupa za 10 ljudi cca 55kn.

SunčicaVŽ's Avatar

Quote Originally Posted by marival View Post
    tikvice na gril tavi su mraaaaak ... pokapam par kapi maslinovog ulja i tikvice na trakice ( dugačke ploške ) ne peći dugo
    tek toliko da " uvenu " izvaditi na tanjur i dodati dosta češnjaka i maslinovog ulja
    ovo može samostalno sa kuhanom rižom ili uz roštilj

meni su tikvice super kad ih narežem na kockice + 1 konzerva pelata ( clever 3,99 kn ) + 1 luk
    prvo luk, pa tikvice, pa pelat .... šaka dvije riže i sve zajedno podljevati dok riža ne omekani
    zdjela zelene salate
    i to je to
    dobar tek
    Hvala Ma ja sam ih jedino jela pohane (to kad doma sijemo pa pustimo da narastu veeelike). Na kockice na saft sam jela kod tebe i bile su mi bljak!!!
    A s roštilja su mi preprefine...

htjela sam nadodati ječam u raznim kombinacijama:
    grah + ječam - varivo,
    slanutak + ječam - varivo,
    pire od slanutka sa umakom od gljiva, ili kopra
    grašak + ječam - varivo

jeftino,zdravo i fino je i domaća tjestenina od raženog brašna (pola bijelog)

ili dodati noklice od raženog brašna u neko od variva, isto jako zasitno

netko je spomenuo origano... npr. dodati ga u varivo s grahom...preeemljac
    a zašto tu ne staviti i pizzu od nekog mješanog brašna

meni je najzačin za tikvice kombinacija češnjaka i mažurana

Kosjenka's Avatar

Meni su tikvice najdraže mrvu proprčene na gril tavi polivene maslinovim uljem i s bosiljkom(svježim) i češnjakom.
    A što se tiče buđeta, moje pravilo broj jedan je kupovat sezonsko(doduše to nije jedino zbog novca), znači preko zime nema tikvica, paprika i sl jede se kelj,kupus, poriluk i smrznuto povrče.
    Meso slabo kupujemo na svakodnevnoj bazi, većinu pilića imamo svojih(dobro bakinih), svinju kupimo u sezoni kolinja pa napravimo domaće suhomesnato i i nešto malo spremimo svježeg mesa, junetinu na veliko isto po selima imamo svoje dobavljače...tako da tu puno i uštedim a i vjerujem da dobijem kvalitetnije meso.
    Peterlin zahvaljujući tebi sam otkrila grah iz konzerve, nekako sam ga uvijek obilazila u dućanu a sada mi je to najdraže brzinsko jelo, začas jeftina i dobra salata, pire od graha ili pašta fažol.
    Eto tako su moji ručkovi u cca 30 kn.

Peterlin's Avatar

Ječam = mljac!

A isto tako proso i hajdinska kaša (koja je zasitna i fina).

Bijeli žganci na 2 načina (ja volim od bijelog kukuruza klasičnu palentu, a moja baka je radila onu od krumpira i brašna koju treba divljački miješati da se ne primi...uffff...)

Od starinskih jela dugo duuugo nisam radila grenadirmarš, a to je fino, ekonomično i zasitno (a baš bih mogla napraviti dečkima i mužu; za mene samo zdjela salate )

SunčicaVŽ's Avatar

Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Jesam, jesam... I patlidžane i šampinjone isto. Grill tavu imam tek odnedavno pa nisam još sve stigla isprobati.

Moj stariji sin stavlja si bosiljak ili origano na tikvice. Blaženi začini (puno sam ih lani sama osušila, u dućanima su fuj skupi...)!

Recept za crveno varivo od tikvica:
    3-4 zucchino tikvice naribati
    Ugrijati ulje (može maslinovo, može obično) i gore prodinstati mrvicu luka narezanog na kockice (četvrtina glavice je dosta)
    Dodati ribane tikvice i posoliti da puste tekućinu. Doliti paradajzom (može se staviti konzervu pelata, može samo umak od paradajza iz kutije ili domaće radinosti), a kome je prekiselo kao meni, može doliti i s malo vode da ne bude sami paradajz. Dinstati do željene gustoće cca 10 min. Tko voli gusto, može dodati žlicu krušnih mrvica. (Može se to i sa zaprškom, ali to već dugo nisam radila...)
    Na kraju dodati začine po želji: papar, kopar (svježi ili sušeni) i obavezni kim

Uz to osim palente (obične ili s roštilj tave) ide pire krumpir ili bijeli žganci ili žemljača od starog kruha.

Super, čisto jednostavno,a mene zanima još kak radiš tu palentu u roštilj tavi?

Cathy's Avatar

Od starinskih jela dugo duuugo nisam radila grenadirmarš, a to je fino, ekonomično i zasitno
    Joj, to je super, ali kalorije...............................

Tattoo's Avatar

Omiljeno jelo MM-a zapečeni krumpir (krumpir se nareže na ploškice, opere šalica riže, glavica luka usitni, slaže se u neki kalup red krumpira pa riža i luk, pa opet krumpir, sve se začini sol, papar i začini po želji, podlije vodom i ide u pećnicu, kad malo omekša prelije se vrhnjem i dalje zapeče). Uz to brdo zelene salate.

Moje omiljeno sad kad stignu fine domaće tikvice: tikvice s jajima (tikvice se naribaju, malo preprže, jaja umute, dodaju začini po želji i kad se tikvice malo ohlade pomiješaju se s jajima i peku ko kajgana). I opet brdo salate uz to.

A grenadirmarš mi je mljac.

Sutra kuham laganu povrtnu juhicu s malo piletine za bembolinca, nama za poslije domaće knedle od marelica (domaćih iz zamrzivača).

oka's Avatar

a moja baka je radila onu od krumpira i brašna koju treba divljački miješati da se ne primi...uffff...)
    I moja baka je te radila tj. deda, on je bio zadužen za to miješanje
    Maslac je bio isto doma napravljen, a na maslacu su popekli malo luka, ali skroz sitno i tanko narezani, pa je
    bilo onak hruskavo i tanmnocrvene boje.
    To su mi bili nafiniji žganci ikad, mljac!

Ja ih radim ponekad i dan danas, baš bi mogla sutra to pripremiti.
    Ali kombiniram mješanje ručno i sa mikserom, nije to to, ali fino je.
    Last edited by oka; 06.05.2011 at 00:25.

Peterlin's Avatar

Super, čisto jednostavno,a mene zanima još kak radiš tu palentu u roštilj tavi?
    Jednostavno, ali treba planirati unaprijed: Skuhaš običnu palentu (omjer 3:1 ili čak 2,5 : 1 ako je ona iz Lidla, s malo soli i žličicom ulja; 1 šalica palente na 2,5 do 3 šalice vruće vode), kad je kuhano, uliješ u pleh ili neki kalup, recimo onaj za 1 štrucu orehnjače ili četverokutnu kaserolu. Ostaviš da se ohladi i stegne. Ja to obično napravim dan unaprijed.

Kad je hladno i stegnuto, može se rezati na kriške debljine malog prsta koje onda pržiš na mrvici ulja na roštilj tavi.

Evo malo dorađene varijante s interneta:
    http://gastrodiva.bloger.hr/post/pal...j/1709382.aspx

Ja unutra ne stavljam sušene paradajze (šteta božja) nego pripremam čistu palentu bez ičega. Obično ne radim ovako veliku količinu kako tu piše, ali to je za veće društvo i roštiljade.

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by Cathy View Post
    Joj, to je super, ali kalorije...............................
    Pa ne za nas, lijepo je napisala marival da ima 3 sina od kojih dvojica intenzivno treniraju. Za nas je salata, he he he... !

Peterlin's Avatar

Varijacije na temu palente: Zaliti palentu s malo rastopljenih čvaraka ili domaćeg špeka rastopljenog na mrvici ulja (za tinejdžere može i na masti).

Kad smo već kod toga, moji dečki zimi obožavaju jesti domaću mast na kruhu, sa crvenom paprikom i/ili češnjakom u raznim varijantama. Srećom, imamo jednu muževu tetu koja nam je već godinama dobavljačica domaće masti/čvaraka/sala za salenjake i sličnih proizvoda koje je malo teže naći po mesnicama.

SunčicaVŽ's Avatar

Jednostavno, ali treba planirati unaprijed: Skuhaš običnu palentu (omjer 3:1 ili čak 2,5 : 1 ako je ona iz Lidla, s malo soli i žličicom ulja; 1 šalica palente na 2,5 do 3 šalice vruće vode), kad je kuhano, uliješ u pleh ili neki kalup, recimo onaj za 1 štrucu orehnjače ili četverokutnu kaserolu. Ostaviš da se ohladi i stegne. Ja to obično napravim dan unaprijed.

Kad je hladno i stegnuto, može se rezati na kriške debljine malog prsta koje onda pržiš na mrvici ulja na roštilj tavi.

Evo malo dorađene varijante s interneta:
    http://gastrodiva.bloger.hr/post/pal...j/1709382.aspx

Ja unutra ne stavljam sušene paradajze (šteta božja) nego pripremam čistu palentu bez ičega. Obično ne radim ovako veliku količinu kako tu piše, ali to je za veće društvo i roštiljade.

Hvala Ovo je savršeno...Najstariji mi obožava palentu s maslacem, mislim da će mu se ovo svidjeti...
    A ja bi umjesto rajčice stavila malo špekeca

Apropo tikvica...ja jučer spržila tikvice u gril tavi...i bilo mi je za prste polizat, ali klincima je bilo bljak Oni će u buduće i dalje jesti pohane

Inače, imam u frižideru kosanu mast i ne znam što bi s njom. Da ju koristim kad pečem nešto? mogu dio uzet za mazanje na kruh, ali toga je puno pa ostatak trebam nekako potrošit...ima ideja?

Kosjenka's Avatar

ček jel to salo? Možeš zamrznut u porcije pa si odmrzavat po potrebi, možeš recimo salenjake pravit

SunčicaVŽ's Avatar

Quote Originally Posted by Kosjenka View Post
    ček jel to salo? Možeš zamrznut u porcije pa si odmrzavat po potrebi, možeš recimo salenjake pravit
    Nažalost nije salo....eh da je salo za saljenjake
    To je ono što se obično maže na kruh...mast s mljevenim čvarcima i obično začinima...tako nešto...

NanoiBeba's Avatar

Grenadirmaš mi svi doma volimo. u stvari bolje reći obožavamo.

Osoblje foruma apricot's Avatar

nama ta palenta, sa naribanom gaudom gore, zelena salata i neka juha - cijeli ručak.
    s tim da je ja skuham nagusto, pa se stvrdne, pa narežem na ploške, pa malo prepečem na maslinovom ulu.
    onda gore naribam sir i to je to.

i može se u palentu staviti i špek i suhe gljive i kojekkvi začini, ali bome i sušene rajčice iako je to velika šteta

a gomilu ljudi nahraniti za malo para (ono što je marival pitala, za goste)
    tu je dobitna kombinacija neka krem juha
    pa njoke (koje zasite do bola)
    piletina u umaku (od dva komada pilećih prsa, može se napraviti umak za deset osoba ako se prsa prethodno malo stave u zamrzivač, pa se režu na tanke i male komadiće), staviti puno luka zbog gustoće, nekog povrća tipa tikvica, ptlidžan i gore dva vrhnja za kuhanje
    kad se to stavi na njoke, i puno zelene salate (u Lidlu su stalne akcije, 2 kune glavica)... ma nemoš više ništa pojesti
    a kao predjelo se može ispeći i domaći kruh i za 7-8 kuna napraviti namaz od slanutka, namazati na male kriškice kruha, dodati gore za ukras listić rukole i pola cherry rajčice... čovjeka već zasiti, a lijepo i izgleda

vino kupiti na placu, u vinarijama, po 18 kuna litra
    svi moraju piti crno, ono se miješa s vodom, ne treba mineralna za gemište
    djeci sok na razrjeđivanje i to ga napraviti prethodno u bokalima i poubacivati šarene slamke i neke ukrase koje djeca naprave

kasiopeja's Avatar

Inače, imam u frižideru kosanu mast i ne znam što bi s njom. Da ju koristim kad pečem nešto? mogu dio uzet za mazanje na kruh, ali toga je puno pa ostatak trebam nekako potrošit...ima ideja?[/QUOTE]

jaja pečena na kosanoj masti - prefino, ne treba ih solit
    njoke kuhani, pa zapečeni na kosanoj masti, ili široki rezanci

prima's Avatar

tikvice + patlidžani + paprike na grill tavi, ljetno jelo broj 1. može toplo, može hladno, samostalno ili kao prilog

antipasti

Peterlin's Avatar

Nažalost nije salo....eh da je salo za saljenjake
    To je ono što se obično maže na kruh...mast s mljevenim čvarcima i obično začinima...tako nešto...
    Zaseka?

malo otopiš i zaliješ time palentu ili krumpir kuhani u slanoj vodi i slično... KISELO ZELJE s tim je mrak, ali sad je prošla sezona, to je sve zimska hrana. Možeš žlicu toga ubaciti i u većinu zimskih variva (grah, fantazija, juha od suhog graška, kiselo zelje s grahom...)

Nažalost, ja to (trenutno) ne jedem jer skidam kile i rješavam se candide, muž ima visoke masnoće pa isto ne smije, ali djeca bi se udavila... Fini međimurski specijaliteti... Mojoj međimurskoj četvrtini gena sad cure sline, ali to bu pričekalo. Još da je kriška domaćeg kukuruznog kruha.... obliz...

Ima još jedan međimurski štos da se ta zaseka otopi i s tim prelije glavica salate puterice, ali to mi baš nije bilo nešto fino...

Pinky's Avatar

šta je grenadirmaš?

Ja ga radim kao kombinaciju restanog krumpira i neke tjestenine (najfinija je domaća).

Tattoo's Avatar

Obavezno domaće krpice, sad sam se sjetila da ih obožavam i sa zeljem, samo nikako da to napravim onak fino ko moja mama.

nela08's Avatar

Quote Originally Posted by apricot View Post
    a kao predjelo se može ispeći i domaći kruh i za 7-8 kuna napraviti namaz od slanutka, namazati na male kriškice kruha, dodati gore za ukras listić rukole i pola cherry rajčice... čovjeka već zasiti, a lijepo i izgleda
    može recept za namaz od slanutka?

Osoblje foruma Kaae's Avatar

Hummus, ili neki drugi?

Pinky's Avatar

Quote Originally Posted by Pinky View Post
    šta je grenadirmaš?
    nitko me ne doživljava...

Osoblje foruma emily's Avatar

kuhana tjestenina (npr. fusili, ili puzici, ili krpice) i kuhani krumpir narezan na kockice. Svako se posebno skuha, na ulju zazutis malo sitno sjeckanog luka, pa bacis ovo dvoje i promijesas

pikula's Avatar

moji klinci ne vole hummus iako vole sezam kao gomashio i na pecivima, pa ja radim nekoliko vrste namaza
    lemon light-
    češanj češnjaka, žlica limunovog soka, ( po receptu ide malo ribane korice, ja ne stavljam ), sol, šalica kuhanog slanutka ili konzerva, žličica maslinovog ulja

nut-
    žličica limunovog soka, prepržene suncokret koštice ili oljušteni prženi kikiriki šalica za kavu (tursku), štapnim pretvorim u pastu i onda umiksam slanutak

tuna-
    žličica limunov sok, tuna konzerva mala, ocijeđeno uje, šalica slanutka

sol i začini po ukusu

ako radim za večericu za veće društvo onda radim klasični hummus, pikantnu tunu pa posipam krupno mljevenim crvenom paprikom ili žešći lemon s koricom, više češnjaka i malo kurkume.

Inače moj univezalni recept za ekonomični obiteljski obrok je 250grama mesa, sezonsko povrće oko pola kg, kuhana žitarica ili krumpir - razne gulaš varijante
    ne skidam masnoću, niti je dodajem, nego iskoristim ono što je u mesu, ako je baš masno tipa picek odlijem.

mahunarke variva na mesnom temeljcu sa žitaricama, ali bez mesa - ali rijetko jer curka ne podnosi napuhance od jela

jedino za bolju ribu nisam niš smislila, zato se davimo u ribi na moru kod ribarske rodbine, a ovdje jedemo sardelice, skuše, riblje juhe i tu i tamo nešto bolje ali rijetko...
    Last edited by pikula; 07.05.2011 at 11:01.

Quote Originally Posted by Pinky View Post
    nitko me ne doživljava...

pa odgovorila sam ti odmah ispod pitanja. c-c-c, ne pratimo

Pinky's Avatar

Quote Originally Posted by Amalthea View Post
    pa odgovorila sam ti odmah ispod pitanja. c-c-c, ne pratimo
    nisam skužila da si meni odgovarala
    tx

SikaPika's Avatar

[QUOTE=Kosjenka;1883759]
    A što se tiče buđeta, moje pravilo broj jedan je kupovat sezonsko(doduše to nije jedino zbog novca), znači preko zime nema tikvica, paprika i sl jede se kelj,kupus, poriluk i smrznuto povrče.
    Meso slabo kupujemo na svakodnevnoj bazi, većinu pilića imamo svojih(dobro bakinih), svinju kupimo u sezoni kolinja pa napravimo domaće suhomesnato i i nešto malo spremimo svježeg mesa, junetinu na veliko isto po selima imamo svoje dobavljače...tako da tu puno i uštedim a i vjerujem da dobijem kvalitetnije meso.
    P/QUOTE]
    gotovo sve mogu potpisati

piliće nabavljam od snaje pa sad čekam da odrastu i nikako mi se ne da kupovati u trgovini (stvarno ih ne volim), kupim nekada na pijaci ili mi dobavi teta
    junetinu isto sa sela dobavljamo
    sve ostalo meso gotovo uopće ne kupujemo
    i eto, bez pilića sam, a nedavno sam kupila koku koja se MM nije baš svidjela
    pravila jednom juhu, jednom perklet i ostalo mi malo bijelog mesa
    neki dan sam od tog bijelog mesa (oko 200 g) napravila filovanu papriku i to po ovom receptu. Istina, bilo je manje mesa, a više riže. Dobila sam četiri paprike i 4 ćufte (paprike sam imala zamrznute)

Mi i inače ne trošimo puno na hranu, odnosno, volim kupiti kvalitetno, ali pazimo koliko skuhamo, što ostane od ručka jede se za večeru (uglavnom ja)...

Od zasitnijih jela mi je super leća s njokima - dinsta se luk, na njega stavi leća, nakon 10 minuta mrkva i celer, sve vrijeme se dolijeva voda, na kraju malo paradajza (tekućeg, kako god...), naravno, začini po želji - osim soli, stavim i malo mljevene paprike i origana
    uz to super idu njoki (domaći, kad pravim pire, uvijek skuham više pa napravim istu večer ili šufnudle, njoke ili knedle) ili obično tijesto

šufnudle s vrhnjem su mi isto super
    flekice s kupusom i zelena salata

riba je također dosta jefitna, ona plava, sitna - srdele, papaline (10 kn pola kile, a super ide i uz pomfri, a i uz povrće na lešo)
    mi ribu jedemo dva puta tjedno,
    skuša i pastrva znaju biti dosta jeftnije kada im je sezona

nela08's Avatar

Quote Originally Posted by Kaae View Post
    Hummus, ili neki drugi?
    bilo koji, totalni sam tutlek na ovom području! :D

Peterlin's Avatar

Moji ne vole sezamovo ulje, pa hummus radim ovako:

Skuham slanutak (prethodno namočen, 24 sata) u ekspres loncu sa malo soli i lovorovim listom, da bude mekan. U multipraktik ubacim ocijeđeni slanutak (malo vode od kuhanja ostaviti za eventualno razrjeđivanje) nekoliko češanja češnjaka, po volji još soli i dosta maslinovog ulja. Sve zgnječim do mazivosti. Da ne bude premasno, eventualno dodam sok od pola limuna, još malo vode u kojoj se slanutak kuhao (oprezno, žlicom, da ne zalijem previše) i to je to. Tko želi dodati sezam, može i naknadno. Ovo je baza. I jako jaaako je fino.

P.S. Može ovo i sa slanutkom iz konzerve, ali treba ih toliko da klopa brzo izađe iz kategorije ekonomičnosti. Sve ovisi koliko to ukućani vole. Moji bi se prodali za slanutak u svakom pojavnom obliku....
    Last edited by Peterlin; 09.05.2011 at 07:46.

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by pikula View Post

mahunarke variva na mesnom temeljcu sa žitaricama, ali bez mesa - ali rijetko jer curka ne podnosi napuhance od jela
    Offt. Nemoj joj uz to davati kruh, a mahunarke kuhaj s dodatkom lovora i kumina (kimla) pa neće biti ni N od napuhavanja...

pikula's Avatar

vidiš ovo za kruh i mahunarke nisam znala ,tenks - znači od sad samo pašta fažol

U subotu u Andautoniji probali - ječmena kaša s bobom i sitno sjeckanom slaninom - bilo je odlično. Klincima se svidjelo, a bome je i nama bilo odlično. Da li netko od vas zna točan postupak kako to napraviti? Meni se čini prema onome što sam probala da su ječmena kaša i bob skuhani posebno. Slanina kao da je bila prodinstana s lukom i onada na to da su dodani ječam i bob. Žao mi je što nisam otišla pitati one tete za recept. Salate nije bilo, ali kod kuće bi je svakako dodala uz jelo.

Osoblje foruma apricot's Avatar

to sam ja kuhala dok je ledo imao smrznutog boba
    sad umjesto boba stavim grašak ili poriluk

popržiš luk i špek, dodaš mrkvu i celer, na to bob i onda ječam, promiješaš par minuta, zaliješ vodom ili temeljcem, začiniš i ostaviš da se kuha cca 20 minuta (dok bob ne bude kuhan)

ja ječam prethodno zakipim i bacim vodu, samo toliko.
    iako, ove ječmene kaše koje se sada prodaju niti puštaju pjenu, niti je voda crna.
    ali ja svejedno to i dalje radim.

Apricot puno ti hvala ! Isprobat ću recept već ovaj tjedan!

Page 1 of 2 12 LastLast