Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Lijeva cika mnogo siromašnija?

Datum pristupanja
    May 2011

Početno Lijeva cika mnogo siromašnija?

Drage rodice, imam problem sa svojom lijevom cikom koja je od poroda neuporedivo siromašnija mlijekom od desne...Imam bebu staru mjesec i pol dana, i njoj je uglavnom dovoljno pocicati ciku (desnu) za obrok...No, nakon lijeve obavezno traži i desnu...koju skoro isprazni Znam da je neophodno stavljati često kako bi se stimulirala produkcija mlijeka, i ja to činim...Stavljam ga čšće na lijevu cicu upravo iz tog razloga, no nema efekta...I dalje je malo mlijeka za obrok. Jel to tako mora biti, ili negdje nešto propuštam? Nekad strahujem hoću li u desnoj imati dovoljno mlijeka za idući podoj...

I još nešto...Na početku je papao svaka dva i pol, tri sata...na zahtjev. A sada (također na zahtjev) preko noći zna proći i po sedam, osam sati da ne traži...Kad primjetim po noći da se pokakio, ja mu promjenim pelenu...i ne razbudim! Ponudim ciku, naravno, neće jer duboko spava. Jel to normalno u ovoj dobi? Danju jede svaka 3-4 sata...nekad i 5. (oko 6-7 podoja u 24h)

Inače, rođen je s 3110gr, iz rodilišta izašao s 2900gr, a na prvoj kontroli s mjesec dana imao 4060gr...Ima nekoliko pokakanih pelena dnevno, i mnogo mokrih...Iako, ipak, u zadnje vrijeme nešto manje nego u prvih mjesec dana...Pa me strah da to nije jer prerijetko papa...?Evo, dok ovo pišem spava kao top...a jeo je prije 4 i pol sata?

Ovo mi je prva bebica, pa vas molim malo pomoći i podrške Puno hvala unaprijed!

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Čestitke na bebi i dobro došla na forum.

Koliko vidim, beba super napreduje, a što se tiče pelena, normalno je da iza 6. tjedna ima manje pokakanih, čak i da par dana ne kaka, ne trebaš brinuti. Važno je ipak da ima 5-6 mokrih pelena. Osim navedenog, o tome dobiva li dovoljno mlijeka, govori njegovo opće stanje - kad je budan da komunicira, živahan je, prati, "igra" se, nema temperaturu, koža je hidratizirana, elastična, sluznice oko očiju, usnica su vlažne, fontanela nije jako udubljena.
    Dobiva li išta još osim dojke (voda, adaptirano)? Koristiš li bočicu ili dudu? Bilo bi dobro potpuno ih izbaciti kako beba ne bi zadovoljila potrebu za sisanjem nigdje drugdje osim na dojci i kako ne bi usvojila krivu tehniku sisanja.

Što se tiče broja podoja, ukoliko je sve s bebom ok, nije alarmantno, ali mislim da bi ipak trebala poraditi na tome da ih bude minimalno 8 u 24 sata. Dobro je što dojiš na zahtjev, ali ako su zahtjevi rjeđi od minimalnog broja podoja, ne bi bilo loše potaknuti da doji češće.
    Potiči što više tjelesni kontakt tebe i bebe, po mogućnosti kože na kožu. Puno ga nosi, mazi.. ako spava predugo u komadu, razodjeni se do struka, bebu do pelene, položi ga sebi na trbuh, pokrijte se dekom, opustite se i uživajte. Bebe su kao male životinjice, koje instinktivno nanjuše maminu blizinu... vidjet ćeš da će krenuti tražiti dojku, možda čak i u polusnu.
    Ako imaš doma kadu i voliš se kupati, možeš pokušati tako da napuniš kadu tople vode, legneš, a netko ti doda bebu na tvoj trbuh. Godit će i tebi i njemu topla i opuštajuća atmosfera, a mlijeko će se lakše otpuštati.
    Ne znam kakav vam je raspored spavanja i kakav je tvoj stav prema zajedničkom spavanju, ali to bi definitivno moglo potaknuti da traži dojku i noću.

Što se tiče dojenja na jednoj dojci, kod nekih žena je to tako izraženo da s vremenom ova druga dojka u potpunosti preuzme funkciju dojenja. Kod tebe nije tako i super je da mu često nudiš baš tu "prazniju" dojku. Kako bi potaknula da mlijeko nastavi teći i nakon što ti se čini da ga više nema, možeš pokušati s kompresijama dojki. Pogledaj tekst na ovom linku: http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=111&Show=669
    Za lakše otpuštanje mlijeka možeš tijekom podoja staviti na dojku topli oblog, jer toplina širi mliječne kanaliće, pa će mlijeko lakše izaći. Između podoja možeš nabildavati tu dojku izdajanjem, ručnim ili izdajalicom, kako god ti odgovara. Pa makar u prazno.

Javi se kako vam ide. Sretno

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Meni je i s prvim djetetom i sad lijeva dojka puno siromašnija pa to nikad nije preraslo u problem, desna je postala zadužena za glavne obroke, a lijeva za zalogajčiće između

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj Balarosa prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je i s prvim djetetom i sad lijeva dojka puno siromašnija pa to nikad nije preraslo u problem, desna je postala zadužena za glavne obroke, a lijeva za zalogajčiće između
    Isto tako s prvim i drugim, s tim da je drugi s vremenom totalno odbacio lijevu...i hranio se samo na desnoj. Malena jede uvijek obje, desna je za najest se, a lijeva je za predjelo ili za desert

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

isto kao kod Belarose, lijeva slabije pravi, ali to nikad nije bio problem

andynoa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011
    SZ HR bliže ravnici, a ravnica je u uvijek u srcu

Početno

Citiraj vještičica prvotno napisa Vidi poruku
    isto kao kod Belarose, lijeva slabije pravi, ali to nikad nije bio problem
    ista stvar se i meni dešava, i zasad funkcionira...

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

meni je kod prve bebe desna isto bila udarnička, lijevu sam zvala ranjenica, slabije je imala mlijeka + je bila sva izranjavana bradavica.
    sad, imam momčića od 3ipo mjeseca, bolja mi je lijeva!
    svašta baš.
    nekadašnja ranjenica, prije 3 godine, sad je bolja dojka.

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Meni je s prvo dvoje desna bila glavna,a s curicom leva...

Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Draga Linda, hvala ti na iscrpnom odgovoru. On mi uvijek ima više od 6 popišanih pelena...i to ako ne brojim minimalno, barem 3 slučaja dnevno kad se popiški...po meni taman kad mu čistu guzu počnem mazati kremicom Kaka sada jedno tri put dnevno. Kad je budan buni se i mlati do besvjesti rukicama i nogicama ako samo slučajno 5 min. nije u centru pažnje...Uglavnom radoznalo gleda oko sebe, prati okicama, rijetko plače...jedino kada ga muče vjetrovi (grčići). Što se tiče dojenja i dohrane...ni slučajno mu ne dajem nikakvu drugu tekućinu (samim tim ni bočicu), a dudicu sam mu jednom ponudila na početku...i odbio je.
    Spava u svom krevetiću jer je njegov ćaća takav lik da i mene izudara noću praćakajući se po krevetu (a ljudina je od sto kila) tako da, staviti njega sićušnog u krevet sa njim nije do sada dolazilo u obzir. Ruku na srce, i sama nemirno spavam tako da ne bih mogla opušteno oka sklopiti da znam da mi je on u opasnosti da ga netko od nas dvoje povrijedi...

Razlog u "neurednosti" podoja i "razbijanju" prijašnje rutine od podoja svaka tri sata između ostalog vidim i u njegovim grčićima (doduše, teško je reći radi li se o klasičnim grčićima ili aerokolikama...jer kad jede jede halapljivo, i unatoč silnim nanašanjima da podrigne, i podrigivanju, uvijek u njemu ostaje dovoljno zraka da ga muči). Tako da, često kada ga stavim na dojku tijekom podoja primjećujem da "pati" od natezanja da bi prdnuo ili kakio...Jer mu ide prilično teško. Pa onda isprekida podoj bolnim meškoljenje, ponekad i plačom...Tako izmučenom, često se više ne da "vući", samim tim ne dovrši podoj kako spada...pa brzo traži opet...Tako da ne, nismo tipično "uobročeni" nego mi on u zadnja tri-četiri dana jede kad i kako stigne i zatraži...No ok...kužim da se to mijenja iz dana u dan...i da možda već sutra uspostavi opet bolji balans.

Inače, iako često koristim izdajalicu iza podoja nisam primjetila pretjerano povećano stvaranje mlijeka u toj nesretnoj lijevoj cici...Tvrdoglava je beskrajno...Strah me samo da ne nestane mlijeka u potpunosti... Možda bih trebala između podoja pumpati...ali me uvijek strah da mu onda neću imati što dati iza sljedećeg podoja...tj. da će se manje stići napraviti do idućeg podoja na istoj...A nisam do sad nudila desnu svaka tri-četiri sata da bih znala da mu je samo desna općenito dovoljna, bez korištenja lijeve....Uh, uh...ala ga ja zapetlja.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

On mi uvijek ima više od 6 popišanih pelena...i to ako ne brojim minimalno, barem 3 slučaja dnevno kad se popiški...po meni taman kad mu čistu guzu počnem mazati kremicom Kaka sada jedno tri put dnevno. Kad je budan buni se i mlati do besvjesti rukicama i nogicama ako samo slučajno 5 min. nije u centru pažnje...Uglavnom radoznalo gleda oko sebe, prati okicama, rijetko plače...jedino kada ga muče vjetrovi (grčići). Što se tiče dojenja i dohrane...ni slučajno mu ne dajem nikakvu drugu tekućinu (samim tim ni bočicu), a dudicu sam mu jednom ponudila na početku...i odbio je
    Ovo je sve super i samo prati da tako bude i dalje.

Tako da ne, nismo tipično "uobročeni" nego mi on u zadnja tri-četiri dana jede kad i kako stigne i zatraži...
    Ovo je skroz OK, zapravo tako treba i biti. Ako je sve s bebom u redu, stvarno nema smisla opterećivati se duljinom, učestalošću podoja, vremenskim razmakom... što manje razmišljaj, ne sumnjaj, ne broji - adrenalin koji se luči pri svakoj negativnoj emociji blokira hormon oksitocin, koji je zadužen za otpuštanje mlijeka. Samo prati opće stanje bebe i da podoji budu učinkoviti. Ako prilikom jednog boravka na dojci svega nekoliko puta dobro povuče, već je to ok.

Dokle god se dojka stimulira, mlijeko neće presušiti, zato ne trebaš brinuti oko ove "slabije" dojke.
    Posljednje uređivanje od Linda : 11.05.2011. at 11:48

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •