Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 147

Tema: što ako ne prvašić ne ide na vjeronauk

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno što ako ne prvašić ne ide na vjeronauk

mi smo obitelj koja ne prakticira katoličanstvo. ja sam uvjerena ateistica (koja je godinama pokušavala biti vjernica i duhovna osoba, ali na kraju odustala i predala se stvarnom svijetu) a mm je svejedno. njegova obitelj je religiozna, mojima je to nevažno. nismo se oženili u crkvi i nismo krstili djecu jer je meni bilo važno da sebe i njih ne upisujemo u klub čija pravila ne poštujemo.
    sad je naše djete postalo državno - upisali smo ga u prvi razred, i brinem se što će i kuda će za vrijeme vjeronauka. par mjeseci razgovaram s njim o tom problemu, mogućnosti da ga djeca zafrkavaju zbog toga i sl. on ne želi ići jer mu je to sve strano i nepoznato.
    da li je netko od vas imao sličan problem?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

svake godine imaš takvu temu
    malo potraži
    al dok ne nađeš evo naše iskustvo
    moja cura ide u 1. razred
    isto sam imala strahove kao i ti
    kako će biti jedina, kako će joj se djeca rugati, kako će lutati hodnicima....

na kraju je sve super
    njih čak 9 iz razreda ne idu na vjeronauk
    na početku je 1x tjedno vjeronauk bio 1. sat
    onda su promjenili raspored pa je samo u B tjednu 1 sat, a u A tjednu oba puta u sred rasporeda
    naravno tada kad je prvi sat spavamo duže
    kada je vjeronauk u sredini rasporeda su sa učiteljicom u 1 prostoriji koju zovu dnevni boravak
    tamo imaju igračke
    mogu nešto crtati, pisati
    učiteljica je zamolila da djeca ponesu neku bilježnicu, "svaštaru" u koju će crtati za vrijeme dok su druga djeca na vjeronauku jer ona nastoji tada raditi sa djecom koja malo teže savladavaju gradivo
    nema nikakvih problema
    par puta sam moju pitala bi li htjela na vjeronauk, rekla je da ne
    iako imaju dobru vjeroučiteljicu koju djeca jako vole, i moja V je voli jer pjeva u zboru kojeg vodi časna, ali nema želju da ide na vjeronauk
    uglavnom ispalo je, zasad, odlično

plashljivo_pile avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

u tom slučaju najčešće čmrlji tih 45 min na hodniku. moj nećak je jedan od tih čmrljimnahodniku sretnika evo već sedmu godinu za redom.

nemam rješenje. mene ista stvar čeka sljedeće godine, no nadam se da je kvartovska OŠ normalna pa stavlja sve izborne predmete isključivo kao prvi ili zadnji sat odnosno u suprotnu smjenu.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

kod mojeg ( on ide na vjerkas) ak je vjeronauk u sredini rasporeda, onda klinci idu u knjižnicu na igranje, crtanje, a zadnjih par puta, su samoinicijativno svi htjeli ostat i bili su na vjerkasu, čak su učestvovali u nekoj maloj raspravi koju su vodili na njemu.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a ne može biti svima prvi sat
    i ja sam se nadala
    da će barem ovim najmanjima stavljati 1. sat
    ali kako je jedna vjeroučiteljica, barem u prva 4. razreda nema dovoljno 1. satova za sve
    ne znam kako će biti iduće godine, ne znam imaju li 2. razredi posebnu prostoriju kao DB
    jer kod nas 1. razredi su odvojeni od ostatka škole, 2 su razreda, imaju 2 svoja wc i tu 1 prostoriju kao boravak

deedee avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

I kod nas je slicna situacija, no na zalost samo ih troje ne ide na vjeronauk. Vjeronauk nikad nije prvi sat, pa provode vrijeme u predvorju ispred razreda, sto nije tako lose kako zvuci (prvi su razredi u odvojenm krilu). Uciteljica nije sa njima. Moja si obicno ponese neku knjigu za citanje, tekicu za crtanje ili se igra sa deckima. U zadnje vrijeme su decki poceli ostajati u razredu za vrijeme vjeronauka, pa mi Fi ostaje sama. Uciteljica joj je jednom ponudila da za vrijeme pauze rjesava napredne zadatke, no moja ljencina je rekla da bi radije citala.
    Zafrkavanja za sada nije bilo, iako moram reci, da od toga i ja strahujem.

plashljivo_pile avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja sam išla u istu OŠ u koju će i cijenjena nasljednica. od 1.-4. su svi išli na vjeronauk jer je bio usred satnice i one koji nisu išli je dio djece u razredu gnjavio spikama da će gorjeti u paklu i sl. (no dobro, bile su devedesete pa su svi bili supernabrijani) pa su popustili i upisali se. kad smo krenuli u 5. je došlo do odlične reforme u održavanju nastave u našoj OŠ tako da se nastava svima 5.-8. održavala ujutro, a svi izborni predmeti su bili prebačeni u poslijepodnevni turnus (što sam jedva dočekala i ispisala se, i nisam bila jedina).

baš ću zvrcnuti frendicu čiji brat ide u tu OŠ da vidim jel se u ovih 11 godina štogod promijenilo i u nižim razredima i jel se ovaj sistem 5.-8. održao. da znam što me čeka

šteta što im, kad je već vjeronauk u državnim školama usred satnice, ne organiziraju neku alternativnu nastavu kao što je u srednjoj školi etika. jel bi to bilo moguće progurati ukoliko bi bilo dovoljno zainteresiranih roditelja? i zanima me što je sa vjeronaukom za klince koji su drugih vjeroispovjesti? treba ih biti neki minimalan broj, kako to ide?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
    mi smo obitelj koja ne prakticira katoličanstvo. ja sam uvjerena ateistica (koja je godinama pokušavala biti vjernica i duhovna osoba, ali na kraju odustala i predala se stvarnom svijetu) a mm je svejedno. njegova obitelj je religiozna, mojima je to nevažno. nismo se oženili u crkvi i nismo krstili djecu jer je meni bilo važno da sebe i njih ne upisujemo u klub čija pravila ne poštujemo.
    sad je naše djete postalo državno - upisali smo ga u prvi razred, i brinem se što će i kuda će za vrijeme vjeronauka. par mjeseci razgovaram s njim o tom problemu, mogućnosti da ga djeca zafrkavaju zbog toga i sl. on ne želi ići jer mu je to sve strano i nepoznato.
    da li je netko od vas imao sličan problem?
    Nadam se da iz toga neće ispasti nikakav problem, jer to često ovisi o sredini... Imam relativno friško iskustvo s dvoje djece: stariji je u pretežno katoličkom razredu, od kojih dvoje djece ide na muslimanski vjeronauk, jedno ne ide uopće, a svi ostali idu. Nije bilo nikakvih problema - satove vjeronauka provodili su u školskoj knjižnici ili (u prvom i drugom razredu) s asistantom u nastavi koji je u to vrijeme bio s njima zbog jednog učenika.

Mlađi sin je u razredu u kojem je slika šarolikija - više djece muslimanske vjeroispovijesti i puno više onih koji ne idu ni na kakav vjeronauk. Situacija ista - kad je katolički vjeronauk, ostali su u knjižnici. Muslimanski je bio organiziran za vrijeme boravka, ne znam kako je sada. Sve je štimalo. Sve to ide mirno, nitko ne postavlja nikakva pitanja niti se ičemu čudi, bez obzira na broj djece.

Ako je škola dobro organizirana - nema nikakvih problema. Njima je to svakodnevica - neka djeca idu na vjeronauk, a DOSTA djece ne ide. Nek te to ne brine... Samo provjeri kako su organizirali, da ne bi mali piceki u prvom razredu taj sat provodili na hodniku. Za djecu koja nisu u boravku nije problem, jer je vjeronauk obično zadnji sat, pa oni mogu doma, ali to je tako kod nas tek od 4. razreda kad su klinci koliko-toliko samostalni. O ovim malima netko uvijek brine.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ni moj prvašić neće ići na vjeronauk.
    Rečeno nam je u školi da u svakom razredu ima njih nekoliko koji ne idu, pa se nadam da neće biti nekih problema (tipa sjedenje na hodniku i sl.).

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod nas na vjeronauk ne idu dvoje, moja zara i još jedno dijete.
    za vrijeme vjeronauka najčešće borave u knjižnici.
    apsolutno nikakvih problema nemamo, nitko čudno ne gleda ni nas ni zaru, nitko se nikome ne ruga niti zafrkava niti iščuđava, nitko nikom ne postavlja nikakva pitanja.
    situacija je potpuno normalna.

s tim da je moje dijete žarko željelo ići na vjeronauk, ali joj mi nismo dopustili. pa se ja nisam bojala svega ovoga čega se većina boji, nego me mučilo kako ću s njom srediti situaciju u kojoj ona želi, a ja ne dam.

vitika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

kod nas curka vec drugu godinu jedina ne ide na vjeronauk. mi smo se doma dogovorili da ako zeli da moze sudjelovati u nastavi vjeronauka, ali da ju necemo upisivati. tako da ponekad ostane na satu, ponekad je u knjiznici ili s uciteljicom. svako toliko imamo doma raspravu o tome zasto ju nismo upisali (s njom). mi nismo vjernici. ponekad joj je tesko jer ju djeca znaju ispitivati zasto, pa kako, pa se ona osjeca malo lose... onda doma puno pricamo i sve se sredi.
    sin krece na jesen u prvi razred i koliko znamo nece ih 4 ici na vjeronauk pa se nadam da nece i on biti crna ovca u razredu.
    inace ima slucajeva u nasoj skoli da uciteljice prvog razreda ne zele biti s djetetom koje ne ide na vjeronauk i ostavlja ih u razredu. tako se dogodilo da mala muslimanka i mala zidovka idu na vjeronauk jer su ostajali na satu. djeci se svidjelo i ne zele se separirati pa su im roditelji popustili i upisali ih.
    meni je to grozno i nedopustivo, ali sumnjam da se tu puno moze uciniti...

saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Moj prvašić ne ide na vjeronauk. Mi smo u mjestu s dosta pravoslavaca tako da je vjeronauk organiziran prvi ili posljednji sat i to nam nije problem. Dosta djece, mislim njih 15 ne pohađa katolički vjeronauk pa je sve lako prošlo. Djeca su OK, koliko znam nema zezanja ni ugnjetavanja za katolike, pravoslavce i male nevjernike

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ja sam jedna od onih koja se nada da ih DOSTA neće ići, pa moje dijete neće patiti zbog toga
    inače još uvijek, dok to ne ukinu iz malog miljona (već dobrano prežvakanih) razloga, ne vidim nikakvo drugo rješenje...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kod nas su oni koji ne idu na vjeronauk (2-je iz razreda) u knjižnici taj sat.

zmea avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Kod nas samo jedna djevojčica ne ide na vjeronauk i zbog nje je vjeronauk 1. ili 5.sat.Kad bi ih bilo više ne znam što bi učinili jer knjižnica ne radi svaki dan pa ne bi imali gdje biti.Moj sin je želio ići na vjeronauk iako mi ne hodamo u crkvu.Nisam vjenčana u crkvi,ali sina sam krstila.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj zmea prvotno napisa Vidi poruku
    Kod nas samo jedna djevojčica ne ide na vjeronauk i zbog nje je vjeronauk 1. ili 5.sat.Kad bi ih bilo više ne znam što bi učinili jer knjižnica ne radi svaki dan pa ne bi imali gdje biti.Moj sin je želio ići na vjeronauk iako mi ne hodamo u crkvu.Nisam vjenčana u crkvi,ali sina sam krstila.
    Pa ne radi ni naša knjižnica svaki dan. Ni vjeronauk nije svaki dan. Ali radi kad je vjeronauk U 1. i 2. razredu... Bitno je da satničar koji radi raspored to zna i može uskladiti. Gdje je volje, nađe se i načina.

Baby Boy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Ne znam što reći ali ima tu više problema, ja sam druge ispovjesti, i problem je što mi je dijete napr. išlo na školski zbor, pa se pjevaju Božićne pjesme, pa onda Uskrsne pa sada pak i pjesme za svibanjske pobožnosti, bunila sam se, žalila, ali ništa, dijete mora to da pjeva.... pa u uđžbeniku iz Prirode i Društva opet o Uskrsu,itd....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i moja je krenula na ŠKOLSKI zbor na kojem su se pjevale ISKLJUČIVO katoličke pjesme (to me šokiralo i još uvijek sam jako ljuta zbog toga).
    imali smo sreću da je nakon prvog polugodišta sama zaključila da joj je na zboru bezveze pa se ispisala.

ovo u PiD me ne smeta toliko, prihvaćam da je to nešto što slavi većina ljudi u hrvatskoj, te dane nema nastave niti se radi, pa mi je ok da zna i zašto je tako i što se slavi.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa Vidi poruku
    i moja je krenula na ŠKOLSKI zbor na kojem su se pjevale ISKLJUČIVO katoličke pjesme (to me šokiralo i još uvijek sam jako ljuta zbog toga).
    Ovo "isključivo" jest bezveze, ali inače ne smatram da je pjevanje vjerski obojenih pjesama isto što i vjeronauk. Sve dok se te pjesme i smatraju onim što jesu - pjesmama, glazbom, nekim vidom umjetnosti općenito, a ne provlačenjem određenog vrijednosnog sustava.
    Po vlastitom iskustvu, u glazbenoj školi smo na zboru pjevali i religiozne pjesme (pa dobar dio renesansne i barokne glazbe je vjerskog sadržaja), i mise, i pjevala sam u crkvi, pa me to ni najmanje nije smetalo u mojem ateističkom poimanju društva i svijeta.
    (ok, ja sam tad bila u srednjoj školi, to je već nešto drukčije, iako mislim da se i mlađem uzrastu mogu objasniti neke stvari na sličan način)

Puno mi je gore da dijete koje nije upisano na vjeronauk sjedi u razredu za vrijeme tog sata, to mi nikako ne bi bilo prihvatljivo.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mi nemamo nikakvih ružnih iskustava vezano uz nepohađanje vjeronauka. Nije bilo ni čuđenja, ni zezanja, a kamoli maltretiranja. Vrijeme zapravo nije nikako organizirano (nema sustavnog rješenja gdje bi oni trebali biti taj sat i tko je za njih odgovoran), ali uvijek je bilo ok - ostali bi s učiteljicom, kad su malo narasli knjižnica, dvorište...dakle, načelno nije kako treba, ali u praksi je ispalo savim ok.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Mi nemamo nikakvih ružnih iskustava vezano uz nepohađanje vjeronauka. Nije bilo ni čuđenja, ni zezanja, a kamoli maltretiranja. Vrijeme zapravo nije nikako organizirano (nema sustavnog rješenja gdje bi oni trebali biti taj sat i tko je za njih odgovoran), ali uvijek je bilo ok - ostali bi s učiteljicom, kad su malo narasli knjižnica, dvorište...dakle, načelno nije kako treba, ali u praksi je ispalo savim ok.
    isto ovako. a isto sam topik otvorila

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali inače ne smatram da je pjevanje vjerski obojenih pjesama isto što i vjeronauk. Sve dok se te pjesme i smatraju onim što jesu - pjesmama, glazbom, nekim vidom umjetnosti općenito, a ne provlačenjem određenog vrijednosnog sustava.
    zato sam joj i dopustila da ide

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    ...dakle, načelno nije kako treba, ali u praksi je ispalo savim ok.
    mene ovaj dio najviše nekako muči
    za katolike je sve organizirano, a za one koji to nisu ili ne žele biti u školi jer to prakticiraju na mjestu koje je za to predviđeno - nije organizirano ništa
    toliko o ne diskriminaciji, jednakim pravima i uvjetima itd.itd.itd...a da ne pričam da me jako podsjeća i na segregaciju (odnosno po definiciji - razdvajanje ljudi na osnovu različitih kriterija koji se u pravilu kose sa načelima ljudskih prava i sloboda)

zmea avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Bilo bi bolje da vjeronauk uopće nije u školi.Kao što je nekad bilo.Sad će još u našoj županiji uvesti obaveznu informatiku i djeca će imati svaki dan popunjenu satnicu,a nekad su prvašići imali maksimalno 3 sata dnevno.

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

hvala vam na podršci; vidim da nije sve tako crno, kao što sam brinula. mm je bio na roditeljskom - djeca će sjediti u razredu ili ići kod pedagogice dok su mali. mislim da ima jedna prvašica muslimanka i maleni albanac koji neće ići na vjeronauk, pa se nadam da će te tri crne ovce biti zajedno u razredu i zajedno gubiti vrijeme.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa Vidi poruku
    s tim da je moje dijete žarko željelo ići na vjeronauk, ali joj mi nismo dopustili. pa se ja nisam bojala svega ovoga čega se većina boji, nego me mučilo kako ću s njom srediti situaciju u kojoj ona želi, a ja ne dam.
    i, kako si sredila?

danas sam se tebe sjetila, sad je pričest, ispred škole cure iz razreda od J pričaju kako će koja imati frizuru, buketić, cipelice, i kakve su im haljine, nema teorije da ona jedan takav događaj propusti kad krene u školu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa, onog momenta kad sam samoj sebi jasno i glasno rekla da je meni potpuno neprihvatljivo da ona ide na vjeronauk, da sam joj ja mama, a ona maloljetna i da je ovo jedna od rijetkih stvari u kojoj joj ne dam pravo glasa i neću se zbog toga osjećati loše - kad sam to, dakle, raščistila sa sobom - onda je sve postalo jednostavno i lako.
    nije nimalo gnjavila i jednostavno je to prihvatila.
    ne branim joj da vjeruje u boga, prihvaćam njene ideje i vjerovanja, ali na vjeronauk neće ići, niti će se krstiti i pričestiti dokle god je maloljetna. i gotovo.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
    djeca će sjediti u razredu ili ići kod pedagogice dok su mali. mislim da ima jedna prvašica muslimanka i maleni albanac koji neće ići na vjeronauk, pa se nadam da će te tri crne ovce biti zajedno u razredu i zajedno gubiti vrijeme.
    Meni recimo ovo nikako ne bi bilo ok, da djeca koja ne idu na vjeronauk sjede u razredu za vrijeme tog sata.
    To mi izgleda kao provlačenje vjeronauka za svu djecu na mala vrata. Zašto bi morali slušati vjeronaučni sadržaj, ako nisu upisani?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Meni recimo ovo nikako ne bi bilo ok, da djeca koja ne idu na vjeronauk sjede u razredu za vrijeme tog sata.
    To mi izgleda kao provlačenje vjeronauka za svu djecu na mala vrata. Zašto bi morali slušati vjeronaučni sadržaj, ako nisu upisani?
    Ma ne, oni vjerojatno imaju učionicu za vjeronauk kamo odlaze oni koji idu, a djeca koja ne idu na vjeronauk ostaju u razredu i npr. pišu zadaću. Nisu oni prisutni na satu vjeronauka.... Ili izađu (ako je vjeronauk u razredu) ili ostanu u razredu (ako ostali izađu na vjeronauk u namjensku učionicu).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod nas baš ostaju u razredu gdje se predaje vjeronauk.
    zato smo mi inzistirali na odlasku u knjižnicu (to inače nije praksa, većina djece ostaje u razredu)

plashljivo_pile avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ostanak na satu vjeronauka ne dolazi u obzir. postoji razlog zašto ne želim da pohađa vjeronauk, a ostajanje u učionici tijekom vjeronauka je gotovo jednako kao da pohađa vjeronauk.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Naš sin nije išao na vjeronauk - isprva je bio samo on, a kasnije i jedna djevojčica pravoslavne vjeroispovjesti. Uvijek se žalio da ih ostala djeca jako ružno nazivaju kad oni idu van i da im svašta govore. Kasnije su uvijek njih dvoje sjedili na hodniku, rijetko u knjižnici. Nakon prve pričesti je dosta djece isto odustalo od vjeronauka, tako da su do kraja 8. razreda imali skoro 10-oro djece na hodniku, pa su ih redovito tjerali van jer je vjeronauk bio u sredini satnice...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj winnerica prvotno napisa Vidi poruku
    Naš sin nije išao na vjeronauk - isprva je bio samo on, a kasnije i jedna djevojčica pravoslavne vjeroispovjesti. Uvijek se žalio da ih ostala djeca jako ružno nazivaju kad oni idu van i da im svašta govore. Kasnije su uvijek njih dvoje sjedili na hodniku, rijetko u knjižnici. Nakon prve pričesti je dosta djece isto odustalo od vjeronauka, tako da su do kraja 8. razreda imali skoro 10-oro djece na hodniku, pa su ih redovito tjerali van jer je vjeronauk bio u sredini satnice...
    Baš me zanima, jesu li onda i tu djecu, koja su se pričestila pa odustala od vjeronauka, također ružno nazivali, ili su pogrde ostale rezervirane za one koji ne idu od početka.
    I odakle uopće potječu kod djece ti ružni nazivi za one koji su iole različitiji.
    Kad čujem ovakve priče, baš me uhvati neki revolt

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Baš me zanima, jesu li onda i tu djecu, koja su se pričestila pa odustala od vjeronauka, također ružno nazivali, ili su pogrde ostale rezervirane za one koji ne idu od početka.
    I odakle uopće potječu kod djece ti ružni nazivi za one koji su iole različitiji.
    Paa, s jedne strane imaš razloga za revolt, a s druge ne treba tome pridavati puno pažnje... Naše je iskustvo takvo da djeca koja se ružno ponašaju ne biraju gdje i kada će to činiti - nekome se izruguju i dijele ružne nazive zbog vjeronauka, drugome zbog naočala, trećemu zato jer je najmanji u razredu itd... Pametnjakovići uvijek nađu razlog.

Kod vjeronauka je dodatni problem jer su ljudi jako osjetljivi na vjeru... Tja, ne znam. Sve polazi od kuće - ako je kućni odgoj traljav i ako se doma živi u atmosferi nasilja, to nasilje se nosi u školu i nije uopće važno je li u pitanju vjeronauk ili neka druga različitost. Dobar učitelj/učiteljica takve stvari sasiječe u korijenu na prvom ili drugom roditeljskom sastanku, jer nije dovoljno reći samo djeciI, problem su najčešće odrasli od kojih djeca uče stereotip ponašanja...

Inače, što se baš vjeronauka tiče, mene je zasmetalo kad su se najglasniji vjernici iz prvog razreda na roditeljskom sastanku u četvrtom počeli buniti, jer mnogima ocjena iz vjeronauka kvari prosjek, a gradivo je često opsežno i svakakvo, ali to definitivno nije za ovaj topic) pa im je došlo iz pametnijeg dijela tijela u glavu da ta odluka o polaženju vjeronauka nije najbolja moguća za svako dijete i svaku obitelj.

Daklem, vjeronauk je izborni predmet, a na to treba podsjetiti sve koji to prečesto zaborave...

Mater Studiorum avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Paa, s jedne strane imaš razloga za revolt, a s druge ne treba tome pridavati puno pažnje... Naše je iskustvo takvo da djeca koja se ružno ponašaju ne biraju gdje i kada će to činiti - nekome se izruguju i dijele ružne nazive zbog vjeronauka, drugome zbog naočala, trećemu zato jer je najmanji u razredu itd... Pametnjakovići uvijek nađu razlog.
    Tako sam i ja to mojoj kćeri objasnila, s vremenom je shvatila, a i društvo na hodniku se s vremenom proširilo.
    Ona je ipak jednu godinu išla na vjeronauk, htjela je vidjeti što se tamo događa i ja sam joj dozvolila. Međutim, nije dobila odgovore na pitanja koja je postavila, čak joj se i sugeriralo da su njena pitanja neprimjerena i ubrzo je odustala.

deedee avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    i, kako si sredila?

sad je pričest, ispred škole cure iz razreda od J pričaju kako će koja imati frizuru, buketić, cipelice, i kakve su im haljine,
    Ja vec predvidjam da ce mojoj to biti tuzno, pa sam odlucila te godine tocno u vrijeme pricesti organizirati neko lijepo putovanje.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj deedee prvotno napisa Vidi poruku
    Ja vec predvidjam da ce mojoj to biti tuzno, pa sam odlucila te godine tocno u vrijeme pricesti organizirati neko lijepo putovanje.
    odlična ideja
    kradem

Baby Boy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Pa gle pjevanje tih pjesmica u školskom i gradskom zboru mene smeta jer ako ja dijete ućim da Marija Majka Božja je... a pjesme joj kazuju drugo.... Ako ja dijete ućim da jaj izeko nisu obilježje Uskrsa a u školi sve vrvi od bojanja i pripreme jaja i zećeva.... itd... Zato me to smete jer u našoj školi podjednaki je broj pravoslavne, katolićke i baptističke djece.....

saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    danas sam se tebe sjetila, sad je pričest, ispred škole cure iz razreda od J pričaju kako će koja imati frizuru, buketić, cipelice, i kakve su im haljine, nema teorije da ona jedan takav događaj propusti kad krene u školu
    Ja sam baš jučer o tome razmišljala dok sam prolazila pored crkve. Kakav je to spektakl! Ja vjerujem da je pričest vrlo važna u životu vjernika, ali mislim da je ono kako ta djeca izgledaju cirkus. Te curice su sređene kao za vjenčanje. Mojoj Neri će biti teško što neće biti u vjenčanici, mislim da ćemo i mi morati napustiti dom u to vrijeme .

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

u svakom slučaju - vrlo kršćanski!
    ja se pak pitam ne bi li vjeronauk upravoi trebao služiti tome da se djecu/ljude uči tim zapravo vrlo dobrim etičkim i moralnim vrijednostima kao što su prihvaćati različitosti, ne vrijeđati (pogotovo na vjerskoj osnovi!), kojih se nažalost najmanje drže uvijek upravo oni koji ih najviše zagovaraju
    kad bi se tamo TO učilo ja bih svoje dijete s radošću upisala, ali iz svih ovdje navedenih primjera vidim da to ipak nije slučaj

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Stijena prvotno napisa Vidi poruku
    u svakom slučaju - vrlo kršćanski!
    ja se pak pitam ne bi li vjeronauk upravoi trebao služiti tome da se djecu/ljude uči tim zapravo vrlo dobrim etičkim i moralnim vrijednostima kao što su prihvaćati različitosti, ne vrijeđati (pogotovo na vjerskoj osnovi!), kojih se nažalost najmanje drže uvijek upravo oni koji ih najviše zagovaraju
    kad bi se tamo TO učilo ja bih svoje dijete s radošću upisala, ali iz svih ovdje navedenih primjera vidim da to ipak nije slučaj
    Evo jednog drugačijeg primjera. Moja djeca sada završavaju četvrti, odnosno treći razred i idu na vjeronauk. Još nisam čula ni od njih ni od bilo koga drugog ni komentar, a kamoli pogrdu na nekoga tko ne ide na vjeronauk. Sjedim i u Vijeću roditelja i tamo također nikada nije bilo primjedbi na eventualne takve komentare djece. Neka djeca ne idu na vjeronauk, neka ne idu na drugi strani jezik, neka na informatiku, neka neće ići na bilo koji drugi izborni predmet i to je potpuno normalno. Škola nastoji, koliko je god to moguće, staviti te predmete zadnji ili prvi sat, pogotovo djeci koja nisu u dnevnom boravku, a ako to nije moguće, djeca su u knjižnici, neko dijete za vrijeme vjeronauka, moje za vrijeme drugog stranog jezika. Djeca su me ponekad pitala zašto neko dijete ne ide na vjeronauk i to prije svega za djecu koja su im prijatelji - objasnila sam to u kontekstu različitosti i različitih svjetonazora i oni su to tako prihvatili. Na isti način to tumače i njihovi vjeroučitelji, pa me zbilja ne čudi da im je vjeronauk visoko na listi omiljelih predmeta. Kad čitam ove primjedbe, pitam se kakve su to sredine u kojima se to događa, jer nikada nisam čula za takav slučaj.

Djeca na Prvu pričest ne idu "u vjenčanicama". To su obične bijele haljinice od jednostavnih materijala. Djevojčice imaju još i jednostavni vjenčić. Te haljinice su baš u redu, jer su svi jednako odjeveni i ne vide se nikakve socijalne razlike u toj svečanosti. Moja kći je baš prošle nedjelje bila na Prvoj pričesti, pa sam još jednom mogla osvjedočiti u jednostavnost te odjeće i cijele svečanosti.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja iskustva su zasad pozitivna, mojoj kćeri je dobro za vrijeme vjeronauka, oni se tada igraju, ima ih 9 pa im je zabavno
    a kod vjeroučiteljice pjeva u zboru i voli je
    ali nikad nije izrazila želju da ide na vjeronauk
    žao mi je da su neka djeca izložena ružnim komentarima
    nadam se da se kod nas neće situacija promjeniti i da se i ja neću morat žaliti na to

ali samo želim reći da vjeronauk nije isto kao drugi jezik i informatika
    on ima sasvim jednu drugu dimenziju i težinu
    i mislim da ni jedno dijete neće dobiti "epitete" zato što ne ide na talijanski
    tako da ne stoji usporedba tih predmeta

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    moja iskustva su zasad pozitivna, mojoj kćeri je dobro za vrijeme vjeronauka, oni se tada igraju, ima ih 9 pa im je zabavno
    a kod vjeroučiteljice pjeva u zboru i voli je
    ali nikad nije izrazila želju da ide na vjeronauk
    žao mi je da su neka djeca izložena ružnim komentarima
    nadam se da se kod nas neće situacija promjeniti i da se i ja neću morat žaliti na to

X

osim toga, djetetu možeš ispuniti želju da ide na talijanski ako to želi.
    ili mu ispuniti želju da ne ide.
    a kod vjeronauka to u većini slučajeva nije moguće. niti da ide, niti da ne ide.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

da, niti ja nikako ne mogu prožvakati izjednačavanje s drugim izbornim predmetima jer vjera je jako intimna stvar svakog pojedinca koja se ne može tako svjetovno poimati - i upravo zato joj mjesto nije u školi

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

potpisujem

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ipak stoji, jer se veliki dio primjedbi na vjeronauk odnosi na to gdje su djeca za to vrijeme, a to se na isti način odnosi na sve izborne predmete. Osim toga, djeca dijele svakakve epitete, za svašta, pa i za "talijanski". Poanta onoga što sam htjela reći jest da u školi moje djece nema nikakvih izrugivanja ni primjedbi na djecu koja ne idu na vjeronauk.

saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Djeca na Prvu pričest ne idu "u vjenčanicama". To su obične bijele haljinice od jednostavnih materijala. Djevojčice imaju još i jednostavni vjenčić. Te haljinice su baš u redu, jer su svi jednako odjeveni i ne vide se nikakve socijalne razlike u toj svečanosti. Moja kći je baš prošle nedjelje bila na Prvoj pričesti, pa sam još jednom mogla osvjedočiti u jednostavnost te odjeće i cijele svečanosti.
    Oprosti Zdenka, ali ovo ni u kom slučaju nisu bile jednostavne haljinice i definitivno nisu svi bili isti. Ja sam pomislila upravo ovo što si ti napisala, da bi bilo korektno da se ne vide socijalne razlike. To je vjerovatno do svećenika.
    Kao što sam već napisala, moje dijete, a tako vjerujem i drugu djecu koja ne idu na vjeronauk nitko nije ni krivo pogledao, a iskreno se nadam da je isto i s djecom koja na vjeronauk idu. Ja svoju djecu učim da čovjek kada govori o drugima najviše kaže o sebi. I nadam se najboljem

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ne mogu komentirati temu, jer moja djeca ne idu u školu, ali moje najiskrenije mišljenje je da vjeronauku nije mjesto u školi i basta, a vjerujem kako ima puno iskrenih katolika koji tako misle
    (neću spominjati kako je satnicu glazbenog, likovnog sveo na 1 sat tjedno :ljutakopapar: )

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj saška prvotno napisa Vidi poruku
    To je vjerovatno do svećenika.
    ne znam o kome ili čemu to ovisi, ali haljine za prvu pričest i u našoj župi su jednostavni, bijeli haljetci i to iz godine u godinu - zadnjih 10 godina
    u tih 10 godina vjerojatno se, kao iznimka, našla i pokoja "vjenčanica", neću tvrditi da nije jer nisam bila na svakoj
    uglavnom, na pričestima na kojima sam osobno bila (dosta njih), svi su bili u istim haljinicama

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    ne znam o kome ili čemu to ovisi, ali haljine za prvu pričest i u našoj župi su jednostavni, bijeli haljetci i to iz godine u godinu - zadnjih 10 godina
    u tih 10 godina vjerojatno se, kao iznimka, našla i pokoja "vjenčanica", neću tvrditi da nije jer nisam bila na svakoj
    uglavnom, na pričestima na kojima sam osobno bila (dosta njih), svi su bili u istim haljinicama
    Malo smo ot, ali kao da neke stvari ovise o kutu gledanja

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •