eto, pa ti sad pruži prst!
ponavljam, nemam iskustvo kao sašino
na prvim pričestima kojima sam prisustvovala djeca su bila obučena onako kako zdenka piše
samo to sam, iako je ot, htjela podijeliti s vama jer za drugo ja osobno ne znam - isto sam samo čula tu i tamo
Vjerujem ti, naravno, ali takvo odijevanje je iznimka i to rijetka iznimka i mislim da je posljedica svećenikova popuštanja roditeljima. Inače, od moje prve pričesti, koja je bila prije više od 30 godina do danas, uvijek sam viđala samo jednostavne bijele haljinice, sve jednake. Svake godine se operu i opeglaju i spreme za sljedeću generaciju. S moga gledišta, takva jednostavnost je jedino što dolazi u obzir u toj prigodi.
Posljednje uređivanje od Zdenka2 : 17.05.2011. at 15:04
Mislim da u Splitu ne postoji ta praksa jednakih haljinica. Evo su se dvije curice iz užeg kruga poznanika pričestile, obje su nosile haljinice šivane za njih. Mama jedne od njih je komentirala da je bilo pretjerivanja s haljinama. U nedjelju smo bili u jednom restoranu gdje se slavilo nekoliko pričesti, isto su haljinice bile drugačije. Ove koje sam ja vidjela su sve bile slatke i ne prekićene.
Da vratim na temu, do sada kod nas nije bilo nikakvih zadirkivanja u skoli, no znalo se dogadjati da poneka djeca (6-8 god) budu istinski zacudjena, pa cak i sokirana kad cuju da Fi recimo ne vjeruje u Isusa. To u potpunosti razumijem, buduci da smo ipak prilicno vjerski uniformna nacija, pa mnoga djeca nemaju priliku upoznati djecu razlicitih vjera (ili bez vjere).
Pretpostavljam da je individualno, da li se kod nekoga doma razgovara o razlicitosti i toleranciji, no mene zanima kad se ta tema pojavljuje u programu vjeronauka u nasim skolama?
deedee, o različitosti i prihvaćanju drugih se uči od prvog do osmog razreda. na početku svake školske godine postoji cjelina o različitosti, zajedništvu, prihvaćanju drugih.
o različitosti među kršćanima se govori u drugom razredu, a u višim razredima se detaljnije obrađuje. o Židovima se uči u četvrtom razredu, a kasnije se isto detaljnije obrađuju...kao i ostale religije.
da i moji klicni su se iskreno jucer za mene zabrinuli (ja sam agnostik, a MM vjernik, klinci su krsteni i znaju par molitvi, ponekad odu u crkvu). uglavnom nije im bilo jasno zasto ih ja necu odvesti u crkvu. a onda se balerina zabrinula jer ko mene onda cuva, jer ako ja ne vjerujem kao tata, onda valjda me neko drugi cuva. tesko je tako malim klincima to objasniti, ali bar ce im biti jasne razlike, jer vec u familiji imaju primjer.
Leona je jedino dijete koje u razredu ne ide na vjeronauk - i nema nikakvih problema zbog toga
Sat vjeronauka je usred dana i ona to vrijeme uglavnom bude u knjižnici ili s učiteljem u kabinetu. Teta knjižničarka je jako voli i kaže da je najbolje dijete u 1c... pa naravno kad je najviše s njom
Nikad se nije žalila da ju bilo tko od djece gnjavi ili se čudi što ne ide na vjeronauk, a na moja povremena pitanja jel joj žao što ne ide uvijek odgovori da nije, da je najsretnija kad je vjeronauk na rasporedu jer onda ide u knjižnicu što jako voli![]()
Dižem temu. Dešava nam se upravo ovo čega sam se pribojavala
Pri upisu i na roditeljskom rečeno nam je da će djeca koja nisu upisana na vjeronauk taj sat provoditi u knjižnici. Četvero ih je u razredu, tri dečka i jedna curica, i prvi tjedan su zaista i bili u knjižnici.
Sad, nakon mjesec i pol, shvaćam da je knjižnica više zatvorena nego otvorena. Knjižničarka je stalno na zamjenama ili kao pratnja na izletima, a djeca onda sjede na satu vjeronauka i crtaju, ili čak - kartaju.
Meni to nikako nije u redu, ne želim da on sluša taj predmet (a sluša ga, iako crta, i pamti sve i svašta), druga djeca iz razreda ih podbadaju (jedna curica je čak javno tužila A. i njegovog prijatelja vjeroučiteljici da njih dvojica "ne vjeruju u boga"), a ne znam kakvo rješenje uopće ponuditi. Znam da učiteljica nije plaćena da taj sat provodi s djecom i da joj to ne ulazi u satnicu. Postoji li kakvo drugo rješenje, a da nije sjedenje na hodniku?
uh, žao mi je, to je ono čega sam se ja jako bojala
i nas od iduće godine to čeka jer će se u 3. razredu premjestiti u 2. učionicu
sada su u dijelu škole koji je odvojen od ostatka i u kom su 2 učionice, wc i mali boravak u kom su djeca za vrijeme vjeronauka s učiteljicom
i tamo se igraju (imaju legiće i druge igračke), crtaju
1x u 2 tjedna budu na vjeronauku (radi organizacije rada, učiteljica nas je pitala imamo li što protiv da djeca koja ne idu na vjeronauk budu taj sat u učionici
nemam nešto protiv, moja V ide na zbor kod vjeroučiteljice tako da je pozna, časna je simpa pa sam pristala)
Samo idi na informacije i zatraži da učiteljica pusti djecu u knjižnicu taj sat vremena. Nema ih 100 pa da rade cirkus. Ne mora nitko biti s njima 45 minuta. Moram pitati sina, ali mislim da je kod nas upravo tako funkcioniralo. Moji idu na vjeronauk, ali najbolji prijatelj mog mlađeg sina ne ide i uredno sjedi u knjižnici. Ako tamo nema nikoga, učiteljica im otvori i zatvori/zaključa ponovno kad izađe. Ako ne može ona, može spremačica ili bilo tko, samo to treba dogovoriti. Ako ne ide s učiteljicom, pregovaraš sa stručnom službom itd... Sretno!
Ma imam dojam da se knjižničarki i ne da baktati s njima. Jednom su bili u knjižnici, pa ih je poslala natrag u razred 10 minuta prije završetka sata.
Kod nas u školi isto postoji taj mali boravak pa su djeca tamo s učiteljicom za vrijeme vjeronauka i nisam čula za nikakva neugodna ili ružna iskustva, stigmatizaciju i sl. (moj T. ide na vjeronauk), baš smo neki dan razgovarali o tome i stvarno me ugodno iznenadio nekim svojim razmišljanjima i tolerancijom, prihvaćanjem različitosti iako je dijete od 8 god. i ne razumije on to u potpunosti jer je od malena odgajan u nekom kršćanskom duhu, baš sam ponosna na njega![]()
Ufff... nezgodno. To bi trebala ipak riješiti učiteljica (ali imam i ja svakakva iskustva - često im treba poticaj tj. vritnjak da bi se nešto promijenilo).
Ima li koja druga prostorija (slobodna učionica ili slično) u kojoj bi klinci mogli biti tih sat vremena? Kartanje je stvarno horror... osim ako kartaju Crnog Petra ili tako nešto. Kod mog starijeg je odlično funkcioniralo s asistentom u nastavi, koji se taj sat super zabavljao s nekoliko klinaca koji nisu išli na vjeronauk. Držim fige da nađeš neko rješenje. Nema druge nego im dihati za ovratnik dok ne popuste.
Ja mislim da ovo zapravo ne bi trebala riješiti učiteljica, nego ravnatelj/ica. Ovo je organizacijsko pitanje, i škola nema pravo zatvarati oči pred ovakvom situacijom. Mora biti jasno kako su zbrinuta djeca za vrijeme tog sata.
Kad je A. bio prvaš, nije bilo rješenja - jedno vrijeme su bili s učiteljicom (na njenu dobru volju), kasnije su se sami okolo smucali. A. je išao na vjeronauk tu prvu godinu, a u drugom razredu su već bili dovoljno veliki da mi ne smeta toliko da se igraju oko škole, a između redaka se čitao stav da rješenja nema i to smo mi de facto prihvatili zdravo za gotovo.
Sad imaju riješen boravak u knjižnici i to funkcionira. Da nije tako, ja bih išla ravno kod ravnateljice i to sa stavom da rješenja mora biti i da je na školi da ga iznađe.
U zbornici.
Ma svakako ću ići razgovarati prvo s njom, ali pokušavam skupiti argumente za konstruktivnu raspravu, da ne ispadne da sam se samo došla žaliti.
Što se tiče kartanja, kartaju se yu-gi-oh ili kartama s onim autima/kamionima - sve je to dječje i bezazleno, ali po meni, suvišno. Nemaju se što kartati u školi.
ja sam mislila da se učiteljica brine se za onu djecu koja nisu na vjeronauku
očito me je naša učiteljica naučila na dobro
potpisujem vertex, škola je dužna tu situaciju riješiti.
no, kad je riječ o kartanju, tu ti argumenti fale
jer nije predviđen nikakav edukativan sadržaj kao alternativa vjeronauku, i to škola nije dužna organizirati. a oće li oni u knjižnici kartati il čitati - to je na djeci. ne traži kruha preko pogače![]()
pomikaki
a šta fali briškuli, trešeti, beli i tako. još im i razvija logičko razmišljanje.
inače, ove godine (4. razred) se naglo povećao broj djece koja ne idu na vjeronauk.
a moj J me pita, kako sad, više nisu vjernici nakon pričesti, a postaće opet prije krizme?![]()
Pa je, A. je naučio ljetos belu i sad zbraja dvoznamenkaste brojeve napamet bez ikakvih problema
Ma lako za to kartanje. Meni se ne sviđa to što kartaju u školi, ali zapravo je sve to na razini dječje igre, zato im se to valjda i tolerira. Uostalom, onih par puta kad su bili u knjižnici, A. je ionako prvo posezao za knjigama, a kasnije bi se uključio u igru. Jednom im je knjižničarka dala da rješavaju Alkicu, to je bilo odlično rješenje.
Ništa, ne preostaje mi drugo nego razgovor, prvo s učiteljicom, onda dalje, ako ne bude pomaka. Nadala sam se da nećemo imati tih problema, s obzirom na početna obećanja pri upisu.
moji ne idu na vjeronauk, oboje su jedini u razredu. provode taj sat s uciteljicom. ravnatelj nam je izjavio da oni moraju taj sat biti pod nadzorom i da ih uciteljica ne smije ostaviti same u knjiznici. (to je bila nasa ideja kad se uciteljica pocela zaliti jer je vjeronauk zadnji sat i pase joj da ide doma ranije). treba se obratiti ravnatelju ako uciteljica nema sluha za to. skola je duzna osigurati da djeca koja ne idu na vjeronauk budu pod nadzorom.
Ja ipak mislim da je dužnost ravnatelja/ravnateljice riješiti pitanje nadzora djece s obzirom da je škola odgovorna za sve što se za vrijeme boravka u njoj dogodi djeci ili što djeca za to vrijeme naprave, pa on/ona ipak prezentira školu....da sam u takvoj situaciji sigurno bih se prvo njemu/njoj obratila, a što se kartanja tiče, ne znam što bih rekla...i naši kartaju za vrijeme dežurstva (kad jesu pod nadzorom i kad bi im se trebala ponuditi neka zanimacija), al osobno ne pridajem tome veliku važnost
Posljednje uređivanje od Tomy : 20.10.2011. at 11:05
Ovako je točno kako Tomy kaže. Kod nas 5 djece ne ide na vjeronauk i prvo su ih ostavili da bauljaju po hodniku, budu u knjižnici pa su klinci ludovali po hodniku, lupali vratima. I onda je nas 5 mama otišlo ravnatelju kako bi riješili tu situaciju, jer nisu ta djeca koja ne idu ničija briga i ne smiju biti. Nismo niti sjele kod ravnatelja, samo smo ga pitale zna li on da dijete otkad uđe u školu, da je škola odgovorna za njega i što ako se za vrijeme vjeronauka nekom od te djece koja su nezbrinuta nešto dogodi, npr. slomi ruku jer je pao niz stepenice pa onda roditelji tuže školu, tko će biti odgovoran. Isti čas je ravnatelj rekao da će djecu čuvati njihova učiteljica u kabinetu. I tako je bilo pune 2 godine. Ove godine su im stavili prvi ili zadnji sat.
Što se tiče vjeronauka i izjednačavanja njega i ostalih izbornih predmeta, nisu jednaki iz jednostavnog razloga što je vjeronauk u satnici s ostalim predmetima, a drugi strani jezik i informatika su uvijek u suprotnom turnusu (barem u našoj školi) pa onda djeca koja na te predmete ne idu ne dolaze na njih. A vjeronauk često zna biti 2., 3. 4. sat i dijete mora čekati predmet koji slijedi iza njega.
zar nije tamo komplikacija?
slažem se, ali ne znam kako utjecati čak do tamo. mislim da je tanji jednostavnije doći do ravnatelja.
Ni moja cura ne ide na vjeronauk. Jedan tjedan vjeronauk im je prve satove, pa onda duže spava, iako je učiteljica tražila da svejedno dolazi, jer šta ako im se promjeni raspored (to se jednom desilo, da vjeroučiteljice nije bilo, nego je došla na zamjenu njihova učiteljica, pa su imali nastavu, koju je onda ona propustila), no ja sam to odbila i rekla da neka se dan prije napiše u informativku da će umjesto vjeronauka biti nešto drugo, pa će onda doći, a za neke nepredviđene i nenajavljene situacije, pa nema ih valjda na tjednoj bazi.
Onaj tjedan kad je vjeronauk usred nastave prvo vrijeme su bili sa učiteljicom u knjižnici, pa onda sa knjižničarom u knjižnici, a sada polako ispada da je knjižnica obično zatvorena, te su u nekom drugom razredu i slišaju tamo nastavu dok je njihoviom razredu vjeronauk. Meni to nije baš sjelo, ali moja cura to obožava, jedva čeka da vidi kako uče u drugim razredima, pa se ne bunim. (za sada).
jok, rješenje je u hrvatskom saboru, i da, povoljnog rješenja za nas mora biti. sabor mora hitno izmijeniti ugovor sa vatikanom ( tim ugovorom je predviđeno da, iako je izborni predmet, vjeronauk u satnici tretiraju kao redovni).
ovako ravnatelj(škola) je odgovoran za djecu, a što ustvari može napraviti? može prisiliti knjižničarku ili učiteljicu da čuvaju djecu? neki očito mogu, neki ne mogu/ne žele, ipak to njima (knjižničarki i učiteljici) nije u opisu posla.
jest da će situacija biti komplicirana i kad vjeronauk bude stvarno izborni, tada će se javiti ozbiljni organizacijski problemi, ali sigurnost makar šačice djece je važnija od komodnog rasporeda, pa makar je to većinski raspored.
Gle, dok je situacija ovakva onda se rješenje treba tražiti kod ravnatelja, jer dok dočekaš promjenu u Saboru završit će ti dijete osnovnu školu. Ne bih se složila da učiteljica nije odgovorna za tu djecu dok su na vjeronauku. Ona djeca koja nisu na vjeronauku su isto djeca iz njenog razreda za koju je ona odgovorna. I dok se toj djeci kao alternativa ne ponudi nešto drugo, učiteljica se treba brinuti za njih. Nikakav problem. Ona u kabinetu ispravlja testove ili tako nešto, može i kavu piti, djeca s njom lijepo sjede, razgovaraju, nešto crtaju, da im neke zadatke da rade... Mi smo znali iskopirati neke zgodne zadatke i donijeti ili bi se žena sama potrudila smisliti nešto. I svi zadovoljni.
To gdje su djeca za vrijeme vjeronauka mora biti briga škole (ravnatelja). Bojim se da vam učiteljica ne može puno pomoći. Bude li ona inzistirala da se škola pobrine za tu djecu, vrlo vjerojatno je da će biti "ona koja gnjavi" i ništa se neće riješiti.
Kad je vjeronauk, učiteljica ima slobodan sat koji joj nije plaćen i koji joj ne ulazi u satnicu, to je njeno slobodno vrijeme. Čuva li ona tada djecu koja nisu na vjeronauku, praktički vam poklanja taj školski sat svog slobodnog vremena.
Razgovarajte s ravnateljom i pedagoškom službom, to moraju oni riješiti.
Posljednje uređivanje od enela : 20.10.2011. at 12:02
Moja djeca ne idu ne neke izborne predmete koji su često u sredini satnice (iako za te predmete nema nikakvih "ugovora"). Za sada sve dobro funkcionira s knjižnicom - odu tamo, napišu neke zadaće, čitaju ili igraju šah, uz nadzor knjižničarke. Ne bih dozvolila da mi se djeca za to vrijeme povlače po hodnicima ili oko škole. Škola mora naći rješenje za to.
kvaka sa ugovorima je da kad dođe do boldane situacije ( a mnogi roditelji su se našli suočeni baš s takvom situacijom), ti imaš pravo zahtijevati da se izborna nastava organizira kako je predviđeno zakonom (prvi, zadnji sat, druga smjena). a za "izborni" vjeronauk nema zakonske osnove za takav zahtjev-taj predmet ima status redovnog u satnici.
"škola mora naći rješenje za to" u praksi izgleda svakako, i puno previše ovisi o dobroj volji, i kriterijima koje svatko od nas ima može li se uopće ponuđeno rješenje smatrati rješenjem. u našoj budućoj školi jedino "rješenje " je sjedenje na satu vjeronauka-meni to nije nikakvo rješenje i na to ne pristajem.
Moji još ne idu u školu, i najvjerojatnije neće ići na vjeronauk, ali me nešto zanima-upisuju li svu djecu koja ne idu na vjeronauk u isti razred ili ih "razbacaju" po razredima?
Postoji li mogućnost (kao kod Deadi) da se pridruže nekom drugom razredu/satu-npr. tjelesni-za vrijeme vjeronauka?
I kako to da je dozvoljeno ispisivanje iz vjeronauka? Mislila sam da to ne dozvoljavaju.
Hmmm...nisam sigurna, ali mislim da nas prilikom upisa nitko nije pitao hoće li nam dijete ići na vjeronauk ili ne, mislim da su nas to kasnije pitali, prilično sam sigurna da je tako bilo, a budući da naša škola ima za sad riješeno pitanje djece koja ne idu, ne bih ti znala na ovo drugo odgovoriti...
Naša cura ne ide na vjeronauk. Jedan dan spava duže, a jedan dan može ranije doma (taj dan ne ide na produženi pa je ja ranije pokupim). Aku kojim slučajem ostaje na onda se za njih taj sat brine učiteljica sa produženog, dođe sat vremena ranije ili njihova učiteljica.
I nas nisu ništa pitali kod upisa, tek kada je nastava već počela.
nas su uredno pitali pri upisu u skolu hoce li dijete ici na vjeronauk, ali nisu prema tome slagali razrede. u smislu da sva djeca koja ne idu budu u istom razredu. tako su moji ispali jedini koji ne idu, dok ih je u susjednom razredu bilo vise.
a da li se usred skolske godine moze ispisati iz vjeronauka - to ne znam.
Bojim se da to "moje pravo" ne postoji u stvarnosti - ne znam kako bi se složio raspored a da svi izborni predmeti budu na početku ili na kraju satnice. U rasporedu moje djece vjeronauk je smješten na početak i kraj nastave, tako da djeca koja ga pohađaju nemaju rupe, a oni koji ne idu na neke druge predmete, kojih ima otprilike podjednako, imaju rupe. Dakle, to moje pravo je tu ipak na drugome mjestu.
Pod rješenjem nisam mislila na čudesno sastavljene rasporede nego na to da svaka škola ima knjižnicu u kojoj se djeci treba osigurati redoviti boravak za vrijeme tih rupa.
Ali problem je sa boravkom, kada je vjeronauk prvi ili zadnji sat, to bas i ne mijenja na stvari, jer dijete i ide u boravak da tamo bude od 8h ujutro, pa do nekih 16h, dakle nema to nekog smisla.
Što opet ne mora uvijek funkcionirati, jer npr. naša škola ima knjižničara na pola radnog vremena i knjižnica je baš u vrijeme kad je vjeronauk - zatvorena. Ne mogu očekivati da netko drugi bude u knjižnici u to vrijeme. Prostorno, u našoj se školi nema gdje drugdje biti nego na hodniku.
Vjeruj mi, Amalthea, sve se može riješiti ako ima volje. Govorim iz iskustva. Ne samo vezano za vjeronauk, nego i za druge stvari u školi.
itekako postoji, crno na bijelo u zakonu o školstvu. i puno više škola to poštuje nego ne poštuje. isto kao što u "ugovoru" crno na bijelo stoji da škola ima pravo umetnuti vjeronauk u sred nastave, pa se onda tako radi. u slučaju neželjene situacije "hodnikovanja" za vrijeme nastave, roditelji i djeca su definitivno zaštićeniji ako se radi o stvarnom izbornom predmetu, imaju nešto na čemu mogu temeljiti svoj zahtjev za adekvatnim zbrinjavanjem djece, ovi ostali se samo mogu nadati dobroj volji i razumijevanju.
ne znam kako je riješeno pitanje boravka, ali imalo bi smisla da odgovornost nakon kraja redovne nastave preuzima učiteljica iz boravka.pa bi izborni predmeti trebali biti zadnji sat, nakon redovne nastave.
Prima, ja sam izložila svoj konkretan slučaj, koji je suprotan od ovoga što ti govoriš; upravo je pravo moje djece na drugome mjestu, a na prvome je pravo djece koja ne idu na vjeronauk.
S ovim drugim se slažem - tako je i bilo u našoj školi dok su djeca išla na boravak. Oni koji nisu išli na vjeronauk bili su s učiteljicom iz DB.
Što se tiče knjižnice, tu sam posebno ljuta, jer nam je pri upisu više puta rečeno da su djeca za vrijeme vjeronauka u knjižnici, a sad ispada da nisu.
Danas je njih četvero po kiši išlo u knjižnicu (ulaz u knjižnicu je s vanjske strane škole, iz nekog čudnog razloga ne mogu proći kroz hodnik) i poljubilo vrata. Pa su se vratili u razred. Sad je to već i bez objašnjenja, počelo se podrazumijevati da oni sjede na tom satu.