Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: Globi (jednina: globus) starorimska poslastica

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Globi (jednina: globus) starorimska poslastica

Globi
    500g svježeg sira
    300g griza
    med
    nemljeveni mak
    friteza

Od sira i griza se izmijesi gnjecavo tijesto s jednim jedinim kriterijem - da se od njega dade oblikovati kuglice ø5cm. Kuglice je najjednostavnije oblikovati s nauljenim rukama. Kuglice se lagano i ne s prevelike visine frknu u vrelo ulje ~170°C i prže se dok ne porumene. Po potrebi žestoko protresti mrežicu friteze ako su se primili za nju. Gotovi globi se uvaljaju u med i u mak.
    Ovoga smo se nakrkali na danima Andautonije, a i dan potom. Treba znat' stat'.
    Primjedba: nema soli. U receptima jednostavno nema soli. Može li itko provjeriti jesu li rimljani možda solili sir ?!?

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

o pa to je 2 varijanta mojih omiljenih knedli od sira,
    samo što se kuglice od iste smjese bace u vruću vodu
    i kuhaju...

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

probat ću i jedno i drugo

ali, davore, nasmijao si me. starorimska poslastica za koju treba...friteza

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa... ne treba, ali malo tko od nas ima u današnje vrijeme ognjište nasred stana i bronzin u kojem može frigati globije. Tko ima, ne treba mu friteza
    Paz' vamo, oriđiđi recept za globije kakvog ga daje Marcus Cato (stariji) u djelu "De Agricultura":
    Recipe for globi: Mix the cheese and spelt in the same way, sufficient to make the number desired. Pour lard into a hot copper vessel, and fry one or two at a time, turning them frequently with two rods, and remove when done. Spread with honey, sprinkle with poppy-seed, and serve.

Ono "in the same way" se odnosi na postizanje gustoće tako da ti je zgodno za raditi loptice (napomena kuhara) tako da je onih 300g griza zapravo orijentacijska količina.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Zasto griz, a ne pir, ako je pir u originalnom receptu? Ili pricamo o grizu od pira?

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pravila sam ih ja za iv. andautonijske rodjendane i nije falilo soli
    a moze i bez friteze, prigala sam ih u dubokom ulju

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pir? OK. Sigurno im ništa ne bi falilo, no uvjerio sam se da su s grizom super. Prejednostavni su za napraviti.

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

jedno pitanje. Što je to pir i gdje ga nabaviti?
    Posljednje uređivanje od ježić : 11.05.2011. at 07:50

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ježić prvotno napisa Vidi poruku
    Pir je žitarica (dinkel) slična pšenici ali bez glutena. Imaš u DM-u, a zna biti i u Superkonzumu (polica sa zdravom hranom), u Mercatoru i namjenskim dućanima.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Baš moram probati ovo s dubokim uljem (stoji mi friteza doma 12 godina, mm ju je koristio 2 puta, a ja nijednom).

Inače, sličnu smjesu ali s kiselim vrhnjem i naribanim limunom ja pečem u plehu kao kolač i super je.

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Hvala Peterlin!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Pir je žitarica (dinkel) slična pšenici ali bez glutena.
    Pa... baš i nije bez glutena. Sve trave koje su u rodu s pšenicom sadrže gluten.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj ježić prvotno napisa Vidi poruku
    pir je vjenčanje
    a davor me je šokirao sa fritezom, nakon svih ovih zdravih prehrambenih savjeta

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

bas gledam, davor daje recepte s fritezom..nesto ne valja

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

OK, a što mislite da nije u redu s fritezom? Prženje u fritezi u palminom ulju ili maslu na kontroliranoj temperaturi, dakle bez pregrijavanja, je sasvim OK. Konačni proizvod je manje masan (ako vas to brine) u odnosu na neke druge pripreme hrane, osobito ako se spržena hrana odloži na ubrus.
    Prženje je sasvim u skladu s ajurvedskim pogledima na pripremu hrane, a meni je to dovoljno dobra preporuka.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

od same riječi friteza mi se diže kosa na glavi. ne sjećam se kad sam zadnji puta nešto pržila u ulju, ali slika ulja u fritezi (one slike sa tv-a), nemjenjanog danima... brrr

znam da normalni ljudi mijenjaju redovno ulje, ali svejedno.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kako su nekad na 101-inici imali džinglo: "nemereš ti pilom k'o sikirom", tako vrijedi i kod pripreme hrane: prava masnoća (palmina) u pravoj napravi (fritezi) omogućuje zdravo prženje. Isto tako kriva masnoća (kukuruzno ili suncokretovo ulje) u pravoj napravi (fritezi) ili krivoj napravi (loncu na plinskom kuhalu) osigurava vrhunaravni smrad i lošu reputaciju prženoj hrani. Pri tome je sasvim svejedno koliko često se masnoća mijenja jer se "skuri" već kod prvog zagrijavanja, odnosno prije prvog prženja.
    Pitaj na svakoj zalogajnici iz koje se širi pakleni smrad pržene hrane na kakvom ulju prže i uvjerit ćeš se da to u 100% slučajeva nije prava masnoća za prženje.
    ...
    Friteza je naprava koja omogućuje zdravo prženje uz uvjet da u nju točiš pravo ulje za prženje koje podnosi visoke temperature. Među uljima koja su dobra za prženje palmino je najpovoljnije. Ostala ulja dobra za prženje su maslinovo (preskupo ~60kn/l i više) maslo od putra (skupo ~45kn/l i više) kikirikijevo (tako-tako, ali uz nešto niže temperature) ili životinjske masti (ne koristim). Hidrogenizirano biljno ulje (frital) je sranye odlično za izbjegavanje, a ne razlikuje se drastično od margarina (jednako dobrog za izbjegavanje).
    ...
    Od svih načina pripreme krumpira prženi krumpir je najzdraviji jer sadrži najmanji udio solanina. Dakle, pomfrit je zdraviji od pirea pa što god ti mislila o fritezi.
    ...
    Prava friteza je naprava koja ima grijač s termostatom uronjen u ulje i hladno dno na koje pada trunje. Tipične friteze koje ljudi dobiju za vjenčanje su "svemirske" naprave s vrućim dnom na kojem se prethodno spomenuto trunje skuri i cijela parada se zasmrdi već kod prvog prženja. Nisu vrijedne spominjanja i opravdano dižu kosu na glavi

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Za orijentaciju, prava friteza izgleda otprilike ovako: http://www.clatronic.de/images/produ...ges/1564_0.jpg
    i ni slučajno ne izgleda ovako: http://www.clatronic.de/images/produ...ges/fr2766.jpg (ista firma, ali teško sranye)

Ove "svemirske" je najbolje baciti.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Hvala na receptiću i savjetima.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mislila sam da se maslinovo ulje termički puno ne obrađuje, da se doda pred kraj kuhanja

minji otrok avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Za orijentaciju, prava friteza izgleda otprilike ovako: http://www.clatronic.de/images/produ...ges/1564_0.jpg
    i ni slučajno ne izgleda ovako: http://www.clatronic.de/images/produ...ges/fr2766.jpg (ista firma, ali teško sranye)

Ove "svemirske" je najbolje baciti.

kako ću znati odabrati pravu fritezu prilikom kupovine?
    Kako znati koje dno je hladno a koje vruće?
    (sorry na bedastim pitanjima, ali sve o čemu pišeš za mene je znanost )
    Posljednje uređivanje od minji otrok : 12.05.2011. at 09:40

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ma nije nikakva znanost. Pogledaš pod poklopac i vidišmrežicu, a ispod nje grijaću spiralu i cijela parada se nalazi u posudi od inoxa. Praktično sve prave friteze su četvrtaste poput ove na gornjem linku i najčešće imaju "profi" u nazivu. Obično se toče s više od 3l ulja.
    Kod loših ispod mrežice nema grijaće spirale, a posuda je najčešće teflonizirana i okrugla.
    Mislim da čim se sretneš s nekoliko njih lako skužiš koja spada u kakvu grupu. Ono "profi" te ne treba zastrašiti, jer znaju biti i nevjerojatno jeftine. Kupio sam svojevremeno jednu malu kapaciteta 3l od Spartaka i baš ništa joj ne fali, a bila je cijela od inoksa i nevjerojatno jeftina.

@Pinky, maslinovo ulje je izvrsno za prženje, ali isto tako i preskupo za takvu upotrebu. Kad se zagrije na nešto preko 100°C izgubi miris. Navodno su imućne starorimske obitelji pržile upravo na maslinovom ulju, dok je sirotinja pržila na masti.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja ću samo reći da su ove kuglice fantastične

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    znači tebi rimske delicije, a djeci korabica pa nek glođu

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Inače, sličnu smjesu ali s kiselim vrhnjem i naribanim limunom ja pečem u plehu kao kolač i super je.
    ajde daj recept, please...

magriz
    Posljednje uređivanje od summer : 13.05.2011. at 13:21

Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

hm, pa kaj nije maslinovo ulje kancerogeno ako se prži? ili to vrijedi samo za extra djevičansko?
    Posljednje uređivanje od Demi : 14.05.2011. at 18:23 Razlog: štamp. greška

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ne i ... ne. Maslinovo ulje je odlično za prženje, ali istovremeno i preeeeeeeskupo za takvu primjenu. To mu je i jedina mana.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku

znači tebi rimske delicije, a djeci korabica pa nek glođu

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Ne i ... ne. Maslinovo ulje je odlično za prženje, ali istovremeno i preeeeeeeskupo za takvu primjenu. To mu je i jedina mana.
    kajgod

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Recept zvuči dobro, moram probati.

Davore gdje nabavljaš palmino ulje i koja je cijena? Nisam do sada tražila pa ne znam gdje ima.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •