vertex, u 99% slučajeva slažem se s tobom, ali ovdje ipak ne bih...
Slažem se da ne treba praviti drame od djetetove sporosti, ali ako je u pitanju ipak nešto drugo (neka sitna neurološka smetnja ili kašnjenje u razvoju u odnosu na vršnjake, smetnja vida ili štogod drugo) ne bi bilo loše porazgovarati s pedijatrom, čisto informativno...
A doma bih ja kroz igru uvela dvije stvari:
- vježbice
- masaža
U ovom slučaju Brain Gym mi se čini najboljim izborom. Denisson je sve o tome rekao u knjigama prevedenim na hrvatski (ima ih nekoliko, dostupne su po knjižnicama, ali bitne su samo ove dvije: Brain Gym i ja - to je priča o metodi i kako je ona nastala, Brain Gym - priručnik s cd-om za roditelje i edukatore - to je zbirka vježbi koje se mogu raditi kad god nam padne na pamet).
Evo koga zanima, tu sam sad na brzinu našla opis nekih od tih vježbica: http://dira.forums-free.com/brain-gym-metoda-t25.html
Ako dijete nije zainteresirano za aktivno vježbanje, možda će u početku lakše prihvatiti masažu (ako treba detaljne upute, naći ću ja to, pisala sam već o tome).
Stvar je jednostavna - ako dijete odbija kretanje, masaža mu može popraviti cirkulaciju pa će se s vremenom početi bolje osjećati, bolje kretati i ubrzati. Ne mora jurcati za loptom i biti profesionalni sportaš, dovoljno je da se ubrza i da stekne zadovoljavajuću potrebu za kretanjem.
Ide to... bez brige! Imam jednog takvog doma. S 4 godine nije bio u stanju navući čarape, često bi žlicom promašio usta, a danas... najradije se igra NA DRVETU ispred kuće! Nisam to očekivala... Ipak, rijetko kada prođe dan da njega i brata ne izmasiram, bar malo. To nam je najprije bilo nužnost, kasnije navika, a sad čista ugoda...