Nikako ne mogu izvući miris iz silikonskog kalupa u kojem sam pravila mesnu terinu. Do sada sam pokušala s deterdžentom za suđe, pranjem u perilici, octom i sodom bikarbonom, bezuspješno. Molim pomoć!![]()
Nikako ne mogu izvući miris iz silikonskog kalupa u kojem sam pravila mesnu terinu. Do sada sam pokušala s deterdžentom za suđe, pranjem u perilici, octom i sodom bikarbonom, bezuspješno. Molim pomoć!![]()
Nemam vlastitog iskustva... Većina tih silikonaca ide u suđericu na kratki ne prevrući program, ali vjerojatno ne svi... Možda prokuhati u octenoj vodi (bijeli ocat razrijediti vodom u omjeru pola-pola) ali ne znam hoće li pomoći ako si već probala s octom...
Drugo što mi pada na pamet: Pur (također ima octa u sebi) ili možda ostaviti namazano uljem preko noći - možda ulje otopi ono što voda ne otapa, pa oprati na klasičan način.
Sretno! Ako ne uspije, prežali i drugi put mesna jela radi u staklu, keramici ili klasičnom plehu.
Još mi je nešto palo na pamet... Možda se kalup izlufta sam od sebe nakon nekog vremena. Da ga objesiš na balkon i "zaboraviš" na njega na neka 2-3 tjedna ili čak i dulje ???
Meni u uputstvu piše da se pere praškom za pecivo. No, ti si probala sodom bikarbonom, a to je slično.
I piše da se ne peru ni tekućinom za pranje, ni u perilici.
Usput, kuglof mi ispadne sa čudnim vanjskim izgledom kad pečem u silikonskom, onako kao da je prekriven sjajnim šećerom (glaziran?). Mislim da ću se vratiti na klasiku.
Možda onda taj silikonski kalup ostaviti da bude isključivo za tu namjenu i dalje, a kupiti drugi za "bezmirisna" jela?
dobro ga posuti sodom bikarbonom - na suho - i ostaviti tako preko nekoliko dana...
sretno, kakogod![]()
jesi probala u njemu ipak ispeci kolac?
neki biskvit obicni?
Moji silikonski kalupi se uvijek peru u perilici, na visokoj temperaturi,
i ništa se nisu promijenili.
Pokušaj i ovaj tvoj ubaciti da se dobro opere, možeš i više puta, pa će nestati taj miris.
Možda.![]()
ideja je prilicno stara, mi smo koristili sodu za izvlacenje raznoraznih ne-mirisa - piskenje po krevetu (kaucu i sl.), stavljala sam u neke limenke koje su mi trebale za nesto drugo i tako... sjecam se da je ancica savjetovala otvorenu zdjelicu suhe sode u frizideru, pa i wc-u...
a sjecam se da je netko spasavao i kofer (?) od macinog zapisavanja, sta nije? (trina, ako sam dobro zapamtila)
![]()