Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: motorika male bebe

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno motorika male bebe

uopće neznam da li sam stavila dobar naslov,ali mame molim vas pomoć.Na sam uskrs,oko 2 popodne,plodna voda je na pregledu bila mliječna.Vodenjak mi je pukao taj isti dan oko 11 navečer i dolaskom u bolnicu utvrdili su da je voda bila zelena.Marta se rodila u 3 ujutro,sa dripom,bez puno muke, rekla bih da je porod bio lagan s obzirom na prvi. Abdgar je dobila 9/10 zbog prve boje objasnila je doktorica Zmijanac. Muž mi danas kaže da su joj stavljali nešto u nosić,cjevčicu - neznam da li to rade svim bebama,ali meni nisu ništa spomenuliTrudnoća je bila uredna, ona nije dobila nikakav antibiotik nakon poroda.Ja sam noć prije poroda povraćala i crp mi je na dan poroda bio malo povišen pa su isti kontrolirali i marti u bolnici, i nisam ju dobila sve do trećeg dana zbog sumnje da imam crijevnu virozu. Uglavnom, ona danas ima 19 dana,danas me zvala njena pedijatrica da ide na go i da dođemo ranije na prvu kontrolu i kroz razgovor o porodu spomenula mi mogućnost #dodatnih" pretraga radi utvrđivanja dobre motorike????????????????????? Možda ju nisam dobro niti shvatila jer sam se oduzela od straha.Rekla je da zbog plodne vode i tog j.... apdgara ,pa ako na pregledu sa motorikom ne bi sve bilo ok da bi nas poslala na sni,manje glavice.Ja sam nazvala svog gin koji kaže da je sa bebom sve ok,da se nije nagutala plodne vode i da ne vidi razloga za brigu jer da marta ne spada u neurorizičnu skupinu.Ja vas molim ako netko ima kakvo iskustvo....što beba mora znati i moći u ovoj dobi??Po meni ona lijepo napreduje,cikamo, dobila je grčeve jedino,koji kratko traju i u napadu grčeva izvija se u leđima i privlači nogice trbuhu što pripisujem da je radi boli..šakice su češće poluotvorene i otvorene nego zgrčene,kada se nosi traži položaj da ju dugnemo na naše rame i glavicu jako lijepo drži i odmiče od našega tijela ako smo mi u ležečem položaju...molim vas neke komentare jer sam luda od panike...

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Kao prvo smiri se dijete za tvoje i djetetovo dobro ima nas mnogo koje smo prošle isto i sve je završilo u naboljem redu.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Apgar 9/10 je gotovo idealan. Bolji može biti samo 10/10.

Uglavnom svim bebama aspiriraju tekućinu ( to je ta cjevčica) jer su one bile devet mjeseci u vodi.

Po meni to je sve normalan nalaz.
    Nemoj se bojati, lijepo odi na pregled, pedijatrica će provjeriti reflekse i bit ćeš mirna.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

http://forum.roda.hr/threads/34128-M...godini-života
    Ovo je topic koji bi te trebao zanimati i gdje je večinom sve objašnjeno

Uglavnom, imaš super pedijatricu koja te je lijepo usmjerila i znaj da ne rade svi pedijatri to.
    Dijete koje ima apgar mrvicu manje više je i dobro je lijepo popratiti i bolje da se neke stvari riješe na vrijeme nego kasnije.

Uzv mozga je stvar koja se radi da se ustanovi da li je dijete imalo krvarenje u mozgu i utvrđuje se stupanj krvarenja.
    To ima u današnje vrijeme mnogo djece i uvjek je toga i bilo samo nije bilo toliko aktualno.
    U tom slučaju u mozgu se nalaze tzv pričuvne stanice koje uspješno zamjenjuju mjesto onima koje je krvarenje omelo.
    Da bi te pričuvne stanice radile na pravi i željeni način dobro je dijete hendlati na pravilan način i ako je potrebno raditi vježbice sa
    dijetetom o čemu odlučuje fizijatar kod pregleda.
    Ako je hendlanje krivo te pričuvne stanice mogu zapamtiti i neke krive obrasce npr motorike i sl. npr, hodanje na prstima...
    što je u kasnijoj dobi puno teže ispravljati i zato se takve stvari riješavaju dok su dijeca još bebe.

Sve su to stvari sa kojima se susreće mnogo majki i svima nam je to šok, ali nakon pravilnog informiranja taj se šok polako smanjuje.

Uglavnom, tvoj dijetetov apgar je skoro pa super i velika je vjerovatnost da će sve biti u najboljem redu i samo možeš biti zahvalna pedijatrici što lijepo brine o vama.

Evo moje oboje su imali krvarenje na mozgu i od toga jedna je bila vježbač, a za drugo nije bilo potrebe samo smo popratili.
    Normalna, zdrava, pametna dijeca, motorički prema mojim procjenama
    najnaprednija dijeca u okolici. Penju se po svemu i svačemu...ma nema veze.. uglavnom želim ti predočiti stvar da će se biti u redu sa tvojim dijetetom.
    Posljednje uređivanje od oka : 13.05.2011. at 23:56

andynoa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011
    SZ HR bliže ravnici, a ravnica je u uvijek u srcu

Početno

ncimpiric, uopće nemaš razloga za brigu.. apgar 9/10 je super..

Noić je imao 7/9, rođen je CR, napisali su da je neurorizično, dali odmah iz bolnice preporuku kod pedijatra, neuropedijatra, i fizijatra po potrebi..
    Obavila sam pedijatra u roku 5 dana kada smo došli doma, pedica je rekla da je s njime sve u najboljem redu i da se ne trebam brinuti.. imali smo 1. pregled, isto tako, svu motoriku koju mora imati ona kaže da je razvio..

Sada smo bili kod neuropedijatra, koja je s obzirom na nalaz (ima tu negdje tema gdje sam ga cijelog napisala) da je s njim sve u redu, samo da preporuča pregled kod fizijatra zbog muskulature vrata, jer kaže da naginje glavicu previše na desno i da će se trebati vježbati..
    S tim istim nalazom sam išla kod svoje pedice da mi pojasni riječ po riječ danas, i rekla mi je da je sve u redu, i dala uputnicu za fizijatra za te vježbice za vrat..

Tako da draga, nemoj se brinuti.. začas češ na prvi pravi pregled i vidjet češ da će sve biti u redu.. koliko vidim bebica ti super napreduje, i drži već glavicu i sve (moj je držao ko kolčić glavicu sa 2T..)

Obavezno se javi kako je prošao prvi pregled...

i p.s. koliko sam shvatila UZV mozga se radi svim bebama, te da je postao rutinska pretraga.. ako je nalaz uredan od UZVa nemaš se isto šta brinuti..

Reci mi jel ju široko povijaš, vježbaš kukiće? grčići - masiraj trbuščić u smjeru kazaljke na satu kružnim pokretima jagodica prstiju.. (hvala bogu moj ih nije imao, nema ih još pa valjda niti neće, ali su svi rekli da ta masaža pali, a i patronaža mi je pokazala.. mi smo redovno svako veče prije kupanja malo vježbali kukove, i evo UZV kukova besprijekoran i ne moramo više široko povijati )

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj andynoa prvotno napisa Vidi poruku
    i p.s. koliko sam shvatila UZV mozga se radi svim bebama, te da je postao rutinska pretraga.. ako je nalaz uredan od UZVa nemaš se isto šta brinuti..
    nije rutinska, već po mišljenju liječnika se to radi!

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

ja sam vam mame moje izvan sebe...iako sam svjesna da ju ped mora prvo pogledati,ali oduzela sam se jučer..i neumorno plačem iako sam svjesna da je moj plač povezan i sa mojim hormonima...danas sam ju stavila na trbuh i lijepo je pomaknula glavicu sa lijeve na desnu stranu...pa meni se sve čini ok, neznam kako vama.Andynoa prvo da pitam,kako misliš muskulature vrata? Meni se čini,tj marta kada leži na leđima dok ju presvlačim ne drži glavicu ravno(kao da gleda u strop) već ju uvijek(skoro pa uvijek) nagne na jednu stranu.Neznam da li je to bitno,ali evo sad sam počela na sve obračati pažnju.Puno češče kad je na leđima drži glavicu okrenutu na jednu stranu nego ravno - možda sam i ja tome kriva jer ju stavljam spavati na bok uvijek - evo sada sam ju prvi puta ostavila na trbuhu da spava. Nepovijam ju široko,nije mi patronažna rekla da trebam.Imala sam super patronažnu,prekrasna žena.Marta je rođena 4110 i 52cm , dobivala je manje na kilaži u startu pa mi je patronažna dolazila vrlo često,čak je rekla i doći prije prvog pregleda koji je sljedeći petak.Mislite li da moja zelena plodna voda nije nikakav indikator za njezinu motoriku??? Stvarno sam ispreradana, sa prvim djetetom je sve bilo ok ..............mislim,i sa njom je ali nekako mi ped ubacila crv sumnje....hvala vam mame...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Normalno je da sa manje od 3 tjedna drži glavicu na stranu kad leži na leđima, potpuno normalno. To ne ovisi o spavanju na boku. Slobodno ju stavljaj na bok, jedan ili drugi. Mislim da je još premala za na trbuščić, ali ako si kraj nje, može i na trbuščiću spavat.
    Sigurno nemaš vremena tražiti po internetu pa ti evo kopiram da vidiš da je sve u redu:

Potrbušni položaj novorođenčeta karakteriziran je jakom savinutošću svih zglobova, posebno kukova i koljena, te je guza kao podignuta u zrak.
    Glava leži naslonjena na lice i nagnuta na stranu. Ne može ju okrenuti na drugu stranu, a da ne dodiruje podlogu. Uvijek može osloboditi dišne putove i slobodno disati.
    Ruke su savinute u laktovima i priljubljene uz tijelo. Šakice su mekano poluotvorene, palčevi su pored šakica, a ponekad i u njima .
    Dijete savija i ispruža ruke i noge, ali je potrbuške mirnije nego na leđima. Ovaj stav se smatra prirodnijim stavom djeteta.

Veliki zglobovi su uglavnom savinuti i u leđnom položaju. Glava djeteta je nagnuta na stranu, a kralješnica savinuta. Ruke su lagano raširene na podlozi i savijene u laktovima. Šakice su mekano poluotvorene, palčevi su pored šakica, a ponekad i u njima .
    Nogice u bebe su savijene u kukovima i koljenima.
    Dijete živahno ispruža i savija ruke i noge. To je i vrijeme masivne motorne spontane aktivnosti. Na unutarnji ili vanjski podražaj dijete reagira naglim širenjem ruku na stranu (Moro reakcija).

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

i eto nas sa prve kontrole...dobili smo 750 grama (imamo još 5 dana do prvpga mjeseca,pedica ide na go pa smo išli ranije) i 3 cm...motorika je uredu,moramo samo na uzv kukova...ali,bio je i veliki braco na kontroli,mora ortopedu(spuštena stopala koja pedica nije primjetila do 4 godine?!?!?!) i imamo fore napraviti nešto sa pimpačem do 9 mjeseca ili idemo u klaićevu - e sada bi o tome ovako ljuta mogla 3 dana pričati,jer dok je bio mali rekla je ne dirati a sada je frka!!Isina,malena je rupica,nediramo prečesto ali sada smo se svi uplašili i potruditi ćemo se...Martu jedino muče grčevi i uopće neznam kako joj pomoći...ako imate kakav pametan savjet pomažite!!!!!!!!!!

andynoa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Grčevi, hm... masiraj joj trbuščić kružnim pokretima u smjeru kazaljke na sat... nema tu baš pomoći.. vidjela sam da mnoge mame koriste neki sirup imena Torminalis, ali koliko sam skužila da ne pomaže baš..
    Moj ti je savjet masiraj da ublažiš, jer oni će proći s vremenom...i promjeni prehranu ako dojiš, izbaci mlijeko na 10tak dana možda joj mlijeko i to smeta...

A kaj sa pimpačem, navlačenje kožice ili kaj? meni mater svaki dan govori za to? ja se pravim da ne čujem, pitat ću pedicu u ponedjeljak na kontroli... 4 godine je jako dug period i hrpa pregleda da ona ne skuži neke stvari....

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja ti imam savjet za pimpaca, ne diraj

navuci ce on to prije ili kasnije, nemoj si raditi dodatne traume bezveze i procitaj ovaj tekst http://roda.hr/tekstovi.php?TekstID=...=202&Show=1941

andynoa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku

navuci ce on to prije ili kasnije, nemoj si raditi dodatne traume bezveze i procitaj ovaj tekst http://roda.hr/tekstovi.php?TekstID=...=202&Show=1941

mikka preletila sam sada na brzinu jer jedva gledam... ništ ne razumijem, (nije ni čudo, muški..) ne diram ništa mislim da ni neću jer vidim ove slike, po tome je normalan pimpi zasad barem.. nek se on sam igra s njim (ajme grozna saaaam..)

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pobrini se samo da vam neko slucajno ne prevuce kozicu na silu na nekom pregledu

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj ncimpric prvotno napisa Vidi poruku
    i eto nas sa prve kontrole...dobili smo 750 grama (imamo još 5 dana do prvpga mjeseca,pedica ide na go pa smo išli ranije) i 3 cm...motorika je uredu,moramo samo na uzv kukova...ali,bio je i veliki braco na kontroli,mora ortopedu(spuštena stopala koja pedica nije primjetila do 4 godine?!?!?!) i imamo fore napraviti nešto sa pimpačem do 9 mjeseca ili idemo u klaićevu - e sada bi o tome ovako ljuta mogla 3 dana pričati,jer dok je bio mali rekla je ne dirati a sada je frka!!Isina,malena je rupica,nediramo prečesto ali sada smo se svi uplašili i potruditi ćemo se...Martu jedino muče grčevi i uopće neznam kako joj pomoći...ako imate kakav pametan savjet pomažite!!!!!!!!!!
    Pokušaj izbaciti mlijeko i mliječne proizvode iz prehrane barem 2 tjedna, oni su najčešći uzrok grčeva jer male bebe teško podnose kravlji protein. Promjena ne mora odmah doći jer treba vremena da se bebin organizam očisti (iako smo mi odmah vidjeli promjenu).

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku

navuci ce on to prije ili kasnije, nemoj si raditi dodatne traume bezveze
    x

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

jbg...nama je pedica prvo gpvprila ne dirati,sada dirati...u biti,.Leon ima vrlo,vrlo usku i malenu,neelastičnu rupicu...i kada smo i počeli to raditi sa pimpačem,natezati,uspjeli smo tako da se lijepo vidio glavić kroz rupicu,to rekli pedici i ona je rekla ni slučajno tako,šta da vam se "zacvika" i prokrvari...i eto ga sad,mi na samome početku...neznam da li je mislila u klaićevu na obrezivanje ili samo na onaj drugi proces,gdje navuku kožicu i nešto odvoje???????? Stvarno sam neuka majka prekrasnoga četverogodišnjaka, i ako će dijete zbog mene cijeli život imati traume,ubiti ću se!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nece imati traume zbog tebe nego zbog ovih koji ne znaju sto savjetuju. pusti ti lijepo njegovog pimpaca na miru, pa ako decko to ne rijesi do prve masturbacije ili spolnog odnosa, bit ce itekako motiviran za preinaku

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •