Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: što nakon streptokoka?

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno što nakon streptokoka?

Naslov je malo blesav, ali ne pada mi na pamet bolji.

Vjerovatno ima slična tema, međutim ne snalazim se baš s ovim pretražnikom.

Naime, djetetu je brisom grla otkriven streptokok te je dobio antibiotik koji je i popio.

Mene sad zanima da li je potrebno ponovno ponavljati bris da bi se vidjelo je li streptokok uspješno eliminiran?

Dijete je u međuvremenu ponovno krenulo u školu, a majka kaže da joj nisu ništa rekli o tom ponavljanju brisa i ona smatra da je dijete sada zdravo jer nema nikakvih simptoma.

Zanimaju me vaša iskustva i mišljenja.

Unaprijed hvala

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ako nema nikakvih simptoma dijete je zdravo.
    Nema potrebe za ponavljanjem brisa.

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Moji su nekoliko puta imali BHS. Naša pedijatrica obavezno traži kontrolni bris 3-4 dana nakon kure antibiotika. Bez toga ih ne pušta u vrtić. Koliko čujem, nije svugdje ista praksa. Što se zapravo mora, što preporuča, ne znam.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

I što ako bris bude pozitivan? Onda liječi zdravo dijete?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Neke osobe i nakon završene odgovarajuće antistreptokokne terapije ostaju
    kliconoše streptokoka. S obzirom da se kliconoštvo ne liječi antibioticima, nepotrebno
    je uzimati kontrolne briseve grla nakon završene terapije.
    Ovo je citat Iskra smjernica za liječenje grlobolje.
    http://www.mzss.hr/hr/programi_i_pro...pijski_pristup

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nama je naša pedijatrica rekla da dijete ide na kontrolni bris jedino ako nakon popijenog antibiotika dobije temperaturu ili neke od simptoma.

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    I što ako bris bude pozitivan? Onda liječi zdravo dijete?
    Nemam pojma. Nije nam se dogodilo. Pretpostavljam da da.

Baš mi se neki dan žalila da je vrtić prepun streptokoka, da se ništa ne poduzima i da je za nju besmisleno da epidemiolozi izlaze na teren tek kad je troje oboljelih u istoj grupi. Ona kaže da ih je 10 u istome vrtiću, neovisno o grupi, već puno previše da bi se reagiralo.
    Ja se u ovo zaista ne razumijem. Ali da moji pokupe svaki puta kad ona kaže da u vrtiću "vlada" streptokok, to je istina. Kao i to da bih voljela da to nije tako često (ovo nam je treći put ove školske godine!).

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

ispravak: da se NE reagira...

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Freja prvotno napisa Vidi poruku
    Nemam pojma. Nije nam se dogodilo. Pretpostavljam da da.

Baš mi se neki dan žalila da je vrtić prepun streptokoka, da se ništa ne poduzima i da je za nju besmisleno da epidemiolozi izlaze na teren tek kad je troje oboljelih u istoj grupi. Ona kaže da ih je 10 u istome vrtiću, neovisno o grupi, već puno previše da bi se reagiralo.
    Ja se u ovo zaista ne razumijem. Ali da moji pokupe svaki puta kad ona kaže da u vrtiću "vlada" streptokok, to je istina. Kao i to da bih voljela da to nije tako često (ovo nam je treći put ove školske godine!).
    Vidis, ovo je vrlo dvojbena situacija. Nedavno smo to komentirali na poslu i ja sam prilično sigurna da ne bih dala da mi dijete pije antibiotik (ne zato što je antibiotik), da se liječi a da nije bolesno.

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Slažem se. Ne bih ni ja vjerojatno.

Ali s druge strane od takvih neliječenih se moja i mnoga druga djeca razbole. I kako pomiriti to dvoje?

U grupi do naše je ovih dana dolazilo dvoje djece! Vjerojatno mnoga imaju streptokok. Ali neki pedijatri ne rade briseve, drugi ne prijavljuju slučajeve, vrtić ne reagira... Začarani krug.

Nisam ni za paniku, ali voljela bih da se nešto može poduzeti da se širenje zaraze smanji.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Infekcije uzrokovane streptokokom grupe A su samoograničavajuće, no preporuka je
    da se streptokokne infekcije liječe antibiotikom, jer se time može skratiti tijek bolesti
    pri teškim kliničkim slikama te umanjiti mogućnost nastanka reumatske groznice za
    10-25%.
    2,3 (Ia, A)

Čak se ni bolest uzrokovana streptokokom nije nužno liječiti (što objašnjava ona čudesna homeopatska izlječenja streptokoka), a onda sigurno ne ni kliconoštvo.
    Vjerujem da je za situaciju prazne grupe kriva neka viroza.
    I moje je Jakov doma. Imao je visoku temperaturu i bio je šmrkav. Nismo išli kod pedijatra, ali da jesmo sigurno bi rekao da je neki virus u igri.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •