zelila bi nadodati djetetu svoje prezime na ocevo npr. ivana horvat -moje prezime ( koje sam vratila nakon razvoda ) pa kada djete bude punoljetno nek samo bira cije ce prezime imati kako da to postignem ?????
zelila bi nadodati djetetu svoje prezime na ocevo npr. ivana horvat -moje prezime ( koje sam vratila nakon razvoda ) pa kada djete bude punoljetno nek samo bira cije ce prezime imati kako da to postignem ?????
Koliko sam ja do sada uspjela vidjeti nikako ukoliko se tvoj bivši suprug sa time ne slaže. Ukoliko on bilo kako sudjeluje, plaća alimentaciju, viđa djecu.....ne možeš bez njegovog pristanka djeci dodati drugo prezime. Ukoliko će dijete to samo željeti, moći će ga dodati kada postanu punoljetni.
Znam, nije fer....ti ćeš uvijek morati sa sobom imati papir o skrbništvu jer dijete nose drugo prezime, a on i njegovi roditelji mogu bez problema sa djeteom svugdje....ali za sada je tako....ja imam isti problem...
papir o skrbništvu i prezime nemaju veze. mala i ja se jednako prezivamo, ali pošto joj je otac upisan u rodni list (nikad nismo ni stupali u brak ni išli na sud), za sve trebam njegov potpis pošto nemam spomenuti papir o skrbništvu (jednom ušli u czss, tamo nas uputili da idemo na sud, okrenuli se na peti i potpuno odustali od svega).
za promjenu prezimena je potreban pristanak oba roditelja, koliko znam. ukoliko je otac upisan u rodni list, to je to. sudjelovanje nema veze.
plashljivo_pile, prošle godine sam djetetu izvadila putovnicu bez potpisa drugog roditelja.
kad sam mu je prvi put vadila s nekoliko mjeseci morao je i drugi roditelj potpisati. sad je bilo dovoljno da ja napišem izjavu da pod puno odgovornošću......tvrdim da dijete živi samo samnom i da sama skrbim o njemu. gospođa na šalteru sve izdiktira.
nisam sa sobom imala niti rješenje czss-a ni išta drugo. (dijete i ja se jednako prezivamo)
meni je uspjelo bez pristanka.. kao sto pomikaki rece, pogledaj temu
neki dan sam se raspitala u czss-u..meni otac ne da dopuštenje..nazoveš pravnu službu nadležnog czss-a..oni te dalje upute..ali koliko znam,pozovu tebe i oca djeteta na saslušanje,svatko iznese svoje razloge, ako dijete ima više od 5 godina,saslušaju i dijete..zatim u pravilu daju dopuštenje tj. suglasnost s kojom u matičnom uredu možeš djetetu dodati i svoje prezime
Ja sam to napravila, ali trebao mi je potpis mbm. Nista bez njegovog potpisa jer je upisan u rodni list djeteta. Sad sam joj promijenila adresu prebivalista i nista mi nije trebalo osim presude u kojoj stoji da sam ja skrbnik, a za putovnicu niti to. Sama sam dala zahtjev i sama ju podigla bez ijednog pitanja tete na salteru.
mala ispravka. suglasnost CZSS zatim prilazes uz zahtjev koji podnosis upravnom tijelu: sluzbi za opća stanja građanja koja onda donosi rjesenje o tome dali dozvoljava promjenu ili ne. Maticni ured je samo izvrsno tijelo koje kasnije to rjesenje provodi u knjigama i ti na maticni nista niti ne nosis, upravni organ koji vodi slucaj sam salje rjesenje maticnom, a ti kasnije samo podignes novi rodni list.