Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: T: recept za bijelu krem juhu od gambera (račića, škampića)

Datum pristupanja
    May 2008

Početno T: recept za bijelu krem juhu od gambera (račića, škampića)

nikako naći recept za krem juhu od račića bez paradajza, davno sam jela jednu prefinu na Korčuli i htjela bi raditi danas nešto takvo. Da li imate neki receptic ili imate ideju kako bi je izimprovizirali?
    Ova kuju sam jela je bila krem od škampa s dosta zacina (vlasac, kopar..)

hvala

mamma2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

joj, i ja sam jela jednu finu na lošinju prije mjesec dana....mogu samo reći mmmmm
    unutra je sigurno bilo slatkog vrhnja, ali što još?
    i ja sam mislila nešto kemijati doma

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moji klinci (a i mm) su ludi za kozicama.... Obično ne radim juhu jer ne dospijem do nje (rižoto je bolji, a o prženima da i ne govorimo), ali ide ovako:

Sastojci:
    30 dag račića gambera
    1 svježi krastavac nariban na ribež za jabuke ili na tanke ploške
    1 vezica kopra
    1 žlica brašna
    1 žlica maslaca
    povrtni temeljac (1 litra)
    1-2 dl vrhnja za kuhanje ili kiselog vrhnja (dobro razmutiti)

Na maslacu kratko popržiti brašno (mora ostati bijelo), dodati kopar, začine i tanko narezane krastavce. Pržite 2-3 minute, dodajte gambere i dolijte povrtnim temeljcem*.

Dodati začine: sol, bijeli papar, kopar kosani na sitno, te naribani krastavac. Kuhati na laganoj vatri uz povremeno miješanje oko 20 min. Na kraju dodati vrhnje za kuhanje.

* povrtni temeljac dobije se tako da se grincajg skuha u 2 litre vode s dodatkom soli, papra u zrnu, a može se i dodati pola lovorovog lista. Gotovo je kad je mrkva mekana. Ne pretjerivati s količinom celera! Za lijenčine (to radim na godišnjem odmoru) može poslužiti i povrtna kocka.

Eto, valjda sam sve napisala (obično štogod zaboravim)

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

tenks cure.. :9
    mama duda- ovo sam i ja nasla ali opet juhica koju sam jela uopce ne slici ovima..ide svakako vrhnje za kuhanje, kozice, vlasac i kopar..probati cu nesto iskemijati..
    peterlin, ova juhica mi zvuci super osim sto nisam sigurna za krastavce..kakvi oni imaju okus u juhi i da li ih kasnije usitnis sa stapnim?
    muci me isto da li staviti luk ili cesnjak i da li podliti vinom ili bi to izbjegle?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Možeš probati i bez krastavaca za prvi put.

Moji to vole, a vole i varivo od krastavaca, pa sam sigurna da neću pogriješiti... S druge strane, to je ručak na koji sigurno ne bih zvala svekrvu (ona ne voli kuhane krastavce ni u kom obliku).

Juhu možeš procesirati štapnim mikserom, ali i ne moraš... Ako to radiš, možeš i rakove samljeti, recimo pola količine. Dodavanjem vode odredi optimalnu gustoću. Eto, to su osnovna pravila, dalje je sve mašti na volju.

Inače, tak se kuha u Primorju. U Dalmaciji stavljaju u tu juhu još i "konšervu" (koncentrat rajčice, oko 1 žlice na 1 litru tekućine) pa juha bude krasne ružičaste boje, ali meni je bolja juha bez toga, samo bijela.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

evo napravila sam, i fino je ispalo! stavljam odokativan recept ako netko zeli probati:
    Na 3-4 zlice maslinovog ulja pirjati sitno nasjeckan luk srednje velicine i 2 protisnuta cesnja cesnjaka dok ne dobiju boju. U to dodati oko 250 gr. ociscenih kozica (moze i 300-350, biti ce svakako ukusnije i gusce). Malo pirjati, moze se podliti s 1dl vode i cekati dok ne ishlapi na vatri ( ako koristite ledo gambere ne treba dodavati vodu jer ce ju sami pustiti).

Nakon sto je voda ishlapila dodati 3-4 cepa prošeka ili bijelog vina. Pirjati desetak minuta.

U drugoj posudi napraviti oko 1l povrtnog temeljca od grincajga (moze i povrtna kocka iako ja ne volim kocke previse). Kad je temeljac gotov u njega dodati skampe (i sve sto je u njima). Usitniti stapnim mikserom. Dodati sol, papar, dosta usitnjenog vlasca, dosta usitnjenog kopra, peršina (njega sam stavljala manje nego prethodna dva)- bolje ako imate sve svježe. Stavila sam i malo rastopljenog gustina u mrvici vode da se juha zgusne. Na kraju dodati Vrhnje za šlag po ukusu.

eto, nije bas kao s Korcule ali je bila jako fina! Hvala Peterlin, iskoristila sam tvoje savjete i malo improvizirala, sad jos moram na ljeto na Korčulu da produbim recept )
    Ako ima netko nekakav drukčiji nek napiše, od viška glava ne boli

mamma2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

uh, jesi brza
    idući put radim rižoto od kozica i juhu
    javim dojmove...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mi upravo umlatili rižoto od kozica. To nam je česta večera.... (isto koristim Ledo smrznute, fini su). Ostalo nije ništa. Čak je mm pojeo ostatke i iz sinovog tanjura (sin je popodne pojeo neki sendvič pa mu nije stala uobičajena porcija).

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

lol ) ti moras kupiti duple skampe da stignes do juhe :D

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Da, da....

Nema veze, drago mi je da je tako. Moji bi se prodali za rakove, muzgavce, hobotnicu (salata, ali i na druge načine), a naročito sipu pa do juhe fakat rijetko stignem.

Uostalom, razmazila sam se i ulijenila s tim Ledo gamberima, inače sam prije češće uzimala zaleđene u Mercatoru (ribarnica) - teta mi je lijepo vagnula pol kile i super, dosta za sve...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Peterlin, a čiji su ti koje Ledo pakira?
    Iz koje države dolaze?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    Peterlin, a čiji su ti koje Ledo pakira?
    Iz koje države dolaze?
    Mislim da su indijski. Nisam gledala na zadnjoj kutiji, ali jednom prije jesam, pa ne znam da li se štogod promijenilo.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mi radimo ovakvu bijelu juhu na zagorski, znači bez škampa, ali s puno krastavaca Moji je obožavaju

mamma2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

meni je taj ledo preskup, pošto moji stvarno malete te gambere
    ja kupujem na kilu..

mamma2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

malete=mlate, melju

Pravila pisanja postova