pureći karabatak, hajde dajte ideje osim pečeno u komadu
pureći karabatak, hajde dajte ideje osim pečeno u komadu
skini meso s kosti, samelji i napravi faširance ili umak kao bolognese
kao što si rekla - roladu.
iskosti i potuci s valjkom za tijesto, pa puni sa smjesom koju volite - žemljica s jetricom, hajdinska kaša.....i zarolaj, ili stavi klasično sir i šunku ili pršut........što već volite
pohano
Ja sam lijena, pa bih ostala na pečenju u komadu, ali ne u pećnici nego u ekspres loncu...
Začiniš (budući da je debelo, može se i dan ranije nasoliti ili staviti u pac), u ekspres lonac staviš malo ulja na dno, zagriješ, frkneš unutra batak i zapečeš sa svih strana. Kad si zadovoljna kako je ispalo, malo ga posipaš začinima po želji (kod mene to osim soli bude crvena paprika, timijan, bosiljak i obvezan češnjak koji u ovom slučaju možeš staviti i cijele režnjeve), dodaš malo povrća (2 mrkve, nekoliko prokulica, prepolovljenu glavicu luka, KISELU JABUKU ili pola naranče, lovorov list i pola čaše vode + žlicu-dvije bijelog vina). Zadihtaš, nafrljiš na maksimum i kad počne fućkati smanjiš na minimum, navineš timer na 20-30 min i odeš se odmarati dok timer ne kaže da je gotovo.
Može ovo i bez da se zapeče, ali onda će imati više onak kuhani okus. MM to ne voli pa ne radim, ali ovak kad zapečem prije zatvaranja lonca, nema primjedbi.
Uz to - mlinci ili palenta. Mrmljac...
peterlin, to se može rezat na mašinu, ful tanko (ko šunku), ili ipak ne?
Posljednje uređivanje od jelena.O : 19.05.2011. at 13:59
e sad me zanima ovo u ekspesu, nafrlji se nutra i malo veći karabatak, ili 2-3 manja, jel treba ubacit i koji više deci vode?
Posljednje uređivanje od jelena.O : 19.05.2011. at 14:02
Može se tanko rezati kad se dooobro ohladi. Nisam nikad probala na mašinu. Kod nas je obično takva situacija čisti SF jer se pojede dok je još toplo, s mlincima ili krumpirom ili rižom, a toplo se ne može rezati tanko.
Količina vode ti ovisi i o povrću koje ubaciš: više povrća znači da treba manje vode. Ako više volite kuhano, staviš više vode. Moj muž to ne voli pa ja stavljam minimum vode.
Ima trik kako ja to kontroliram da mi se ne zapali (iako nikad nije, samo uvijek mislim hoće li se...) - protresem lonac pa ako se čuje voda u njemu, dobro je... Kroz praksu možeš tako ocijeniti i koliko je tekućine unutra. Ne znam kako bih objasnila...
Inače, ja tak pečem i piceka (obično ubacim dvije četvrtine) a može se i komad teletine ili svinjetine, iako nisam već duuuugo...
Sviđa mi se sistem to s trešenjem lonca da se čuje ima li vode![]()
Ja pureći karabatak napravim na gulaš, kao govedinu. Obično kupim i skuham puuno pa stavim gotov gulaš u led.
ja bi iskoštala, nasjeckala i napravila perkelt ili rižoto, a od kosti skuhala juhu
ovo s ekspresom mi se sviđa, samo kaj svoj expres nisam šetala već dobrih 7-9 godina, ništ bum probala tak
Nadam se da me ne buš klela i da vam se bude dopalo. Meni je to recept malo od lijenosti, malo od manjka vremena.
ma ja bi nekaj kaj bi izgledalo ko rolana šunka, i možda je to to ništ probala bum, ak ništ onda je to za mene i sisavca
Pa napisala je Kosjenka da bi ona to iskoštila (izrezala kost van) a onda se može rolati. Napuniš šunkom i sirom i voila! Samo takav rolani zabatak se peče u pećnici na klasičan način, a rekla si da to ne želiš.
moj ne ide sa šunkom i sirom, jer klinjo to ne jede, ali kaj i ovaj tvoj nemože bit srolan, pa ekspresiran?
ja ga zacinim s medom, pred stavim cijelu glavicu cesnjaka. od masti dodam maslac. sve pecem u vrecici za pecenje, pa ostane vodice taman za mlince.
Posljednje uređivanje od spajalica : 20.05.2011. at 15:19