Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 101

Tema: prirodni porođaj

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    izvlacim zakljucak da mama ako zeli prirodno se poroditi u HR, mora biti jako educirana, jako hrabra, imati podrsku svog educiranog partnera, ako je moguce izabrati rodiliste gdje malo vise imaju sluha za prirodni porodjaj i nadati se da ce joj se pri porodu zadesiti osoblje koje ima sluha....
    [/b]
    Ja bih još svakako preporučila da se ne odlazi prerano u rodilište.
    što si ranije tamo-veća je mogućnost da će se nečim intervenirati.

Moj drugi porod je bio sasvim prirodan, bez ikakvih lijekova i intervencija.
    Odbila sam prokidanje vodenjaka, tražila da se izbjegne rezanje i zamolila da se skine ctg (imala sam ga nekih 5-10 min) jer mi je smetao i stezao trbuh.
    Klistiranje nisu ni spominjali, vjerojatno zato jer sam došla u rodilište u sami finish, ali za malo brijanja se našlo vremena :/ .
    Jedino što nisam izbjegla je presijecanje bebine pupkovine prije prestanka pulsiranja, no ipak nije bilo odmah, nego nakon nekih 5 min .

Evo i moje priče http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=2575

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

izvlacim zakljucak da mama ako zeli prirodno se poroditi u HR, mora biti jako educirana, jako hrabra, imati podrsku svog educiranog partnera, ako je moguce izabrati rodiliste gdje malo vise imaju sluha za prirodni porodjaj i nadati se da ce joj se pri porodu zadesiti osoblje koje ima sluha....
    po mom skromnom misljenju - zalosno
    [/b]
    Mogu reći da sam bila i vrlo educirana i hrabra da tražim sve što sam mislila da je važno, imala podršku MM i izabrala rodilište za koje sam čula da ima najviše sluha za prir. porod od rodilišta u ZG, tj. SD. Na kraju mogu samo reći da sam stekla povjerenje u svoje tijelo i potvrdila svoje nepovjerenje u liječnike. Nimalo im nisam bila simpatična sa svojim planom poroda, iako sam se (unatoč trudovima i činjenici da mi snaga traba za porod ) trudila biti što ljubaznija i "zahvalnija"... Čak me i čistačica koja se okolo motala vrlo poprijeko gledala, a ne moram ni pričati koliko je to atmosfera za dobar porod
    No, dobro, bila sam prilično čvrsta i nepokolebljiva, iako me mlada specijalizantica neljubazno i hladno pitala jesam li ja svjesna što tražim u tom planu??? Da, imate moj potpis! Izborila sam se samo djelomično za ono što sam tražila, no ipak mi je drago jer vidim da mi je porod bio bolji od mnogih za koje čujem. Probušili mi vodenjak protiv moje volje jer je po njima CTG nalaz bio upitan. Naime, bebica je spavala i to se događalo i prije kad sam bila na CTG pregledima, pa nitko nije dizao uzbunu... Odgovorio mi dr, ali vi ste prešli termin, zar ne? Bila sam 7+ i nakon što sam mu rekla da je sve 2 tjedna prije i poslije izračunatog datuma u terminu, digla mu se kosa na glavi. Moje iskustvo je da NE VOLE educirane žene!!! No, nakon bespotrebnog bušenja vodenjaka (plodna voda, naravno, bila bistra) i zabrane kretanja, iako sam donijela loptu su otišli i na moju sreću nisu se vraćali. Došao je MM i barem mi nisu nakon svega uvalili drip. Otvarala sam se gotovo školski, neću ni razmišljati šta bi bilo da sam imala drip jer beba je bila velika (4050), a ja sam vrlo krhke građe. Na kraju sam prošla bez epiziotomije i 1. dan sam mogla već sjediti kako sam htjela. Odlično sam se osjećala! :D
    Uglavnom, u Zg više rađala ne bih i velika sam pobornica prirodnog poroda!

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

trudnice05

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prvi put: klistir, prokidanje vodenjaka i epi

drugi put: klistir

treci put: nista

ja osobno smatram svoj drugi i treci porod vrlo prirodnim. moja je sreca sto moji porodi dovoljno kratko traju da ne stignu nista zahebat. svojom nesrecom smatram svoju nedovoljnu edukaciju pri prvom porodu, nepristojnost lijecnika koji nije ni pitao smije li (nit je rekao sto radi!) prokinuti vodenjak i fuc..ing rutinsku epi kod prvorotki. duboko sam uvjerena da ne bi najvjerojatnije cak nista puknula, nek je ida imala cetiri kile.

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

trudnice05
    Zrinka, potpuno prirodan, predivan porod ti želim ili kako bi babice rekle "neka se sretno razdvoje"

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

"neka se sretno razdvoje"

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

a ovako se obrazuju one koje asistiraju prirodnom porodjaju

http://www.midwiferytoday.com/confer...06/program.asp

tijana

Početno

Moja frendica je rodila prirodno, 1. porod (i jedini za sad). Nije se pripremala, rekla je da čeka kad će to doć i onda će ona znat kaj da radi. Bila je doma cijelu noć i pred jutro kad ju je počelo tiskat, otišla u bolnicu. Tam je rodila nakon sat vremena, bez rezanja. Onda je skakutala po rodilištu 3 dana i svima i sad priča kak joj je to najljepše u životu. Lako njoj skakutat, ni jedan lijek nije dobila. I doji "ko ciganka". To ti je žena :D

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Upravo čitam "Ljubav očima znanosti" M. Odenta i, zapravo sam tek na početku, ali već sam se šokirala nekim spoznajama kako gotovo bilo koja intervencija (govorim o onim rutinskim, nepotrebnim, nasilnim) pri porodu može kasnije uzrokovati razne poremećaje - od autizma, samoubojstava, nemogućnosti uspostavljanja kontakta oči-u-oči....

kako sve ono iz plana poroda dobiva svoj pravi smisao i značenje .
    I opravdanje.

Najradije bih si zapisivala sve iz ove i sličnih knjiga i pored svake stavke u planu poroda stavila neku referencu (kao opravdanje)

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

od nasih cura koje su uspjele imati prirodan porod, s veseljem dodajem niku

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne samo prirodan porod, već još nešto bitnije, što mi se čini da nikom prije na ovim prostorima nije uspjelo - neodvajanje od bebice nakon poroda, ni na minutu. :D :D

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Moram se osvrnuti. Kod nas je većina poroda sa nekom intervencijom. Ne mislim da je to uvijek potrebno. Ali ne mislim ni da uzrokuje autizam i slično, jer prema tome naša generacija beba skriva silne devijacije u budućnosti. Ne želim se složiti s time. Papir trpi svašta, malo se pretjeruje (po mom) sa tim new age bullshitom.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Da se razumijemo, apsolutno sam za prirodni porod. ali mislim da nije tragedija ako se ne uspije u tome, ipak je važniji rezultat- zdrava beba!!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    što mi se čini da nikom prije na ovim prostorima nije uspjelo - neodvajanje od bebice nakon poroda, ni na minutu
    Ako se ne varam, Mommy_plesacica je to postigla isto u Rijeckom rodilistu

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Sjajno za Niku :D

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

joe, naravno da je vazan rezultat - zdrava beba (i mama).
    ali nije u tome stvar. na isti nacin mozes reci da sta mi tu sad pretjerujemo s dojenjem, cijela nasa generacija je odrasla na umjetnom ili jos gore kravljem mlijeku i sta nam fali??? i jos hrpa drugih stvari.
    mozda to tebi nije vazno - nitko tebe ne tjera na prirodan porod. ali dozvoli da je nekim ljudima to itekako vazno.

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    što mi se čini da nikom prije na ovim prostorima nije uspjelo - neodvajanje od bebice nakon poroda, ni na minutu
    Ne varaš se Nakon poroda je bio 2 sata s nama, a zatim su ga po pravilima trebali odnijeti u dječju sobu na sat-dva. Nakon što je MM digao strašnu frku, to se smanjilo na "samo" 15-ak minuta. Nadam se da će Tim i Nika izbjeći i tih 15...

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prirodni porod nemam nikakve veze s new ageom

srecom, prirodni porod postoji otkad postoji covjeka a nadam se da ce ga biti dokad je ljudi

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prirodni porod nemam nikakve veze s new ageom

srecom, prirodni porod postoji otkad postoji covjeka a nadam se da ce ga biti dokad je ljudi
    samo da dovrsim

i nadam se da ce jednom i u hrvatskoj biti legitimna mogucnost roditi u ssvakom rodilistu prirodno, bez nepotrebnih medicinskih intervencija

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mommy_plesačica prvotno napisa
    Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Ne varaš se Nakon poroda je bio 2 sata s nama, a zatim su ga po pravilima trebali odnijeti u dječju sobu na sat-dva. Nakon što je MM digao strašnu frku, to se smanjilo na "samo" 15-ak minuta. Nadam se da će Tim i Nika izbjeći i tih 15...
    Sorry, MP
    A i Nika mi je popodne rekla da su joj ga bili uzeli neka 4 sata nakon poroda i to neka zla doktorica s neonatalogije, jer je kao bio pothlađen. Ali je njena zlatna babica digla frku, pa su joj ga vratili.

Što samo dokazuje da je od svog medicinskog osoblja na porodu, osim mame koja je glavni i najvažniji protagonist, bitna jedino dobra babica kojoj vjeruješ.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e to su i meni rekli, da ce se pothladit pa da mora ici...

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Evo i ja se javljam u Druzbu prirodnih rodilja.. :D

Prije 7 godina mi apsolutno fascinirani Fredericom Leboyerom, trazili doktora koji ce na takav porod pristati i znati ga izvesti. I tako zavrsili u Puli kod Dr. Davora Zoricica. Drugi izbor je bio doktor Kos koji je tad radio na Sv. Duhu ail tada bi taj prirodni porod trebao biti induciran :/ pa smo se ipak odlucili za njegovog frenda u Puli.

Tada nisam znala da postoji stepenica vise... Michael Odent koji je LeBoyerov pristup odveo dalje gdje se misli ponesto i na majku... no dobro, valjda je tako moralo biti.

Neprirodni dijelovi mog poroda su bili ctg i epiziotomija (koju je pokusao izbjeci, ali kao nije islo..), a ustvari i polozaj i sve to. Manje vise, nije se taj porod puno razlikovao od bilo cijeg drugog neprirodnog sto se mog aspekta tice, ali sto se bebinog tice, itekako!

Znaci, izborili smo se za:
    1) Porod u lagano osvjetljenoj prostoriji sa sto manje ljudi i bez buke (doktor je cak znao ici preko i stisavati sestre koje su glasno pricale, a u sobu nije pustao nikoga osim jos jednog doca sa kojim je saptao!)
    2) Rezanje pupkovine nakon sto je prestala pulsirati. Za cca 4, 5 minuta.
    Beba odmah na meni, na mom tijelu.
    3) Ne stavljanje srebrnog nitrata u bebine oci
    4) Kupanje u kadici s toplom vodom u samoj radaoni dok su mene sivali
    5) Bebica odmah na podoj
    6) Rooming-in tijekom boravka u bolnici

Aha, znaci i bez dripova i kemije protiv bolova (iako je doc smatrao blesavim da ne uzmem s obzirom da sam imala izuzetno jake trudove... ta kemija moze utjecati na djetetovo disanje i iako sam tijekom 2 truda imala po sekudnu pomisli da mozda ipak uzmem, nisam)... i sveg tog. Uopce nisam sigurna je li mi prokinuo vodenjak ili ne... Ne sjecam se... Znam da je puko neko kratko vrijeme prije poroda, pa ne znam je li to bilo prokidanje spontano ili intervenirano.

Da, muz je bio sa mnom na porodu.
    Apgar 10/10

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Rezultat svega:

1) Mama s prilicnom traumom nakon poroda. Nisam imala priliku biti u polozaju u kojem zelim, a morala sam trpiti bolove i ne uzimati kemiju jer sam tako odlucila. Valjda najgora kombinacija. RAdi epi.. stvarno nesposobna 2 tjedna ili vise, ne sjecam se vise. A sve ovo mi se vrtilo po glavi, snovi, more... bolovi.. nije bilo lako.

Onaj vazniji "rezultat"...

2) Beba koja se smije od prvog dana svog rodenja!! I doktor se cudio iznenadeno kad nas je dosao posjetiti (svaki dan je dolazio i bio je divan i tjesio me kad sam plakala kad beba nije bila tu radi zutice 3.dana) i onda onako blago rekao: "Takve su Leboyer-ove bebe."

Ipak se isplatilo.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

anita, skoro pa si imala prirodni

zao mi je sto nisi mogla birati polozaj koji tebi odgovara, a to bi vjerojatno dovelo do toga da izbjegnes epiziotomiju

vidis kako jedno vuce drugo

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj branka1 prvotno napisa
    Najradije bih si zapisivala sve iz ove i sličnih knjiga i pored svake stavke u planu poroda stavila neku referencu (kao opravdanje)
    Ja sam upravo na ovaj nacin i trazila sve! Sto ne zelim i zelim i zasto! I doktori to tada uvaze, ako uopce zele slusati.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

anita, skoro pa si imala prirodni

zao mi je sto nisi mogla birati polozaj koji tebi odgovara, a to bi vjerojatno dovelo do toga da izbjegnes epiziotomiju

vidis kako jedno vuce drugo
    Iskreno? EVo, sto ti informiranost znaci! Ja nisam tada ni znala za bolje! Prije 7 godina! Nisam znala za porod u drugim polozajima! Ja sam samo razmisljala o tome sto je najbolje za bebu, ne sto je najbolje za mene jer nisam imala ideju da moze biti i nesto lakse i bolje i za mene.

Evo, pa vi recite da ovakvi forumovi nisu blagoslov! Da je svega ovoga bilo tada... i moj bi bio prirodan.. Ali evo, u ono vrijeme (a vidim da se sad vec malo popravilo i "obicnim" bolnicama od tada) nije bilo ni kade u Rijeci ni nista slicno, a ljudi su me jos cudnije gledali kad bi spominjali odlazak u Pulu nego sad.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ti si roda prije rode

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Anita, mene fascinira što si to sve uspjela izboriti prije 7 god. lagano osvijetljena soba i sl....... :shock:

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Anita, mene fascinira što si to sve uspjela izboriti prije 7 god. lagano osvijetljena soba i sl....... :shock:
    Pa sad kad vidim i mene fascinira! U svemu tome je vise igrala ulogu sreca od icega. Npr... kadica.. pa tko bi vjerovao da u bolnici nemaju najobicniju djecju kadicu?! Ali slucajno su ljudi kod kojih smo odsjeli pronasli kadicu koju je nj. sin donio prije koji dan u podrum jer mu vise ne treba!!!
    Pa onda slucajnost da su zene radale i zavrsile tocno prije pa poslije mene tako da ne dopire svjetlost i buka iz susjedne radaone (razdvojene staklima). Pa sreca da zavrsim u sobi sa samo jednom zenom, a ne u onim sobama gdje ih je po 6.
    To je sve, kako ja kazem, podrska prirode.

I sreca je sto su bile divne sestre na porodu. Kad sam dosla, bile su totalne rospije, ali taman je bila smjena i onda je dosla ta andeoska. Tako se predivno nasmijesila kad sam odbila injekciju protiv bolova. Kao da je ponosna na mene. Zao mi je sto cak ne znam ni njeno ime!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Sad sam se sjetila kako smo negdje smjesno izgledali. Dosli ispred rodilista sa velikom torbom i kadicom. Ovi na porti su nas zbunjeno gledali kao i svi u bolnici kad smo setali.
    Koliko sam skuzila, doktor NIKOME nije govorio detalje oko mog poroda, sve je rjesavao usput. Npr. srebrni nitrat, sestra je vec izmijesala to, on je rekao da necemo staviti bebi nitrat, ona je na tren zbunjeno pogledala, a on je samo odmahnuo rukom i rekao "necemo". Ona je to prihvatila i otisla baciti tu kutijicu gdje ga je izmijesala.

Pa pelena na hladnu vagu... to je mm pazio... i tak. Sve u svemu nije bilo lose, za bebu.

Ali za mene katastrofa. Onaj dio koji ga je ucinio takvim je onaj rez skarama koji me i fizici i psihicki povrijedio.... i onda sivanje koje kao da je na zivo bilo...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ona je na tren zbunjeno pogledala, a on je samo odmahnuo rukom i rekao "necemo"
    Poslije su te vjerojatno otračali

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ona je na tren zbunjeno pogledala, a on je samo odmahnuo rukom i rekao "necemo"
    Poslije su te vjerojatno otračali
    Ma, nisu, ona se samo zbunila jer to nije uobicajena praksa, ali skroz je zena divna. A gleda doktora kao Boga....

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

A i Nika mi je popodne rekla da su joj ga bili uzeli neka 4 sata nakon poroda i to neka zla doktorica s neonatalogije, jer je kao bio pothlađen. Ali je njena zlatna babica digla frku, pa su joj ga vratili.
    Prijatelju čija je žena rodila u Rijeci isti dan kad i Nika su dijete odnijeli na 11h zbog "podgrijavanja"! Od čega se mogao pothladiti?! Inače, na neonatologiji ima jedna grozna sestra, što su mi potvrdili svi koji su tamo bili i najradije bih svima savjetovala da ne daju dijete njoj u ruke. Da opet tamo rađam, ne bih joj dala ni da mi uđe u sobu, a kamoli da mi dodiruje bebu.

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, ovo "pothladjivanje" je bilo razlog sto sam ja svoje prvo dijete dobila tek nakon 14 sati. Kako mi nije bio jasan taj termin tada, tako nije nista jasniji sada. TO ja zovem new age-om! Ma dajte dite materi.

Anita, jesi li osobno poznavala dr-a ili si ga osvojila diplomacijom?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj dijanam prvotno napisa
    Doktora sam upoznala kad smo dosli u Pulu. I zaista je pozitivno i odusevljeno reagirao na moju informiranost, moram priznati!

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da, ovo "pothladjivanje" je bilo razlog sto sam ja svoje prvo dijete dobila tek nakon 14 sati. Kako mi nije bio jasan taj termin tada, tako nije nista jasniji sada. TO ja zovem new age-om! Ma dajte dite materi.

ja nikako da razumijem, kako se beba na maminom tijelu pokrivena dekom ili vec cim, moze pothladiti?
    i cime je oni to onda, kada je uzmu roditeljima "zagriju".

mozda sam ja pristrana, jer se moja bebica nije ni minutu odvojila od mene u rodilistu, ali to uzimanje mi je stvarno uzasno.
    to da je porod takav kakav je u hrvatskim bolnicama, je neprihvatljivo, ali nekako odrasli ljudi mogu racionalizirati, pregrmiti i slicno.
    ali novorodencad????

da li tu ima nekih opipljivih razloga? cemu smeta prisustvo roditelja?

u becu se zaista svaki pregled u rodilistu, od onog tik nakon poroda, pa do ostalih, ukljucujuci sluh, kukove i sl. odvija u prisustvu majke/oca.
    i sva previjanja i slicno radis sam, a ono vecernje kupanje, njega pupka i sl. radis zajedno sa sestrom u smislu da ti ona pokaze ono sto jos ne znas.

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Cure, zanima me vaše mišljenje. Ja sam razmišljala na SD uzeti svoju loptu i pokušati ne roditi na leđima. Htjela bih tijekom izgona sjediti na lopti ili staviti loptu na krevet i prsima se nalijeći na nju (tako da rodim skoro pa klečeći). Mislite da će mi to dozvoliti?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

I mene zanima

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Loptu vjerojatno mozes ponijeti, a ostalo pitajte, to vas nista ne kosta a mozete samo dobiti.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da su kreveti malo previsoki i preuski za tako nešto. Ali nisam ziher.

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

O pothladjivanju; kad su ga odnjeli na pregled tražili smo da nam ga odmah vrate, mene otfurali u sobu, i prošlo pola sata njega nema.
    Taman stiže vizita i kaže ped da se mora zagrijati jer kao pothladjen je, bio je predugo u rađaoni (ja sam imala osjećaj da je ona ljuta jer smo bili četiri sata zajedno nakon poroda) i na pitanje zašto i kako, dosta šturo odgovara dobit ćete ga kasnije.
    Koma, prvo što sa pomislila, zašto bi sve bilo jednostavno kad može komplicirano.
    Došao MM, otišao gore i tražio da ga donesu, te priupitao na kaj ga griju - žarulju... donjeli su ga odmah nakon toga.
    .

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Jel netko zna može li se u RH gdje nabaviti Leboyer: Rođenje bez nasilja?

Na netu ga baš ne mogu naći.

Inače, što više čitam Odenta, sve mi je tužnija činjenica da tu te njegove knjige iz 1984g.. Dakle, nije nam bilo dovoljno ni 20 godina da nešto naučimo iz toga.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

branka, ivancica ima tu knjigu. pitaj nju, ali mislim da ju je narucila.
    ja sam se vec zabezecirala da cu ju posuditi od nje, pa se mozemo mozda dogovoriti

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Može. Pitat ću je.
    Ako se ne može naručiti, onda ćemo se ti i ja nešto dogovoriti

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Jel netko zna može li se u RH gdje nabaviti Leboyer: Rođenje bez nasilja?

Na netu ga baš ne mogu naći.

Inače, što više čitam Odenta, sve mi je tužnija činjenica da tu te njegove knjige iz 1984g.. Dakle, nije nam bilo dovoljno ni 20 godina da nešto naučimo iz toga.
    Ja negdje imam fotokopiju. Nije se mogla nabaviti u Hr bas prije tih 7 godina pa mi je frendica nabavila iz Srbije kopiju koju sam morala vratiti. Pronaci cu je.. pa mogu i skenirati.

Ali znaci, LeBoyer-ovo teziste je na porodu bez nasilja sto se DJETETA TICE! Ne spominje se majka, niti polozaj, nit nista drugo osim da ne uzima kemiju radi utjecaja na dijete.

Michael Odent je LEboyerovo rodenje bez nasilja ipak lagano unaprijedio ukljucivsi i zenu u porod bez nasilja (nad njom).

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Da, da skužila samšto je mislio, a i to da je Odent to još unaprijedio.

Super. Ako ne nabavim, uzdam se u te

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

8)
    A što se literature tiče, toplo preporučam i zadnju Odentovu "The Ceasarian", upravo čitam.

A na ovom linku ima i mala biografija s par njegovih članaka (klik na articles)
    http://www.findadoulatoday.com/bio/default.asp?page=3

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tridesetri
    evo, dizem ovaj topic, super mi je ovaj tekst na pocetku, preporucam za citanje

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

hvala zrinka, ma procitala sam ja takvih tekstova i valjda sve knjige kaj su ikad napisane o prirodnom porodu pa sam opet nadrljala na prvom porodu.
    no dobro, moglo bi se reci da sam barem uspjela izbjeci carski, ali bilo je to tako strasno daleko od prirodnog poroda (a o onom nakon toga da ne pricam). ali hajde naucila sam nesto o situaciji u nasim rodilitima pa se nadam da cu ovaj put to sve puno bolje odraditi.
    je, pokusavam, pripremam se.
    upravo citam: "gentle birth method" gowri motha, "guide to childbirth" ina may i "birthing from within" pam englend i rob horowitz - sta da ti kazem...

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

znam kako se osjecas

i ja sam bila htjela, dok sam se pripremala za drugi porod da mi netko moze reci, ma ne boj se, sve ce proci dobro, garantiram da te necemo uznemiravati pri porodu, garantiram ti da ces imati svoju bebu, necemo ju nadoohranjivati i izbezumljavala me je spoznaja da mi to nitko ne moze garantirati a da se ja spremam ko na bojiste a ne ko na porod...

znala sam puno vise nego kad sam radjala prvo dijete, bila sam sigurnija u svoje odluke i trazila sam nacina da ih sprovedem nekako u djelu...

znala sam da masu toga ne mogu promijeniti, a ono sto mogu promijeniti je moj odnos prema tome...nisam zeljela osjecati se neuspjesno ako ne podje kako sam zamislila.....i ono sto sma mogla jest da pokusam naci snagu u sebi, ne za brobu, ne sangu protiv nekog, nego snagu za nesto,...nisam htjela razsmiljati o osoblju koje nece podrzati moje ideje, nego o sebi, o tome da ja bude mirna da ako ne uspijem mogu reci, ucnila sam sve sto sam mogla....

kad se otvoris tom iskustvu, kad bar probas otvoriti se, bez obzira na uvjete i nemogucnost promjene, nesto se u tebi promijeni....nesto te obasja...

ja se nadam da ces nam doci na forum nkon poroda i ispricati nam prekrasnu pricu

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •