Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 52

Tema: Sadrzaj "Sretne bebe"

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno Sadrzaj "Sretne bebe"

Vjerojatno je vecina vas cula za, a vjerojatno i primila, paket "Sretna beba" koji se dijeli majkama u rodilistima.

Molimo vas da popisete sadrzaj SB i da napisete vrijeme i mjesto primitka tog paketica. Takodjer, ako je moguce, poslikajte sadrzaj paketica i mejlajte ga na: monitoring@roda.hr

Hvala!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

- pampersica new born
    - **** čaj za dojilje
    - kutija za (i) vlažne maramice nivea
    - nuk jastučići
    - dječja mast - pavlovićeva
    - sudocrem
    - nivea vlažne
    - hrpa letaka, johnsons, ****..
    mislim da je to sve
    30.08. Rijeka

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

marinna, a jel ti stigla neka posiljka doma, nakon sto si izasla iz rodilista? leci o dohrani, ulosci i sl...?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ništa nije stizalo.
    I da još je u paketu bila knjiga, DM bon i Jana 0,25 l

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj marinna prvotno napisa
    - pampersica new born
    - **** čaj za dojilje
    - kutija za (i) vlažne maramice nivea
    - nuk jastučići
    - dječja mast - pavlovićeva
    - sudocrem
    - nivea vlažne
    - hrpa letaka, johnsons, ****..
    mislim da je to sve
    30.08. Rijeka
    Jos deterdjent ariel u prahu i persil u gelu - uzorci za cca. 2 pranja

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ok cure, hvala.

ima jos neka forumasica koja je 'frisko' rodila i dobila paketic SB?

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Jel stvarno bojkotirate taj paket?

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

stvarno ga cesto mijenjaju, ja sam rodila pocetkom godine pa nije bilo caja za dojilje..
    -bio je stalak za fotku iz quella

Romana avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno SB

Zg melem,sudocream,stalak za fotku,nuk jastučići,DM kupon,Jana,knjigu "Sretna beba",hrpa letaka...Nisam dobila pelenu,ni detergent,ni čaj.Doma sam dobila ****-ovu brošuru o dojenju i prehrani.Rodila sam u Petrovoj,21.5.06.

Hady avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Što se stvarno dobije u tom paketu i što ga čini neprihvatljivim da ga bojkotiramo?
    Hvala!

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pozivamo sve rodilje na bojkot paketa Sretna beba koji od 1998. godine na poklon dobije svaka nova mama u rodilištima diljem Hrvatske, a kroz koji se već niz godina krši navedeni Pravilnik, te služi kao sredstvo proizvođačima nadomjestaka s ciljem približavanja njihovih proizvoda rodiljama i potkopavanja dojenja. Zbog Sretne bebe, niti jednom hrvatskom rodilištu nije obnovljena titula "Bolnica prijatelj djece" dodijeljena od strane UNICEF-a.
    Pozivamo rodilje da nam se pridruže na jedan od dva načina:
    -odbijanjem davanja vlastitih podataka prilikom primitka paketa Sretna beba, jer ti podaci kasnije služe za slanje nekontroliranih promotivnih materijala na rodiljinu adresu; ili
    -odbijanjem cijelog paketa.

Proizvođači nadomjestaka su kroz niz godina razradili suptilne načine utjecaja na rodilje, pogotovo kroz zdravstvene ustanove – od rodilišta, pedijatrijskih ordinacija do patronažnih sestara. Uz poruke „majčino mlijeko je najbolje“ se uvijek između redaka može pročitati „ali vi vjerojatno nećete uspjeti“ te se stvara iskrivljeno mišljenje da nadomjesci nisu štetni za djetetovo zdravlje. Uz sustavno potkopavanje samopouzdanja dojilja, uz nedostatak edukacije i podrške, mnoge majke odustanu od dojenja. Postotak dojenje djece u Hrvatskoj sa 6 mjeseci starosti je samo poraznih 17%.

Tonja_1 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

mi smo 22.09.2006. na sv duhu primili slijedeći sadržaj:
    -uzorak dječja mast jgl
    -uzorak sudocrem zaštitna krema
    -knjiga moja prva godina - sretno dijete
    -letak selsun blue šamponi protiv peruti :?
    - nivea baby kutijica: 5 vlažnih maramica, uzorak wuderschutz kremice i naljepnica beba u autu
    -letak merkur osiguranje baby bonus
    -letak sudocrem zaštitna krema
    -letak jana voda i bočica 250 ml
    -par nuk jastučića za grudi
    -nuk letak: razni baby pribor i humana 9
    -uzorak ariel prašak 150g
    -belupo letak o temperaturi
    -letak baby media shop
    -letak hrv.zajednice za down sindrom
    -citroen letak "djeca i automobil"
    -nivea intimo letak i uzorak šampona
    -dm baby bonus pristupnica i bonus
    -papmers new baby 1 pelena
    -(kršitelj koda) za naljepiti na zid za mjerenja visine

to je to, adam se da sam pomogla, ako što treba javite.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cure koje ste u paketu dobile vodu, da li je na njoj stajala jasna naljepnica da je voda za majku?

Darijae avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

kad sam je rodila bila je naljepnica na vodi

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tenks.
    Je li bila ocita, uocljiva?

Darijae avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

je bila je uočljiva barem meni iako mi nije bilo ni jasno zašto je tu pa kome bi drugom dala vodu ...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

meni su doma došli letci od ****, tj cijela brošurica, i ulošci s letcima prije mjesec dana.
    na vodi je bilo vidljivo da je za majku.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Potpisujem Tonju_1 za sadrzaj, a na mojoj vodi nije bilo nikakve naljepnice - svibanj ove godine, splitsko rodiliste.

lara01 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Merkur, 26.07.

- uzorak dječja mast jgl
    -letak selsun blue šamponi protiv peruti
    - nivea baby kutijica: 5 vlažnih maramica, uzorak wuderschutz kremice i naljepnica beba u autu
    -letak jana voda i bočica 250 ml - vidljiva naljepnica da je jana za mamu
    -nuk letak
    -letak baby media shop
    -papmers new baby 1 pelena i pampers brošura

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj lara01 prvotno napisa
    Merkur, 26.07.

- uzorak dječja mast jgl
    -letak selsun blue šamponi protiv peruti
    -letak jana voda i bočica 250 ml - vidljiva naljepnica da je jana za mamu
    -nuk letak
    -letak baby media shop
    -papmers new baby 1 pelena i pampers brošura
    23.8.06 Slavonski Brod
    Sve gore navedeno, i doma mi je stiglo neki dan od zagreb osiguranja nekakav letak o stednji za dijete.

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

ok ja sam bedast pa mi treba jednostavnije objasniti
    zašto se bojkotira paket "sretna beba"?
    meni je knjigica "moja prva godina" nekoliko puta super poslužila. malu "pavlovićku" i dan danas imamo u torbici ako nam zatreba izvan kuće, Janu sam popio na putu iz rodilišta
    neke stvari u paketu su korisne pa mi nije jasno zašto se bojkotira cijeli paket?

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ja sam to sve dobila ali meni nakon toga nikada nije vise nista doslo. s druge strane moram primjetiti da ako netko ima volje i zelje dojiti da ce to dobiti bez obzira na te letke.to je barem moje misljenje..ja bi se vise borila da rodilista naprave bolju edukaciju majki o dojenju.
    Moja kcer npr. kad god da je bila kod mene je spavala i nije u tome stadiju htjela cicat. i nikako je nisam mogla probuditi. tek kad sam dosla doma (oko podne) se probudila negdje oko 1 u noci. a ne vjerujem bas da u tih 3 dana koliko smo bili tamo nije nista jela.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Jana_zg slazem se s tobom!
    Sto se paketa tice: kapa dolje onome tko je osmislio knjizicu " Moja prva godina"! U knjigici sam nasla rjesenja mnogih pocetnih problema koje mi u rodilistu nisu pomogli rijesiti, a letke sam i ovako odmah bacila. U odluci da dojim nista me nije moglo pokolebati, ali ako bas razmislim o svim potencijalnim negativnim utjecajima na tu moju odluku dolazim do zakljucka da je puno jaci negativni utjecaj mogao proizaci iz odnosa osoblja nego od letaka koje sam dobila.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj daddycool prvotno napisa
    ok ja sam bedast pa mi treba jednostavnije objasniti
    zašto se bojkotira paket "sretna beba"?
    meni je knjigica "moja prva godina" nekoliko puta super poslužila. malu "pavlovićku" i dan danas imamo u torbici ako nam zatreba izvan kuće, Janu sam popio na putu iz rodilišta
    neke stvari u paketu su korisne pa mi nije jasno zašto se bojkotira cijeli paket?
    evo odgovora:

Jeste li znali da u Hrvatskoj ne postoji niti jedno rodilište naklonjeno djeci ("baby-friendly")?! Činjenica koja zapanjuje. Mjesto gdje djeca dolaze na svijet, a ne može se reći da je prijatelj djece!

Deset koraka po kojima bi bolnica zaslužila taj naziv uključuje i deset koraka do uspješnog dojenja.
    Rodilišta u Hrvatskoj danas ne primjenjuju takve korake, a sve je stalo još prije 8 godina - 1998. kada je prvi put uveden paket "Sretna beba". Svjetska zdravstvena organizacija odmah je paket je ocijenila nepoštivanjem postavljenih uvjeta zbog kršenja Međunarodnog pravilnika o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko, i samim time bolnicama titula "baby friendly" više nije obnavljana.

Što se nalazi u paketu?
    Sam sadržaj se s vremenom mijenja, ali uglavnom su to kozmetičke potrepštine (jastučići za dojenje, kreme, melemi ...), prehrambeni artikli (voda, kašice, čajevi) i propagandni materijal proizvođača nadomjestaka majčinom mlijeku i "potrepština" za bebe (bočice, dudice, izdajalice...). Orjentacija na hranu je u startu pogrešna, jer je jedina hrana koju dijete treba u prvih 6 mjeseci života - majčino mlijeko! Putem reklamnog materijala o nadomjestnoj prehrani dojenčeta, kašicama, dudama varalicama i bočicama majke primaju pogrešne informacije o njihovoj nužnosti za dijete na samom početku života. "Dojenje nije jedina opcija!" - nedvosmisleno poručuju.

Sama ideja o dijeljenju paketa novorođenim bebama je pozitivna, no naziv paketa i činjenica da ga u rodilištu dijele medicinske sestre, obvezuje iste da se njegovim sadržajem ne krši Pravilnik.
    "Sretna beba" to čini ne samo svojim sadržajem, već i tzv. anketnim listićem kojim se uzimaju osobni podaci rodilja koji se kasnije upotrebljavaju u marketinške svrhe. U nekim rodilištima obavezno je davanjem podataka kako bi se dobio paket, a postoje slučajevi da je listić ispunjen od strane medicinskog osoblja u mamino ime i bez njezinog znanja.

Iako je UNICEF dva puta upozorio pedijatre da je paket 'Sretna beba' koji se dijeli rodiljama u hrvatskim rodilištima suprotan međunarodnom Pravilniku, Ministarstvo zdravstva ne odustaje od tog paketa u kojem se reklamiraju umjetni proizvodi dječje hrane i destimulira strategija promicanja dojenja u Hrvatskoj.

U sklopu obilježavanja ovogodišnjeg Tjedna dojenja 01. - 07. listopada čija je tema 25. godina Međunarodnog pravilnika o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko kao sredstva zaštite dojenja, Udruga RODA organizira niz akcija, a jedna od njih je poziv rodiljama na bojkot paketa Sretna Beba u jednoj od njima prihvatljivih varijanti:

-odbijanjem cijelog paketa zbog dijela sadržaja koji krši Međunarodni Pravilnik o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko

-odbijanje davanja vlastitih podataka prilikom primitka paketa Sretna beba jer se to također kosi s Pravilnikom.

Međunarodni pravilnik ne zabranjuje proizvodnju nadomjestaka za majčino mlijeko, nego proizvođačima i distributerima postavlja pravila o načinu njihove prodaje i marketinga. Bojkotom paketa Sretna beba ne protivimo se dijeljenju paketa u rodilištu, već nam je cilj da majke u paketu umjesto materijala koji negativno utječu na dojenje dobiju ono što je novorođenčetu zaista potrebno - na primjer higijenske potrepštine, igračke, pelene i sl, dječja odjeća i obuća, dječje knjige, literatura o trudnoći, dojenju, roditeljstvu.... sve ono što je itekako potrebno, a ne ugrožava niti umanjuje značenje prirodnog načina prehrane.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

hvala Mukica

još par pitanja ako može
    tko slaže taj paket? tko određuje što će unutra biti? i da li se zna 'ko bere novce za taj oblik marketinga?

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anfap d.o.o. - tvrtka čija je temeljna djelatnost marketing, npr: direktni marketing, a specijalizirana je za "sampling"," couponing", "mailing". Od 1998. godine provodi projekt darivanja poklon kutija "Sretna beba" u svim rodilištima Hrvatske. Tvrtka Anfap je podružnica tvrtke "Family service international" iz Francuske, jedne od najuglednijih za područje direktnog samplinga u Europi.

http://www.vipdata.hr/klijenti/klijent.aspx?id=Anfap
    a ovo je jedan stari tekst s rodinog portala, iz vremena dok je ministar zdravstva bio Andro Vlahušić, pa i u njemu mozes pronaci neka objasnjenja:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=159&Show=459

Grgurić o Sretnoj bebi

Grgurić : Ministarstvo zdravstva paketom 'Sretna beba' destimulira dojenje

Predsjednik Hrvatskoga pedijatrijskog društva Josip Grgurić rekao je da iako je Unicef dva puta odgovorio pedijatrima da je paket 'Sretna beba', koji se dijeli rodiljama u hrvatskim rodilištima, suprotan međunarodnom pravilniku, Ministarstvo zdravstva ne odustaje od tog paketa što samo reklamira proizvođače umjetne hrane za dojenčad, a destimulira dojenje

ZAGREB - U povodu Svjetskog tjedna dojenja prof. Grgurić, koji u okviru zagrebačke Klinike za dječje bolesti već deset godina promiče strategiju prihvaćanja dojenja u Hrvatskoj, istaknuo je da paketom 'Sretna beba' Hrvatska krši i Međunarodni pravilnik o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko, koji je Hrvatska prihvatila još 1992.

Taj pravilnik zabranjuje reklamiranje adaptiranog mlijeka, te da se majkama i zdravstvenim djelatnicima daju besplatni primjerci takve hrane, a isto tako zabranjuje i nenaglašavanje prednosti dojenja.

Grgurić je naglasio da unatoč stručnim preporukama i Unicefa i hrvatskih pedijatara Ministarstvo zdravstva ne odustaje od, kako je rekao, bezvrijedna paketa 'Sretna beba' u kojem se reklamiraju umjetni proizvodi dječje hrane i destimulira strategija promicanja dojenja u Hrvatskoj.

Grgurić je napomenuo da ministar zdravstva Andro Vlahušić još nije odgovorio - je li dobro u rodilištima dijeliti nešto što je kontraproduktivno dojenju?

'Jedino je knjižica 'Moja prva godina' vrijedna u tom paketu', rekao je Grgurić, istaknuvši da nije protiv toga da se majkama u rodilištima dijele paketi za djecu, ali da bi u njima trebalo biti nešto drugo osim proizvoda multinacionalnih tvrtki.

'Promicanje dojenja, kao prava majke i djeteta, ne može više biti samo pitanje zdravstvene službe, nego kulture zdrave prehrane.'

'Riječ je o stvaranju kulture u kojoj je dojenje prvi korak prirodne prehrane, jer je majčino mlijeko za zdravlje djeteta nezamjenjivo u odnosu na sve adaptirane mliječne pripravke na tržištu', smatra Grgurić.

Zajedno s nevladinim udrugama Roda i Hrvatske udruge za potporu dojenja prof. Grgurić je na današnjoj konferenciji za novinare obilježio Svjetski tjedan dojenja, koji se ove godine slavi pod geslom - Dojenje u globaliziranom svijetu za mir i pravdu.

'Dijete treba zaštititi od negativnih globalizacijskih učinaka, odnosno multinacionalnih tvrtki, koje su vjerojatno i izvršile pritisak da se u Hrvatskoj ne donese predloženi zakon o zaštiti i promicanju dojenja koji je povučen iz saborske procedure', rekao je Grgurić.

Izvor: www.htnet.hr/fset.html

Procitajte i Rodin osvrt na paket Sretna beba.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Paket vec 8 godina slaze firma Anfap, pod patronatom Ministarstva zdravstva.
    Ponudu vjerojatno odredjuju zajedno Anfap, sponzori i MZ, a zarada se ionako ne ostvaruje samim marketingom (cinjenicom da je neciji proizvod u kutiji), vec dilanjem podacima - imenima i adresama na koje se kasnije salju reklamni materijali izmedju ostalih i krsitelja Koda.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

po tome bi trebali i bojkotirati ljekarne jer ona na pocetku jurisiceve ima vani reklamu da ****.. ostajem pri svojem to je odluka majke, ako ona zeli oce. ako ne, nece

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja bih samo htjela reći svoj dojam o paketu Sretna beba; meni je i sam naziv paketa odmah bio bljutav - sretna je beba koja dobije drugi dan života 1/2 L Domestosa, kao moja?! Ili je sretna ona beba kojoj mama popije čaj za dojilje, umjesto recimo obične vode? Ili je sretna ona beba kojoj je guza u Pampersu? Ili je sretna ona beba kojoj je guza obrisana Nivea vlažnim maramicama? Ili je sretna ona beba koja ima podbradnik na Medolino, koja će vjerojatno i jesti medolino?
    Ispričavam se na ovoj pomalo dosadnjikavoj analizi teksta, ali nadam se da je jasno što sam željela reći - kako imam osjećaj da je riječ o reklamnom idealu sretne bebe, one koja ima sve ove proizvode.
    Naravno, bebine potrebe za srećom su podosta drugačije. Zar je zaista moguće da ni rodilišta ne mogu biti 'zone bez reklama'. Već me strah da će mi dijete koje ću roditi iduće godine umjesto maminog i tatinog lica prvo ugledati reklamu za ****.
    Tvrtke koje imaju potrebu za donorstvom neka radije doniraju novac kojim će se kupiti inkubator ili ultrazvuk za rodlište, neka to bude medijski popraćeno i onda - dosta.

plashljivo_pile avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

meni je taj paket dobro došao. koliko se sjećam, nije bilo ni spomena o adaptiranom niti ikakvih uzoraka kašica, već sitnice koje su mi se pokazale itekako korisnima. a i ona knjižica je odlična.

Hady avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Mislim da smo mi sve koje čitamo, odnosno posjećujemo ovu stranicu obrazovane i pametne žene i da nam nikakav letak ne može samo tako izazvati promjenu mišljenja.

Sama sam itekako zagovornik dojenja djeteta, kvragu, pa to je našim grudima i osnovna funcija. Zar ne?! Da ne spominjem da su porodiljne naknade SMIJEŠNE i da je ujedno majčino mlijeko, osim najzdravije, i najjeftinije rješenje. Cijene proizvoda za bebe, posebno onih koji se reklamiraju u tom spornom paketu su izuzetno visoke, a mislim da smo sve mi (kad smo bile male) bile njegovane običnom pavlovićevom kremom i platnenim pelenama s gumenim gaćama i ispale smo sasvim OK. Da ne spominjem da nije bilo nikakvih SENSITIVE rješenja, niti 1000 proizvoda za glavu, za ruke, za noge, za tijelo i sl.....
    Većinu tih reklamnih prozivoda smo već i dobili na trudničkim tečajevima (barem u Rijeci), a čitava je bolnica (ginekologija) prepuna ****, CHICCO I sl plakatal.....

Početno

Mene je od paketa Sretna beba, mnogo više začudio (jer onda nisam još bila ortodoksna dojilja) poklon paket na trudničkom tečaju. U paketu Sretna beba dobili smo samplove svega i svačega, korisnog i nekorisnog za bebu, ali na trudničkom tečaju koji sam ja "pohađala" dobila sam dvije bočice (kršitelj koda) sa rupom na "jednu" i "dvije" brzine - kako sam kasnije vidjela na njihovom prospektu - upravo za bebe od mjesec ili dva i kojekakve (kršitelj koda) kremičice.

Nakon što sam rodila, primila sam u samo nekoliko navrata (2-3)
    propagandni materijal, od (kršitelj koda)a i Pampersa. Kao i prospekte Lesnine i "teletine" iz Bille po 24 kuna/kg .

Dakle..čelik se kuje dok je trudan. Ne kad je iskaljen.
    Svaka stabilna građevina mora imati stabilan temelj, a buduća mama samopouzdanje. Ja sam o dojenju prilično mnogo učila prije poroda i mislim da je tu zakačka na koju se treba uloviti. Paket Sretna beba je, OK, još jedan marketinški trik, ali smatram da je presudno predznanje buduće majke o tome što će se i na koji način odvijati kad beba stigne.

Ovako mi se čini da bojkotom "ubijamo glasnika". Mame sa samopouzdanjem i predznanjem će vrlo brzo shvatiti što im treba, a što ne.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovo se kuje puno prije trudnoce. No, je li ikako moguce uzeti cijelu sliku Rodinih aktivnosti u pricu i onda vidjeti kad sto kujemo?

Ovo je samo jedan djelic naseg djelovanja, tice se osvjestavanja svih nas i zastite i onih koji nikad nece doci do Interneta, nasih materijala i/ili Malih skola dojenja. Tice se pokusaja (od kojih necemo olako odustati) da sprijecimo da se u svijest rodilja implementiraju raznorazne poruke i logotipi proizvodjaca koji, koje li slucajnosti, proizvode boce dude i/ili nadomjestke majcinog mlijeka i svojom sveprisutnoscu vrte lajtmotiv kako je dojenje lako i nadomjestivo mlijecnim formulama.

Tice se i podizanja svijesti o tome da djelatnici negdje trose vrijeme na dijeljenje paketa i popunjavanje (ili brigu o popunjavanju) osobnih podataka rodilja, umjesto da se jako angaziraju na samoobrazovanju i pruze dobru i adekvatnu podrsku dojenju, a ne samo deklarativnu (cast izuzecima).

Dajte nam malo kredita, veza izmedju neuspjeha u dojenju i reklamiranja nadomjestaka postoji, nismo je mi izmislile. Svaki kontakt industrije nadomjestaka i pomocnih proizvoda (boca, duda) s majkama treba svakako zaustaviti, dati majkama i dojenju (i bebama, ofkors) sansu da uspiju.

lidac2004

Početno

Citiraj plashljivo_pile prvotno napisa
    meni je taj paket dobro došao. koliko se sjećam, nije bilo ni spomena o adaptiranom niti ikakvih uzoraka kašica, već sitnice koje su mi se pokazale itekako korisnima. a i ona knjižica je odlična.
    same here.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Cisto za poredjenje i kao informacija:
    Ja sam rodila u porodilistu koje kao ima titulu prijatelja dece, ali sam odmah zakljucila da se Kod temo definitivno krsi.
    Mi dobijamo isto neki paketic, samo jako mali, jedna pampers pelena i knjizica o bebama, krema i kupka za bebe domaceg proizvodjaca, MILUPINO bebi ulje, uzorak ariel deterdzenta za pranje vesa, **** i (kršitelj koda) nalepnicu za auto i DVA REKLAMNA UZORKA ADAPTIRANOG MLEKA!
    Ne moram da opisujem koliko sam bila zgrozena sadrzajem paketica, i prvih meseci nakon porodjaja sam svima pricala kako je to besmisleno, da u porodilistu koje je prijatelj dece, koje u pedradjaoni ima lepo ispisan Kod, kad se beba rodi na poklon dobije ADAPTIRANO MLEKO!
    Verujte mi, nikog nije ni dotaklo to sto sam pricala, pa sam prestala, a ova vasa akcija me je podsetila na sve to, iako nikad necu zaboraviti ponizenost koju sam osetila pred takvim licemerjem.

U svemu vas podrzavam, i samo napred u bojkotu!
    Nadam se da cete uspeti da ih isterate iz porodilista.

Tonja_1 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

da odgovorim, bočica je imala jasnu naljenicu da ej voda namjenjena za majku. čemu to?

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    Ovo se kuje puno prije trudnoce. No, je li ikako moguce uzeti cijelu sliku Rodinih aktivnosti u pricu i onda vidjeti kad sto kujemo?
    Nemojte misliti da ja nešto Rodi zamjeram, da je tako ne bih se pasivno učlanila kao "ideološki" pristalica. I mene iritira beskrajno dugi niz istih izgovora i nagovora koji plasiraju i koji se plasiraju pred mlade majke nesklone, needucirane ili nevješte dojenju.

Ne znam kako vi ostale, ali je mene je prehrana djece i dojenčadi prije nego sam bila trudna vrlo malo ili nikako zanimala, zanimalo me tek ono što ja jedem, što ja radim ili kako se ja provodim... Tek u trudnoći porasao mi je interes jer nisam htjela raditi, ili u što manjoj mjeri, krive korake i da iskoristim "prirodne" resurse što više. I baš kao što gledam "Jane Doe" tinejđerice i mlade žene u potrazi za poslom. Jednostavno mi nisu prava populacija za nauk o dojenju i prehrani dojenčadi. Nemam feeling da je to interesna skupina.

Po meni, žena koja ostane u drugom stanju je napogodniji medij za slušanje Rodinih naputaka. U otkriću novog bića dešava se kvantni skok, prijelaz s egoizma na altruizam.. Zato mislim da je paket u rodilištu tek jedan od posljednjih kockica u bombardiranju ženine samosvijesti. Treba postaviti "štange" cca 8-9 mjeseci ranije, na prvom ultrazvuku. Kome će mlada trudnica koja ne zna za internet, ne prati literaturu i sve gore navedeno.. vjerovati više, svom liječniku ili aktivistici Rode s djetetom u marami, koju mnogi smatraju nečim..u najmanju ruku čudnim i egzotičnim? (Ovo, ponavljam, nije moj stav - za slijedeće dijete kupujem maramu, ali jest nekoliko osoba u mojem okruženju..)

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Slažem se sa Virgo30. Činjenica je da sam jedna od rijetkih u svojoj okolini koja imam pristup internetu, došla sam do Roda i tu mi je sav potreban izvor informacija. Ali koliki postotak kućanstva u RH ima pristup internetu? Mislim manje od 20%.
    Onim majkama koje nemaju internet izvor informacija je i trebao bi biti taj paket koji se dobije u rodilištu.
    U mom kraju trudnice uglavnom ne odlaze na tečaj u bolnice, jer nas naši ginekolozi nisu ni informirali o tome. U čekaonicama nema nikakvog letka o dojenju, sve nešto o vitaminima i kontracep. pilulama.
    Najveći je problem u tome što se dojenje ne reklamira! Da, opet taj marketing!
    Sjećate se kako je prije ne znam koliko godina donesen zakon o zabrani reklamiranja cigareta? Taj je zakon također obvezao proizvođača cigareta da na kutiji mora pisati pušenje je štetno za zdravlje te čak i dimenziju slova za taj napis. A koliko smo se samo "pozdrava iz rovinja" nagledali? Kao, ne kuži se što se reklamira? Ma, možeš mislit!
    Tako bi isto bilo i s adaptiranim, na kutiji bi lijepo pisalo "majčino mlijeko je najzdravija hrana" i opet nekima ne bi došlo do mozga.
    Rodila sam u Koprivnici gdje je 24h-rooming in i naravno da dojim (zasad 6,5 mjeseci), i tamo naravno rodi većina trudnica iz mog kraja, ali ipak čujem od njih kako su bebačima dale adaptirano "da spavaju cijelu noć".
    Sve je to u glavi!
    O dojenju se u paketu "Sretna beba" može nešto malo pročitati u knjižici Moja prva godina, ali veoma šturo i dosta netočno. Zar ne?
    Ima tamo nekih narisanih crteža o položajima na dojkama iz kojih mlada neiskusna dojilja ne može shvatit baš ništa i još lijepo piše da ako dojiš više od 10 puta dnevno nešto nije u redu. Ovakvi podaci su mladoj majki dovoljni da pomisli da joj je mlijeko "slabo" i da dijete drugi dan dobije nešto u bočici.
    Trebalo bi poraditi na tome da u paketu bude što više TOČNIH informacija o dojenju. Inače je paket sasvim OK i neke stvari koje sam dobila čak su me spasile. Malenoj se pojavio neki prištić i uzela sam Sudocrem, namazala i kod idućeg prematanja sve je bilo OK.
    Ja neću bojkotirati paket, ja se nadam da ću ga dobiti i kad ću roditi drugo dijete, pa da ga mogu iskoristiti kao i ovaj. Baš sam ovih dana u paket stavila naše narukvice s brojevima, prvo odijelce koje je nosila, haljinicu s krštenja, svijeću i druge sitnice i to ću joj dati kad odraste.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ja sam ga isto upotrijebila za spremanje narukvica i brzojava koji su dosli. mene je razveselilo. a kaj se tice (kršitelj koda)a priznajem, ja koristim ponekad njihove kasice, tara ima vec skoro 9 mjeseci i jede vecinom one koje doma radim ali kad ne stignem joj dam (kršitelj koda)ovu. jest da pokusavam sto cesece joj sama skuhat ipak ponekad ne stignem..
    i da slazem se sa Virgo30, ja sam pazila kaj jedem atek kad sam dosla do cuvanja ztudnoce sam pocela nesto citat o prehrani djece

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Edukacija o tome sto djeca trebaju jesti zapocinje puno prije zaceca. Koliko knjiga i crtica postoji u kojima majka dijete doji, u kojima, ukoliko se spominje mala beba, nema bocica?

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Jadranka Boban Pejicc-Prirodno i zdravo za bebe i djecu

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Baš knjiga ide u reprint...Sa slikama i novim poboljšanim tekstom... :D

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Tonja_1 prvotno napisa
    da odgovorim, bočica je imala jasnu naljenicu da ej voda namjenjena za majku. čemu to?
    he, he...to je valjda zato da se "mi neuke mame" ne bi zabunile , pa pomislile-gle, čuda, jana plastična bočica s dudom i vodom!

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    Edukacija o tome sto djeca trebaju jesti zapocinje puno prije zaceca. Koliko knjiga i crtica postoji u kojima majka dijete doji, u kojima, ukoliko se spominje mala beba, nema bocica?
    To je istina. To bi bila suptilna edukacija djece koja na razini podsvijesti i ranim predznanjem drže takav, prirodni način nečim normalnim i što se samim po sebi podrazumijeva. Neki inherentni osjećaj..prirodnosti. Sigurno korisno. Ali onda dolazi pubertet, teenagerska faza, djeevojaštvo, afirmacija u poslu..uletavanje u svijet muških vrijednosti...egoizam.

Imam feeling, ali možda i nisam u pravu, da je ipak trudna žena ciljana skupina..u njoj bujaju novi osjećaji, pa i osjećaji pravičnosti a i motivacija je na najvišoj razini. Ona je ta koja naposlijetku odlučuje i smatram da Rodina "operativa" treba prvensteno obrazovati ženu od početaka njezine trudnoće. Mislim da je to kudikamo prohodniji put nego gurati brda protiv marketinške industrije. Osvanut će..Pozdrav iz (kršitelj koda)a..i što onda?

Bojkotirati se može, ali ne znam koliki će broj rodilja to izbojkotirati, jer ipak je to paketić s "darovima" i džidža midžama koje vesele za džaba. No da ne bude kibidabi...

I JA BOJKOTIRAM PAKET SRETNA BEBA (U SMISLU OSTAVLJANJA OSOBNIH PODATAKA).

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Postano: pon lis 02, 2006 10:40 am Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

Baš knjiga ide u reprint...Sa slikama i novim poboljšanim tekstom...

-znam, ici cu na prezentaciju bit ce sad u 10 mjesecu..

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Jana_zg prvotno napisa
    Postano: pon lis 02, 2006 10:40 am Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

Baš knjiga ide u reprint...Sa slikama i novim poboljšanim tekstom...

-znam, ici cu na prezentaciju bit ce sad u 10 mjesecu..
    A ja je radim. Dizajn.

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

knjiga je jedina stvarno dobra stvar u toj kutiji. mi uvijek naglasavamo da nemamo nista protiv knjige i bolje da mame dobiju tu knjigu nego nikakvu knjigu.

pretpostavljam da ima slucajeva da ponekad neki paketi SB ne sadrze nista sto krsi Kod, i mozda neke mame stvarno ne dobiju nista na kucnu adresu sto bi krsilo Kod. ali navoditi takve primjere "u mojoj kutiji nije bilo niceg spornog" nema smisla, jer imamo i sasvim drugacije primjere, npr. kad je zenama stizala na kucnu adresu brosurica proizvodjaca nadomjestka u kojoj je tocno pisalo KADA TREBA UVESTI BOCICU :/

Roda je vec prije par godina bila u povjerenstvu za pregled sadrzaja kutje SB, ali nikad, nikad nismo uspjeli utjecati na to, povjerenstvo je raspusteno. sustavno se vec godinama sabotira svako nastojanje oko uskladjivanja kutije SB s Kodom, znaci ne davanja podataka o majci i izbacivanja neprihvatljivog sadrzaja. i unicef i hrvatsko pedijatrijsko drustvo se vec umorilo od pokusaja i sad jednostavno zelimo reci DOSTA!!!
    ako nitko na nekoj poziciji ne moze reci NE sretnoj bebi, onda mozemo mi, majke.

i ovo je apel na sve majke: ne uzimajte kutiju, iz protesta, pokazite da nismo tako lake!
    ako uzmete kutiju, onda barem nemojte dati svoje podatke! nista pametno vam nece stici na kucnu adresu.

i jos nesto: tko god tvrdi da takav nacin promocije nadomjestaka nema efekta, tj. da i sretna beba nije uzrok smanjenja dojenja, onda se zapitajte zasto bi inace proizvodjaci trosili toliko novaca na te uzorke i reklame i trudili se biti u tako dobrom odnosu s ministarstvom zdravstva vec 8 godina, da im stvarno ne uspjeva?!

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

renata, jasno i glasno kao i uvijek.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj emily prvotno napisa
    Paket vec 8 godina slaze firma Anfap, pod patronatom Ministarstva zdravstva.
    a jel se ta firma pojavljuje još negdje u potrošačkoj zajednici?
    da se možda kroz bojkot nekih drugih njihovih akcija proba izvršiti pritisak?
    koliko utjecaja ima u cijeloj priči min. zdravstva?
    koliko mi je poznato ministarstva u RH su dužna pismeno odgovoriti na svaki pismeni upit upućen na njihovu adresu.
    pa da recimo organiziramo da ljudi koji su voljni svaki tjedan pošalju jedan takav upit. pa možda nakon par stotina ili daj bože tisuća ispisanih odgovora zaključe da im je lakše promijeniti paket SB?
    lupam bezveze ideje, jer mi se čini da je ovakav apel kakav je sad aktualan možda preslab i ne dolazi do većeg broja majki.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •