Results 1 to 8 of 8

Thread: glavobolja u djece

Shiny's Avatar

Default glavobolja u djece

Moj petogodišnjak se često žali da ga boli glava!
    Moram priznati da ga katkada ne shvaćam ozbiljno jer njega uvijek nešto boli, malo se kvrcne o nešto i odmah kuka
    Ali me u zadnje vrijeme baš brine...svaki tjedan barem jedanput kaže kako ga boli glava. Toj glavobolji ne slijedi temperatura niti ništa...
    on i dalje nastavlja s aktivnostima, normalno jede, skače, igra se...
    ali se požali jelte...
    E sad, to me već pomalo zabrinjava, najradije bi ga poslala na snimanje glave (ne znam je li to malo radikalno).
    Jer što ću postići ako kažem pedijatrici da ga često boli? Ona će mi reći "to mu je od promjene vremena, umora, stresa"... hm, možda i je...ali svaki put kada mi kaže da ga boli, meni skoći živac!
    Imaju li vaša djeca glavobolje??

Moga boli trbuh, po sličnom principu.
    Intenziviralo se kad je dobio sestru. Vidim da je i tebi u potpisu prinova.

Ali prije zaključaka da je to razlog ja bih ga ipak odvela pedijatru i napravila najoosnovnije pretrage

Peterlin's Avatar

Savjetujem ti da djetetu provjeriš vid... Moj stariji redovito ima glavobolje kad ne nosi naočale.

Redovna provjera vida obvezna je pred polazak u školu, ali čemu čekati?

Možeš i sama prepoznati "uzorak" - ako dijete boli glava nakon televizije, računala ili crtanja/čitanja - smetnje vida su najvjerojatniji uzrok.

Ostalo - može biti neka lagana upala sinusa, može biti od propuha (to je mene morilo u djetinjstvu, sinusi i uhobolja).

Još jedan banalni uzrok - ŽEĐ - pobrini se da redovno pije, jer mnoga djeca nemaju osjećaj žeđi, a kad organizam dehidrira, prvi simptom je glavobolja. Ovo je boljka mog mlađeg sina, koji mora svakodnevno u školu nositi bočicu s čajem/vodom, inače često dobije glavobolju.

i ja bih isto prvo savjetovala provjeru vida.Jedna moja poznanica se stalno žalila kako joj malu boli glava i prvo je otisla kod očnog.Naravno mala odmah dobila naočale jer ako se dobro sjećam mala ima dioptriju -1 na oba oka.Njena mama kaze da ju vise glava uopće ne boli

ani4's Avatar

I mi imamo problema sa time. Moj 8-godisnjak se cesto zali da ga boli glava, ponekad uz to ide i povracanje. Sve skupa to ne traje dugo, sat-dva, i onda je sve ok.
    Isprva nismo pridavali puno paznje tome, ali kako se cesce pocelo ponavljati otisli smo doktorici.
    Ona kaze da moze biti jako puno razloga, od loseg vida, mandula, zacepljenog nosa, loseg drzanja do nekih vecih problema.
    Mi smo za pocetak napravili kompletnu krvnu sliku, koja je savrsena. Osim kristalica u urinu koji pokazuju da pije premalo tekucine.
    Prije nekog vremena smo bili na pregledu sluha, pa su mu tamo pogledali i mandule. I tu je sve ok.

Sada smo se narucili na pregled i EEG kod djecijeg neuropedijatra u Vinogradskoj. Termin je tek krajem 7. mj.
    Trebamo prije toga obaviti pregled vida ( radili ga prije 2 god i sve bilo ok) i donjeti nalaze sa pregleda sluha. Rekli su nam i da vodimo dnevnik, tj. zapisujemo kada ga ja boljela glava, kakvo je bilo vrijeme, sto je radio taj dan i sl.

bucka's Avatar

Quote Originally Posted by kam View Post
    i ja bih isto prvo savjetovala provjeru vida.Jedna moja poznanica se stalno žalila kako joj malu boli glava i prvo je otisla kod očnog.Naravno mala odmah dobila naočale jer ako se dobro sjećam mala ima dioptriju -1 na oba oka.Njena mama kaze da ju vise glava uopće ne boli
    X

anitak's Avatar

malo da podignem temu....rijeć je o mojoj curki koja ima ima 7 i pol godina,i ove god j krenula u školu.
    zadnjih mjesec dana skoro svaki drugi dan ,se potuži da je boli glava.sumnjam da je vid u itanju jer kad je isla na sistematski za školu sve je bilo ok.jedino ako se vid može pokvarit u roku par mjeseci,preksutra idem s njom dok.a do tada bih htjela čut od vas ,jel tko imao sa klincima takve probleme??

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by anitak View Post
    malo da podignem temu....rijeć je o mojoj curki koja ima ima 7 i pol godina,i ove god j krenula u školu.
    zadnjih mjesec dana skoro svaki drugi dan ,se potuži da je boli glava.sumnjam da je vid u itanju jer kad je isla na sistematski za školu sve je bilo ok.jedino ako se vid može pokvarit u roku par mjeseci,preksutra idem s njom dok.a do tada bih htjela čut od vas ,jel tko imao sa klincima takve probleme??
    Prije nego se zabrineš, probaj primijeniti jednostavnu stvar (imam iskustva sa svojim mlađim sinom): dijete vjerojatno ne pije dovoljno vode, pogotovo ako je u boravku. Probaj provjeriti, daj joj u školu bočicu s vodom i porazgovaraj s njom o važnosti vode. Sad su praznici pa ćeš vjerojatno primijetiti da li se što promijenilo. Samo obrati pažnju na to da li jede juhu, pije vodu, jede voće i slično. Vjerojatno zaboravi na osjećaj žeđi (moj sin to nema uopće, taj je ko deva - u toj dobi pio je samo kad bi mu mi rekli) i to onda izazove glavobolju.

Nadam se da je samo to.

Inače, smetnje vida ne mogu se otkriti uvijek na običnom pregledu. Ako dijete ima astigmatizam kao ja (nemam dioptriju, samo iskrivljenu očnu jabučicu pa moram nositi cilindrična stakla) to je teško otkriti jer dijete vidi dobro, ali samo uz napor i to isto zna izazvati glavobolju. Ako ne pomogne trik s vodom, potraži dobrog dječjeg oftalmologa.

Treće - mnoga djeca su osjetljiva na fluorescentnu rasvjetu (ni ja to baš ne trpim) što se pogotovo vidi u zimi kad su kratki dani. Nažalost, tu nema puno pomoći.