Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: čuvaj mlijeko

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    vugy

Početno čuvaj mlijeko

Ako mi možete pojasniti što žele reći kad kažu ženi koja doji "čuvaj mlijeko da ga ne izgubiš" :shock: Što sa time misle i kako da ga čuvam?
    Ili ono "dojila sam šest mj. i onda sam izgubila mlijeko ili nisam imala više mlijeka ili slično". Ne razumijem jer ako je mlijeka bilo dovoljno npr. šest mjeseci zašto je nestalo, ako se to tako može reći?

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

He, he!

Kad ti tako netko kaze, ti im reci da ti imas najboljeg cuvara tvojeg mlijeka - tvoju bebicu

Pa da to drze na umu kada ti pomisle prigovoriti da precesto dojis, da das malo cajeka, da ne nosakas to svoje dijete stalno, te kad te vide umornu da ti ponude pomoc - skuhaju rucak, operu/posloze ves, pospreme kuhinju - a da se ti i tvoja beba mozete sto vise odmarati i "cuvati" tvoje mlijeko :D

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, dosta je to nezgodno :? Ni meni nikad nije bilo jasno sta su pod tim mislili kad su mi to govorili... i ni sama nisam znala sta bih rekla na to (a da ne povrijedim nicije osjecaje)

Mislim da je kod nas u narodu velika miskoncepcija o "nestajanju mlijeka", da npr. moze nestati preko noci.

No kako se generacijama koristi taj izraz "nestajanje mlijeka", mislim da kad npr. dodje do skoka u razvoju kod djeteta i pocne cesce traziti sisati (slusajuci price o nestajanju mlijeka) mama moze pomisliti da joj zaista nestaje mlijeko, i jos ako se to poklopi s tim da je u medjuvremenu doslo do uspostave ponude i potraznje mlijeka pa mamine grudi nisu vise onako napete kao u pocetku, to je sve moze navesti da pomisli da mlijeko nestaje. I ako u tom trenu mama nema odgovarajucu podrsku, nego je svi uvjeravaju da joj je dijete gladno i da nema dovoljno mlijeka, vrlo je vjerovatno da ce mama povjerovati - jer nitko ne zeli nauditi svom djetetu nego mu pruziti najbolje.

Tako da je kljucno da se mama educira, da uvidi da mlijeko kad jednom dodje ono ne nestaje, da se educira o mogucim problemima i da se okruzi ljudima koji ce joj pruzati podrsku.

Tako da Vugy, nist se ti ne brini, tvoje je mlijeko je tu i nece nikud otici :wink: A kad ti to kazu sljedeci put ti se lijepo nasmijesi i reci sto ti je Ancica rekla "beba ga cuva" :D

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo, nazvala sam strinu na selu i pitala je za tu uzrečicu.
    Kaže da se to govori dojiljama kako se ne bi nepotrebno umarale, nervirale... Ono što bi mi danas rekle - bez stresa!

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

potpisujem cure! meni su govorili da sam sretna što imam mlijeka, kao da je to neki rijetki bogomdani dar ...a ja njima, pa mora ga bit kad ga beba stalno "navlači"

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jedan od najraširenijih mliječnih mitova je upravo ovaj - o mlijeku koje je preko noći - nestalo!!!! Rekle bi neke od dojećih shefica - pobjeglo u šumu!!!!
    Draga vugy, 100 posto sam sigurna da tebi neće "uteći" jer si se otvorila edukaciji o dojenju, bez koje bi se puno nas mama okorjelih dojilja već odavno pogubilo u šumi predrasuda koje vladaju među našom ženskom populacijom.
    Kad smo već kod mitova - sigurno ste čule onaj da ako mama ima velike dojke doji bolje i ima više mlijeka! Ali, garant niste čule ovaj ( koji ja jesam prije neki dan ): jednu su trudnicu baba i majka uvjerile da žene S MALIM grudima doje bolje nego one s velikima. I za ne falit: ženska je našla MENE :shock: za primjer potvrde toga mita!!!!
    Ne znam bi li se ili

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo cure su ti sve rekle, samo da dodam da su prijašnje generacije bile najviše opsjednute time da je dijete gladno i da mu je hladno
    Zatu nas stalno gnjave s nadohranom i zatvaranjem u kuću...ne misle one ništa loše, ali im treba lijepo objasniti da su u krivu i zašto su u krivu :wink:

Ali ti samo čitaj, pitaj, slušaj, informiraj se o dojenju što više možeš, pogotovo o tome kakve vas sve početničke nevolje i nedoumice mogu snaći, tak da budeš pripremljena i znaš kaj trebaš raditi, i niš se ne brini...mlijeka će biti ako pustiš bebicu i prirodu da se brinu o tome :wink:

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

E jesam debil ćoravi, tek sad vidim da je tvoja bebica tek nešto mlađa od moje, a ja mislila da još nisi rodila

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A meni je jedna komsinica rekla da obavezno moram imati kljuc sa sobom kad idem van, jer ce me neko ureci i izgubicu mlijeko. Pa normalno da moram imati kljuc - moram otkljucat i zakljucat vrata kad ulazim ili izlazim iz kuce
    I sto je najsmjesnije njena unuka je 6 mjeseci starija od mog sina (9 mjeseci) i njena kcerka uredno nosi kljuc sa sobom... 8)

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mayah79 prvotno napisa
    (...i njena kcerka uredno nosi kljuc sa sobom... 8)
    jel' oko vrata?

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Eto baš sam i ja danas čula od moje prijateljice da je njen sinek sad star 4 mjeseca već mjesec dana na adaptiranom jer nije imala više mlijeka??????A kad sam rekla da mi još uvijek dojimo svi su me s čuđenjem pogledali kao da smo neko svjetsko čudo.Pa onda komentari tipa:vidi koliki si ti već dečko, pa još uvijek sikiš! Hoće on do škole cicati.A ja njima na to i do tad ako treba.Ak je on sretan i ja sam.Kad smo došli kući rekla ja MM-u da smo mi izgleda endemi tj. prave čovječje ribice :wink: I bila sam baš ponosna na to! 8)

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samo naprijed, ima takvih edema po ovom forumu kolko hoćeš ...
    Ja kad sam dojila Klaru do skoro njene 2. godine nisam imala nikakav sličan primjer u blizini, a foruma još nije bilo ili ga ja još nisam bila otkrila. A da ga je bilo možda bi i do škole ..ma zezam se...al bi vjerojatno bilo još duže :wink: .
    Ko ih šiša, ionako većina male djece pije mlijeko, pa valjda je bolje da piju mamino nego kravino!

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    Samo naprijed, ima takvih edema po ovom forumu kolko hoćeš ...
    Majko mila, jesam nepismena , endema a ne edema ...(nogu )

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ako već hoćete, stvarno je istinita ona "Da je priroda namijenila ljudima kravlje mlijeko onda se mi ne bi bili ljudi nego telad!" :wink: To je samo ukorijenjena navika među našom vrstom,da pijemo mlijeko drugih sisavaca.Kad ste čuli da npr. konj pije mlijeko odraslog slona????No nema veze.Tolko smo se već navikli da nam je sad to sasvim "prirodno" pa čak i fino!!! 8)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •