Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 55

Tema: spojeni jezik

Darijae avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno spojeni jezik

Luka ima skroz spojen jezik do vrha sa onom kožicom ispod ..e sad pedijatrica je rekla da će vidit oće li mu smetat pri govoru kad naraste, a kako smo prije 20 dana bili u bolnici jer je Luka pao na glavu tamo nam je dr. rekao da će jezik rješit ćim se stabilizira stanje s glavom a to bi bilo sljedeći tjedan...šta da radim

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

jel to frenulum?M. ima frenulum od rođenje i pedica nas je planirala poslati na Šalatu da mu to cvaknu. Pošto M. super cica,ne radi mi ragade odlučili smo malo vježbati sa njim i sad je super.Ali da,njemu nije tako jako spojeno,a koliko sam da sad pročitala navodno logopedi vele da frenulum ne radi probleme kod pričanja.U slučaju da će imati problema bez razmišljanja ide na Šalatu

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

darijae,kako je pao na glavu?je sve ok?

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

navodno logopedi vele da frenulum ne radi probleme kod pričanja
    zavisi kakav je frenulum
    sto je opna blize vrhu jezika, veca je vjerojatnost da ce raditi probleme kod izgovora - kod izgovaranja npr. L i R vrh jezika mora dodirnuti gornje nepce, a to moze biti problem ako je opna ispod jezika cvrsto spojena blize vrhu jezika

Darijae, da li vam je frenulum radio problema kod dojenja?

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

meni je npr. ta opnica kak spada a slovo L baš ne izgovara kak treba :/ M. ima skoro pa kod vrha ali čisto oki miče sa njim.....e sad sam curi uzurpirala topic

Darijae avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Šta se tiće jezika skroz je spojen do pred sam vrh tako da se nemože niti izbeljiti pošteno ,a sa dojenjem je bilo na poćetku problema sad je sve super valjda smo se naučili ali nisam imala pojma da je to možda bilo do jezika.
    E a šta se našeg leta tiče pao je sa stola za prematanje dok sam se ja sagela po pelenu i to ne bočno jer se on tad nije bio u stanju okrenit već se nogama odgurnia i pao sa one uže strane direkt na glavu..ufff muka mi je kad se sjetim toga skratio mi se život za koju godinu čini mi se ..šta se Luke tiće pukla mu je malo glavica pa su nas ostavili u bolnici na promatranju da slučajno nebi došlo do kakvih problema sa mozgom....sva sreča sve je prošlo super i on je nakon 10 minuti plakanja opet postao moja dobra bebica koja se usput zabavljala cili odjel neurokirurgije ( nismo bili na dječjem ) od čista , sestara doktora do pacijenata i njihovih posjetitelja..

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ajde,glavno da je dobro završilo!Ljubi Lukicu!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hahaha...
    nista se ti ne brini!
    Ja imam 'svezan jezik' i to isto tako skoro pa do vrha!
    Niti ja se ne mogu posteno izbeljiti
    Ali kako to MM kaze, nista to ne pomaze, blebecem i dalje...
    Ma, nista se ti ne brini, ja do 1 osnovne nisam mogla izgovoriti posteno slovo R, a i sa L je bilo problema, ali poslije se to rijesilo i nemam nikakvih govornih mana niti problema, cak nasuprot !
    Cak sam i sto se citanja (brzina, jasnoca) tice bila jako puno ispred svojih vrsnjaka u prvim razredima osnovne!

Iako je bio jedan nadobudni dr. koji mi je isto tako vec skoro datum zahvata odredio, i to nedavno! Ali hvala lijepa! Nista od toga!
    Stvarno nemam nikakvih problema!

Tako da ako se vama to ne cini strasno i ako nema stete...
    Hm... naravno svatko poznaje svoje dijete najbolje pa kako god vi sami odlucite!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Moj brat je imao spojen jezik, skoro do pred sam vrh. Po preporuci doktora su mu još kao malom napravili "rez", odnosno recnuli kožicu koja spaja jezik, ali opet ne puno, ni do kraja. Posljedica nije bilo, takav zahvat nije opasan, a ni bolan.

Darijae avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ma i mojje brat to sicnuo pred osnovnu školu i znam da ne boli ali ipak on je puno mali ja bi rađe to nekako ostavila za kasnije žaj mi ga je nekako mućit i s tim još nakon ovog leta na glavicu.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Posljedica nije bilo, takav zahvat nije opasan, a ni bolan.
    nije istina, svaki zahvat u opcoj anesteziji (a djeci se frenulum reze u opcoj, ne u lokalnoj) nosi rizike
    isto kao i moguce komplikacije (iskusili )

nakon operacije (koja traje 10-ak minuta) naravno da ih boli, da su omamljeni i kaslju jer im je grlo nadrazeno od tubusa

Darijae avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Bila jućer u pedijatrice kaže ona ni slučajno još dirati neka malo naraste...

wana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

I Jure ima frenulum, naš ped nam je rekao da ćemo ga sjecnuti po potrebi, iako je on skloniji ne sjeckanju, pogotovo ako dijete dobro govori...
    Jure r i l izgovara, čini mi se normalno za svoju dob.
    U početku sam se oko toga nervirala, sad, kad čitam iskustva drugih, vidim da je to "normalno", jedino što me malo brine...

...on je muško pa znate...plaženje jezika...

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

bez brige,snaći će se naši dečki po tom pitanju

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Sin od moje prijateljice je to operirao prije par mjeseci. Ima pet godina i
    nije imao nikakvih smetnji iako mu je bilo spojeno skoro do vrha.
    Normalno je izgovarao sva slova , ali je doktor ipak preporucio da operraju.
    Poslije operacije se super osijecao, isao je isti dan doma.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo to sjecnuli kad je Sven imao svega par mjeseci. Trajalo je par sekundi i pale su dvije kapljice krvi. To smo vec odavno i zaboravili. Danas prica ko veliki i to skroz pravilno sa svim "ČŽŠ"ovima i "R"ovima Kako bi bilo da to nismo napravili nemam pojma ali nije mi se cinilo kao nesto sto mu moze ikako stetiti ako mu se recne pa smo to obavili.

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mojoj sestri su to cvaknuli sa 3-4 godine. Znam da nije mogla izgovoriti R. I onda joj je postala velika fora stalno govoriti "riba ribi grize rep"!

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

najbolje je to riješiti odmah po rođenju jer je to onda jako tanka vezivna opna , jednostavnim ambulantnim zahvatom

kasnije to postaje zahvat koji je nužno obaviti u općoj anesteziji jer to tkivo vidno zadeblja

problem nastaje pri govoru , vrlo česta dijagnoza kod djece koja idu na govorne vježbe u SUVAG zbog dislalije( tepanja).

Naravno, nekoj djeci to ne predstavlja nikakav problem

i.

Početno

Mi smo to sjecnuli kada je M imao 6 mjeseci. Primjetila pedijatrica na hitnoj da mali ima "spojen" jezik. Bila sam splasena kaj je to sad..
    No trajalo je pola minute, bez suze, dvije kapi krvi.. i nakon toga je sve pet.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Marko je imao frenulum koji su mu tek primjetili sa 5.5 godina,kako nam je prijatelj dr u Novoj bolnici u Dubravi pošli tamo preko veze,dr rekao nije problem kao radi se pod anestezijom da ne bi bilo komplikacija treba izvaditi bris grla,nosa,krvnu grupu,ekg.....i kad smo sve to napravili bili u Klaićevoj na nekoj kontroli i ja informativno pošla na ORL pitati što oni misle.Točno na hodniku srela dr pitala ga,on kaže uđite u ambulantu.MI ušli dr kažeMarku ajde ti si već veliki sjedi tu kraj mene da ti vidim jezik,aha da imaš kožicu sad ću ti malo posprejati pa ćeš s mamom na sladoled.Posprejao mu,uzeo skare,prerezao kožicu i kaže to je to.Ja :shock: :shock: :shock: :shock: pitam ga i što sad? A on se nasmijao i rekao eto kad stignete donesite sestri uputnicu.Ispalo da je to dr Marn.Samo sam ti htjela reći da se to može brzo i bezolno riješiti!

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

može ako nije debel, ako je čvršća opna opna onda jako krvari i što je najgore ponovo zaraste

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ne znam koliko debela koža, treba biti da pravi probleme,ali nama je za isti jezik jedan dr tražio punu narkozu,a drugi je to napravio u tren oka i nije jako krvarilo,svega par trenutaka

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

mi nismo dali rezati frenulum

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

nitko ne kaže da je to neophodno napraviti , ali vrlo često pravi probleme ( cure su pisale o problemima s dojenjem), a kasnije u lingvalnoj fazi , problemi nastaju kod govora . Vrlo često tek logopedi upućuju djete na pregled otorinolaringologu , a to je sa 3-5 g

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

O bio godinu dana kod logopeda na redovnim vjezbama jer je jaaako lose govorio - gotovo pa nerazumljivo i za nas. Ima problema sa frenulum-om i imali smo problema sa dojenjem. Medjutim tete sa sluzbe za laktaciju su smatrale da je bolje da to ne radimo i da pokusamo dojenje rijesiti vjezbom (tad mu je bilo 10-tak daba). Logoped i otorinac su identicnog misljenja. Otorinac kaze da to bude napravio ako insistiramo, ali da po njegovom misljenju L i R budu 'dosli na svoje' - i sta ako malo 'cudnije' bude izgovarao ta slova?? Trenutnmo je savladao L ... u potrazi za R.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Nasa cimerica iz rodilista, slatka curica L. imala je frenulum i smetalo je kod dojenja. Ne jako, jer isto doje od pocetka (i jos uvijek ) ali s nekih par mjeseci su doktori odlucili malo recnut jer se nije samo popravilo.
    NAravno, mamu je bilo frka (kao i svaku normalnu mamu) ali, izgledalo je prilicno jednostavno - mala joj je bila u krilu, potpuno budna, dakle bez uspavljivanja, samo su spricnuli (to je vjerojatno lokalna kao za sivanje ili zub) i doslovce malo cvaknuli. Curka nije ni trepnula. :D Iduci dan su nam bili u godstima (jos je bilo ljeto) i setali smo se gradom, cicali, sjedili na kavi .. sve super.

Od druge prijateljice curici su isto tako skuzili spojeni jezik ali nije bilo problema s dojenjem pa su dlucili pricekati. Jos uvijek nisu rezali jer ini se nece ni trebati. Ponekad se priroda sama pobrine

Nadam se da sam nekom pomogla.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

podižem, nažalost. :/ ok, vidim da nije nekakva frka s tim frenulumom, ali ipak... danas nam je na sistematskom doktor ustanovio da je roru frenulum višlji ili bliži ili što već... ja to uopće ne kužim. sa dojenjem nismo imali i nemamo problema, nisam imala r od ragada, u startu je bilo super. pitao me doktor da mi odmah daje uputnicu za orl ili da čekamo, da može, al ne mora praviti probleme kod govora... ja sam to prvo htjela provjeriti prije nego me nekamo upućuje. pa sad ne znam. u stvari ja nisam za rezanje. roro već sad lijepo govori "bla" baš mu je dobro l. inače doktor mi je rekao da to s r i l nema veze s frenulumom nego je do mozga :?
    dakle! moje pitanje: ima li među ženama ovdje netko ko je u međuvremenu ipak napravio rez ili tko nije, a da dijete sad priča, dobro ili ne...? hvala

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

meni su 2 doktora rekli da režemo, a 2 da ne režemo
    s obzirom da normalno izgovara slova, nismo odlučili rezati
    ali, on sad već ima 4 i pol godine

u svakom slučaju ne bih pristala na opću anesteziju bez provjere kod barem 2 doktora, jer očito se može i bez nje

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Cek, jel to ono zbog cega se meni svi smiju jer ne mogu isplazit jezik kak se spada?

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

moguće koksy, sipod jezika ona opna
    ako ti je do pred sam vrh jezika to je to, jer većini je ipak puno kraći frenulum

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

i koksy, kako ti govoriš? imaš kakvu "falinku"?

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

i koksy, kako ti govoriš? imaš kakvu "falinku"?

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa
    Cek, jel to ono zbog cega se meni svi smiju jer ne mogu isplazit jezik kak se spada?
    to je to. mene je ta nemogućnost plaženja jezika u osnovnoj školi izluđivala!!!

Operirala sam frenulum sa 17 godina jer sam morala staviti ortodontski aparatić a to nije baš išlo s obzirom da mi je frenulum bio jako skraćen. Operacija je trajala valjda 5 minuta, lokalan anestezija. nakon toga par dana UŽAS. Sad mi ortodontica i zubarica opet kažu da bih trebala još malo recnuti, ali ne bih hvala

Moja m. ima isto ko i ja. s dojenjem nismo imale problema...ne znam kako će biti s izgovorom (ja sam do nekih 10 godina muku mučila s R, toliko am bila iskompleksirana da sam se bacila na ludo vježbanje i savladala R )

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Meni je frenulum pukao sam od sebe dok sam lizala sladoled (s dvije do tri godine-mama se točno ne sjeća) , a mom dečku su to sredili odmah po rođenju. Nitko me ništa nije ni pitao već mi je pedijatar samo rekao po rođenju da je dečko ok, da mu jedno jajčeko nije skroz spušteno i da su mu malo caknuli frenulum.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj i. prvotno napisa
    Mi smo to sjecnuli kada je M imao 6 mjeseci. Primjetila pedijatrica na hitnoj da mali ima "spojen" jezik. Bila sam splasena kaj je to sad..
    No trajalo je pola minute, bez suze, dvije kapi krvi.. i nakon toga je sve pet.
    Isto ovako i mi. Sredila moja prijateljica hirurg koja se sad šali da je Nadja prava brbljivica zahvaljujući baš njoj...

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Kad to tako nekomplicirano opisujete, onda pomislim mogla bih i ja to dati napraviti, jer očito štete nema, a može koristiti, ali me ipak strah izlagati ga bolovima ako je nepotrebno. čujem da se to i rasteže. mi smo ga počeli učiti da plazi jezik i dobro mu ide valjda smo jedini koji uče dijete da plazi jezik

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

M je imao par mjeseci kad je pedijatar to skužio i to samo zato jer se derao iz petnih žila. Otišli smo u Klaićevu i bili brže vani nego unutra, išla mu je malo krv, par dana smo vjerojatno pazili na prehranu i to je bilo to. Toliko netraumatično da sam se sad jedva sjetila da mu je to bilo rađeno.

†mummy_s avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Moj dječačić isto ima skraćen frenulum sve do vrha jezika. S dojenjem je bilo problema jer nije mogao napraviti dobar vakuum. sad je malo veći (5 mj) pa mu to više nije problem ali se brinem hoće li postati kad počne pričati. Može se nešto malo nabeljiti i gura jezik postranično ali sam vrh jezika je skroz vezan za dno usne šupljine. dala bih da mu se to recne ako stoji da je to toliko jednostavno i obavljivo u lokalnoj anesteziji ali brine me ukoliko ga bude poslije bolilo hoće li moći sisiati ili jesti? Ostane li ranica ili to odmah cijeli kao kad se npr ugrizeš za usnu?

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mom bratu su recnuli dok je još bio sasvim mala beba. Smetalo je pri dojenju. Ne kužim u čemu je bauk, zapravo sam mislila da je to nešto rutinski.
    OT, nedavno je skužio da ima frenulum na penisu

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

meni obojica to imaju i sad razmišljam da malenome to odmah riješim jer bi jako htio cicati i ima čeličnu volju al ga malo taj jezik muči pa mi radi podljeve. jeste se vi naručivale posebno u klaićevu? uputnica? kakva je procedura? sviđa mi se taj dr. marn koji čini mi se ne radi od toga naučnu fantastiku. a i starijem bi možda (2,5god) jer sve čisto govori ali l i r ni izdaleka, jednostavno ih preskoči a i njemu je to puno više spojeno...

Dragonfly avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Mi smo M. recnuli kad je imao mjesec dana. Radilo mu je problema kod dojenja, iako mislim da bi recnuli i bez toga. Dala nam pedica uputnicu na prvom pregledu, došli drugi dan u Klaićevu na hitnu ambulantu, dignuli mu jezik, premazali štapićem i recnuli. Trajalo 3 sekunde i odmah poslije je dojio.
    Za starije dijete nemam iskustva kakav je zahvat.

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a daj mi molim te reci točno kakav problem vam je bio s dojenjem?

Dragonfly avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Nije mogao obuhvatiti bradavicu, stalno mu je padala iz usta, pa je bio jako nervozan i stalno je plakao. Nije mogao isplaziti jezik, bio mu je bio ispupčen u sredini i rasječen na vrhu od zatezanja kožice. Dodatan je problem bio što imam veće grudi pa se stvarno namučio. Iskreno, žao mi je što nismo to prije riješili, odmah se osjetila razlika u prihvatu kad smo recnuli. Misli da je veći problem kad se reže starijem djetetu.

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

moj miš uspije uhvatiti ali baš teško održi taj vakuum pa mu češće ispadne a i imam jaaak let down pa onda još i grca jadan. a meni je problem jer ne može obuhvatiti ciku kako treba nego samo vrh bradavice i maalo aureole i fino se on najede ali mene boli. ma mislim da ću mu to definitivno srediti, a za starijeg ću još razmisliti jer se i ovako užasno boji doktora jer ih često viđa, pa da mu ne nadolijevam ulje na vatru... ugl, hvala na odgovoru.

Dragonfly avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Nema problema.
    Bit će brzo gotovo, a puno će mu olakšati dojenje

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

hvala ti draga,

mamatobe avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ej, cure!
    Moja curica ima frenulum, ali gornji frenulum (između gornje usne i zuba). Jel ima netko iskustva s tim? kakve probleme moze raditi ako se ne cvakne? Pedica nam je tek s godinu dana to skuzila.

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pa ja mislim da ako to nitko nije skužio do godinu dana - ni nije neki problem. ne znam da li može stvarati probleme u govoru... mislim da ne. a za drugo ne znam.

Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Moja sestra ima 16 godina i jako se boji da ide da secne tu kozicu ispod jezika, da li je neko imao iskustva u tom uzrastu? Malo cudno izgovara ŽĐŠČ.

kudri avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Mi obavili rez danas. Mali se nije stigao ni rasplakati. Sve skupa gotovo doslovno za par minuta. Maleni ima 5tj

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •