Dakle, potaknuta onim traženjem mama za rtl prilog o carskom, zanimalo me koliko vas/nas je uopće rodilo na koji način. Pa, evo:
Dakle, potaknuta onim traženjem mama za rtl prilog o carskom, zanimalo me koliko vas/nas je uopće rodilo na koji način. Pa, evo:
carski :/
hitni carski![]()
oba puta vaginalno
mali tehnicki problem - kako ce glasati mame koje su jednom rodile vaginalno, a drugi put carskim :/
hmmm...vidiš, vidiš... pa, mislim da bi bilo najpoštenije dvaput, triput tj. za svaki porod ma kakav on bio. što misliš?emily prvotno napisa
tesko izvedivo, jer kad jednom glasas, vise ti ne da priliku, samo otvara rezultate ankete![]()
a onda jedino ostaje da se dva puta vrati na istu temu ili da se nekako drugačije formulira anketa
hmmm... imaš li kakav prijedlog?emily prvotno napisa
A da se doda jos koji izbor, npr.
3. prvo vaginalno pa poslije carski
4. prvo carski pa poslije vaginalno
5. nije navedena opcija (opisati cu u odgovoru)
dobra ideja, al možda da spojimo 3. i 4. pa da bude i vaginalno i carski? mislim, ne znam jel važno da znamo poredak? što kažu cure koje imaju to iskustvo?anchie76 prvotno napisa
i jedno tehničko pitanje, kako uopće mogu editirati anketu?
hm, hm ne radi. znam da ima neka opcija kod koje je to moguce.
Ne moze se editirati anketa. Ja cu ti to napraviti...
A za pitanja 3 i 4, tak sam formulirala zbog toga sto je nekim curama uspjelo poci za rukom imati vaginalni poslije carskog.
super, ajd sredi onda to! sorry na gnjavaži, al imam samo jedno pa mi nije palo na pamet dok sam sastavljala anketu...anchie76 prvotno napisa
sad sam malo razmislila:anchie76 prvotno napisa
a da izbrišeš ovu anketu i da krenemo iz početka s novim upitima (zbog cura koje su već glasale, a možda bi sada označile neki drugi odgovor). ali da ostavimo samo
1. vaginalno,
2. carski,
3. oboje,
4. nije navedeno
a onda kao podanketu (ako je to moguće)
1. carski nakon vaginalnog,
2. vaginalno nakon carskog.
mislim, samo zbog toga da dobijemo čiste rezultate o broju vaginalnih i carica, a da istovremeno saznamo i koliko su česti vaginalni porodi nakon carskog... ha? što kažeš?
Vaginalno 3x. Glasala, dakako, jednom.
carski. na svoj zahtjev, na temelju (dobre) intuicije ...
carski, nadam se nikad vise
Vaginalno. Iako sam prvi put rađala, mislim da spadam u laganije porode.
vaginalno oba puta.
carski, šmrc, mislim da je moglo i bez toga, zadak se okrenuo 5 prije operacije, onih predviđenih iznad 4300 ispalo je na kraju 3680 gr,+ imala trudove na dan operacije (ajde bar nešto)....
Slijedeći put ima da bude vaginalno i to u vodi!!!!!![]()
carski![]()
na žalost hitnim carskim.... :/
Nakon devet sati trudova i 5 na stolu , hitan carski
2x vaginalno
Drugi put bez ikakvih medikamenata (jedino sto sam zavsrila na kiretazi)
takodjer 2 puta vaginalno
dosta veliki postotak carskih![]()
jel ima netko postotak carskih u HR?
uopce statistiku o porodima?
meni se uopce ne cini da je postotak veliki. treba znati da forumasice ne cine dobar uzorak i da se moze glasati samo jednom.Bubica prvotno napisa
inace, prije par godina sam pitala na cybermedu koliki je postotak cr, i mislim da je odgovor za Sv. Duh glasio nekih 15%.
Ima. Publikacija Zavoda za javno zdravstvo:dijanam prvotno napisa
http://www.hzjz.hr/publikacije/porodi2004.pdf
vaginalno, a nadam se i ovaj put isto (ne znam zašto ne bi, ali ćemo ostaviti ali...)
pogođena anketaBubica prvotno napisa
!
nisam sigurna u podatak, ali nije li da ustanova ne bi trebala imati više od 20% carskog? Poželjno i manje...
Tu je postotak oko 30% (naravno da nije reprezentativan), mislim da je, kada sam prvi put apisala bio i veći. Meni je to dosta...
Ovdje je postotak 30 zato što one koje su rodile vaginalno 1, 2, 3 djece jedanput glasale.
Vaginalno, porod je bio pis of kejk, odmah bi potpisala za još tri takva![]()
U .pdf dokumentu koji Minnie spominje stoji:
Dakle, to je 15%. Meni se i to cini puno, jer ih je ne tako davno bilo manje od 10% uz gotovo isti mortalitet.Zadnjih desetak godina u Hrvatskoj, kao i drugim europskim zemljama, postoji trend porasta dovršenja poroda carskim rezom. U 2004. godini zabilježeno je 83,4% poroda koji su završili spontano, 1,1% je dovršeno uz pomoć vakuum ekstraktora, asistirani porod zatkom zabilježen je u 0,5% poroda, carskim rezom je dovršeno 14,9% poroda. (slika 9.)
U 2004. godini je bilo 6.008 carskih rezova, dok je u 2003. godini zabilježeno 5.617 carskih rezova. Trend operativnog dovršenja poroda u Hrvatskoj u usporedbi s nekim drugim zemljama vidi se iz tablice 7. i slike 10.
carski
vaginalno, dva puta
al sam 1999. lezeci tam na stolu, prikljucena na CTG razmisljala ovak:
joooooj... zakaj nisam ja tak sretna da me uspavaju i da ljepo idem na carski i da me nis ne boli
jooj, joooooooj i joooooooj
al tad nisam imala blage veze ni o cemu osim da se djeca radjaju u bolnickim radjaonama... cak sam cudom gledala CTG i nije mi bilo jasno zakaj taj uzasni aparat mora bit stalno zakacen na mene i zivcirat me do besvjesti... a sigurno ga ne zakace onima koje idu na carski..one to ni ne cuju... njih uspavaju... jooooj da bar mene oce otpeljat na carski...eto, tak sam brijala...
tak sam misla prije 6 godina
vise tak ne mislim - jer sad puno vise znam...ne toliko da bi se usudila rodit doma, ali znam neke stvari o kojima u to doba nisam imala pojma
cilj ankete nije bio da saznamo postotak carskih rezova u RH, nego da vidimo koliko cura s kakvim iskustvom ima na forumu. zato ni nema veze ako su cure koje su rodile 2 ili 3 puta mogle glasovati samo jednom - cilj je, ponavljam, saznati broj cura s iskustvom jednog ili drugog poroda, a ne broj jednih ili drugih poroda.Arijana prvotno napisa
Ma znam, to sam se samo osvrnula na komentar Bubice, pa sam htjela naglasiti da forum i anketa nisu reprezentativni za stanje u HR rodilištima.
tu si u potpunosti u pravuArijana prvotno napisa
!