http://www.jutarnji.hr/guru-za-odgoj...-odgoj/946357/
dakle mame , molim komentare![]()
http://www.jutarnji.hr/guru-za-odgoj...-odgoj/946357/
dakle mame , molim komentare![]()
ah, senzacionalni novinarski naslovi, sve bolji od boljih
inace mislim da ima nes u tome ako tako gledas, vjerujem da su mnogi roditelji pokleknuli pred "projektom: dijete", da zaboravljaju da dijete treba biti dio obitelji, zajednice, a ne neki izolirani clan na pijedestalu kojem se sve prilagodava
to recimo vidim kod mojih staraca, ali ajde, oni su baka i deda pa im se dio tolerira, ali znam primjetiti i kod roditelja opcenito
vidjela sam već, oduševljena sam, ovo će biti moj novi stil odgoja
![]()
Pa slažem se s tekstom, a naslov bi bio prihvatljiv kad bi se dodalo - u umjerenim količinama...
Moje dijete jede pizzu i gleda tv, ali u puno manjoj mjeri od prosjeka. Koji je, bojim se, ipak previsok.
svaki ekstrem je bezveze. treba naći lipu sredinu. nadam se da će mojoj djeci, ko meni, pizza biti zadnje jelo kojega bi se mašila. jednostavno je ne volim. mogu je pojesti, ali baš da je se zaželim, nisam.
vrlo šturo objašnjeno... možda bi se i odlučila da mi se malo detaljnije argumentira...
inače moje dijete uopće nije zainteresirano za tv osim za upaliti ga i otići... a ćaća mu radi na HRT-u i posao mu je da gleda tv, stoga bi mu daklem u genima bilo zapisano da je tv-manijak???
zar je to toliko smiješno?
sigurna sam da nije mislio na svakodnevnu jumbo pizzu i svakodnevno trosatno buljenje u big brother
nego valjda da se djetetu može dati pizza a da ne umre od "praznih kalorija" i da mama kuharica ne umre od grižnje savjesti
i da na tv-u ima i pametnih i zanimljivih emisija
ovaj tekst mi je nekako zdravorazumski. sve u životu treba raditi s nekakvim balansom i smislom za količinu pa tako i odgajati djecu. volim da su mi djeca sretna i da uživaju u životu i ne smatram da će im slatkiši, tv ili pizza u normalnim količinama naštetiti.
Nije bitna pizza ni TV nego stav koji se krije iza tog članka, a to je da je odgoj nepotreban zato što je uzaludan, jer je "sve u genima". Nekako baš nisam primijetila neke super genske odabire kod djece čiji roditelji su "pasivni odgajatelji", odnosno puštaju ih da rastu kao gljive. U ovom članku se slažem samo s jednim, a to je da roditelji moraju olabavati kontrolu svakog aspekta djetetova života.
ma tip je čisto reakcija na freak mame tigrice
najbolje je uživati u svemu, daklem u pizzi i tv-u, ali i u sviranju klavira, sportu itakotome
ja sam mamapizzotigrica
Na ovu temu se slažem sa Zdenkom - cijeli člančić je bezveze i senzacionalistički, te vrste odgoja (i Tigrica i ovo jedi-pizzu) su krajnosti, plus to da su geni sve, a odgojni trud uzaludan.
Posljednje uređivanje od ina33 : 18.05.2011. at 11:54
Mislim da nije takav stav predstavljen u članku, premda bi netko s takvim stavom mogao ovaj tekst interpretirati u svoju korist.
Po meni je poruka članka da je za zdravo odrastanje djeteta korisno da roditelj bude opušten i normalan, prije nego paranoičan.
Ipak, rekla bih da se poruka može uputiti jednom prilično malom dijelu roditelja, dok se većina hrvatske nacije već doslovno primjenjuje poruku iz naslova. Dosta da pogledam djecu iz susjedstva...
Pričekaj da malo poraste
oprosti, ali naslov je zbilja
tekst, kako rekoh, je ok, premda bi trebao biti topla voda za svakog s malo zdravog razuma. Tako bih i ja mogla biti novinar![]()
"Današnji roditelji ulažu previše napora u odgoj djeteta. Prestanite voditi računa koliko djeca gledaju televiziju, nemojte ih prisiljavati na dodatne aktivnosti koje mrze. Njihov će život obilježiti njihov genetski kod i odabiri puta, a ne žrtvovanje koje rade u djetinjstvu - zaključio je Caplan."
ma tip je kreten
treba to bit jasno i prije čitanja njegovih ideja- čim samog sebe proziva guruom
ma salim se ja naravno![]()
iako znam djecu od manje od godinu dana koja su intenzivno buljila u crtice jer je njihovim roditeljima tako bilo lakse "odgajat" ih...
a da ce gledat televiziju - znam da hoce![]()
inace slazem se da iz ovog clanka treba izvuc ovu poantu - olabavit vlastita ocekivanja i pustiti dijete da bude dijete... s mjerom naravno
sve se moze ali u umjerenim kolicinama - i pizza i tv i cokolada i sve te nazovi grozote(da se razumijemo - ja prva volim te grozote hehe)
E upravo sa zadnjom rečenicom se ne slažem.
Gledam na primjeru svog supruga koji je u djetinjstvu morao fizički raditi dok su se druga djeca igrala i bile su mu uskraćene neke stvari koje su mu realno mogli priuštiti. On sad u odrasloj dobi si ponekad priušta neke djetinjarije. A i prema našem djetetu je u svim tim stvarima koje su njemu bile uskraćene prepopustljiv. Naše dijete mora imati baš svePa ja tu stalno moram raditi nekakav balans da se baš ne ode u suprotnu krajnost.
Djeca moraju biti djeca. Treba im dati prostora i priuštiti bezbrižnost koliko god je moguće. Naravno da granice treba biti u svemu prvenstveno jer nitko nije sam na svijetu i svi živimo po nekakvim pravilima.
Ono u čemu ne smije biti granice su ljubav i pažnja kojom roditelji obasipaju svoju djecu![]()
pa čuj, i tv, i duda, i jednokratne pelene su komoditeti roditelja, što god mi pričali.
stvar je samo koliko će netko biti spreman to priznati.
isto tako smoki ili hrenovka - dvije, po meni, nisu razlog za kolektivnu paniku kakva se ponekad ovdje zna stvoriti. (lagano karikiram da shvatite poantu)
ma, svakom svoje, svak će odgajati dijete na način za kojeg on smatra da je najbolji, nema se tu šta puno raspravljati.
I ja sam tako nekako shvatila članak. Mislim da će autor i njegova knjiga sigurno postati hit, jer daju podršku roditeljskoj lijenosti i komociji ("ako je napisano u knjizi o odgoju, sigurno je točno"), jednako kao i one silne knjige o tome da je za dijete dobro ostaviti ga da plače i "samo nauči spavati" i ostale koje daju zeleno svjetlo postupanju s djecom linijom manjeg otpora, a koje su prodavane i čitane čak i kad ih se vlastiti autori odreknu.
U svemu treba imati mjeru, pa i u kontroli djece, a i slažem se s nekim tko je napisao da puno njih primjenjuje upravo odgoj prema uputama iz članka
znam ljude koji nemaju slobodnog vremena jer im djeca idu na sedam različitih 'slobodnih' aktivnosti. Pomnožiš to sa dvoje djece i jasno je da su tu svi robovi, a ne ljudi. Mislim da je za zdravo odrastanje važno, i jesti pizzu, i gledati tv, i penjati se po drveću, i igrati kompjuterske igrice, i jesti zeleno...
Sve treba isprobati (nemojte ovo uzeti preslobodno - sve u okviru zakona i zdravog razuma) da bi mogli znati što želimo i što ne želimo, a djecu prije svega treba naučiti da su oni gospodari svojih života (ne mog) i da su sami odgovorni za sebe i svoje postupke (ne govorim o bebačima, već o malo većoj djeci koja mogu naučiti razliku između dobra i zla).
malo veća djeca možda znaju razliku između dobra i zla, ali im se nije lako oduprijeti
evo, ni meni se nije lako oduprijeti trošenju vremena na ovaj način, pa kako to onda očekivati od tinedjžera
za djecu su odgovorni roditelji, sve do punoljetnosti, a osobno mislim da s 18 roditeljska odgovornost (u smislu brige, ljubavi...) ne prestaje
slažem se da djeca trebaju uživati u normalnim, svakodnevnim stvarima, pa i gledanju crtića, ali s mjerom
kad mi mala traži crtić, uvijek joj pokušamo skrenuti pažnju na nešto drugo
nekada joj pustimo, ali uvijek one koje smo zajedno odgledali i koje smo joj objasnila
eh, i još nešto, mislim da djeca ne trebaju sve isprobati
evo, pada mi na pamet ovaj primjer: u blizini zgrade imamo jezero, bajer, šodericu, kako god... i sama pomisao da će mom djetetu bilo kada u njezinu djetinjstvu pasti na pamet da se kupa u tom bajeru me izluđuje jer samo jednom je dovoljno da se dogodi nesreća
samo zato da bi se probalo? i što ima od toga da to proba?