Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: moj problem s teškom bebom

sade_74 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno moj problem s teškom bebom

bebač mi 7 i pol mjeseci i ima cca 10 kg (a ja se trudim doseć 55), dugačak 70tak cm, jedna velika beba.
    budući da se voli nositi a težak je, dobro je kad ima više ljudi pa ide iz ruke u ruku, no prblem je što ga uglavnom svi drže ispod guze i stavljaju ga sjediti u krilo, a on još ne sjedi ( ni ne puže, ljenčina )
    a meni bude neugodno opominjat ih sve redom ( bake i djede uglavnom) da ga ne drže u tim položajima jer sam zahvalna uopće što ga ne moram ja non stop nanašati!
    ja jedva izdržim s njim u šetnji u MT-u ili marami pola sata u najboljem slučaju 45 min.

ne mogu 100 % tvrditi ali do nekih 6 mjeseci sam ih sve još opominjala za držanje i strogo pazila, ali sad kad je stvarno toliko težak, baš mi je neugodno.

zabrinuta sam hoće li to ostaviti štetne posljedice za njega?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

A što ne valja u nošenju? Kakve štetne posljedice?

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Vjerojatno neće, ali čemu riskirati (ovo ti govori jedna mama klinca s motoričkim poteškoćama)?! Znam koliko je teško, moj malac je prosjedio sad, sa punih 14 mjeseci i cijelo ovo vrijeme sam opominjala da ga ne posjedaju. Ok, moj T. sad ima oko 10kg (možda i manje), ali to su stvari s kojima se ne treba šaliti. Bolje mu je na trbuhu ili na leđima na podu da ga se zaigrava nego da ga se posjeda dok nije vrijeme (ako je već tako teško da ga drže pravilno).

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

A zašto ne bi smio sjediti u krilu sa 7.5 mjeseci?

sade_74 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

pa ne smije se nositi tako da ima oslonac na guzi, a iz istog razloga ne smije ni sjediti dok se sam nije sposoban sjediti.
    a ne znam budući da su mišići već dosta ojačali a opet ne u toj mjeri da ga drže u samostalnom sjedećem položaju kolike su za to posljedice?
    ja se tješim ne prevelike. :l

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pa lijepo ljudima objasni i pokaži kako držati dijete... Ja sam jednom otela dijete iz ruku gošći koja ga je protresla. Uopće me nije bilo briga što će ona misliti. Zato je bolje unaprijed reći, da se zna.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Mi smo Š dok se nije posjedao nosili tako da bi ga polegli potrbuške na ruku i drugom rukom pridržavali, lako je, bebi ugodno i sigurno.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja mislim da nije oslonac na guzi kad ga se nosi, jer ga pridrzavaju ispod ruku. mislim i ja tako nosim bebe, pogotovo kad gledaju prema van, i ne vidim tu neki problem. pogotovo kad sjedim pa su mi u krilu, to mi se cini kao najprirodniji polozaj za drzanje. drugo je posjedanje, kad on bas sam nosi svoju tezinu na trtici. ako ga ne posjedaju tako da ga podupiru jastucima itd, ja se ne bi brinula.

mimi 25 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Kako pravilno drzati bebu koja ne sjedi dok taj koji ju drzi sjedi?
    Ja svog sina drzim u polulezecem (ili polusjedecem?) polozaju s tim da mu je moja ruka ispod njegovih pazuha. Sad se pitam je li to ispravno?
    Kada ga nosim onda kao i Mikka, kada gleda "prema van" jedna ruka ispod njegovih rucica, a druga na njegovoj guzi.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Važno je imati na umu na njegova trtica i kukovi ne drže teret. A opet dijete se ne smije nositi samo ispod pazuha oko prsnog koša jer ni to nije dobro, treba ga pridržavat sa što više strana.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sade_74, evo ti link s baby handlingom, tu ćeš sve vidjeti - to je za sve bebe the best, ne samo za motorički-challenged. Imaš na prvoj stranici odmah jedan prihvatljiv "krilni položaj", a i dalje po brošurici.

http://www.udruga-oko.hr/_images/doc...und_finale.pdf

Samo posjedanje u krilu, ako je malo kao zavaljen unazad, i ako mu je kičmica u C, po meni nikakav bed. Druga stvar ako ga potakljavaju jastucima i na taj način pasivno posjedaju, to nije preporučljivo, kao ni hodalice - sličan razlog, ali i zbog hodanja na prstima koje zna bit ozbiljan problem. Morotički zdrava djeca sve te izazove normalno prolaze (i unatoč potakljavnaju, hodalicama itd.), ali zašto im stavljat toliko prepreka na put, plus, nikad sto posto ne znaš koliko je ko spretan od djece i ful zdrav (mislim, ne prolaze sva djeca motoričke skrininge) pa onda radit od djeteta nespretnije nego što je, ako nije ful nužno, bolje izbjeći. Ali, za slučaj da se krivo izražavam - vidi te položaje u linku gore.

Najveći problem s preranim posjedanjem, ako sam dobro shvatila, nije "kičmica" itd. - nego što u pasivnom posjedanju ne kuži obrane, pa će tresnut kao ona stvar od kuglanja - ono što se ruši loptom, ne znam ime, a neće kužit kako se ispravit, itd., plus to mu sve komplicira i usporava motorički razvoj.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 18.05.2011. at 13:24

sade_74 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Najveći problem s preranim posjedanjem, ako sam dobro shvatila, nije "kičmica" itd. - nego što u pasivnom posjedanju ne kuži obrane, pa će tresnut kao ona stvar od kuglanja - ono što se ruši loptom, ne znam ime, a neće kužit kako se ispravit, itd., plus to mu sve komplicira i usporava motorički razvoj.
    super ako je samo to u pitanju, ali sumnjam, zato tu i slutim da imam problem.

nažalost, zajedno sa bakama i djedama i tetama i stričevima, i ja ga čak nekad nosim objema rukama ispod guze jer mi (nam) bude pretežak da ga nosim jednom rukom pod guzom, drugom ispod pazduha, i čak mi djeluje dosta čvrsto i stabilno, ali desi se i da se onako smješno zaklima, što naravno znači da ipak nije dovoljno čvrst da se smije tako držati.
    što se sjedenja tiče oni ga drže u krilu pod kutem od 90° i lagano pridržavaju rukom da ne padne tako da se i u krilu zna lagano klimati.

kažem, prije sam ih nonstop upozoravala da ga čvrsto drže ispod pazduha a ispod guze samo pridržavaju, ali sad mi je neugodno jer je stvarno svima težak.
    oni se također čude, kako je netko gore pitao, zašto ne smije sjediti ako ima 7 i pol, skoro 8 mjeseci

ps. otvorila sam brošuru ali je nemam vremena čitati, sve sam to proučavala kad sam rodila prvog harambašu tkđ. nosača, koji btw. ni sa godinom dana nije imao punih 10 kg, a mali harambaša je sa 6mj. imao 9,5kg!!

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne smije sjediti dok se ne zna sam dovesti u sjedeci polozaj i tako ostati. ja im ne bi zabranila da ga drze tako u krilu, jer smatram i to klimanje normalnim, ali ne bi se dobro proveli da ga pokusaju posjesti okruzenog jastucima bome

ili da ga nahodavaju, ili stavljaju u hodalicu ili bilo sta sto ja ne dozvoljavam :azdaja:

sade_74 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

sigurna sam da i mene moji smatraju aždajom po tom pitanju (a i možda nekim drugim pitanjima )

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Imam isti problem, samo sto moj bebac nema jos puna 4 meseca, a vec skoro 8kg. Svi se onda mahinalno ponasaju prema njemu shodno njegovoj velicini, a ne starosti, pa ostadoh bez jezika napominjuci.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

haj,i moj bebač je ono što bi narod rekao mašala,10mj i 12kg,s tim da smo ovaj mjesec borbu borili sa prolivom tako da nije dobio ni grama,dakle i sa 9 mj je imao 12kg.zbog tolike težine rijetko ga nosim što me užasno grize savjest pa ga nastojim na podu ili u igri što više dodirivati i maziti..sa 5mj potezao se na sjedenje jedva sam ga zadržavala da se ne posjedne..sa 6mj sam mu počela dopuštati i tako poredu..danas puza i polako se počinje podizati uz namještaj..hoću reći da puštam njemu da odluči je li spreman i može li..a kako je i sa prvim mojim sinom bilo isto,velka beba i to danas sam puno mirnija i opuštenija vjerujući tim malim stvorenjima ipak više nego svim knjigama!

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Moj se nikad nije nosio. Pretendiram da bude na trbuhu...sad se ljulja na koljenima i laktovima(mislim nekad i ispruženim rukama).. Sad će 8 mjeseci. Kad sjedimo, držimo ga tako da guza i leđa nisu u pravom kutu, nego uvijek poluležeće/sjedeće. Ja ga nosim tako da mi sjedi na kuku i držim ga rukom oko struka..tako da nije težina na njegovim leđima...i jedva čekam da sjedne više...bit će ga laške kupat, hranit i ostalo....

Stariji mi je sjeo sam sa 7 mjeseci...pa mi je ovo...uh, baš teško dočekat...

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

ja sam bila velika protivnica nošenja dok je moja djevojčica bila mala, uvijek sam opominjala pa su mrmljali na mene kak sam zločesta, kak nedam čuvat bebu i tak,....al s vremenom su se navikli i znali su do koje mjere smiju iči!
    svaka mama zna što je najbolje za njezino dijete i zato je lijepo dok se to poštuje, probaj im objasnit na lijep način, pa komu drago, komu krivo!!!

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ja sam s vremenom shvatila da je umjesto opominjanja, nemoj ovo, nemoj ono,... puno efikasnije doći do osobe koja npr nepravilno drži dijete i popraviti držanje, uz ljubazne riječi (prema djetetu hehe). Nakon nekog vremena tvoj način se primjeni jer nije ništa teže i zahtjevnije, samo ljudi ne znaju.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ja jedva cekam da moze da sedi. Sad ima 5 meseci, 9.5 kg i malo mogucnosti za polozaje pri nosenju... A o kupanju da ne pricam, sedenje ce mi bas olaksati, medjutim za njih krupne je i bolje da kasnije pocnu da sede.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Moj seronja se još uvijek ljulja u klečećem položaju...(već više od mjesec dana)...ali nikako napravit korak, ni posjest se... uh...kad će više. Ništa od vrtnog patuljka. Uopće nije na boku. Izgleda da će prvo propuzat, pa se onda posjest...uh, uh.....kad će više

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    ne smije sjediti dok se ne zna sam dovesti u sjedeci polozaj i tako ostati.
    Ovoga sam se i ja pridržavala do jučer. A onda sam ostala stvarno iznenađena uputama fizijatrice i fizoterapetice na Goljaku, koje su mi rekle da dapače, poslije 7mj se dijete treba učiti sjediti i da se slobodno stavlja sjediti!!!

Naime, otišli smo na Goljak, više na moje inzistiranje (jer smo sa starijom došli dosta kasno, pa da nam ne bi nešto promaklo i sa malenim), i s obzirom da ima 8mj, a još se ne posjeda samostalno, nisam ga stavljala u sjedeći položaj, jer sam se vodila baš ovom preporukom kako mikka piše.

Moram priznati da sam zbunjena...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Ovoga sam se i ja pridržavala do jučer. A onda sam ostala stvarno iznenađena uputama fizijatrice i fizoterapetice na Goljaku, koje su mi rekle da dapače, poslije 7mj se dijete treba učiti sjediti i da se slobodno stavlja sjediti!!!
    Nije problem sa sjedenjem kao takvim, nego dijete treba savladat te obrane - tj. koja mu je korist od sjedenja, ako će se ko lutak stropoštat na nos ako izgubi ravnotežu. Vjerojatno su mislile da ti, na kontrolirani Bobath način, potičeš to da on sam skuži kako će sjest - a to se neće postić da ga samo posjedneš pa da on kao sad tako uči, ili, još gore, potakljaš jastucima jer tako kao "uči" - ali, nisi to vjerojatno mislila.

To jest - što su ti rekli kako da se on uči sjediti. U tom kako je the ključ.

Edit: bili smo vježbači na Goljaku i privatno (Bobath), sestra svladala Wojtu ili kao se to piše.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 21.07.2011. at 11:04

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

mi smo također išli na goljak s mlađom curom koja je sa svojih 7 mjeseci još nije samostalno sjedila.
    radili smo vježbe za puzanje skupa s vježbama za jačanje leđa i trupa (oni baby trbušnjaci) - ali ju prema preporuci fizijatra nismo ju posjedali, niti u krilu, ni na fotelji. u kolicima se sama dizala i spuštala u sjedeći položaj uz onu prečku s prednje strane, i za to je dobila zeleno svjetlo od fizijatrice i fizioterapeutice.

prosjedila je s 9 i po mjeseci, uz paralelno puzanje.

čudno mi je kako se te preporuke mijenjaju u tako kratkom periodu - da nije u pitanju osobni stav fizijatra ?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    To jest - što su ti rekli kako da se on uči sjediti. U tom kako je the ključ.
    Na više načina:
    -posjednem ga, pa ga učim obrane, bočne i stražnje
    - posjednem ga, dam mu igračku naprijed da se igra i uči ravnoteži (taj me položaj buni)
    - podižem ga iz ležečeg u sjedeći položaj (učim ga posjedati, to mi je ok, pokazujem mu kako da se posjedne)

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Moj ima sad neke pokusaje puzanja a ni blizu sedenju.
    Meni je samo fizijatar rekla da ga drzim u polusedecem onako na mojoj butini, a da on malo sam odrzava ravnotezu. Ali on ne voli tako jer mu neudobno, mora da se trudi kad nema svuda oslonac

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako to primjecujes kao problem znaci da ti instinkti govore da to za bebu nije dobro i moras odreagirati

ne moras riknuti na njih nego reci da vas je doktor upozorio da "bla bla bla..." i pod bla ispricas pricu koju im zelis reci

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Na više načina:
    -posjednem ga, pa ga učim obrane, bočne i stražnje
    - posjednem ga, dam mu igračku naprijed da se igra i uči ravnoteži (taj me položaj buni)
    - podižem ga iz ležečeg u sjedeći položaj (učim ga posjedati, to mi je ok, pokazujem mu kako da se posjedne)
    Pa to ti je OK, ono što se ne smije tj. nije preporučljivo je pasivno posjedanje - dignut dijete i potakljat ga jastucima i očekivat da on tako "uči" sjedit. Sve je to isto kao i pred 3 godine kad je meni bilo aktualno, to je to neshvaćanje što znači "ne smije sjedit" - i nije zbog kičmice, nego zbog motorike.

Pasivno posjedanje je no-no jer izostaju obrane i dijete ne uči tu neku spretnost koju svi imamo - tipa stavljanje djeteta potakljanog jastucima na kauč da se "uči" ili ono stavljanje u one neke stolce s nogicama koji ga ful fiksiraju - ima u baby centru. Barem kako sam ja to shvatila.

Tj. ovo od mikke je točno, ali ne tako doslovno - neće se ništa strašno dogodit ako se dijete posjedne kratkoročno, ali na posjedanje se misli na pasivno posjedanje, a ne na ovaj točno kontrolirani način na koji su tebi rekli.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 21.07.2011. at 12:22

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim, od toga je negativnost da dijete još ima jednu dodatnu preporeku, ako je već motorički malko challenged. Neće ono neki sad neposredni dizaster uslijedit, ali nije dobro. Dobro je poticati razvoj ovako kako se potiče - uz savladavanje obrana - a ono da ga se nasadi ko lutka i fiksira u sjedeći položaj ne doprinosi ničemu, pače, štetno je. Na to se misli. Valjda.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •