Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: naknada hzzo.a za opremu za novorodjence

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno naknada hzzo.a za opremu za novorodjence

pozdrav!
    upravo sam cula kako rodilji osporavaju pravo na ovu naknadu za bebu (onu od oko 2300 kn) jer ona i dijete nisu prijavljeni na istoj adresi!
    je li to stvarno tako??
    ako je, moze li biti dovoljno da na istoj adresi budu djetetovo prebivaliste i majcino boraviste?

i jos jedno pitanje vezano uz razlicita boravista...
    naime, mm i ja nismo vjencani, on i beba bit ce prijavljeni kod njega (gdje svi zivimo) a moje prebivaliste je jos kod mojih roditelja. ne zelim mijenjati adresu zato da ne moram 2x mijenjati dokumente: jednom kod promjene adrese, drugi put kasnije kod promjene prezimena
    pitanje je, kako cemo ostvarit pravo na djecji doplatak? moze li ga traziti mm?

hvala!

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pinkis, za jednokratnu novčanu potporu za novorođeno dijete Zakonom o rodiljnim i roditeljskim (čl. 41 - 43.) potporama uvjetovano je sljedeće:
    Korisnik potpore (osoba koja ju zahtjeva) mora biti:
    - HR državljanin s prebivalištem (ili stranac sa stalnim boravkom u RH) u neprekidnom trajanju od najmanje 12 mjeseci (umirovljenik uvjet 5 godina prebivališta u rh)
    - zdravstveno osiguranje.

Za dijete se može ostvariti potpora ako je dijete:
    - upisano u maticu rođenih
    - prijavljeno kao član njihovog kućanstva
    - zdravstveno osigurano.

S obzriom da je majka tražila isplatu potpore, istu nije mogla niti ostvariti jer nije prijavljena na istu adresu kao i dijete. Odnosno, ako je dijete prijavljeno na istu adresu kao otac, onda neka potporu traži otac.

što se tiče dječjeg doplatka, sve o doplatku imate na ovim stranicama: http://www.mirovinsko.hr/default.asp?ID=99

Ukratko, normalno da može otac tražiti dječji doplatak, ali uvjet je da je dijete prijavljeno na njegovu adresu. No, tvoja primanja i tvoj status se u tom slučaju neće ubrajati, jer se ne vodiš kao član zajedničkog kućanstva, sve dok se ne prijaviš na istu adresu sa suprugom i djetetom.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa Vidi poruku
    ako je dijete prijavljeno na istu adresu kao otac, onda neka potporu traži otac.
    hvala mamma san!

ako potporu trazi otac, jer on i beba imaju isto prebivaliste, mora li onda dijete imati i zdravstveno osiguranje preko oca?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

iskreno, mislim da to nije uvjet. ali ne stižem sad provjeriti pa te molim da me u ovom odgovoru ne uzimaš za ozbač.

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

ne treba...ja sam tražila naknadu na sebe, a klinci imaju zdravstveno preko MM...prema tome logično je da vrijedi i obrnuto

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

jucer mi je gospodja u hzzo-u rekla da je uvjet da su korisnik i dijete na istom prebivalistu, i da otac ne moze traziti naknadu za opremu. ustvari moze, u "posebnim slucajevima, ali to je komplicirano" jer onda on mora vadit i sve neke druge papire kod njih (kao da je on na rodiljnom ili tako nesto)

savjetovala mi je da je jednostavnije da dijete prijavim na svoje prebivaliste pa ga kasnije prebacim kod tate, kad i sebe.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

jel mi moze molim vas netko reci jel istina to da otac ne moze biti korisnik naknade? kao sto mi je "objasnila" referentica... zasto bi to njima kompliciralo papirologiju?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam pod koji ured HZZO-a spadaš, ali mislim da ti je najbolje obratiti se nadređenima da riješe tvoju situaciju,.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •