-
Vidiš kako je zgodno živjeti izvan vremena i ne biti u stanju prihvatiti da su se neke stvari u međuvremenu ipak promijenile. Iako znaš na koji način se fasuje polio i znaš da su putevi zaraze u međuvremenu iščezli, svejedno tupiš brojke iz vremena kada su se iz propagandnih razloga sve enteroviroze trpale u polio.
Veliš da cjepivo nedvojbeno štiti od polia. Misliš nedvojbeno štiti od bolesti koja se sada može dobiti jedino od cjepiva i to u zemljama koje su toliko zaostale da još uvijek daju OPV
Bolje niti jedan bolestan nego jedan nastradali od cjepiva, zar ne? Ah, zaboravio sam, ti živiš u '50-tima. Predivna vremena.
Prije par godina si zdušno branio OPV, kao imunogenije je od IPV itd. Sada se ploča okrenula pa ti OPV više ne valja. Tvoje vlastito mišljenje očito nećemo čuti, pa je valjda normalno da tupiš podatke izgubljene u prostoru i vremenu i međusobno nekorelirane. Zamisli, ima tu puno ljudi koji shvaćaju kakvu nebulozu podvaljuješ.
I na kraju dječje fore s odgovornosti.
Što se odgovornosti države tiče lijepo se na primjeru obitelji Zdrilić vidi o kakvoj se odgovornosti radi. Nakon 14 godina pravne borbe dosuđena je mizerna svota obzirom na stanje koje je to vrlo cjepivo ostavilo. I na kraju su se još neko vrijeme natezali oko toga tko treba te novce isplatiti. Kad ti nekome razbiješ auto, tvoje osiguranje pokrije štetu, a čak i ako ima ozlijeđenih odšteta se ne čeka 14 godina. Usporedbom auto odgovornosti s ovom sprdačinom koju tvoji vode zaključujem da odgovornost ima jako različita lica.
Ne shvaćam najbolje što si mislio pod preuzimanjem odgovornosti za svoje vlastito dijete. Ja htio/nehtio jesam odgovoran za svoje dijete. Mogu eventualno pogrešno zamisliti da je netko, recimo država, odgovoran umjesto mene i napraviti neke loše odluke, recimo podvrgnuti dijete štetnom medicinskom zahvatu, da bih potom na svoj užas i užas svojih bližnjih shvatio da sam cijelo vrijeme ipak jedino ja bio odgovoran.
O odgovornosti medicinara koji cijepi nema se puno što pisati: odgovorni su pod prijetnjom masne globe dati točnu informaciju i postupku pristupiti po odobrenju roditelja. Za nuspojave nisu odgovorni. Zapravo je za nuspojave opet roditelj odgovoran jer mora u takvom slučaju o svojem trošku voditi povećanu brigu o obogaljenom djetetu, pokrenuti tužbu itd. To nitko neće napraviti umjesto njega.
Ja, a koliko vidim ni drugi necjepiše, nikoga ne nagovaramo na necijepljenje. Odbio sam svakoga tko mi se ikada obratio da umjesto njega odlučim što činiti s cijepljenjem. Takve odluke nastaju nakon vlastitog promišljanja. Ja imam svoj stav, gradim ga s raspoloživim informacijama i ne sramim ga se braniti. Ako kao rezultat napada na taj moj stav cjepiva dobiju loš imidž to je isključiva posljedica manjkave argumentacije.
Ti kao stručnjak i profesionalac nisi odgovoran za štetne posljedice toga što radiš i ne postoji mehanizam osiguranja kojim bi ti se to uopće omogućilo. Važno ti je samo ostvariti plan i program, a mrtvi i ranjeni se ne računaju. Mi roditelji, cjepiše i necjepiše podjednako, potpuni autsajderi i nestručnjaci, jesmo odgovorni za svoju djecu. Dakle, tebe baš ništa ne košta kockati se s nečim što ionako nije tvoje. Iz tvoje nedodirljive pozicije je posve prirodno manipulirati s idejom odgovornosti u svrhu ostvarenja plana i programa.
Ili naški, lako je tuđim q..cem koprive mlatiti.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma