Da su svi doktori jednako misle o cijepljenju (a svi učili isto u školi), ja dilema ne bih imala; Da kod nas još uvijek nije bespotreban BCG u kalendaru (i cijepi se odmah po rođenju) iako je dokazano neučinkovit, a u kalendaru je samo zato što je taj lobi koji ga drži jak i grupa doktora koji se godinama bore za njegovo micanje iz kalendara ne uspjeva u tome jer su ovi drugi jači; Da kod nas nije bespotrebno uveden HepB po rođenju, samo zato što je ta grupa imala dovoljno jak lobi, pa je lobi prevagnuo a ne ono što je realno najbolje za našu djecu; Da cjepiva u današnje vrijeme zaista služe za ukidanje strašnih bolesti a ne za povećanje profita i cijena dionica, pritom naravno kompletno zanemarujući etiku i ono što je za ljude zaista najbolje (samo primjer HPV, svinjska gripa i ostale gripe),ja bih bespogovorno vjerovala i ne bih preispitivala. Ovako mi ne preostaje ništa drugo nego da s dozom kritike pristupam cijelom pitanju, jer industriji je zdravlje mene i mog djeteta davno prestalo biti važno kao i pojedincima koji rade u istoj. Zbog čega bih ja svima njima bespogovorno vjerovala? Što ja imam od toga? Oni imaju puno toga, ja i moje dijete ne.
Posljednje uređivanje od anchie76 : 05.07.2011. at 10:45
zašto mi glupi forum ne da entere nego je sad sve ovako nabacano u jedan paragraf... grrrr
Svatko bira ono čemu će vjerovati, netko cjepivu, netko homeopatskim pripravcima. A da oni svi zajedno imaju od toga koristi, naravno da imaju.
Pa naravno da imaju. Al zato ja imam razum i na meni je da vozim slalom između toga za što me uvjeravaju da mi treba i onog što mi realno treba.
Koje god da ste struke, netko više zna, netko manje, netko više sebe voli eksponirati na račun posla, netko je pošten, netko nije, netko je umjeren i realan, netko avangardan.
Tako je i s liječnicima. Ja nekako držim da su ovi koji skaču na cijepljenje malo zaboravili koja je to vrednota. To je najbolje od medicine uopće.
Ali, kad je izumljen vlak, zgražali su se i govorili da je to bezveze, da će ljudima od 20 km na sat pucati srce.
Govorilo se da kompjuteri nikad neće zaživjeti po domovima.
I tako uvijek neki otpor prema novosti, novom cjepivu, vozilu, konceptu.
Ljudski vijek se produljuje, kvaliteta života raste, stvaraju se sve bolji lijekovi i iako znam da ima debilana, ja tu medicinu poštujem.
s ovime se slažem.
i ima jako puno pedijatara koji će ti reći da to i to cjepivo nema nuspojava ni nema reakcija. tim riječima. a pod time podrazumijevaju (valjda) da se oni u dosadašnjem radu nisu susreli s istima.a lokalne reakcije i povišene temperature rijetko tko od nas uopće prijavi.
ostatak posta neću komentirati, ali ova prva rečenica već apsolutno nema smisla.Da su svi doktori jednako misle o cijepljenju (a svi učili isto u školi),
to što je netko završio medicinu, a specijalizirao ortopediju, ništa ne znači.
ajme, pa ja ne kužim, kako se svi nađu osobno uvrjeđeni!Baš mi je žao!
Pa imam i ja prijatelje i poznanike liječnike,medicinare, farmaceute i divni su ljudi i idemo mi lječniku i sve riješavamo. Ja ovdje govorim o neki nijansama sive koje bi možda bilo bolje razjasniti da bi što manje bilo zbunjenih i kako bi što manje vode išlo na mlin zavjera i antiprotivnih antuntuna. Ali ako se to ne smije ni spomenuti, halo? Ko da nekom glumcu ne smiješ reći da tisene sviđa neka predstava uopće u kazalištu kao takvom?!
Gdje sam iskazala nepoštovanje medicini?
Jesam ja luda? Kaj stvarno trabunjam ko da sam se napila? Molim da mi netko objasni gdjesam krivo skrenula, ovo je stvarno ...
Posljednje uređivanje od pikula : 05.07.2011. at 10:56
evo ti si pametna žena cvijeto, objasni mi
nije mi niš posebno, tak'a sam po cijelom tijelu![]()
Ja se redovno krivo izražavam. Hoću reći da nek liječnici brinu o rizicima, cijepnim nezgodama i ostalo. To im je posao, i njima na dušu. Mislim da ako uletim ja sa svojim književnim percepcijama cjepiva da stvaram samo pometnju i ne koristim ni djetetu, ni medicini.
Ako liječnici ne rade svoj posao dobro, ja se iskreno nadam da će ih kačiti i zakon i sud časti i što već treba da liječnici zadrže svoju reputaciju.
evo ti si pametna žena cvijeto, objasni mi <br>nije mi niš posebno, tak'a sam po cijelom tijelu![]()
hvala na komplimentu
ne znam di si uspjela vidjet da se netko uvrijedio, a baš normalno rasprava ide, samo to![]()
Pedijatar moje djece, super lik, obavezno upozorava na nuspojave, i još mi sestra uturi one papire s cijelim popisom istih - pročitajte to!
No ja svejedno, koja sam iz svoje nestručnosti/indolencije/povjerenja/straha od bolesti uslijed necijepljenja/linije manjeg otpora, svega toga, već u startu cjepiša, ne čitam.
Istina, lagano povišenu temp. (na koje sam upozorena, ali ne svaki put jer je ni ne bude svaki put) nikad nisam prijavila, nisam to smatrala potrebnim, meni je to normalna imunoreakcija organizma na nešto strano, tako da to ni pedijatar nije bilježio jer ja to zanemarujem. Ne skidam ni temp. ispod 39, a nikad nije bila tolika nakon cjepiva. Jesmo li trebali ama baš svaku blagu nuspojavu prijaviti radi valjane statistike? Je li to po zakonu ispravno? Mislim da se bilježe samo jače i neuobičajene reakcije, šta god to značilo.
Ne, ne neeee.. ne govorim čak niti o doktorima općenito. Ovo sam govorila baš o specifičnom slučaju - jer sam imala prilike čuti naše vrlo cijenjene stručnjake koji se vrlo ne slažu s njihovim kolegama. Da se ti doktori ne zalažu da ukidanje pojedinih cjepiva, ja ne bih vjerojatno puno razmišljala o tome. Oni su bili ti koji su mi bacili bubu u uho, do tada sam vjerovala svima![]()
u principu bi se trebale prijaviti sve zbog statistike.
ono što ja znam da se neobične i reakcije koje nisu jasno navedene kao nuspojava najčešće ne prijavljuju.
nama osobno nije prijavljena visoka temperatura , krvavi prolje i grčevi u trbuhu nakon BCG-a sa 1,5 godinom, dr. nam je rekla da je u pitanju upla grla i koja se nezgodno poklopila sa imunizacijom. Ali, kažem , nije niti pomislila to prijaviti :/
Posljednje uređivanje od sirius : 05.07.2011. at 11:19
I da me se ne shvati krivo, ti koji su za ukidanje nekih cjepiva, nisu uopće homeopati itd (da se ne bi aludiralo krivo), čak suprotno, oni se zalažu što bi ja rekla za 18u1![]()
Možda je bilo, ali danas definitivno više nije. Ni u ludilo ne bih mogla pomisliti da je cjepivo za HPV je fantastično, isto kao i ono za vodene kozice, gripu, svinjsku gripu, BCG...Možda bi zaista bila vrednota da postoji cjepivo protiv raka, srčanog udara, multiple skleroze, alzheimerove i parkinsonove bolesti, pretilosti itd itd.. - svega onog što nas u današnje vrijeme ubija. A ne da me se uvjerava da moram cijepiti dijete protiv HPV-a, kozica itd itd. i puno drugih stvari koje su u današnje vrijeme recimo zanemarive u usporedbi s puno gorim stvarima - al za njih nema cjepivo, pa onda eto živimo s tim.
Liječnici već dugo teško mogu raditi svoj posao objektivno, jer farmaceutska industrija je ta koja ih educira o lijekovima. Šta se sve radi ne bi li se dobilo liječnika da prepisuje njihov lijek.. ihaaaaj. A tko educira liječnike o lijekovima - prodavači. To je žalosna istina, i nije uopće jednostavno biti liječnik u današnje vrijeme kad je zdravlje pojedinca u očima industrije palo na niske grane, a profit postao primaran.
Ifi, nabolje od medicine jest kirurgija i hitna medicina. Ona je od svojih početaka dospjela do neslučenih visina i čini doslovno čuda. O ostalom bi se dalo raspravljati.
Nije ni moj pedijatar homeopat, ali me ni ne obeshrabruje u tome jer kad mu kažem što dajem djeci, a on vidi u kartonu da ih dovodim samo na cijepljenje i da s njima nema nikakva posla, šta da mi kaže nego - dobro postupate! Škrt je i vrlo oprezan s antibioticima, ne daje ih bez analize krvi, ali ne govori ni protiv cijepljenja (načelno), a niti protiv prirodnih metoda. Umjeren lik. Takvi mi ulijevaju povjerenje.
Nena, da takvi su zaista rijetki.. kamo sreće da ih je više![]()
Niti nama nije prijavljena niti jedna nuspojava, kad sam nazvala da upise u karton, sestra je odbila to uciniti, rekla je nije to nista strasno i druga djeca imaju slicne nuspojave...
Što su točno nuspojave cijepljenja? Kako se definiraju?
Ja nisam prijavljivala lagano i prolazno povišenje temperature, niti lokalno crvenilo.
Ja osobno definiram nuspojavu, stanje koje je nastalo nakon cijepljenja, a moze se pretpostaviti da je s njim u uzrocno-posljedicnoj vezi
E, sad, šta su to neuobičajene reakcije i šta su to nepoželjne sporedne pojave, ja ne znam. Možda imaju naputke da to lokalni podljev, proljev ili povišena temperatura nisu. mujica?
a ko kaže da se bolesti neće vratiti ako se prestanemo cjepiti? šta nije u africi prije par godina bila ponovno epidemija dječje paralize?
ne kužim usporedbu s rakom i srčanim bolestima - ako smo našli uspješni put borbe protiv nekih bolesti, kakve veze ima što nismo našli protiv drugih?
al kad smo već kod te usporedbe. da li bi ti bila prihvatljiva nuspojava cjepiva protiv raka u vidu lagano povišene temperature i otekline na mjestu uboda? i iznimno rijetkih ozbiljnijih nuspojava?
zanemarivo?
pa zanemarivo je jer su bolesti skoro pa iskorjenjene - radi cjepiva.
ako misliš na zanemarive posljedice npr ospica, taj mi argument nikad nije bio baš previše jasan.
Nisam slučajno pobrojala cjepiva u svom postu o kojima točno pričam - jer i za njih me se uvjerava da nam trebaju (a nemaju veze ni s logikom niti mozgom). A to jel su neke bolesti iskorijenjene zbog cjepiva ili ne, dalo bi se o tome razglabati, možda je cjepivo zaslužno a možda i nije. Možda da je izumljeno cjepivo protiv svinjske gripe bi ono pobralo zasluge za nestanak iste - eto nije pa smo imali priliku vidjeti i prirodan nestanak bolesti i bez cjepiva u današnje vrijeme.
evo nešto čitam napreskake...pa se mislim...
zanima me tko od vas nije cijepio svoje dijete?
Što će se dogoditi kada dobiješ odgovore? što će to tebi promijeniti?
Beti, samo zato što netko ima drugačije mišljenje, ne treba raspravu spuštati na ovaj ružan nivo. Molim te da se suzdržiš toga.
Beti, taj dio ti prepusti necjepišama, lijepo od tebe što se brineš, no rekla bih da je svim necjepišama puno veći problem borba sa našim sustavom nego eventualno razboljevanje djeteta.
Takvih svakim danom ima sve više - barem u mojoj okolini. Sve više njih kritički razmišlja i ne uzima stvari zdravo za gotovo samo zato što su im prezentirane (sreća, to nije slučaj samo kod cijepljenja). Muvaju se i tu po forumu, no činjenica je da i oni koji selektivno cijepe a pogotovo oni koji ne cijepe se više ne javljaju na ovakve teme. Prečesto to završi time da ih se napada i da se oni pravdaju - a to s vremenom dosadi. Pa onda jednostavno prestanu sudjelovati na ovakvim temama jer su načistu sa svojim izborom i nemaju potrebe pravdati se. Samo je šteta što nema takvih pravih rasprava, jer bi svi mogli štošta naučiti.
Ma, da, ali nitko nije otok... tj. sustav, to smo svi mi. Tj., evo, roditelj neurorizičnog djeteta koji ne smije cijepiti po preporuci pedijatra se vjerojatno osjeća ugrožen od roditelja stava "te bolesti su danas iskorijenjene" jer su iskorijenjene na uštrb ovih koji su se cijepili. Paralelno postojanje, na ovako napučen planet, teško je izvedivo... uvijek neka interesna skupina trpi. U sadašnoj organizaciji stvari tko je "rizičan" trijažira doktor, u nekoj kojoj se stremi bi trijažirao roditelj... i sustava ne bi bilo.
Posljednje uređivanje od ina33 : 05.07.2011. at 15:59
Da, oni koji se cijepe boje se da bi se bez toga te bolesti mogu vratiti, oni koji se ne cijepe, toga se ne boje,
tvrde da cjepiva nisu iskorijenila te zarazne bolesti pa da ih prestanak cijepljenja neće ni vratiti.
Je li tako, nisam pratila te rasprave, to mi je prestresno, a svađati se ne volim, osobito ne na polju gdje sam apsolutni nestručnjak.
I još se kaže da su cjepiva vrlo štetna, kako zbog mogućih izravnih ozbiljnih nuspojava, tako i zbog dugoročno štetnih učinaka i vrlo ozbiljnih bolesti koje su dalekosežna, indirektna posljedica istih.
Kako će se onda dvije strane složiti? To je nemoguće.