Možete li mi reći kako se druže, međusobno ophode djevojčice u drugim i trećim razredima?
Kod nas su faze nekih tajni, jedan dan su najbolje prijateljice, drugi dan se ljute jedna na drugu... Vjerujem da je sve to normalno, ali do sada sam svoje dijete učila mirnom rješavaju problema, poticala je da prva nazove na druženje i sl. i teško joj pada ta stalna promjena i takvo, ja bih čak rekla pokatkada i zlo ophođenje ...
Inače je sramežljiva, no sada je postala prilično povodljiva, samopouzdanje varira od dana do dana i od situacije... Stalno je u strahu da se neće imati s kime igrati i da neće imati najbolju prijateljicu (op. u blizini naše kuće nema djece iz njezinog razreda, niti djece koja bi bila približno njezinim godinama, sve su maleni, pa za sva druženja mora se dogovarati i odlaziti dalje od kuće).
Primjerice, danas se kod kuće s oduševljenjem pripremala sat vremena za neku zabavu - izrezivanje papirića, smišljaje tajnih slova i sl.. Dogovor je bio u parkiću. I u pola igre na jedna se djevojčica naljutila i otišla, druga je otišla za njom (žive kuća do kuće), i onda je moja ostala sama... morala je sama sve papiriće pokupiti, doći kući itd....
Jako ju je to pogodilo. Pokušala sam razgovarati s njom na način da su se možda krivo razumjele, da će riješiti problem pa da će se drugi put igrati, čak sam ju i nagovarala da nazove pa da ih pita zašto su je ostavile samu (sama je izjavila da ona to ne bi nikada napravila) itd.itd.
Mislim da nisam bila uspješna...A niti ona nije dorasla takvim situacijama (neki dan me pitala što znači tračati...Moje dijete je osobi A reklo kako se osoba B hvali s mobitelom; osoba A je to rekla osobi B; osoba B je došla njoj - inače su dobre prijateljice - i pitala ju zašto ju trača....?!? meni je nevjerojatno da se tako već razgovaraju - a moje dijete ne zna ni što to znači...)
Uplićete li se u dječje rasprave? Kako pronaći rješenje za takve situacije? Da li da inzistiram i dalje na mirnoj "reintegraciji" ili da savjetujem neke drastičnije mjere?
Imaju li najbolje prijateljice/prijatelje ili se druže s više njih u različito vrijeme?