Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: curice 8 god.: tajne, tračevi, prijateljstva i sl....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno curice 8 god.: tajne, tračevi, prijateljstva i sl....

Možete li mi reći kako se druže, međusobno ophode djevojčice u drugim i trećim razredima?

Kod nas su faze nekih tajni, jedan dan su najbolje prijateljice, drugi dan se ljute jedna na drugu... Vjerujem da je sve to normalno, ali do sada sam svoje dijete učila mirnom rješavaju problema, poticala je da prva nazove na druženje i sl. i teško joj pada ta stalna promjena i takvo, ja bih čak rekla pokatkada i zlo ophođenje ...

Inače je sramežljiva, no sada je postala prilično povodljiva, samopouzdanje varira od dana do dana i od situacije... Stalno je u strahu da se neće imati s kime igrati i da neće imati najbolju prijateljicu (op. u blizini naše kuće nema djece iz njezinog razreda, niti djece koja bi bila približno njezinim godinama, sve su maleni, pa za sva druženja mora se dogovarati i odlaziti dalje od kuće).
    Primjerice, danas se kod kuće s oduševljenjem pripremala sat vremena za neku zabavu - izrezivanje papirića, smišljaje tajnih slova i sl.. Dogovor je bio u parkiću. I u pola igre na jedna se djevojčica naljutila i otišla, druga je otišla za njom (žive kuća do kuće), i onda je moja ostala sama... morala je sama sve papiriće pokupiti, doći kući itd....
    Jako ju je to pogodilo. Pokušala sam razgovarati s njom na način da su se možda krivo razumjele, da će riješiti problem pa da će se drugi put igrati, čak sam ju i nagovarala da nazove pa da ih pita zašto su je ostavile samu (sama je izjavila da ona to ne bi nikada napravila) itd.itd.

Mislim da nisam bila uspješna...A niti ona nije dorasla takvim situacijama (neki dan me pitala što znači tračati...Moje dijete je osobi A reklo kako se osoba B hvali s mobitelom; osoba A je to rekla osobi B; osoba B je došla njoj - inače su dobre prijateljice - i pitala ju zašto ju trača....?!? meni je nevjerojatno da se tako već razgovaraju - a moje dijete ne zna ni što to znači...)

Uplićete li se u dječje rasprave? Kako pronaći rješenje za takve situacije? Da li da inzistiram i dalje na mirnoj "reintegraciji" ili da savjetujem neke drastičnije mjere?
    Imaju li najbolje prijateljice/prijatelje ili se druže s više njih u različito vrijeme?

Hajdi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Moja ima više drugarica i druži se sa svima istovremeno. Klasičan oportunista. Uglavnom nju više zovu, nego što ona kreira neke dogovore, prilagodljiva je.
    Živimo u naselju koje je centar "društvenog života" i tu se svi iz razreda skupljaju, rolaju, voze bicikle, između 4 vatre ili samo bleje. Zgodno je to što nisu potrebni neki posebni dogovori, samo izađeš pred zgradu i neko će se pojaviti.

Ugroženije su devojčice koje se vezuju jako za najbolje drugarice, i onda se osete iznevereno, što sam primetila da se dešava.

Ne možemo ih zaštititi od svega. Sasvim je jasno da se tvoja cura osećala povređeno, i ja bih na njenom mestu. Ali ne bih produbljivala taj nazovi konflikt.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Curice u dobi od 8-9 godina ulaze u pubertet.
    I znaju biti jako bezobrazne , puno gore od dečkiju.
    Grupiraju se , ogovaraju , biraju društvo po principu ako ćeš biti u mom društvu , nemaš što raditi s onom drugom , i tako.
    Čim su u grupici od 3 , jedna ispada iz igre.
    Svakodnevno imam priliku gledati ponašanje curica tih godina i mogu reći da su , za moje pojmove , jako drske , da znaju spletkariti da ne povjeruješ.
    Pogotovo one koje imaju doma u svemu podršku , čiji roditelji se snebivaju kad čuju nešto za svoje dijete , kao nema šanse , nije moje dijete takvo.
    Onda tek dobiju vjetar u leđa.
    Na primjeru svoje kćeri sam uočila da takvo ponašanje traje do otprilike 7. razreda , poslije je opet sve ok , iako se ne podnose , više nije tako očito ni direktno.
    Kada reagirati ? Ako se događa da je kontinuirano izolira ili vrijeđa jedna curica ( ili grupica ) .
    Ukoliko su to sporadične trzavice , ne miješati se. One će ionako sutra biti super , a za 7 dana neće imati pojma zašto su se tog dana uoće posvađale.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja se ne petljam
    posavjetujem ju ako me pita, ili mi se pojada pa vidim da trazi moje misljenje, sto je dosta cesto
    primjecujem da joj je postalo jako stalo da nije izvan struje, drugacija od drugih.

ovo sto pise dalmatinka isto je jako izrazeno u razredu medju curicama (2.r), i to mi je bas ruzno (cak nam je i ucitelj na roditeljskom to spomenuo)

Grupiraju se , ogovaraju , biraju društvo po principu ako ćeš biti u mom društvu , nemaš što raditi s onom drugom , i tako.
    Curice u dobi od 8-9 godina ulaze u pubertet.
    mene je ovo zapanjilo, zbog iskustva sa sinom koji je u toj dobi bio jos prava beba (sad sa skoro 13 mi se cini da je puno manje hirovit i pokazuje manje pubertetskih manifestacija, od nje koja ce za par dana imati 9)

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Dopusti maloj da se osjeća povrijeđena, dopusti joj da bude ljuta na te curice. Ima potpuno pravo na to jer su je neugodno iznevjerile.
    Nema potrebe da odmah zove te curice, da ih opravdava i nagovara da se druže s njom. Povrijedile su je i tvoja djevojčica mora imati mogućnost da im to pokaže na najprirodniji način.

Tek kad se tako razmijene istinski osjećaji može se dalje graditi pošten odnos. Ove druge znat će da im tvoja curica nije uvijek na raspolaganju, tvoja curka znat će da ima pravo ne družiti se s njima kad i ako joj škode. Pa i po cijenu da dan-dva bude sama u kući ili da uloži još malo truda da si nađe bolje društvo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja je drugi razred. U školi ima četiri druga razreda i dosta su isprepleteni tako da ima širok krug djece za druženje i nisam primijetila neke probleme. Ujutro je sa svojim razredom , nakon toga se njen razred dijeli na tri dijela i idu u ostala tri razreda na boravak. Recimo njena grupa se odlično uklopila u taj drugi razred, dok recimo druga grupica iz razreda koja ide u drugi razred ima problema s druženjima. Tako da sve ovisi i kako su se zvijezde posložile Od pola četiri ide u dežurstvo gdje su prvi i drugi razredi zajedno tako da ju sada po dućanima pozdravljaju i prvašići .

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    Imaju li najbolje prijateljice/prijatelje ili se druže s više njih u različito vrijeme?
    S obzirom na ovaj gore raspored, u svakom od tih perioda ima neku grupu/jedinku prijatelja/prijateljica s kojom se druži.

Osim toga s nekim roditeljima iz škole smo i bliski pa tu upadnu i obiteljska vikend druženja, ljetovanja, zimovanja ...

Mislim da nas slijedeće godine kad više neće biti boravka očekuju puno veći izazovi. Ovo do sada je teklo glatko i bez potrebe za razmišljanjima da li se trebam uplesti ili ne. Naravno tu i tamo budu neke situacije gdje se požali na nešto, a ja dam svoje viđenje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Istina je da su postale drske... Kako sam na prodiljnom onda često šećem i čekam pred školom pa zajedno s drugim djevojčicama idemo kući. Svakakvih situacija sam vidjela, za nepovjerovati ... Često se pravim da ne čujem, neke stvari okrenem na šalu i sl.

Npr. Jedna djevojčoca za koju sam uvijek govorila da je dijete za poželjeti: dobra, draga, pametna, pristojna, odlična učenica, uredna (slova kao naslikana...) jako me iznenadila. Njezina dobra prijateljica, koja nije bila prethodni dan u školi, lijepo ju pita što ima za zadaću, i ova odgovori: "Trebala si biti na satu pa bi znala." Okrene joj leđa i ode.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

moja je otprilike ta skupina (7.5 godina) i meni se čini da su curice te dobi stvarno okrutne, nažalost ni svoju ne izuzimam.
    primjetila sam stvaranje grupa, "tračanje", kupovanje mjesta i tako...

meni se čini da prije ili poslije do toga mora doći, al mi je ovo iznenađujuće rano. moja je par puta ostala isto iznevjerena i strašno je to pogodili, nije htjela najbolju prijateljicu pogledat tjednima .

puno smo pričale, ja svako neprihvatljivo ponašanje s njom malo razradim na glas, dajem mišljenje, nudim bolje rješenje, priče puno priče.
    nastojim da osjeti podršku kad se osjeća iznevjereno, ali ružnim rječima ne praštam, spominju se dosta po "teški" epiteti. jasno mi je da to kod kuće nije usvojila, ali u društvu je i to mi jopćenito koma.

meni se generalno čini da su djeca danas " ispred" nas kad smo mi bili u toj dobi, evo ja sam se do 14 igrala žmire i verala po drveću, u 7. razredu sam imala još ćelavu bebu .
    jasno mi je da je i tad vjerovatno bilo cura koje nisu skakale po stablima već su brijale neke "ozbiljnije "stvari, imale dečke, išle na koncerte, izlazile, ali danas je to pravilo u toj dobi, a nažalost i u mlađoj. žao mi je što se taj vijek djetinjstva očigledno skraćuje...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •