Malo mi je teško uopće otvoriti ovu temu, premišljam se već danima, i sad sam još dodatno zbunjenja zaključavanjem teme o svekru preljubniku, pa si mislim je li ovo za forum ili bolje ne, ali evo ipak...
Naime, radi se o shizofreniji u najužoj obitelji. Osoba je starija (70 g.), ne liječi se, ne želi se liječiti, uzimati prepisane lijekove, niti prihvatiti da boluje od bilo čega, a kamoli nečega zbog čega bi trebalo ići psihijatru. Funkcionira u svakodnevnom životu (kuhanje, kupovina...), ali je u socijalnim kontaktima strašno "nesocijalizirana" - vrijeđa, naređuje, optužuje, zabranjuje, napada... u principu je svaki kontakt s njom porcija uvreda i optužbi, koje nitko ne može provariti, koliko god si puta ponavljao da se radi o bolesti. Šira obitelj, prijatelji i poznanici su je napustili, a mi najuži naravno ne možemo, iako je svaki dan pravi izazov da tako kažem, i kako nam je rekao njezin dr. - "Razumijem da vam je kvaliteta života jako narušena".
Razgovarali smo dakle s njezinom dr. opće prakse, nekoliko psihijatara, psihologa, centrom za krizna stanja, telefonom za psihološku pomoć... i svi nam kažu isto. "Ako se ne želi liječiti, vi tu ne možete ništa. Možete ju hospitalizirati prisilno (uz policiju i hitnu), ali samo ako je agresivna, suicidalna i sl. Ako ne možete izdržati, krenite vi na terapije kod psihijatra".
Pa sam htjela pitati:
1. Ima li neko iskustava s ovom bolešću, znate li za neku grupu podrške, udrugu ili nešto slično... (na google-u nisam ništa pronašla). Negdje gdje se može dobiti neki stručni savjet, ili pomoć, podrška zapravo najviše. Naravno, uvijek mogu krenuti ja psihijatru - ali nekako više vidim smisla u nekom drugom obliku podrške.
2. Smijem li se ovdje raspisati o detaljima i jadati, jer mi je nekad zbilja teško, a zapravo osim nas 5 najužih članova obitelji, nikome ne pričamo o tome (a jedni drugima ne znamo što bismo više rekli na tu temu), ne pričam frendicama... svi znaju da imamo "čudnog" člana obitelji, ali ne komentiraju baš previše. Uh... možda mi i samo ovo bude dosta da dobijem neki virtualni hug.
![]()