Nakon godine dana, pa, tu bi se moglo malo ograničiti, ali u čemu je kvaka? Tada dosta majki počinje raditi, pa preko dana nisu s djetetom, a u tom slučaju dijete podoje nadoknađuje popodne i noću. Tako ostvaruje i potrebu za kontakt s majkom, potrebu za utjehom itd. Onda ne vidim kako ukinuti noćne podoje, jer što onda ostaje? (Samo popodne?) A pokazalo se da je nutritivna potreba djeteta oko 500 ml m. mlijeka do navršene 2 godine života.
Ako pak majka ne odlazi na posao izvan kuće nakon isteka godine dana, tada dijete može dojiti tijekom dana, pa je za očekivati da će se učestalost noćnih podoja znatno smanjiti. (Tako je bilo kod nas, bila sam s malenom kod kuće do (otprilike) njene 3 godine, i nije mi bio problem, pa noćne podoje nisam niti ukidala. Curica se sama sve rjeđe budila noću.)
Problem je i to što, kako su cure na forumu pisale, ponekad ukidanje samo dnevnih, ili samo noćnih podoja rezultira time da dijete potpuno prestane dojiti, više ne traži.
Sad,
s dvije godine svakako se mogu izbaciti noćni podoji, jer preporuka WHO i jest da se doji barem do 2 godine, a nakon toga dokle majka i dijete to žele.
Meni osobno odgovaralo je da malena doji i noću, jer, kad bi bila bolesna (a to je često bilo i nakon pokušaja kretanja u jaslice), češće je dojila, i tako nikada nije bilo problema s uzimanjem tekućine, a i hrane tijekom trajanja temperature. Ako se bolesna noću i češće budila, zbog nosića, dojenje ju je brzo uspavalo, što je vjerojatno pridonijelo brzom oporavku od bolesti. Poznato je da dijete u temperaturi bude malaksalo, i obično ne želi piti, a temperatura onda jako skoči.
Dok je curka, pak, bila zdrava, opet mi je odgovaralo da doji noću, tako da danju možemo raditi nešto drugo. Željela sam, svakako, ojačati njen imunitet. Moram istaknuti da se prilikom tih noćnih podoja često niti nisam budila, nego se malena sama "poslužila"

. U tu svrhu služila je raskopčana pidžama, ili podignuta majica.

Ako zajedno spavate, od 8 mjeseci maleni se u svakom slučaju sami "poslužuju". Ako bih se, pak, i probudila, dojenje me ponovno uspavalo (izlučivanje oksitocina).