lex, ona savrsena torta, sjecas se, kako se pravi?
lex, ona savrsena torta, sjecas se, kako se pravi?
a šta će tebi recept, nisi ni one kuglice napravila
ja čekam da lexica stavi recept; baš mi treba nešto sa beze korama
nije valjda otišlo prek pp :/
pa nije valjda toliko tajni (s naglaskom na a)
e, moja mamita... to je samo "jedna od"!
Jel tražiš možda ovu?
Meni je ova jako fina, uvijek tako radim:
BEZE TORTA
Kore: 6 bjelanjaka i malo soli izmiksati da bude jako čvrsto. Dodati 12 žlica šećera u prahu.
Peći u limu od pećnice u koji se stavi masni papir. Pećnicu prethodno zagrijati na 110-120°C i peći(sušiti) 2-2,5 sata.
Osušeni beze mora biti bijel.
Rezati na tri trake.
Kreme br. 1:
6 žumanjaka
250 g šećera
1/2 litre mlijeka
1 žlica brašna
Izraditi mikserom i kuhati na pari.
Kad se krema stisne, umiješati 100 g pečenih i mljevenih badema. U hladno dodati jedan margarin(ja stavim malo manje) i izmiksati.
Filovati kore i gore šlag i ribana čokolada.
Krema br. 2.
1/2 litre slatkog vrhnja imiksati i dodati šećera u prahu po želji. 2 lista ili 2 žličice želatine preliti s malo hladne vode da nabubri, otopiti a pari i dodati u šlag lagano miksajući.
Filovati kore. Može se u šlag dodati i neko rezano voće(super je s jagodama).
bjež tratinčice oćemo onu što smo je baš jeli (neki rezali s tanjurom šnite), a ne ovako trlj-brlj da zamišljam
Pa ispeci ovu pa ćemo doći trlj brlj rezati tanjurom i kod tebe i nećemo je zamišljati![]()
Ivarice, ako nisi od kuhinje, odi kupi gotove beze kore. Ja ih isto kupujem, imaš ih po slastičarnicama.
Isplati se. Torta je brzo gotova a ove kupovne se fino rastope.
![]()
A što je to "beze" ?
to su ti kore za kolače, napravljene samo od bjelanjka, šećera i oraha/lješnjaka.
podizem, lex izgleda online, a nije skuzila
potraži je na topicu o gaćama... tamo se raspisala!
ne, nismo mi tu tortu samo sanjale, jelda?????
Hahahahaha, umirem od smijeha, a hladno mi, nisam spavala tjedan dana![]()
Dakle, ne znam recept napamet (nikad ih ne pamtim, čemu onda sto masnih bilježnica u kredencu), i nisam ga mogla pronaći u par minuta, a budući da iz ovih stopa idem spavati, reći ću vam samo okvirno.
Za kore istucite bjelanjke u čvrsti snijeg, dodati šećer u prahu i limunov sok, podijeliti na tri dijela i peći na 150°C. Može i kupovni beze.
Krema ide u dva dijela: prvo od žumanjaka, šećera i malo brašna, skuham u mlijeku i ohladim, potom dodam orahe i malo margarina;
drugi dio kreme je samo krema od vanilije.
Slaže se kora, krema od oraha, krema od vanilije i kad je sve složeno premaže se šlagom. Može i kremfix u šlag, tek toliko da se ne cijedi.
Kad pročitam sve točno, javim.![]()
ja kupila kore a nigdje tocnog recepta![]()
nadam se da ce ova hrskava kora posatti lijepo mekana, ne treba je encim polijevati?
Ivarice, ne polijevaj. Krema tako natopi kore da se sve stopi i kore uopće ne osjećaš.
može li sad konačno cijeli recept?
Bas. I ne kuzim, narezes koru na tri trake, i? Nigdje niste napisale stavis kore jednu na drugu ili tako nestodolega prvotno napisa
![]()
10 bjelanjaka
300 gr lješnjaka
400 gr kristal šećera
150 gr keksa
2 žlice iscijeđenog soka limuna
450 gr putra
10 žumanjaka
200 gr šećera u prahu
300 gr kristal šećera
3 slatka vrhnja
2 vanil šećera
10 žlica brašna
1L mlijeka
Kore:
Umutiti 10 bjelanjaka mikserom, u to dodati 400 gr kristalnog šećera, mutiti mikserom dok se šećer rastopi u masi.
U to dodati 2 žlice iscijeđenog soka limuna i dobro mutiti.
Staviti u podmazan pleh i zagrijati ror na 200°C, čim se pleh stavi u ror smanjiti na 150 stupnjeva, koru sušiti 45 minuta, nemojte otvarati ror. Kad prođe 45 minuta isključite ror i ostavite koru da se hladi. Ne otvarajte vratašca.
Ovo su beze-kore, ali njih možete kupiti u slastičarnama, da se ne mučite s izradom.
Fila:
Umutiti 10 žumanjaka sa 300 gr kristal šećera i 2 vanil šećera pa kada se to umuti dodati 10 žlica brašna i skuhati u 1L mlijeka.
(ako ima grudica kada se skuha - razbijte ih onako vruće mikserom).
Filu ostaviti u posudi u kojoj se kuhala da se ohladi.
300 gr lješnjaka (ili oraha, ovisno o ukusu) ispeći u roru i samljeti na mašinici.
Također samljeti 150 gr keksa.
Umutiti 450 gr putra sa 200 gr šećera u prahu u to dodati ohlađenu filu i mutiti. Umućenu masu podijeliti na dva dijela, u jedan dio dodati samljevene lješnjake i keks, drugi dio ostaviti žut.
Koru iz pleha rasjeći da se dobiju 3 kore.
Prvo ide jedna kora pa preko nje fila koji sadrži lješnjake i keks, pa onda žuta fila, pa opet kora, pa lješnjaci pa žuta, pa opet kora.
Ako je ostalo žute file možete namazati po kori i po cijeloj torti. Ako ne, nije bed.
Onda umutite 3 slatka vrhnja pa premažite cijelu tortu.
Onda je stavite u frižider da se hladi jedno 3-4 sata.
Dobar tek!![]()
Kaj se ta kora da rasjeći na 3 dijela?
mislim,nije li lomljiva?
lex,pliz odgovori.sutra je namjeravam peći.
Oprosti na kašnjenju!
Da, malo se mrvi na krajevima, ali neznatno. Samo budi pažljiva! I nije bitno ako se i razlomi, ionako slažeš kora-krema, kora-krema, pa sve upije i gotovo.
I oprez - torta je jako slatka. Smanji šećer ako misliš da je ovo pretjerano. Mi svi volimo tako, ali neki su mi se žalili da im je preslatko.
hvala![]()
torta je odlična,al nikad više neću sama peći te vražje kore.toliko sam se nazehabavala s njimada mi je došlo da ih bacim u smeće.
sve u svemu na kraju je super ispalo.
količinu šećera i margarina sam smanjila na pola.
kak se to "rasiječe" kora? vodoravno na tri lista, ili okomito (da se veličina smanji na trećinu pa se to slaže jedno na drugo?). dolega, da se ne upuštam?
čuj, ne znam kak ti stojiš s kuhanjem, al ak je dolegi prisjelo...![]()
ne upuštaj se ni slučajno.
lijepo kupi u slastičarni i čuvaj živce.![]()
I mene su te kore jako puno zivaca kostale... :/
Naravno da sam ih predugo drzala u pecnici i naravno da su posmedjile i naravno da su imale odvratan okus i naravno da sam ih pokusavala i opet i opet i opet ispocetka napraviti i naravno da nisam uspjela... pa sam lijepo, nakon cjelodnevnog ocajavanja - napravila biskvit.![]()
Drago mi je da je torta super ispala, :D a žao mi je što si se namučila s korama.![]()
A pečete li beze kore na peki papiru? Ja tako radim i bude dobro.
Ne vjerujem dok ne vidim 8)sabaleta prvotno napisa
A bome i probam :cer:
ja sam jednom radila te kore i napravila grešku..
na tople kore sam stavila kremu i naravno, nakon vrlo kratko vremena kore su se doslovno rastopile...na greškama se uči...
Poslikat ću kad idući put budem pravila.
neću se trpati prije kuglofa :isto cer:
Jel me netko tražio???!!![]()
Podizem zbog jednog pitanja.
Cure,
u kojim tocno zagrebackim slasticarnicama kupujete beze kore? Hocu reci, preporucite mi gdje da ih kupim. Jesu li uvijek okruglog oblika?
Hvala,
Duda
slastičarnica "srebrnjak" u domjanićevoj ili kod vinceka.
na ta dva mjesta znam da ih uvijek ima.
i da,kore su svijek okrugle.
U Domjanićevoj 10kn/komad - ja sam toliko platila prošlu subotu dok su u gradu 18kn/komad - ovo je "trač", je li istina ne znam ...
apricot prvotno napisa
Kako da ja vegetarijanac napravim beze kore?![]()
zazeljela se ja opet lexine torte, mmmmmm
imga, hvala za link, kupovala sam ih u gajevoj
ali preslatke mi, ne znam sto cu, gdje cu sad
blago vama, vi možete birat. tu nema nigdjeeeee![]()
ja kupila jucer beze u vinceku, danas borovnice, ribizle, kivi i banane, sutra jaja, a torta ce valjda preksutra![]()
aaaaaaaaaaaa
kako su im kore preslatke, sva sam najezena :/
iako sam u kremu stavila skoro nista secera, torta je skoro nejestiva od slatkoce