Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 60

Thread: trazim recept od ~lex~ ---> beze torta

  1. #1
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default trazim recept od ~lex~ ---> beze torta

    lex, ona savrsena torta, sjecas se, kako se pravi?

  2. #2
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    a šta će tebi recept, nisi ni one kuglice napravila

  3. #3
    kikic's Avatar
    Join Date
    May 2004
    Location
    na moru
    Posts
    1,163

    Default

    Cure, super ste mi

  4. #4
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    ja čekam da lexica stavi recept; baš mi treba nešto sa beze korama

    nije valjda otišlo prek pp :/

  5. #5
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    pa nije valjda toliko tajni (s naglaskom na a)

  6. #6
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    e, moja mamita... to je samo "jedna od"!

  7. #7
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Jel tražiš možda ovu?

    Meni je ova jako fina, uvijek tako radim:

    BEZE TORTA

    Kore: 6 bjelanjaka i malo soli izmiksati da bude jako čvrsto. Dodati 12 žlica šećera u prahu.

    Peći u limu od pećnice u koji se stavi masni papir. Pećnicu prethodno zagrijati na 110-120°C i peći(sušiti) 2-2,5 sata.

    Osušeni beze mora biti bijel.

    Rezati na tri trake.

    Kreme br. 1:

    6 žumanjaka
    250 g šećera
    1/2 litre mlijeka
    1 žlica brašna

    Izraditi mikserom i kuhati na pari.

    Kad se krema stisne, umiješati 100 g pečenih i mljevenih badema. U hladno dodati jedan margarin(ja stavim malo manje) i izmiksati.

    Filovati kore i gore šlag i ribana čokolada.

    Krema br. 2.

    1/2 litre slatkog vrhnja imiksati i dodati šećera u prahu po želji. 2 lista ili 2 žličice želatine preliti s malo hladne vode da nabubri, otopiti a pari i dodati u šlag lagano miksajući.

    Filovati kore. Može se u šlag dodati i neko rezano voće(super je s jagodama).

  8. #8
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    bjež tratinčice oćemo onu što smo je baš jeli (neki rezali s tanjurom šnite), a ne ovako trlj-brlj da zamišljam

  9. #9
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Pa ispeci ovu pa ćemo doći trlj brlj rezati tanjurom i kod tebe i nećemo je zamišljati

  10. #10
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    kad bih vas ja pozvala

  11. #11
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Znam da ne bi, sve bi sama pojela .

  12. #12

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagreb
    Posts
    679

    Default

    Ivarice, ako nisi od kuhinje, odi kupi gotove beze kore. Ja ih isto kupujem, imaš ih po slastičarnicama.
    Isplati se. Torta je brzo gotova a ove kupovne se fino rastope.

  13. #13

    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Iza kapaka
    Posts
    5,351

    Default



    A što je to "beze" ?

  14. #14
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    to su ti kore za kolače, napravljene samo od bjelanjka, šećera i oraha/lješnjaka.

  15. #15
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    naravno da cu koristiti kupovne, i lex je

  16. #16
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    podizem, lex izgleda online, a nije skuzila

  17. #17
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    potraži je na topicu o gaćama... tamo se raspisala!

  18. #18
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    ne, nismo mi tu tortu samo sanjale, jelda?????

  19. #19
    ~lex~'s Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    793

    Default

    Hahahahaha, umirem od smijeha, a hladno mi, nisam spavala tjedan dana

    Dakle, ne znam recept napamet (nikad ih ne pamtim, čemu onda sto masnih bilježnica u kredencu), i nisam ga mogla pronaći u par minuta, a budući da iz ovih stopa idem spavati, reći ću vam samo okvirno.
    Za kore istucite bjelanjke u čvrsti snijeg, dodati šećer u prahu i limunov sok, podijeliti na tri dijela i peći na 150°C. Može i kupovni beze.
    Krema ide u dva dijela: prvo od žumanjaka, šećera i malo brašna, skuham u mlijeku i ohladim, potom dodam orahe i malo margarina;
    drugi dio kreme je samo krema od vanilije.

    Slaže se kora, krema od oraha, krema od vanilije i kad je sve složeno premaže se šlagom. Može i kremfix u šlag, tek toliko da se ne cijedi.

    Kad pročitam sve točno, javim.

  20. #20
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    ja kupila kore a nigdje tocnog recepta
    nadam se da ce ova hrskava kora posatti lijepo mekana, ne treba je encim polijevati?

  21. #21

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagreb
    Posts
    679

    Default

    Ivarice, ne polijevaj. Krema tako natopi kore da se sve stopi i kore uopće ne osjećaš.

  22. #22

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    može li sad konačno cijeli recept?

  23. #23
    Storma's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Zagreb, Vidovec
    Posts
    4,583

    Default

    Quote Originally Posted by dolega
    može li sad konačno cijeli recept?
    Bas. I ne kuzim, narezes koru na tri trake, i? Nigdje niste napisale stavis kore jednu na drugu ili tako nesto

  24. #24
    ~lex~'s Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    793

    Default

    10 bjelanjaka
    300 gr lješnjaka
    400 gr kristal šećera
    150 gr keksa
    2 žlice iscijeđenog soka limuna
    450 gr putra
    10 žumanjaka
    200 gr šećera u prahu
    300 gr kristal šećera
    3 slatka vrhnja
    2 vanil šećera
    10 žlica brašna
    1L mlijeka

    Kore:
    Umutiti 10 bjelanjaka mikserom, u to dodati 400 gr kristalnog šećera, mutiti mikserom dok se šećer rastopi u masi.
    U to dodati 2 žlice iscijeđenog soka limuna i dobro mutiti.
    Staviti u podmazan pleh i zagrijati ror na 200°C, čim se pleh stavi u ror smanjiti na 150 stupnjeva, koru sušiti 45 minuta, nemojte otvarati ror. Kad prođe 45 minuta isključite ror i ostavite koru da se hladi. Ne otvarajte vratašca.

    Ovo su beze-kore, ali njih možete kupiti u slastičarnama, da se ne mučite s izradom.

    Fila:
    Umutiti 10 žumanjaka sa 300 gr kristal šećera i 2 vanil šećera pa kada se to umuti dodati 10 žlica brašna i skuhati u 1L mlijeka.
    (ako ima grudica kada se skuha - razbijte ih onako vruće mikserom).
    Filu ostaviti u posudi u kojoj se kuhala da se ohladi.
    300 gr lješnjaka (ili oraha, ovisno o ukusu) ispeći u roru i samljeti na mašinici.
    Također samljeti 150 gr keksa.
    Umutiti 450 gr putra sa 200 gr šećera u prahu u to dodati ohlađenu filu i mutiti. Umućenu masu podijeliti na dva dijela, u jedan dio dodati samljevene lješnjake i keks, drugi dio ostaviti žut.
    Koru iz pleha rasjeći da se dobiju 3 kore.
    Prvo ide jedna kora pa preko nje fila koji sadrži lješnjake i keks, pa onda žuta fila, pa opet kora, pa lješnjaci pa žuta, pa opet kora.
    Ako je ostalo žute file možete namazati po kori i po cijeloj torti. Ako ne, nije bed.
    Onda umutite 3 slatka vrhnja pa premažite cijelu tortu.
    Onda je stavite u frižider da se hladi jedno 3-4 sata.

    Dobar tek!

  25. #25

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    Kaj se ta kora da rasjeći na 3 dijela?
    mislim,nije li lomljiva?

  26. #26

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    lex,pliz odgovori.sutra je namjeravam peći.

  27. #27
    ~lex~'s Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    793

    Default

    Oprosti na kašnjenju!

    Da, malo se mrvi na krajevima, ali neznatno. Samo budi pažljiva! I nije bitno ako se i razlomi, ionako slažeš kora-krema, kora-krema, pa sve upije i gotovo.
    I oprez - torta je jako slatka. Smanji šećer ako misliš da je ovo pretjerano. Mi svi volimo tako, ali neki su mi se žalili da im je preslatko.

  28. #28

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    hvala

  29. #29

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    torta je odlična,al nikad više neću sama peći te vražje kore.toliko sam se nazehabavala s njima da mi je došlo da ih bacim u smeće.
    sve u svemu na kraju je super ispalo.
    količinu šećera i margarina sam smanjila na pola.

  30. #30

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    kak se to "rasiječe" kora? vodoravno na tri lista, ili okomito (da se veličina smanji na trećinu pa se to slaže jedno na drugo?). dolega, da se ne upuštam?

  31. #31
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    čuj, ne znam kak ti stojiš s kuhanjem, al ak je dolegi prisjelo...

  32. #32

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    ne upuštaj se ni slučajno.
    lijepo kupi u slastičarni i čuvaj živce.

  33. #33

    Default

    I mene su te kore jako puno zivaca kostale... :/

    Naravno da sam ih predugo drzala u pecnici i naravno da su posmedjile i naravno da su imale odvratan okus i naravno da sam ih pokusavala i opet i opet i opet ispocetka napraviti i naravno da nisam uspjela... pa sam lijepo, nakon cjelodnevnog ocajavanja - napravila biskvit.

  34. #34
    ~lex~'s Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    793

    Default

    Drago mi je da je torta super ispala, :D a žao mi je što si se namučila s korama.

  35. #35

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    696

    Default

    A pečete li beze kore na peki papiru? Ja tako radim i bude dobro.

  36. #36

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Quote Originally Posted by sabaleta
    Ja tako radim i bude dobro.
    Ne vjerujem dok ne vidim 8)
    A bome i probam :cer:

  37. #37

    Join Date
    May 2006
    Posts
    986

    Default

    ja sam jednom radila te kore i napravila grešku..
    na tople kore sam stavila kremu i naravno, nakon vrlo kratko vremena kore su se doslovno rastopile... na greškama se uči...

  38. #38

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    696

    Default

    Poslikat ću kad idući put budem pravila.
    neću se trpati prije kuglofa :isto cer:

  39. #39

    Join Date
    Mar 2004
    Posts
    849

    Default

    Jel me netko tražio???!!

  40. #40

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb-Vrbani
    Posts
    144

    Default

    Podizem zbog jednog pitanja.

    Cure,
    u kojim tocno zagrebackim slasticarnicama kupujete beze kore? Hocu reci, preporucite mi gdje da ih kupim. Jesu li uvijek okruglog oblika?
    Hvala,
    Duda

  41. #41

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    slastičarnica "srebrnjak" u domjanićevoj ili kod vinceka.

    na ta dva mjesta znam da ih uvijek ima.

    i da,kore su svijek okrugle.

  42. #42

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zg
    Posts
    6,723

    Default

    U Domjanićevoj 10kn/komad - ja sam toliko platila prošlu subotu dok su u gradu 18kn/komad - ovo je "trač", je li istina ne znam ...

  43. #43

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Jarun
    Posts
    296

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    to su ti kore za kolače, napravljene samo od bjelanjka, šećera i oraha/lješnjaka.

    Kako da ja vegetarijanac napravim beze kore?

  44. #44
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    zazeljela se ja opet lexine torte, mmmmmm

    imga, hvala za link, kupovala sam ih u gajevoj
    ali preslatke mi, ne znam sto cu, gdje cu sad

  45. #45
    thalia's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    1,861

    Default

    blago vama, vi možete birat. tu nema nigdjeeeee

  46. #46
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    thalia jesi trudna?

  47. #47
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    ja kupila jucer beze u vinceku, danas borovnice, ribizle, kivi i banane, sutra jaja, a torta ce valjda preksutra

  48. #48
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    aaaaaaaaaaaa
    kako su im kore preslatke, sva sam najezena :/
    iako sam u kremu stavila skoro nista secera, torta je skoro nejestiva od slatkoce

  49. #49
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    ja upravo pečem beze kore


    njušim katastrofu

  50. #50
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    andrea, fakat si pretjerala

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •