imamo klimu kupljenu prije 4 godine, samo to ljeto smo je koristili. vjerojatno je već garancija otišla al prije nego li je upalim ovo ljeto trebam li je servisirati? nemam inače pojma o klimama i koliko se često to treba raditi i zašto.
imamo klimu kupljenu prije 4 godine, samo to ljeto smo je koristili. vjerojatno je već garancija otišla al prije nego li je upalim ovo ljeto trebam li je servisirati? nemam inače pojma o klimama i koliko se često to treba raditi i zašto.
trebas je ocistiti, to mozes i sama, dezinficirati i to mozes sama.
svremena na vrijeme morala bi provjeriti koliko imate rashladnog plina. e to pak ne mozes sama.
spajalice, može instrukcija? kako se to radi?
meni je baš jučer mama rekla da su nema dugo imali servisera za klimu, da je promijenio filter,dezinficirao pa stavio nekakav "miris" i provjerio plin i da je cifra nekih 180 kn
ps. znači ja je nekako otvorim i prebrišem koliko uspijem? i nazovem stričeka da mi plin pregleda? budući da nije pod garancijom, recite mi vi imate koga za preporučit da to napravi?
evo mene misteriozne, s misterioznim uputama
dignete onu plastiku di su resetke, skinete filter, usisate sve dobro unutra i malo obrisete krpom. kad ste s tim gotovi onda u spricalicu stavite neko dezinfekcijsko sredstvo (izosanG ili sl.) naspricate. filter koji je mrezica ja otusiram i njega naspricam i to je to.
a kako kaze Cathy ako vec zovete servisera da vam provjeri stanje plina u rashladnom tijelu, tad nek vam on i ocisti. ne zato sto je komplicirano, vec meni nije gust stajati na stolici i usisavati iznad glave.
Ima za kupiti (Bauhaus, Metro,...) sprej za čišćenje klime.
Otvoriš ovako kako kaže spajalica, dobro našpricaš i upališ,...
Uglavnom, na spreju pišu upute.
Prvo pošnjofaj kako ti to miriši jer hoće biti gadno, a kad našpricaš već je gotovo.
Ako hladi - ima plina. Dakle kaplje voda. Dojam hlađenja može biti subjektivan (ventilator), ali voda ne laže. Ako nema plina onda nema ni podmazivanja pa takvu klimu ne bi bilo pametno pustiti u radu da se ne ausdrajsa kompresor.
Last edited by Davor; 26.05.2011 at 15:05.
jel netko probao sredstvo s nano česticama? jel manje kemije?
http://www.nanotehnologija.info/onli...&category_id=4
mene zovu iz servisa sami da me podsjete "da je vrijeme"i da bi oni dosli.
ma nemam pojma, imamo lose iskustvo sa klimom kod staraca koja je crkla nakon dve godine pa sad radje dam tih 300kn i produzim garanciju nego da imam pokvaren neupotrebljiv uredjaj. a novu si sigurno ne bih mogla priustiti.
ovo je ionak zadnje takvo produzenje jamstva, valjda nebu crkla sad za godinu dana![]()
Nama klima nije dobro radila, pa su neki dan bili majstori, skinuli filtere da ih ja operem, zamijenili kondenzator i napunili plin,
ceh - 300 kuna.
Sada klima super radi, ali iz nje kapa voda, a dosad nikad nije.
Majstori su pogledali, nije ništa začepljeno,
kažu da bi je trebali odnijeti na neko temeljito čišćenje, rastaviti na dijelove, očistiti, dezinficirati i ponovo sklopiti,
tako bi navodno vidjeli i stanje kadice iz koje možda kaplje voda.
to zadovoljstvo dođe još 600 kuna.
Da li netko zna je li to potrebno, da li je moguće da voda kaplje iz nekih drugih razloga,
možda su oni nešto pogriješili prilikom popravka?
uh ja sam se napatila s klimama, al sva sreća imam frenda koji se s tim bavi.
znači redovito bi trebalo skidat filter i prat ih, ja ih perem pod jakim mlazom tuša i eventualno malo domestosa. klimu prvo usisam ručnim usisivačem i onda pobrišem isto sa toplom vodom i malo domestosa.
e sad dva puta godišnje ulijem tekučinu permetal, razrijeđenu sa vodom. ne znam kako da objasnim di se ulijeva, al to je u donji desni ugao na dnu onih metalnih rešetkica, kad se skine filter. dakle polako se ulije litra otopine 50:50 vode i permetala. to bi vam trebalo izać na onu cijev odvodnu na vanjskoj jedinici zajedno sa prljavštinom. onda nakon toga ulijem još litru čiste vode.
nama su samo jednom bili čistit iz servisa da nam produže garanciju i kad sam vidila zašto sam dala 300 kn poludila sam. naravno svako par godina kad triba provjerit plin onda zovem ovog frenda koji se bavi s tim.
a šta se tiče tog kapanja vode, ili ti je začepljeno ili su ti oni nešto slučajno zeznuli. u svakom slučaju zovi ih natrag i nek to poprave o svom trošku, jer je klima bila ok dok je oni nisu servisirali. ili pokušaj ovo sa permetalom.
e da, ako radite s permetalom stavite rukavice, jer zna peckat ako dođe u dodir s kožom
Ma nije baš bila okej, nije dobro hladila niti grijala,
ali definitivno nije iz nje kapala voda...
Ne kužim ovo sa tom tekućinom, preglupa sam za to.
Što su oni mogli pogriješiti, nešto u vezi tog kondenzatora ili u vezi punjenja plina?![]()
ahahaha ma nisi glupa, nego ni ja ne znam objasnit di je triba ulijevat. najradije bi nacrtala
a koliko je stara klima? mi smo na poslu često imali problema s tim curenjem, al naša je bila pod velikim opterečenjem. moguće je da joj treba temeljiti servis.
piplica i ja sam jednom imala slučaj da mi kaplje voda iz klime (u biti meni je pada kiša u stan iz klime) i problem je bio što se nekoliko buba zabilo u cijev za odvod vode (vani, pored vanjske jedinice klime) pa ta voda nije imala kuda nego u stan. Kad su majstori očistili one vanjske cijevi za odvod vode problem je bio rješen.
još uvijek nisam našla vremena pozabavit se klimom al sad već moram s obzirom na temperature koje najavljuju.
može mi neki stručnjak sam svoj majstor objasnit kako skinut tu prednju masku? odšarafila sam 2 vijka s donje strane gdje zrak puše, maska se olabavila al negdje zapinje, strah me da je ne strgam ako jako potegnem. ima li neki trik?
spajko ljubim te u čelo!
evo sad sam digla i uklonila taj rešetkasti dio. znači mogu vratit šarafe.
spajalice još jedno glupo pitanje - šta je to filter? jel to ta mrežica na vratašcima koje sam skinula?
Dezinfekcija se šprica po metalnom "kileru" koji se nalazi pod tim mrežicama, ali oprez - ta sredstva hoće nevjerojatno gadno šnjofati. To se onda danima ne izvjetri.
Ako klima ne smrdi onako po smrdljivim krpama onda bolje ne tretirati ničime. Neki lijekovi su gadniji od bolesti.
jeste riješili problem?
kod moje mame je u jednom trenutku iz klime počelo, ne kapati, nego curiti, doslovno curiti!
poludila sam, iscurilo mi na glavu dec vode tj. kondenzata
rblem su riješili u 3 sekunde
odvodna cijev nije bila dobro postavljena, nije imala pad, pa se voda skupljala unutra i vraćala natrajg (nije mogla kvalitetno otjecati)
samo su malo podigli cijev i problem se riješio
nadam se da je i vaš već odavno riješen
što se tiče čišćenja i dezinfekcije klime, to uvijek radimo sami
operem filter i našpricam vodom u koju sam stavila par kapi eteričnog ulja čajevca (za dezinfekciju) i par kapi nekog drugog ulja (za miris)
i super sve šljaka, i ne smrdi nego miriši![]()
spajalice, to dezinfekcijsko sredstvo koje spominješ, izosanG - gdje si ga kupila?
Mi, evo, krepavamo na 30 stupnjeva noću (u stanu dok je vani 23) i nikako srediti tu klimu, a budući da nisam pročitala sve postove do kraja, nije mi palo na pamet da bismo mogli i bez bilo kakvih sredstava (osim ulja čajevca, puntice, hvala). Tim više što nit' je stara nit' smo ju puno koristili.
u ljekarni, to su granule, rastopiš u vodi, ali jaaaaaako malo. drži se uputa. košta oko 30 kn.
ima li netko preporuku za servis klime, hitno mi treba!
A koja klima? Nama su prije par godina odlični bili majstori iz Petrokov Projekta (Vailant), došli isti čas usred sezone i super obavili posao, ali sada ne znam što preporučiti.