Pokazuje rezultate 1 do 39 od 39

Tema: zobena kaša?

  1. #1

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Postovi
    679

    Početno zobena kaša?

    Kak' to izgleda? Koja je razlika između zobene/ječmene kaše i pahuljica? Je l' pripremate to bebama?

  2. #2

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    AgRaM
    Postovi
    2,692

    Početno

    možda bi i pripremila kad bih znala kak to izgleda i kak se priprema pozorno pratim i čekam upute

  3. #3
    Nitica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,081

    Početno

    Citiraj Romina prvotno napisa
    možda bi i pripremila kad bih znala kak to izgleda i kak se priprema pozorno pratim i čekam upute
    E, pa Romina tebe danas mogu samo potpisivati.

  4. #4

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    AgRaM
    Postovi
    2,692

    Početno


  5. #5
    kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    859

    Početno

    Mi sve to redovito jedemo..

    Zobena kaša - ja prokuham zobnene pahuljice da omekšaju, smiksam(ak ih ostavim cijele, onda kako nutra tak i van, pardon na izrazu.. ), dodam svježe il suho voće - doručak

    Ječmena kaša- raskuham ječmenu kašu - dodam povrće - ručak

    Nisam vidla ječmene pahuljice..kaj ima toga? :?

    Inače zobene pahuljice stavljam za nas u svašta, juhe, čušpajze, odreske, ma u sve, ulovila me zobmanija..

  6. #6
    Annar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Zgb
    Postovi
    264

    Početno

    Zobena kaša je očišćena zob u zrnu. Kuha se kao riža, dobro ju je namočiti večer prije ili prije kuhanja prepržiti na laganoj vatri dok ne zamiriši pa zaliti vrućom vodom. Jako je fina, meni je bolja od riže. Pahuljice se namaču u vodi 20ak minuta ili se prokuhaju u vodi ili mlijeku, može im se dodati slad, mljevene kuhane grožđice, marelice, neko drugo voće...Nuša to obožava za doručak.

  7. #7

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    AgRaM
    Postovi
    2,692

    Početno

    joj super..a di se to kupi?i gdje mogu kupit rižin slad?

  8. #8
    Annar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Zgb
    Postovi
    264

    Početno

    Imaš u svim prodavaonicama zdrave hrane, a zobenih pahuljica i u većini dućana. Ja ih kupujem u DMu.

  9. #9
    kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    859

    Početno

    Citiraj Romina prvotno napisa
    joj super..a di se to kupi?i gdje mogu kupit rižin slad?
    Za malene se preporuča prvo ječmeni slad, ima u Bio&Bio

  10. #10

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Postovi
    679

    Početno

    A-haaaa Annar, Baš ti hvala! Mi klopamo pahuljice isto kao i vi, proso i rižu na veliko, ali me zbunilo kad sam na Severovim stranicama vidjela da ima za kupiti i zobenih pahuljica i zobene kaše! :shock: Sve mi je sad jasno, super si mi pomogla Annar! Bacamo se na posao!
    Romina, rižin slad imaš u Bio&bio, oko 30kn piksa(ali ako sladiš s njim kašice, samo na vrh žličice ti je dosta)

  11. #11

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    AgRaM
    Postovi
    2,692

    Početno

    tnx kasiopeja...dobro da znam

  12. #12
    kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    859

    Početno

    Citiraj Romina prvotno napisa
    tnx kasiopeja...dobro da znam
    mada, moram sad dodat da nisam sigurna zašto. Jer logikom rižin bi trebao bit lakši (nema glutena i slabijeg, neutralnijeg je okusa), no u dva različita Bio&Bio su me odgovorili od rižinog i za malca preporučili ječmeni, uz objašnjenje koje sam ja naravno zaboravila..

    Meni je , a i Jaxu ječmeni baš oukej, i oni ga baš preporučuju za bebeke..

  13. #13

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Postovi
    679

    Početno

    u dva različita Bio&Bio su me odgovorili od rižinog i za malca preporučili ječmeni
    Hm, ne znam JBP spominje dodavanje rižinog slada u kašice (po potrebi)...

  14. #14
    kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    859

    Početno

    Citiraj daisy2005 prvotno napisa
    u dva različita Bio&Bio su me odgovorili od rižinog i za malca preporučili ječmeni
    Hm, ne znam JBP spominje dodavanje rižinog slada u kašice (po potrebi)...
    znam, imam ju

  15. #15
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ječam se duže kuha od zobi i sadrži veću količinu glutena. Najlakše se skuha ako je u vidu pahuljica. S druge strane, gluten iz zobi se po nečemu razlikuje od ostalih žitarica, tako da čak i celijakičari najčešće nemaju reakcije na zob.

    OT:
    Nisam pobornik slada.
    Sasvim malim bebama stvarno nije potrebno zaslađivati hranu, a prema preporukama LLLI vlaknasta hrana nije dobra za male vegetarijance.
    Fermentirane namirnice općenito nisu OK za malu djecu (orasi, smeđi muskovit šećer, stari med, slad) jer blokiraju rad jetre.

  16. #16

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Postovi
    679

    Početno

    Davore, kakva je situacija s raži, odnosno raženim pahuljicama? Jesu one OK za bebe (ne znam kak' raž stoji s glutenom?!)? Ja ne stavljam ni rižin, niti nikakav slad, ali se bojim da se od obroka s voćem i "slatkastim povrćem" (karfiol, bundeva, cikla i sl.) ne navuče na slatko? :?

  17. #17
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Nemaš straha, na slatko se svi navuku
    Bitno je postići da prihvati i ostale okuse, a to se nešto lakše postiže ako u prehrani ne dominira slatko.
    Raž je na drugom mjestu po udjelu glutena, odmah iza pšenice, a ajurvedski je malkicu problematična radi izražene Vatta kvalitete (ako ti to nešto znači).
    Za malene su polirane žitarice sasvim OK. I masnoća u hrani. Dakle, zdrava prehrana male djece razlikuje se u mnogočemu od one koju sugeriraju ženski časopisi

  18. #18

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Postovi
    679

    Početno

    Hvala ti Davore! Ajurveda mi je samo površno poznata i već dugo se spremam malo je bolje upoznati, ali sve je nažalost na "spremanju" za sad (sviđa mi se ono kaj sam čitala o prehrani i kombinacijama, ali ne bi se baš površno upuštala u "to")... Znaš kaj, mislim da bi bilo najbolje otvoriti podforum "Pitajte Davora" Tvoje znanje je stvarno impresivno (malo baca u depru )

  19. #19
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Nedajbog, to bi me sasvim sigurno maknulo s foruma.

  20. #20

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Postovi
    679

    Početno

    Koja panika, ne mogu vjerovati?! Pa samo sam se zezala...

  21. #21

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

    Početno

    moje sramoteeeeee
    ja to pokiselila u mlijeku, pa probala dati editi ko kamen
    na kraju sam bacila

  22. #22
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    snorki, nije to sramota.
    imaš i mekanih zobenih pahuljica (preprženih) koje se stvarno samo namoče (pokisele, kako ti kažeš) u mlijeku.
    Mi i obične jedemo tako, ništa ne kuhamo.
    Ali... kad je Editica navikla na prožvakanu hranu

  23. #23

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

    Početno

    onda sam i ja navikla na prozvakanu hranu, jer to nisam mogla jesti.
    pretvrdo je, iako sam namocila 15-ak minuta u toplom mlijeku.

  24. #24

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Postovi
    679

    Početno

    'ko o čemu, ja o zobenoj kaši "malo"sam ljuta (joj koji eufemizam!) Naime, kupih od Severa zobenu kašu, ali koliko vidim ona ne odgovara Annarinom opisu
    Zobena kaša je očišćena zob u zrnu.
    ; hrpa ljuskica, hrpa neoljuštenih zrna, o smeću da i ne pričam, a i boja mi je čudna (neka zrna su zlatno-smeđa, a neka napola crna (kao da su vlažna zapakirana :? )... E sad, je l' to "normalan" izgled zobene kaše, ili...?

  25. #25
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Zasto ne kupis zobene pahuljice iliti Haferflocken od Alnature u DM-u? To su vec zgnjecena zrna zobi koja se brzo skuhaju. Nama omiljeni dorucak. Toliko da mu malac tepa, kasica ili kasicica. Za razliku od starijeg koji bi prije umro nego TO probao.

  26. #26

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Postovi
    679

    Početno

    Ma jedemo mi već naveliko zobene pahuljice, jako ih voli pa sam se odlučila isprobati i kašu, kad ono

  27. #27
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Moram priznati, ja nikad ne koristim zobenu kasu, samo pahuljice, al s obzirom da im jecmena kasa izgleda prilicno ujedanceno, mozda si stvarno kupila nesto lose il pokvareno, samo to je nemoguce ovako procijeniti.

  28. #28
    Annar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Zgb
    Postovi
    264

    Početno

    Imaš u DMu od Alnature zob, piše samo Hafer. Ja ju stalno koristim i stvarno je fina. Ti si od Severa dobila očito neoljuštenu zob. Može se i ona jesti, te su ljuskice pune hranjivih tvari, ali treba jako dugo namakati i kuhati da postane probavljivo.

  29. #29

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Postovi
    679

    Početno

    Jooj , mislila sam ako nije naglašeno da je oljuštena zob da niti nije, a ne znam baš kako bi bebi od 9,5 mj. sjela neoljuštena :/ Baš ti hvala za savjet; ma nama su super zobene pahuljice, "mlijeko" još nisam davala bebi, ali meni je najfinije zobeno pa kad si mi ti napisala za kašu, mislila sam kak' ćemo svi fino klopati... Kad sam otvorila vrečicu, joooj! Ne znam kakva je to kaša, ali mi se stvarno nije svidjela kvaliteta (čak ne niti to što je napola oljuštena, nego, kak' sam napisala, nekak' mi je "sumnjivo" izgledala). Hvala Annar

  30. #30
    blondie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    247

    Početno

    Ja sam jučer kupila u Merkatoru "zobene klice". Ne znam da li moram to isto prije staviti u vruću vodu da malo prokuha ili stavim samo u mlijeko?

  31. #31

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    385

    Početno

    pitanje za one mame koje papaju zobenu kašu s ili umjesto svojih beba....

    Da li vas napuhava dotična kaša? Meni je to super hrana, ali cijeli dan sam napuhnuta i onda navečer, da prostite, vjetrovi...

  32. #32

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    640

    Početno

    Haferflocken, ima u SuperKonzumu od HAHNE,
    kosta jedan paket 3,99kn i super su...
    Samo preporuka: uzmite plavo pakiranje jer zeleno pakiranje su velike pahuljice (duze se kuhaju)!
    Male su super...ja ih kuham u vodi (sada s malo soli, na pocetku dohrane bez soli), cim se zgusnu dodam sojino mlijeko i navali... ma prefino! 8)

    Jos u dm-u kupujem i prosene pahuljice: hirscheflocken (Alnatura) i isto ih kuham kao i zobene!

    Onda razene su super, ni jecmene nisu lose !!!

    ali zobene su definitivno zakon! I puno ih koristimo! Omiljeni dorucak -zobene pahuljice s sojinim mlijekom...mmm...

    A, jako dobre su u raznim jelima s mesom i/ili povrcem..

  33. #33

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    640

    Početno

    ne... nikakvo 'napuhavanje', a niti 'vjetrove' nisam primjetila, a jedem ih vec par godina... :D

    ja ih kuham par minuta... ma dok se ne zgusnu u tvrdu kasu, omjer vode i pahuljica je odokativan !!!

  34. #34

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Poreč
    Postovi
    29

    Početno

    Rekla meni kolegica da malom kuha zobene pahuljice i cous cous. Ja se oduševila. Skoro nisam mogla zaspati jučer navečer. Sada malci spavaju jutarnji san, a ja skuhala doručak. Zobene pahuljice sa malo sušenih marelica i nestrpljivo čekam da se probude. Javim kako je prošlo .

  35. #35

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Poreč
    Postovi
    29

    Početno

    Uf, nisu toliko oduševljeni kao što sam ja bila, ali pokušat ćemo ponovno sutra. Možda im samo treba vremena da se naviknu na novi okus .

  36. #36

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    1,276

    Početno

    Citiraj snorki prvotno napisa
    moje sramoteeeeee
    ja to pokiselila u mlijeku, pa probala dati editi ko kamen
    na kraju sam bacila
    ovo sam ja napravila
    kad e, nije htjela, sve sam ja pojela

  37. #37

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Poreč
    Postovi
    29

    Početno

    Danas više marelica i - tražila se žlićica više :D !

  38. #38

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Postovi
    6,841

    Početno

    Potaknuta ovim topicom, i ja sam danas Andriji ponudila zobenu kašu sa suhim šljivama i jabukom. Slistio je cca 200ml :shock: i tražio još. Nisam mogla doći k sebi (inače nam dohrana baš i ne prije osobito). Ali sam i ja probala, i stvarno je mljac...

  39. #39
    Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    kun
    Postovi
    2,244

    Početno

    ja sam jucer skuhala psenicne pahuljice, katastrofa...i meni su bile odvratne...u cemu je caka :?
    to izgleda kao psenicno zrno koje je spljosteno i tvrdo, a kad se skuha kao piljevina
    inace kuham jecmenu kasu i obozava ju, samo se kuha dobrih 2 sata
    imam doma i raz i zob, al ga jos nisam probala skuhati

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •