Kak' to izgleda? Koja je razlika između zobene/ječmene kaše i pahuljica?Je l' pripremate to bebama?
Kak' to izgleda? Koja je razlika između zobene/ječmene kaše i pahuljica?Je l' pripremate to bebama?
možda bi i pripremila kad bih znala kak to izgleda i kak se pripremapozorno pratim i čekam upute
E, pa Romina tebe danas mogu samo potpisivati.Romina prvotno napisa
![]()
Mi sve to redovito jedemo..
Zobena kaša - ja prokuham zobnene pahuljice da omekšaju, smiksam(ak ih ostavim cijele, onda kako nutra tak i van, pardon na izrazu..), dodam svježe il suho voće - doručak
Ječmena kaša- raskuham ječmenu kašu - dodam povrće - ručak
Nisam vidla ječmene pahuljice..kaj ima toga? :?
Inače zobene pahuljice stavljam za nas u svašta, juhe, čušpajze, odreske, ma u sve, ulovila me zobmanija..![]()
Zobena kaša je očišćena zob u zrnu. Kuha se kao riža, dobro ju je namočiti večer prije ili prije kuhanja prepržiti na laganoj vatri dok ne zamiriši pa zaliti vrućom vodom. Jako je fina, meni je bolja od riže. Pahuljice se namaču u vodi 20ak minuta ili se prokuhaju u vodi ili mlijeku, može im se dodati slad, mljevene kuhane grožđice, marelice, neko drugo voće...Nuša to obožava za doručak.
joj super..a di se to kupi?i gdje mogu kupit rižin slad?
Imaš u svim prodavaonicama zdrave hrane, a zobenih pahuljica i u većini dućana. Ja ih kupujem u DMu.
Za malene se preporuča prvo ječmeni slad, ima u Bio&BioRomina prvotno napisa
A-haaaaAnnar,
Baš ti hvala! Mi klopamo pahuljice isto kao i vi, proso i rižu na veliko, ali me zbunilo kad sam na Severovim stranicama vidjela da ima za kupiti i zobenih pahuljica i zobene kaše! :shock: Sve mi je sad jasno, super si mi pomogla Annar! Bacamo se na posao!
Romina, rižin slad imaš u Bio&bio, oko 30kn piksa(ali ako sladiš s njim kašice, samo na vrh žličice ti je dosta)
tnx kasiopeja...dobro da znam![]()
mada, moram sad dodat da nisam sigurna zašto. Jer logikom rižin bi trebao bit lakši (nema glutena i slabijeg, neutralnijeg je okusa), no u dva različita Bio&Bio su me odgovorili od rižinog i za malca preporučili ječmeni, uz objašnjenje koje sam ja naravno zaboravila..Romina prvotno napisa
![]()
Meni je , a i Jaxu ječmeni baš oukej, i oni ga baš preporučuju za bebeke..
Hm, ne znam JBP spominje dodavanje rižinog slada u kašice (po potrebi)...u dva različita Bio&Bio su me odgovorili od rižinog i za malca preporučili ječmeni
Ječam se duže kuha od zobi i sadrži veću količinu glutena. Najlakše se skuha ako je u vidu pahuljica. S druge strane, gluten iz zobi se po nečemu razlikuje od ostalih žitarica, tako da čak i celijakičari najčešće nemaju reakcije na zob.
OT:
Nisam pobornik slada.
Sasvim malim bebama stvarno nije potrebno zaslađivati hranu, a prema preporukama LLLI vlaknasta hrana nije dobra za male vegetarijance.
Fermentirane namirnice općenito nisu OK za malu djecu (orasi, smeđi muskovit šećer, stari med, slad) jer blokiraju rad jetre.
Davore, kakva je situacija s raži, odnosno raženim pahuljicama? Jesu one OK za bebe (ne znam kak' raž stoji s glutenom?!)? Ja ne stavljam ni rižin, niti nikakav slad, ali se bojim da se od obroka s voćem i "slatkastim povrćem" (karfiol, bundeva, cikla i sl.) ne navuče na slatko? :?
Nemaš straha, na slatko se svi navuku![]()
Bitno je postići da prihvati i ostale okuse, a to se nešto lakše postiže ako u prehrani ne dominira slatko.
Raž je na drugom mjestu po udjelu glutena, odmah iza pšenice, a ajurvedski je malkicu problematična radi izražene Vatta kvalitete (ako ti to nešto znači).
Za malene su polirane žitarice sasvim OK. I masnoća u hrani. Dakle, zdrava prehrana male djece razlikuje se u mnogočemu od one koju sugeriraju ženski časopisi![]()
Hvala ti Davore! Ajurveda mi je samo površno poznata i već dugo se spremam malo je bolje upoznati, ali sve je nažalost na "spremanju" za sad (sviđa mi se ono kaj sam čitala o prehrani i kombinacijama, ali ne bi se baš površno upuštala u "to")... Znaš kaj, mislim da bi bilo najbolje otvoriti podforum "Pitajte Davora"Tvoje znanje je stvarno impresivno (malo baca u depru
)
Koja panika, ne mogu vjerovati?! Pa samo sam se zezala...
moje sramoteeeeee![]()
ja to pokiselila u mlijeku, pa probala dati editiko kamen
![]()
na kraju sam bacila![]()
snorki, nije to sramota.
imaš i mekanih zobenih pahuljica (preprženih) koje se stvarno samo namoče (pokisele, kako ti kažeš) u mlijeku.
Mi i obične jedemo tako, ništa ne kuhamo.
Ali... kad je Editica navikla na prožvakanu hranu![]()
![]()
![]()
onda sam i ja navikla na prozvakanu hranu, jer to nisam mogla jesti.
pretvrdo je, iako sam namocila 15-ak minuta u toplom mlijeku.
'ko o čemu, ja o zobenoj kaši"malo"sam ljuta (joj koji eufemizam!) Naime, kupih od Severa zobenu kašu, ali koliko vidim ona ne odgovara Annarinom opisu
; hrpa ljuskica, hrpa neoljuštenih zrna, o smeću da i ne pričam, a i boja mi je čudna (neka zrna su zlatno-smeđa, a neka napola crna (kao da su vlažna zapakirana :? )... E sad, je l' to "normalan" izgled zobene kaše, ili...?Zobena kaša je očišćena zob u zrnu.
Zasto ne kupis zobene pahuljice iliti Haferflocken od Alnature u DM-u? To su vec zgnjecena zrna zobi koja se brzo skuhaju. Nama omiljeni dorucak. Toliko da mu malac tepa, kasica ili kasicica. Za razliku od starijeg koji bi prije umro nego TO probao.
Ma jedemo mi već naveliko zobene pahuljice, jako ih voli pa sam se odlučila isprobati i kašu, kad ono![]()
Moram priznati, ja nikad ne koristim zobenu kasu, samo pahuljice, al s obzirom da im jecmena kasa izgleda prilicno ujedanceno, mozda si stvarno kupila nesto lose il pokvareno, samo to je nemoguce ovako procijeniti.
Imaš u DMu od Alnature zob, piše samo Hafer. Ja ju stalno koristim i stvarno je fina. Ti si od Severa dobila očito neoljuštenu zob. Može se i ona jesti, te su ljuskice pune hranjivih tvari, ali treba jako dugo namakati i kuhati da postane probavljivo.
Jooj, mislila sam ako nije naglašeno da je oljuštena zob da niti nije, a ne znam baš kako bi bebi od 9,5 mj. sjela neoljuštena :/ Baš ti hvala za savjet; ma nama su super zobene pahuljice, "mlijeko" još nisam davala bebi, ali meni je najfinije zobeno pa kad si mi ti napisala za kašu, mislila sam kak' ćemo svi fino klopati... Kad sam otvorila vrečicu, joooj! Ne znam kakva je to kaša, ali mi se stvarno nije svidjela kvaliteta (čak ne niti to što je napola oljuštena, nego, kak' sam napisala, nekak' mi je "sumnjivo" izgledala). Hvala Annar
![]()
Ja sam jučer kupila u Merkatoru "zobene klice". Ne znam da li moram to isto prije staviti u vruću vodu da malo prokuha ili stavim samo u mlijeko?
pitanje za one mame koje papaju zobenu kašu s ili umjestosvojih beba....
Da li vas napuhava dotična kaša? Meni je to super hrana, ali cijeli dan sam napuhnuta i onda navečer, da prostite, vjetrovi...![]()
Haferflocken, ima u SuperKonzumu od HAHNE,
kosta jedan paket 3,99kn i super su...
Samo preporuka: uzmite plavo pakiranje jer zeleno pakiranje su velike pahuljice (duze se kuhaju)!
Male su super...ja ih kuham u vodi (sada s malo soli, na pocetku dohrane bez soli), cim se zgusnu dodam sojino mlijeko i navali... ma prefino! 8)
Jos u dm-u kupujem i prosene pahuljice: hirscheflocken (Alnatura) i isto ih kuham kao i zobene!
Onda razene su super, ni jecmene nisu lose !!!
ali zobene su definitivno zakon! I puno ih koristimo! Omiljeni dorucak -zobene pahuljice s sojinim mlijekom...mmm...![]()
A, jako dobre su u raznim jelima s mesom i/ili povrcem..
ne... nikakvo 'napuhavanje', a niti 'vjetrove' nisam primjetila, a jedem ih vec par godina... :D
ja ih kuham par minuta... ma dok se ne zgusnu u tvrdu kasu, omjer vode i pahuljica je odokativan!!!
Rekla meni kolegica da malom kuha zobene pahuljice i cous cous. Ja se oduševila. Skoro nisam mogla zaspati jučer navečer. Sada malci spavaju jutarnji san, a ja skuhala doručak. Zobene pahuljice sa malo sušenih marelica i nestrpljivo čekam da se probude. Javim kako je prošlo.
Uf, nisu toliko oduševljeni kao što sam ja bila, ali pokušat ćemo ponovno sutra. Možda im samo treba vremena da se naviknu na novi okus.
ovo sam ja napravilasnorki prvotno napisa
![]()
kad e, nije htjela, sve sam ja pojela
Danas više marelica i - tražila se žlićica više :D !
Potaknuta ovim topicom, i ja sam danas Andriji ponudila zobenu kašu sa suhim šljivama i jabukom. Slistio je cca 200ml :shock: i tražio još. Nisam mogla doći k sebi (inače nam dohrana baš i ne prije osobito). Ali sam i ja probala, i stvarno je mljac...
ja sam jucer skuhala psenicne pahuljice, katastrofa...i meni su bile odvratne...u cemu je caka :?
to izgleda kao psenicno zrno koje je spljosteno i tvrdo, a kad se skuha kao piljevina
inace kuham jecmenu kasu i obozava ju, samo se kuha dobrih 2 sata
imam doma i raz i zob, al ga jos nisam probala skuhati