Malo sam zbnjena!! Kaj nije 08.06. nekakav praznik? I kakav je praznik 23.06? Vidjela na netu, ne pamtim baš da je to ikad bi praznik? I kaj je ono bilo 30.05? Sve mi se pomiješaloooo!!![]()
Malo sam zbnjena!! Kaj nije 08.06. nekakav praznik? I kakav je praznik 23.06? Vidjela na netu, ne pamtim baš da je to ikad bi praznik? I kaj je ono bilo 30.05? Sve mi se pomiješaloooo!!![]()
23.6. je Tijelovo. to je 'pomični ' datum, moguće da je neke godine padao 8.6.
30.5. je prije bio Dan Državnosti a sad se to slavi 25.6.
Aaaaaaaa, ovo za Tijelovo nisam znala...
Još bih samo dodala da je i 22.6. neradni dan, Dan antifašističke borbe. Netko možda može od toga spojiti lijepi produženi vikend.![]()
al možemo malo nastaviti filozofirati
hoćete li uzimati godišnji/slobodne dane i spojiti taj tjedan?
s 3 slobodna dana dobije se 9 dana
mali godišnji
što mislite o tom spajanju?
dal su to ostaci socijalizma i pokazatelj naše lijenosti
ili je čisto praktično i radi uzeti te dane slobodno, a ne 2 dana raditi, 2 dana ne raditi, pa opet 1 dan raditi.....
pogovo u nekim pogonima gdje košta samo pokretanje strojeva i ne isplati ih se paliti za 1 dan
pošto je moj rođendan između 2 praznika 22 i 25.6 ja si svake godine priredim slavlje za pamćenje tako da podržavam spajanje ! a ove godine je i Tijelovo uskočilo 23. pa će mi jubilarni roćkas bit nenad......mašan
Koliko ja znam u mnogim državnim službama je čak zabranjeno uzimati godišnji na takve dane, a ne da cijela firma spaja praznike.
Moja firma je isto državna i ranije se spajalo praznike, tj. kolektivno bi nam uzeli dane od godišnjeg i cijela firma ne bi radila, a sad je to zabranjeno, no može se uzeti dane od godišnjeg ukoliko to posao dozvoljava.
Moram priznati da je meni glupo da se čitava firma stavlja 'u pogon' na takve dane, jer veliki broj ljudi uzme godišnji.
22. je crveni dan u kalendaru i 23. je crveni dan u kalendaru( pomični blagdan ). 24 nije crveni dan u kalendaru, ako pitaš za škole, ja na crvene dane ne radim
moja firma ranije nije dozvoljavala spajanje na način da svi odemo na godišnji, netko bi morao ostati dežuran.
a za to sam ja uvijek volontirala
nikad lakšeg posla, telefon ne zvoni, nitko ne dolazi...možeš napravit posla ko u priči, nitko te ne gnjavi. godišnji rađe uzmem kad je manja gužva po cestama.
ali, ukinuli su mi zabavu, sad spajamo svi.
Ja bi rado spojila jer mi je ostao još jedan dan godišnjeg, pa bi to u petak iskoristila,al šef se upisao (kao i prošle g) za cijeli tjedan pa ne možemo ići oboje. Svejedno ću pokušati spojiti, bar da budem na tel ( i tako i tako sam stalno sa služb mobom), da ne dolazim u firmu, onda bi eventualno mogli negdje otići na izlet ili mini morski godišnji od sri do ned.
Ja radim u školi. Na crvene dane smo doma, a s obzirom da je nastava gotova do tad, hoćemo li u onaj petak između praznika biti doma, ovisi samo o milosti ravnatelja. Ako smo u nemilosti, onda obično imamo neku sjednicu i predavanje na taj dan. Godišnji za to ne mogu uzeti.
Firma gdje radim inače spaje sve praznike koji padaju u utorak ili četvrtak. To mi je super. Jedini je problem što ti onda ostane vrlo malo konkretnog godišnjeg.
Sad vidim da sam se krivo izrazila... Zanimalo bi me kako se u školama gleda na eventulani nedolazak djeteta u radne dane (daklem, ne crvene nego one u blizini crvenih) ako si mi organiziramo mini-godišnji... Teoretski, mm i ja bi možda koji put i mogli, ali nikad mi nije palo na pamet djecu vaditi iz škole ako je nastava u te dane, pa pitam kak se na to općenito gleda.
Da, a zaboravila sam napisati, ukoliko takvi dani padaju tijekom školske godine, neke škole imaju praksu da unaprijed te dane odrede kao nenastavne. To se određuje godišnjim kalendarom rada škole koji se donosi na početku svake školske godine. Oni se mogu razlikovati od škole do škole.
Pa googlala sam ja ali mi nije ništ bilo jasno, jer znam da sam prošle godine kad sam računala godišnji u 6. mjesecu odbila 8., 22. i 25. I sad mi ništa nije bilo jasno...
A zašto je Tijelovo klizni datum?
http://www.timeanddate.com/calendar/
evo tu je popis svih praznika i ne samo za RH.
Tijelovo se slavi 60 dana od Uskrsa (dakle 2 mj. - 1 dan) i uvijek pada u četvrtak.
Pošto se Uskrs slavi prve nedjelje nakon prvog punog mjeseca u proljeće, on može
pasti između 22.3. i 25. 4. Dakle Tijelovo prema tome pada između 21.5. i 24.6.
Ja nemam ništa protiv spajanja.
Prije sam razmišljala drugačije - navika iz socijalizma, lijenost..., ali to je glupo.
Jednom sam slušala Severa gdje komentira baš to spajanje. Ljudima jako dobro dođu ti manji godišnji odmori. Da odahnu, napune baterije. Nakon toga rade bolje. A ne, radiš k'o konj mjesecima i onda ajde na godišnji od tri tjedna. Naravno, super je imati godišnji tri tjedna, ali mislim da je za odmor, organizam, obitelj lijepo imati i tih nekoliko manjih.
E sad, jedino je bed što vam oduzmu te dane od godišnjeg pa se onda i taj veliki smanji.
ovdje imaju predobru politiku sto se tice neradnih dana
evo dva primjera:
- kraljicin rodjendan slavi se drugi ponedjeljak u sestom mjesecu- jel treba dodat da veze nema s danom na koji je kraljica rodjena?
- ako neki drugi praznik pada u subotu ili nedjelju - neradni dan se prebacuje za ponedjeljak (pa i utorak, ako treba)![]()
I ovdje je tako, litala. Pretpostavljam zbog toga sto je praznika toliko malo da bez te regulacije uopce valjda ne bi bilo neradnih dana. Osim u drzavnoj sluzbi, oni slave sve i svasta.
a ne znam bas da je razlog u tome sto ih je malo
ja, doduse, ne radim, pa bas i ne primjecujem, al pogledat cu malo kako stoje stvari...
Ma pojma nemam zasto je to tako. Nagadjam.
(Malo sam ljuta ovih dana jer necu uspjeti do Hr ove godine..)
vidi ovo:
ove godine nova godina pala je u subotu, neradni dan je bio - ponedjeljak 3/1
onda se potrefilo da je na uskrsnji ponedjeljak pao i anzac day (za poginule u I svj.ratu), pa je zamjenski neradni dan za uskrsnji ponedjeljak bio u - utorak 26/4
pa se ovdje, pored bozica, jako slavi i dan nakon - 26/12, tzv. boxing day. buduci da bozic ove godine pada u subotu, bozic se "prebacuje" za ponedjeljak, a boxing day ce biti u utorak
beat that![]()
Nema sansi. Mislim da sam prosle godine imala 4th of July u ponedjeljak, a ove godine Bozic isto tako... i to je to. Ovaj ponedjeljak smo odradili Memorial Day i sad susa do Nezavisnosti, a onda nista tamo negdje do 10. mjeseca, pa Bozic.
Boxing day, nula bodova. Iscudjavaju se onima kojima je to neradno. Ma takve su gujice da sam prije par tjedana lagala da sam bolesna samo da bih mogla otici u Minneapolis obaviti neke pretrage. Ni za to ne mozes samo tako dobiti slobodan dan. I sad mi ga oteli od usta, iliti s mrsave hrpice slobodnih dana koji su bili namijenjeni godisnjem.
Eto. Mam mi je lakse sad kad sam se pojadala.![]()