Imam klizno, ali u pravilu 7-15:30-16. U boljoj sam situaciji nego mnogi jer mi je posao relativno blizu (za max pola sata sam doma). Ali mi ovakav zivot ne odgovara. Zasto? Jer sam malo dijete ostavila doma kako bi isla na posao, trcim na posao i s posla, doma smo skupa 4-5 sati prije nego dijete ide spavati. Ujutro se budi tu negdje kad ja odlazim pa mnoga jutra ostavljam uplakano dijete. To me smeta. Mislim da bi trebalo biti obrnuto. Da smo 4-5 sati na poslu, a ostatak da zivimo.
Stalno spominjemo tekovine civilizacije koje su nam nedvojbeno ustedile dosta vremena. Auti, motori, bicikli, perilice, susilice, sjeckalice...
Ako smo vec tako super pametni i napredni valjda bi bilo za ocekivati da smo izumom kojecega sto nam olaksava i ubrzava rad dosegli trenutak da necemo morati rintati 10 sati na dan kao krumpina ili mm-eva nona koje su cijeli zivot provele na skrtoj zemlji, nego da smo sad sposobni raditi 5 sati (npr) i napraviti isto ili vise nego su to mogli nasi stari. Sad su tu i traktori koji pomazu i ne treba toliko manualnog rada, kosilice umjesto starinskih kosa itd..
Zar nije kad stanete i razmislite problem u konzumerizmu, u bogatoj eliti koja bez savjesti perusa ostalih 80% covjecanstva... Tko odredjuje koliko brzo se nesto mora napraviti. Koliko efikasno radimo na poslu.
Tu su mnoga pitanja, ali po mom misljenju kad bi civilizacija uistinu bila napredna kao sto tvrdimo, onda bi ljudi nasli nacina raditi 4-5 sati a ostalo vrijeme uzivati u prirodi, debatiranju, picu, zajednickom hobiju... itd...
Ovaj nacin zivota 8 +sati u firmi, jurnjava doma, vrtici, shopping centri... mi se niti cini napredan niti ispunjavajuci, nego naprotiv otudjujuci i zaglupljujuci.