Results 1 to 40 of 40

Thread: Da se požalim

Ena's Avatar

Default Da se požalim

Prije dva-tri mjeseca pokvarila nam se stara perilica rublja te smo morali kupiti novu. Kako nemam sušilicu, prilikom kupnje nove perilice inzistirala sam na perilici sa 1000 okretaja kako bi se prilikom pranja pelene bolje ocijedile pa tako i brže osušile.
    I...napravila sam VELIKU GREŠKU!
    Sada se Kamarisove pamučne pelene svakim pranjem se sve više troše, pojavljuju se na nekim mjestima rupice .
    A MM mi je lijepo rekao da perilica sa većim brojem okretaja uništava odjeću. Makar, nisam primjetila da su druge pelene (AIO, pockets) uništene (niti druga djeća, no drugu odjeću ne perem tako često kao pelene) samo te pamučne pelene. Nadam se da će izdržati barem do Lanine godine dana.
    Zato, drage moje, ako ćete kojim slučajem morati kupovati novu perilicu, pripazite koju kupujete tj. s kojim brojem okretaja. Nemojte učiniti grešku kao ja.

Pa zar ima samo tu jednu opciju za broj okretaja? Jel to neki stari ili novi model perilice? Koliko sam ja imala priliku vidjeti, vecina novih modela ostavlja mogucnost biranja na koliko ces okretaja centrifugu podesiti. A stariji modeli uglavnom imaju dva.

Pa zar ima samo tu jednu opciju za broj okretaja? Jel to neki stari ili novi model perilice? Koliko sam ja imala priliku vidjeti, vecina novih modela ostavlja mogucnost biranja na koliko ces okretaja centrifugu podesiti. A stariji modeli uglavnom imaju dva.

jesi ti kupila nove ili koristene kamaris pelene? Jel ih peres skupa s ovim drugim pelenama? Bez obzira na broj okretaja, nije mi jasno da su se tako brzo istrosile. Meni je isto na Kamaris pelenama relativno brzo crkla gumica. A imam za usporedbu i drugih, puno duze koristenih pelena... :/
    Ono sto mozda mozes probati je: kupis npr. dvije mrezice za pranje finog vesa. I u svaku stavis pet-sest pelena, ovisno koliko mislis da je dovoljno, a da mreza nije prepunjena tj. da se dobro mogu oprati bez obzira na mrezu. I onda ih tako peres. Mozda im to produzi vijek trajanja.

Ena's Avatar

Na žalost, nema opciju biranja broja okretaja.
    To je od Gorenja noviji model. Kad sam kupovala gledala sam kolika je potrošnja struje i vode, i naravno broj okretaja, ali ne i programator ! :/ .
    Tek kad sam pročitala uputstva za upotrebu skužila sam da nema izbora broja okretaja. Možeš birati vrstu materijala i temperaturu, a o tome ovisi br. okretaja. Tako za pamuk na 90, 60 i 40 stupnjeva br. okretaja je 1000, a za ostalo je manji.
    Glupo .
    Ovo mi je škola!

A jel mozes onda pelene staviti na neki drugi program za koji je stavljeno manje okretaja? Jel mislis da bi se losije oprale u tom slucaju? Mozda da ih probas staviti na neko fino pranje ili sta vec ima kao opcija...Jel ti ovisno o programu automatski podesena i temperatura?

Ena's Avatar

Mogla bih staviti na osjetljivo rublje pa na 40 stupnjeva, samo ne znam da li bi se dobro oprale, ili ostaviti na 60 pa čekati prvo ispiranje i centrifugiranje, i zatim staviti na posebnu funkciju ispiranja gdje ima manji broj okretaja prilikom centrifugiranja, ali za to bi trebala mjeriti vrijeme od početka pranja do prve centrifuge jer nema nikakvog pokazatelja u kojoj je fazi prilikom pranja.
    Stvarno glupo! Fakat sam se zeznula sa tom perilicom!

Ena's Avatar

Imam nove Kamaris pelene, doduše sada su već stare jer ih koristimo od Laninog rođenja .
    Perem ih zajedno sa ostalim pelenama.
    Hvala ti na savjetu Zorana, pokušat ću sa tim mrežicama, možda će se manje trošiti.

ja ih isto perem na 1000 okretaja, doduše kraće nego ti. perilica ima i mogućnost manjeg broja okretaja, dobro da si napisala ovo. mada se pelene za sada dobro drže (osim fleka koje mi jaaaaako idu na živce )

zrinka's Avatar

a gdje se mogu kupiti te mrezice za pranje 'finog' rublja?

marta's Avatar

imas u dm-u, stoje kod spuzvica za pranje, dvije u pakiranju, jedna velika i jedna mala. fakat korisna stvar.

Ena's Avatar

Ma ni ja nisam primjetila da mi se ostala odjeća uništava, samo te pamučne pelene koje se svakim pranjem sve više nište .
    Čak ni pockets koje perem zajedno sa njima nisu se uništile, jedino se bojim da će s vremenom početi propuštati.

hildegard's Avatar

ja gotovo sve (osim malo osjetljivijih materijala) centrifugoram na 1200 okretaja pa tako i Kamarisove pelene. Koristimo ih 16 mjeseci. I ne mogu reči da su se nešto posebno uništile. Mislim da ih je više pohabalo sušenje u sušilici koju imam oko 4 mjeseci. Vidim da su se naglo jako postarale ali nema govora o rupicama

klmama's Avatar

obične pamučne je bolje sušiti na zraku kad god je moguće, sušulica skraćuje vijek trajanja.
    ali za pelene s PULom je dobra, jer pomaže "začepiti" sitne rupice.

Maja's Avatar

meni je ariel dosta unistavao pelene

Ena's Avatar

Vidim da vas ima koje koristite jaču centrifugu od mene pa ipak nemate problema.
    Onda stvarno ne znam zbog čega mi se to dešava. Baš imam peh .
    Probat ću koristiti mrežice pa ću vidjeti, možda uspijem barem malo smanjiti to habanje.

nekako mi je to čudno da na novoj perilici ne možeš podesiti centrifugu...

i ja imam novu, automatski bira, ali ja ručno mogu podešavati i koliko se sjećam sve nove su imale takve opcije ... sumnjam da bi ovi stavili takvu opciju da svu robu koju pereš na 40 trebala centrifugirati na npr.900; ja neke stvari stavim na 1000, ali za neke smanjim na 500 a perem na istoj temperaturi - ja bih im vratila mašinu

ja sam uvjerena da bi negdje trebala to moći regulirati ...

ali probaj s blažim praškom i na nekom drugom programu oprati (npr. dva puta okreni na 40 stupnjeva - vjerujem da je tamo manje okretaja)

Storma's Avatar

Ena, samo stavi na 60 i program za sareno. Sareno puno slabije centrifugira nego bijelo, a temperatura pranja ti je ista. Eventualno mozda malo kraci program, al nis strasno.

Ena's Avatar

Ovako, osnovni program moje perilice se dijeli preme vrstama materijala: pamuk,sintetika, osjetljivo rublje i vuna.
    Prema vrstama materijala je određena i jačina centrifuge, za pamuk je najača a za vunu najslabija.
    Unutar svake vrste mogu birati samo temperature.
    Tako npr. kod pamuka mogu birati teperature 95 -bijelo,60-obojano ili pretpranje i 40-ostalo ili kratak program. A za sav veš koji je od čistog pamuka centrifuga je podešena na isti broj okretaja, tj. na maximalan broj.

Mogla bih staviti na sintetiku na 60 stupnjeva koja ima slabiju centrifugu. Pod sintetika se smatra normalno zaprljana odjeća od sintetike ili mješavine sintetike i pamuka pa se bojim da neće dobro oprati, ali probat ću, nemam što izgubiti.
    Ili, kompliciranija opcija, ostaviti na pamuk 60, dežurati dok ne dođe do ispiranja, zatim prekinuti osnovni program i uključiti dodatni program samo ispiranje koji ima daleko slabiju centrifugu.

Eto tako bih mogla spriječiti daljnje habanje ako je uzrok habanju centrifuga :/ .
    A što se tiče deterdženta, kada sam kupila perilicu počela sam koristiti DM-ov tekući deterdžent - u bijeloj boci, bez mirisa, boje i konzervansa, za osjetljivu kožu. Njega sam prestala koristiti nedavno zato što su pelene smrdile kada bi se L. popiškila, ali sumnjam da bi se od njega ništile pelene. Sada koristim Tide.

A koliko si stavljala tog bijelog dm praska?

Ena's Avatar

Pola od preporučenog.
    Za jako tvrdu vodu (a naša voda je jako tvrda) i jako prljavo rublje preporučena doza je 3 čepića, a ja sam stavljala 1 i 1/2 čepića.
    I još sam dodatno ispirala.

U tom dodatnom ispiranju, jel bilo jos uvijek pjene?

Ena's Avatar

Zorana, nisam pratila tijekom ispiranja da li ima pjene.
    Znam samo da na kraju, kada sam vadila pelene iz perilice nisam vidjela tragove deterdženta po rubovima otvora i vrata.

Pa valjda se ispralo nakon duplog ispiranja :? .

Probaj staviti na jos koje ispiranje i gledaj. Ja sam se neki dan skoro ukomirala kad sam stavila prati pelene sa pola mjerica, nakon toga jedno pranje bez icega pa nakon toga tri ispiranja i jos je bilo pjene u vodi. Za ne povjerovat. :?

Ena's Avatar

:shock:
    Pokušat ću.

Ena's Avatar

Zorana, imala si pravo.
    I kod drugog ispiranja voda se još uvjek pjeni. :shock:
    Sada nakon pranja još 3 puta pustim kroz program ispiranja.

klmama's Avatar

Quote Originally Posted by Ena
    Zorana, imala si pravo.
    I kod drugog ispiranja voda se još uvjek pjeni. :shock:
    Sada nakon pranja još 3 puta pustim kroz program ispiranja.
    izlaze nakupine deterdženta od tko zna koliko prije.

pokušaj ih oprati bez praška, samo sa sodom ili octom. možda i nekoliko puta.
    nakon tog stripinga, trebalo bi biti o.k.
    i onda još prepolovi deterdžent pri idućim pranjima. bolje nego da vrtiš stalno ispiranja.

Da, i ja sam se jednom davno tako zgrozila kad sam pustila ekstra ispiranje. Pa vidila. A do tada bila uvjerena da mi je sve fino isprano. Sad nema sanse da ne dezuram kod masine kad ispire. Moram se uvjeriti da nema sapunice. a nekad je stvarno tesko naci granicu izmedju kolicine praska koja je nedovoljna da opere dobro i kolicine koja je prevelika jer se onda tesko ispere.

Ena's Avatar

quote]pokušaj ih oprati bez praška, samo sa sodom ili octom. možda i nekoliko puta.[/quote]

Misliš, nakon što ih klasično operem da ih pustim ponovo kroz program pranja samo bez praška i sa octom kod ispiranja, i to nekoliko puta?

aries24's Avatar

ja sad čitam sve od početka i nikako ne mogu skužiti kako se u pelenama mogu javiti rupice :?
    pomislila sam da govoriš o zaštitnim, to mi ima smisla, ali pelene???
    imam kamarisove i stvarno mi je to teško predočiti.
    ja sve vrtim na 1000 (osim osjetljivih stvari) i nisam primjetila da to šteti.

klmama's Avatar

ne, striping se radi bez praška, operi ih nekoliko puta bez praška, samo soda ili ocat. i prati koliko pjene izlazi.

ja imam pelena s rupicama, pamuk dobije rupice nakon puno upotrebe. ali to mi je samo na pelenama koje sam kupila rabljene. stvar kozmetike, delaju i dalje kako treba

Ena's Avatar

klmama hvala, probat ću .

aries24, pelene su počele habati i od habanja su nastale rupice na pregibima pelena. Povezala sam to sa novom perilicom tj. centrifugom zato što se to počelo dešavati od kada sam kupila tu novu, do tada sam imala staru sa slabijom centrifugom.
    Kako izgledaju platnene sa rupicama možeš vidjeti ovdje. Pass je lana.

Ena's Avatar

I još da dodam zašto sam posumnjala u novu perilicu.
    Već kod prvog pranja počele su se stvarati male nakupine sitnih vlakana u pregibu pelene (kod drukera) i nakon par pranja počele su se stvarati rupice.
    U prašak nisam posumnjala jer sam povremeno znala dodatno ispirati pelene (makar nisam provjeravala da li se voda još uvjek pjeni), stavljam ga jako malo (oko 80 ml), a Lanina guza nikada se nije osula.

aries24's Avatar

ajme, pa to nisu rupice, to su rupe

zato si to i nisam mogla predočiti, meni bi rupica bila 1 mm

hm, kako one izgledaju, ja bi rekla da je materijal loš jer ja imam pelene kupljene u više navrata i ne čini mi se jednako kvalitetan kod svih pelena, najbolji mi je kod onih koje sam prve kupila, oprane su najviše puta, a najnovije izgledaju!

moje iskustvo: centrifugiram na 1600 i nemam nikakvih problema. mašina je gorenje.
    e da, isto kamaris pelene.

aries24's Avatar

Quote Originally Posted by macek
    centrifugiram na 1600
    tebi ni ne trena sušilica : )
    moje na 1000 je skoro suho
    a ja mislila da je 1200 maximum

tebi ni ne trena sušilica : )
    ups.. sušim ih u sušilici, na nižoj temperaturi, ali nikad mi se ne osuše do kraja. onda ih još objesim. bile bi jako tvrde da ih sušim samo na zraku..

Ena's Avatar

ajme, pa to nisu rupice, to su rupe

Eee, kad sam otvarala ovaj topic bile su rupice, sada su to stvarno prave rupe, na žalost.

klmama's Avatar

ovo je i meni šok, čak ni moje kushies nisu imale tolike rupetine nakon svakodnevnog deranja. a imala sam ih samo 10 komada.

tu mora biti neka kvaka, samo ne znam u čemu :?

neki dan sam na jednom američkom forumu vidjela bumkinsicu staru par mjeseci, koja je nakon pranja izišla u krpama, raspala se na sto komada :?
    mama se isto kune da pere najnormalnije....

Da su ti i na drugom rublju rupice, ja bih pomislila da imaš neko oštećenje na bubnju u koje ti veš zapinje. Ovako, stvarno je čudno.